SlideShare a Scribd company logo
1 of 6
 Prirja e Ema Bovarisë për të ëndërruar dhe për t’u
zhgënjyer pafundësisht nga realiteti, njihet me termin
bovarizëm.
 Ky term ka hyrë tashmë në gjuhën e përditshme dhe
tregon hendekun ekzistues mes ënderrës dhe realitetit.
 Këtë hendek te pakapërcyeshëm Ema perpiqet ta mbushë
me pasionin e saj, por realiteti është aq i egër, sa ia
gllabëron pasionin, madje edhe jetën.
 Ema Bovari shndërrohet kështu në një tip universal, ku
secili mund të gjejë diçka nga vetja e tij.
 Të jesh i nënshtruar nga bovarizmi nuk do të thotë t’i
jepesh vesit, por në mënyrë të pavullnetshme vesi hyn në
brendësi të qënies dhe mbush atë boshllëk që të ka krijuar
jeta.
 Ema është viktimë jo vetëm e burrave por edhe e
vetes së saj.
 Ajo dëshiron të japë e të marrë dashuri, por nuk e
njeh veten si duhet dhe harron të ruajë masën,
qoftë në veprimet, qoftë në aspiratat e saj.
 Dëshiron të jetë e lumtur si princeshat në romanet
me aventura, por në realitet ajo harron se jeton në
provincë.
 Në fillim ajo krijon marrëdhënie varësie me
meshkujt, është e gatshme të sillet si t’i thonë,
kurse më pas kërkon prej tyre maksimumin, kur do
të ishte dashur që ta respektonte veten më shumë
në sytë e tyre.
 Ema Bovari niset romantike dhe vdes e tillë, sepse
nuk do që ta shohë jetën drejt e në sy.
 Ajo përpiqet t’i vjedhë jetës sa më shumë dashuri
por në fund, e zhgënjyer nga të tjerët dhe nga vetja,
ajo nuk bën përpjekje për të mbijetuar.
 Ema është një viktimë e ëndërrave të veta, si
dhe e burgimit shpirtëror që i krijon provinca.
 Faji i saj është se ëndërron aq shumë, sa i
idealizon edhe gjërat që në jetë janë krejt të
rëndomta.
 Teksa sheh realitetin të idealizuar ajo
zhgënjehet shumë, kur kupton se gjërat nuk
janë aq të pastra dhe të bukura sa ç’i kishte
imagjinuar ajo.
 Zonja Bovari, jeton mbi ëndrra dhe nuk ia del
të mbijetojë në realitetin gjithëpërfshirës.
 Ema vdes sepse, përveç me realitetin, i
duhet të ndeshet me botën mashkullore,me
tregtarë,noterë dhe dashuritë egoiste, që i
japin goditjen vdekjeprurëse.
 Për me tepër,duke qenë femër, Emës i duhet
të japë llogari dhe pas vdekjes, se femrat as
të vdekura nuk i shpëtojnë gjyqit të të
gjallëve.
 Çdokush prej nesh i ngjan sadopak Ema Bovarisë për shkak se
çdokujt i pëlqen jeta e përkryer, ashtu si në përralla, por nuk
mund ta lëmë veten që të biem pre e iluzioneve tona duke
menduar se mund të bëjmë gjithcka.
 Çdokush prej nesh ka të drejtë të kërkojë më të mirën për veten,
duke menduar edhe se me kë do ta kalojë jetën, por kur vendos
të martohesh duhet edhe ta njohësh atë person dhe nëqoftëse
ka dicka që nuk shkon duhet të flasësh me të dhe të gjeni një
zgjidhje të përbashkët.
 Ema Bovarinë e shohim kudo, kudo ku ka ambicie për të ecur
më lart.
 Emën e shohim tek çdokush që zbukurohet si mos më mirë e do
që të jetë e përsosur.
 Emën e shohim tek çdokush që mendon për një të ardhme më
të mirë dhe që do te jetë i pakrahasueshëm me të tjerët.

More Related Content

What's hot

Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Bazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderneBazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderneshkolla-arianiti
 
Pershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazeveErdi Dibra
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Megi Braka
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetMarinela Abedini
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.PRei El Hajdari
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeSa Ide
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Fjorelo
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessRexhino Kovaci
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 

What's hot (20)

Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Resurset
ResursetResurset
Resurset
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Bazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderneBazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderne
 
Pershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e Shtazeve
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Nafta
NaftaNafta
Nafta
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
 

Viewers also liked

Letersi projekt: Ema Bovari dhe Nora e Ibsenit dy protagoniste me koncepte te...
Letersi projekt: Ema Bovari dhe Nora e Ibsenit dy protagoniste me koncepte te...Letersi projekt: Ema Bovari dhe Nora e Ibsenit dy protagoniste me koncepte te...
Letersi projekt: Ema Bovari dhe Nora e Ibsenit dy protagoniste me koncepte te...Oksana Kamberi
 
Teksti tregimtar
Teksti tregimtarTeksti tregimtar
Teksti tregimtarArdiPerla
 
Aleksander Moisiu
Aleksander Moisiu Aleksander Moisiu
Aleksander Moisiu Ornela Keçi
 
Udhetim neper Evrope: “ Njohja dhe promovimi I vlerave shpirterore dhe peisa...
Udhetim neper Evrope: “ Njohja dhe promovimi I vlerave shpirterore dhe peisa...Udhetim neper Evrope: “ Njohja dhe promovimi I vlerave shpirterore dhe peisa...
Udhetim neper Evrope: “ Njohja dhe promovimi I vlerave shpirterore dhe peisa...Jetmira Sula
 
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipePyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe#MesueseAurela Elezaj
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
 
Projekt letersi
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersianndos
 

Viewers also liked (14)

Zonja bovari
Zonja bovariZonja bovari
Zonja bovari
 
Letersi projekt: Ema Bovari dhe Nora e Ibsenit dy protagoniste me koncepte te...
Letersi projekt: Ema Bovari dhe Nora e Ibsenit dy protagoniste me koncepte te...Letersi projekt: Ema Bovari dhe Nora e Ibsenit dy protagoniste me koncepte te...
Letersi projekt: Ema Bovari dhe Nora e Ibsenit dy protagoniste me koncepte te...
 
Teksti tregimtar
Teksti tregimtarTeksti tregimtar
Teksti tregimtar
 
Aleksander Moisiu
Aleksander Moisiu Aleksander Moisiu
Aleksander Moisiu
 
Udhetim neper Evrope: “ Njohja dhe promovimi I vlerave shpirterore dhe peisa...
Udhetim neper Evrope: “ Njohja dhe promovimi I vlerave shpirterore dhe peisa...Udhetim neper Evrope: “ Njohja dhe promovimi I vlerave shpirterore dhe peisa...
Udhetim neper Evrope: “ Njohja dhe promovimi I vlerave shpirterore dhe peisa...
 
Nora dhe Ema
Nora dhe EmaNora dhe Ema
Nora dhe Ema
 
Referat ne letersi
Referat ne letersiReferat ne letersi
Referat ne letersi
 
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipePyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
Pyetje dhe pergjigje ne gjuhen shqipe
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
 
Projekt letersi
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersi
 

Bovarizmi

 • 1.
 • 2.  Prirja e Ema Bovarisë për të ëndërruar dhe për t’u zhgënjyer pafundësisht nga realiteti, njihet me termin bovarizëm.  Ky term ka hyrë tashmë në gjuhën e përditshme dhe tregon hendekun ekzistues mes ënderrës dhe realitetit.  Këtë hendek te pakapërcyeshëm Ema perpiqet ta mbushë me pasionin e saj, por realiteti është aq i egër, sa ia gllabëron pasionin, madje edhe jetën.  Ema Bovari shndërrohet kështu në një tip universal, ku secili mund të gjejë diçka nga vetja e tij.  Të jesh i nënshtruar nga bovarizmi nuk do të thotë t’i jepesh vesit, por në mënyrë të pavullnetshme vesi hyn në brendësi të qënies dhe mbush atë boshllëk që të ka krijuar jeta.
 • 3.  Ema është viktimë jo vetëm e burrave por edhe e vetes së saj.  Ajo dëshiron të japë e të marrë dashuri, por nuk e njeh veten si duhet dhe harron të ruajë masën, qoftë në veprimet, qoftë në aspiratat e saj.  Dëshiron të jetë e lumtur si princeshat në romanet me aventura, por në realitet ajo harron se jeton në provincë.  Në fillim ajo krijon marrëdhënie varësie me meshkujt, është e gatshme të sillet si t’i thonë, kurse më pas kërkon prej tyre maksimumin, kur do të ishte dashur që ta respektonte veten më shumë në sytë e tyre.  Ema Bovari niset romantike dhe vdes e tillë, sepse nuk do që ta shohë jetën drejt e në sy.  Ajo përpiqet t’i vjedhë jetës sa më shumë dashuri por në fund, e zhgënjyer nga të tjerët dhe nga vetja, ajo nuk bën përpjekje për të mbijetuar.
 • 4.  Ema është një viktimë e ëndërrave të veta, si dhe e burgimit shpirtëror që i krijon provinca.  Faji i saj është se ëndërron aq shumë, sa i idealizon edhe gjërat që në jetë janë krejt të rëndomta.  Teksa sheh realitetin të idealizuar ajo zhgënjehet shumë, kur kupton se gjërat nuk janë aq të pastra dhe të bukura sa ç’i kishte imagjinuar ajo.
 • 5.  Zonja Bovari, jeton mbi ëndrra dhe nuk ia del të mbijetojë në realitetin gjithëpërfshirës.  Ema vdes sepse, përveç me realitetin, i duhet të ndeshet me botën mashkullore,me tregtarë,noterë dhe dashuritë egoiste, që i japin goditjen vdekjeprurëse.  Për me tepër,duke qenë femër, Emës i duhet të japë llogari dhe pas vdekjes, se femrat as të vdekura nuk i shpëtojnë gjyqit të të gjallëve.
 • 6.  Çdokush prej nesh i ngjan sadopak Ema Bovarisë për shkak se çdokujt i pëlqen jeta e përkryer, ashtu si në përralla, por nuk mund ta lëmë veten që të biem pre e iluzioneve tona duke menduar se mund të bëjmë gjithcka.  Çdokush prej nesh ka të drejtë të kërkojë më të mirën për veten, duke menduar edhe se me kë do ta kalojë jetën, por kur vendos të martohesh duhet edhe ta njohësh atë person dhe nëqoftëse ka dicka që nuk shkon duhet të flasësh me të dhe të gjeni një zgjidhje të përbashkët.  Ema Bovarinë e shohim kudo, kudo ku ka ambicie për të ecur më lart.  Emën e shohim tek çdokush që zbukurohet si mos më mirë e do që të jetë e përsosur.  Emën e shohim tek çdokush që mendon për një të ardhme më të mirë dhe që do te jetë i pakrahasueshëm me të tjerët.