Successfully reported this slideshow.

More Related Content

Related Books

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Presentation

 1. 1. БИТКАТА ЗА ШИПКА СПАСЯВА БЪЛГАРИЯ! ТОВА Е ПОВРАТЕН МОМЕНТ В РУСКО- ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА! Изготвила: Божана Боянова VІ "а" клас ПМГ "Христо Смирненски" Гр. Перник
 2. 2. „И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек от урва на урва и от век на век!...“ Иван Вазов, „Опълченците на Шипка“
 3. 3. На 23 август 1877 г. е решителният бой на връх Шипка по време на руско- турската освободителна война. Важна задача за главното командване на руската армия е задържането на овладените старопланински проходи. Това е поверено на специална група войски, т.нар. Балкански отряд, под командването на ген.-лейт. Фьодор Фьодорович Радецки.
 4. 4. За отбраната на прохода (Шипченски проход) е сформиран така нареченият Шипченски отряд от общо 7500 руски войници и български опълченци. Начело на отряда е командирът на българското опълчение генерал- майор Николай Столетов.
 5. 5. Срещу тях настъпва Централната османска армия с 27 000 войници, ръководена от Сюлейман паша. С това числено превъзходство трябва най- напред да се сломи духа на руско-българския отряд и да бъде унищожен.
 6. 6. Позициите на защитниците на Шипка са обхванати от противниковите части във вид на подкова, заплашваща да се превърне в огнен обръч, прекъсващ единствения свободен път, водещ към Габрово. Така съдбата не само на прохода, но и на войната, се оказва в ръцете на малкия отряд руски войници, български опълченци и техните командири.
 7. 7. Боевете за Шипка, останали в историята с името Шипченска епопея, започват на 21 август 1877 година. В нощта преди заветния ден на проведения военен съвет ген. Столетов произнася следните емоционални, но и уверени думи: „До последния човек ще сложим костите си, а позицията не ще предадем”.
 8. 8. На най-опасната и предна отбранителна линия: връх Свети Никола – Орлово гнездо се намира трета бригада от българското опълчение с командир флигел – адютант полк. Граф Михаил Павлович Толстой.
 9. 9. В отбраната на шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско- българският отряд дава 250 убити и ранени. Руските войници и българските опълченци отблъскват противника със залпове, камъни и ръкопашни схватки. Ранените отказват да отидат в лазарета, получават най- необходимата медицинска помощ и отново се връщат в строя.
 10. 10. На 23 август 1877 година е решителната битка в прохода. Към 17 ч. настъпва критичниятмомент. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. „... Всяко дърво меч е, всякой камък - бомба, всяко нещо - удар, всяка душа - плам. Камъне и дървье изчезнаха там. .......................................................... „Грабайте телата!" - Някой си изкряска и трупове мъртви фръкнаха завчаска кат демони черни над черний рояк, катурят, струпалят като живи пак! И турците тръпнат, друг път не видели ведно да се бият живи и умрели...“ Иван Вазов, „Опълченците на Шипка
 11. 11. Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях политат трупове.
 12. 12. Сякаш миг преди турският аскер да надвие самоотвержените бранители на върха по пътя за Габрово пристига дългоочакваната помощ - едва 150 стрелци и казаци, но нито защитници, нито турците знаят колко точно са те. Въодушевлението, обхванало оределите окопи на български опълченци и руски войници, е неописуемо. В следващите часове една след друга пристигат частите на войсковия резерв на ген. Радецки.
 13. 13. Изходът на войната, е решен на Шипка. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци. Противникът губи над 8200 души. Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за Освобождението на България.
 14. 14. Днес на Шипка има надпис: „Тук изгря свободата на България“.
 15. 15. ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ: 1. В нощта на 23 август 1877 год. е имало пълно лунно затъмнение. 2. Един от основните проблеми на Опълчението е била липсата на вода. Стотици жители на Габрово носели под дъжд от коршуми вода на войниците (дори и на тези от първа линия), а също и изнасяли ранените спълна пожертвователност. 3. Може би много са чували фразата: „На Шипка всичко е спокойно!“. Такъв е бил ежедневният рапорт на командващия Шипченската позиция генерал Радецки.

×