Bletet

8,982 views

Published on

Bletet, Bletët, Bleta, Bletari

Published in: Education
0 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,982
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
229
Comments
0
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bletet

 1. 1. Kush janë Bletët Thuhet se të gjitha bletët e kanë qendrën e tyre të origjinës në Azinë Jugore dhe në Azinë Juglindore (përfshirë edhe Filipinet) Bletët janë insekte fluturuese të cilat mbledhin nektarin dhe polenin; Lloji i specieve të bletëve numëron deri në 20,000; Bletët jetojnë në koloni, ato ndërtojnë kosheret e tyre në pemë të ndryshme, vende të mbyllura apo struktura të ndërtuara nga njeriu.
 2. 2. Veçoritë e BletësBleta ka ekzistuar në tokë për miliona vite dhe është i vetmi insekt icili prodhon ushqim i cili mund të hahet nga njeriu.Një bletë mesatare prodhon diku sa 1/12 e lugës së çajit mjaltëgjatë jetës së vet.Bletët kanë gjashtë këmbë, dy sy (në të dyja anët e kokës) tëpërbërë të cilët përbëhen nga mijëra lente, tre sy të thjeshtë nëmaje të kokës, dy palë krahë, një xhep të nektarit dhe një stomakKrahët e bletës rrahin jashtëzakonisht shpejt, diku 200 rrahje përsekondë dhe si rezultat krijohet tingulli i tyre i zakonshëm bzzzzz.Një mund të fluturojë deri në distancë prej 10 kilometrave dhe menjë shpejtësi maksimale prej 20 kilometrave.Një koshere e bletëve do të fluturojë përafërsisht sa tri rrokullisjerreth tokës për ta mbledhur 1kg mjaltë.
 3. 3. Biologjia e Bletës?Mashkulli Mbretëresha Bleta Punëtore
 4. 4. Bletët në koshereMbretëreshaNë rrethana të zakonshme një familje e bletës ka vetëmnjë mbretëreshë, sepse bletët nuk mund të ushqejnëmë shumë vezë se sasia që mund të prodhojë njëmbretëreshë. Për nga madhësia Mbretëresha është mëe madhe se Bletët Punëtore dhe MeshkujtBletët PunëtoreNë një familje të bletëve numri më i madh është ibletëve punëtore. Për nga madhësia janë më të voglase Mbretëresha dhe Meshkujt.MeshkujtMeshkujt janë pjesë përbërëse e familjes e familjes sëbletës, pa ta familja e bletës nuk ka as përparim e asshumëzim, sepse si meshkuj ata janë bartës të çdo jetenë zgjua. Si të tillë ata kanë privilegje që të papenguartë hyjnë në çdo koshere. Ata nuk kanë thumb dhe krejtçfarë kryejnë është procesin e fekondimit.
 5. 5. Siguria e KosheresMbrojtja e kosheres bëhet nga Bletët Punëtore, të cilat mekujdes të shtuar vendosën në hyrje të kosheres dhe imbajnë jashtë mysafirët e paftuar, që jo rrallë janë tërrezikshëm për familjen e bletës.Çfarëdo krijese që afrohet qofshin ato grerëza ,insektetjera apo edhe bletë të koshereve tjera nuk mund të hyjnëpa u identifikuar nga roja.Në rast të alarmimit bleta do ta lirojë një feromon i cili istimulon një reagim sulmues tek bletët tjera.Vetëm Bletët Punëtore thumbojnë dhe këtë e bëjnë vetëmatëherë kur e ndjejnë rrezikun, meshkujt nuk kanë thumb,ndërsa Mbretëresha mund të thumbojë por ato nuk dalinjashtë për ta mbrojtur kosheren.
 6. 6. Si komunikojnë bletëtBletët janë të shurdhra dhe për këtë arsye nuk mund tëkomunikojnë me anë të zërit. Posa bleta në kërkim, tëidentifikojë një burim të kullosës ajo kthehet në kosheredhe ia fillon të bëjë lëvizje specifike dhe në atë mënyrëajo e tërheq vëmendjen e bletëve tjera.Nëse bleta kthehet në koshere dhe vetëm e depononpolenin dhe largohet përsëri, kjo do të thotë se burimiështë shterur, i ditur apo i pamjaftueshëm. Kjo sjellje ebletës apo lëvizje specifike, në bletari quhet vallëzim.Ekzistojnë dy lloje të vallëzimit:VallëziminTranzicional-i cili bëhet nga bletët kur burimii bletëve gjendet prej 25 deri në 100 metra; ndërsaVallëzimin e Tundjes apo i numrit tetë- e bëjnë për tinjoftuar bletërt për distancën,drejtimin dhe cilësinë eburimeve të kullosës, të cilat janë më larg se 100 metranga kosherja
 7. 7. Si orientohen bletëtBletët gjatë kërkimit të burimit të kullosës si pikë drejtimi epërdorin diellin. Edhe nëse është kohë e vranët dhe dielli nukshihet nga retë, apo e gjejnë diellin me anë të rrezeveultravjollce, të cilat i depërtojnë retë.Bleta i përdorë këto rreze për ta gjetur vendndodhjen e diellit.Drita natyrale e diellit është e polarizuar, me fjalë tjera drejtimi ivibracioneve të valëve të dritës ndryshon vazhdimisht, krahasme lëvizjen e diellit. Ky polarizim nuk mund të vërehet nga syri injeriut, edhe pse bletët dhe shumë qenie tjera të gjalla mund tavërejnë atë.Pavarësisht reve, bletët e shohin qiellin të parceluar dhe gjatëgjithë kohës kalkulojnë se ku gjendet dielli në një moment tëcaktuar
 8. 8. Bleta VS NjeriuNjëra nga revistat më të famshme kompjuterike Byte ekrahasoi trurin e bletës me atë të kompjuterit.Sipas rezultateve të studimit të paraqitura në revistë, truri ibletës funksionon me një normë shumë më superiore sesakompjuteri më i avancuar.Sot, kompjuteri më i avancuar mund të bëjë 16 miliardëkalkulime në sekondë. Ndërsa bleta mund të kalkulojë 625herë më shumë se kjo, pra 10 trilion.Për më tepër, truri i bletës shpenzon më pak energji nësekryhen ato kalkulime. Energjia e shpenzuar nga 10 milionëbletë është e njëjtë me atë që shpenzon një poç prej 100 vat.(Truri i bletës shpenzon më pak se 10 mikro-vat energji)
 9. 9. Çfarë dobish kemi nga bletëtDobitë e bletës janë të shumta por ato më kryesoret janë:Mjalti;Dylli;Qumështi i Mbretëreshës;Poleni;Propolisi;Helmi apo Apitoksina; dhePjalmimi.
 10. 10. Mjalti dhe Dylli Mjalti është një përzierje e glukozës dhe fruktozës (sheqeri i bardhë është i përbërë nga sakaroza). Përbërësi kryesor i mjaltit është nektari i cili mblidhet nga bletët nëpër lule të ndryshme. Ky nektari i nënshtrohet një procesi kimik në stomakun e bletës, me që rast shndërrohet në një lëng të rëndë sheqeri i cili është i pasur me vitamina dhe minerale.Nga barqet e tyre (të bletëve) del lëng, ngjyra e të cilit është e ndryshme dhe në të cilin ka shërim (bar-ilaç) për njerëz.(Kur’ani i Shenjtë, Surat an-Nahl: 69) Dylli është një materie e fortë e përbërë nga një përzierje e disa përbërësve. Bletët punëtore e sekretojnë dyllin nga disa gjëndra të cilat gjenden në stomakun e tyre. Ato e përdorin dyllin e tyre për të formuar mure dhe hojet në të cilat vendoset mjalti. Pika e dyllit që nxirret nga gjëndrat e stomakut nuk është më e madhe se maja e gjilpërës.
 11. 11. Qumështi i Mbretëreshës dhe Poleni Qumështi i Mbretëreshës sekretohet nga gjëndrat e bletëve punëtore dhe me të ushqehen larvat e bletës, qofshin ato të dedikuara për Meshkuj, Bletë Punëtore apo Mbretëresha. Qumështi i Mbretëreshës përmban rekuizita antibakteriale, antivirale, ushqyese, kundër plakjes, ndihmon në rigjenerimin e qelizave dhe ndihmon sistemet e frymëmarrjes, skeletit, endokrines, kardiovaskulare, imunitetit dhe shumë të tjera. Poleni mblidhet nga bletët në shportën e polenit dhe më pas e dërgojnë në koshere. Në koshere poleni përdoret si burim i nevojshëm i proteinës për rritjen e Meshkujve. Poleni shpeshherë përdoret si shtojcë e ushqimit. Poleni përdorët kundër alkoolizmit, astmës, mirëmbajtje të shëndetit apo probleme me stomakun.
 12. 12. Propolisi dhe Apitoksina Propolisi është një përzierje rrëshinore të cilën bletët e mjaltit e mbledhur nga lulet e pemëve, apo burime tjera botanike. Propolisi në koshere përdoret si izolues i zbrazëtirave të padëshiruara. Propolisi përdoret për trajtimin e astmës, alergjive tjera, në kozmetikë, në defektet e dëgjimit dhe shumë sëmundje tjera. Apitoksina apo Helmi i Bletës është një lëng i hidhët dhe i pangjyrë. Pjesa aktive e helmit është një përzierje komplekse e proteinave e cila shkakton inflamacion lokal dhe vepron si kundër-koagulues. Helmi prodhohet në abdomenin e bletëve punëtore bga një përzierje e sekreteve acidike dhe bazike. Një bletë mund të injektojë 0.1 mg helm nëpërmjet thumbuesit të vet. Apitoksina përdoret si terapi për sëmundje të ndryshme.
 13. 13. PjalmimiNe jemi të varur nga bletët që ta bëjnë pjalmimin e të korravetona. Nëse pjalmimi nuk do të bëhej nga bletët, atëherë ne nukdo të mund të mund të kultivonim të korrat tona. Pa pjalmimin ebletëve të mjaltit në botë do të kishte 1/3 më pak të korra sesaqë ka tani.Ato pjalmojnë më shumë se 90 të korra që lulëzojnë të cilat ne ipërdorim. Midis tyre janë: molla, arra, soja, shparg, selino,kungull dhe trangull dhe shumë pemë vërtetë të ëmbla siagrumet, pjeshkë, qershi, boronicë, luleshtrydhe, pjepër,boston etj.
 14. 14. Kërcënimi ndaj bletëve të mjaltitBletët tona përballen me kërcënime të shumta. Shumica prejtyre janë të shkaktuara nga përdorimi papërgjegjshëm apoilegal i pesticideve nga njeriu. Kërcënimet tjera janë ngasëmundjet dhe parazitët.Cenimi i mjedisit ku jeton bleta përmes urbanizimit,industrializimit, dhe fermave të mëdha, gjithashtu e kërcënonpopullatën e bletëve.Celularët - ekspertët kanë identifikuar një shkaktar kontribuuespër rënien drastike të numrit të bletëve dhe ai është rrezatimi icelularëve. Shkencëtarët gjerman kanë ardhur në përfundim sesinjalet e celularëve pengojnë sistemin e navigimit të bletëve.
 15. 15. Çfarë do të ndodhë nëse zhdukën bletëtDikush mund të mendojë se me zhdukjen e bletëve dotë zhdukej vetëm mjalti, por bletët e luajnë një rol tërëndësishëm si pjalmuese edhe në bujqësi.Kulturat e drithit pjalmohen me anë të erës, mirëpo tëgjithat frytet dhe perimet pjalmohen nga bletët. Pa bletërendimenti do të binte në mënyrë drastike.Thuhet se 1/3 e tërë ushqimit që hamë varët ngapjalmimi i bletëve. Pra kjo do të ishte shkatërruese përnjerëzimin.“Nëse ndodh që bletët të zhduken nga faqja e tokës,njerëzimit do t’i mbetnin vetëm edhe katër vite jetë.”Albert Einstein
 16. 16. “Midis shenjave të Tij është krijimi iqiejve dhe tokës dhe të gjithat krijesat tëcilat i ka shpërndarë në to. Dhe Ai e kafuqinë që t’i bashkojë ato kurdo që Aidëshiron.”(Kur’ani i Shenjtë Surat ash-Shura: 29) Gazmend Namani 22 janar 2013

×