Hva opplever og lærer jeg på ridekurs på Gamnes gård / Harstad Hestesportsenter?

4,907 views

Published on

Hva man lærer på ridekurs på Gamnes gård / Harstad hestesportsenter :)
Troms, Norge.

What to learn on an event with horses in Gamnes farm / Harstad horsesportcentre., Troms, North of Norway.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,907
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,551
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hva opplever og lærer jeg på ridekurs på Gamnes gård / Harstad Hestesportsenter?

 1. 1. Hva opplever og lærer jeg på ridekurs? Presentasjon av ridelærer II Mia Sandnes Eggum, Gamnes gård / Harstad hestesportsenter.
 2. 2. En presentasjon om rideskolen og kursene på Gamnes gård / Harstad hestesportsenter -Hva er et ridekurs? -Hva trengs av utstyr for å kunne ri? -Definisjon på nivåene i rideskolen -Priser på alle kurs og aktiviteter vi har -Forklaring på koder på ridekursene Link til ridekursene: https://www.deltager.no/participant/search.aspx?s=Gamnes%20g%E5rd
 3. 3. Hva er et ridekurs? (bør leses før du melder deg på kurs) Eller kanskje vi skal snu spørsmålet litt og spørre: Hva betyr det ”å kunne ri”? Ridning er en ferdighet som kan læres av alle. Dvs alle kan bli gode håndverkere i faget, men ikke alle kan bli kunstnere. Ryttersport Link: http://www.rytter.no/Ryttersport.aspx 8 OLYMPISKE GREINER: Distanse, Dressur, Feltritt, Kjøring, Mounted Games, Sprang, Voltige, Ridning for funksjonshemmede og Islandshest.
 4. 4. Hva er så ridning?  Ridning er ikke bare å bli fraktet på ryggen av en hest, men så mye mye mer!  For å ha god kommunikasjon med hesten (at styring, brems og gass skal virke), er det en nødvendighet at man kan sitte helt stille, selv om hesten humper og rister.  Så er det viktig at man har god koordinasjon i forhold til ben, armer, hender, hofter og overkropp.  Dernest skal man ha forståelse for det rent ”tekniske”. Hvordan man skal gi tegn til hesten.  Og ikke minst, man må vite en del om hvordan hesten tenker.
 5. 5. Gamnes gård / Harstad hestesportsenter dekker alt innen hestesport: RIDNING: Mia Sandnes Eggum: Ridelærer II, travkusk, montékusk, agronom TRAVSPORT: Oddmund Eggum: Profesjonell travtrener, hovslager, agrotekniker, bonde og altmuligmann. Master Avatar TERAPI (HUMAN RESOURCES): Vivi-Ann Sandnes Eggum: Eagala (hesteassistert terapi), bachelor opplevelse og attraksjonsutvikling, masterst. Innovasjon og Næringsutvikling, Master Avatar, Økonom, Sekretær, Prosjektutvikler Nord-Norges største – og mest allsidige opplevelsessenter innen hestesport!
 6. 6. Hestens natur, for egen sikkerhet (Eget kurs om terapi med hest)  EMOSJONELT:  Det å vite noe om hestens natur, det er viktig for sikkerheten. Egne kurs om å bli trygg med seg selv og trygg med hest jfr. Eagala metoden, Avatar metoden. Arbeid fra bakkenivå. Hesten har høy emosjonell intelligens (EQ) – mens vi mennesker har IQ. De reagerer med flukt eller forsvar – og respekt for følelsesmessige påtrykk kan føre til uventede situasjoner. Her er en times film å se direkte på youtube: «The Path of the horse»: https://www.youtube.com/watch?v=TQUMAJCh1fA
 7. 7. Krav om egenerklæring Egenerklæring for all håndtering av hest på Gamnes gård / Harstad hestesportsenter må signeres før aktiviteter starter for alle – UANSETT ALDER. Vi tilbyr egne kurs om Trygghet med hest – for nybegynnere og viderekomne.
 8. 8. Hestens læring og bruk i ridning TEKNISK RYTTERKUNST: I rideskolen lærer du om retninger innen ryttersport som del av de 7 olympiske rytterretninger. Ridning, Sprang, Dressur, Voltige, Terrengritt, Handicapridning, Vogn. F.eks. Film fra olympiske konkurranser: London 2012: https://www.youtube.com/watch?v=fwMxsNw4hRY Link til alle Olympiske grener med filmer (tar tid å se): https://www.youtube.com/watch?v=fwMxsNw4hRY&list=P L89C1A9E8D08CAED6
 9. 9. Hesten på ridebanen: I ridebanen lærer du: Så må man lære noe om ridebanens veier. Det er figurene man rir inne på en bane. Det er nødvendig for at læreren skal kunne se om man mestrer hesten når man styrer.
 10. 10. Dette lærer du på de første kursene: Ridebanens veier er basic. Det krever masse trening og kan ikke læres på en time eller to. Det som tar lengst tid å lære, det er å sitte helt stille. Det tar måneder og år! Shetlandsponnier, Gotlandsponni Nordlands-Lyngshest, Fjording For alle aldre!!
 11. 11. På de første kursene lærer du: Hvis man ikke sitter stille kan man ikke få god kommunikasjon med hesten. Man kan nesten sammenligne det med en gammeldags radio. Det blir mye støy og skurr hvis man ikke er innstilt ordentlig på kanalen. Det blir vanskelig å forstå hva som blir sagt. Alle bevegelser vi gjør på hesten er ”ord” som den forsøker å tyde. Med en rytter som sitter og humper og dumper rundt i salen blir det vanskelig å sortere ut de riktige ”ordene”. Å ri på ponni på den flotta Gamnesfjæra er GØY!
 12. 12. Bruke kroppen når du rir: Når vi rir bruker vi hele kroppen vår for å fortelle hesten hva den skal gjøre. Hvis vi klarer å bruke mange ”ord” (tegn) som er tydelige, kan vi fortelle hesten at den ikke bare skal svinge, men hvor fort, hvor skarpt og i hvilken takt hesten skal bevege seg i svingen. Vi kan også fortelle at den skal ha en spesiell gangart, og hvor fort den skal gå i den gangarten, og selvsagt eksakt hvor den skal gå. Som en tysk berider sa: om du bommer med 20 cm, eller 2 meter, spiller ingen rolle, du har bommet!
 13. 13. Kursene for øvete ryttere: På kursene som er for øvet ryttere går man over til å bli mer nøyaktige i ridningen. Man skal lære hvordan man kan få hesten til å gå øvelser. Dvs man skal lære å flytte hesten sidelengs, være presis i hvor man for eksempel setter hesten i galopp og selvsagt lære å følge hesten over hinder. Hest i trafikken. Vi bruker Norsafety HMS
 14. 14. Hesten er ditt «kjøretøy» PS. Også i trafikkreglene!!  Når sjåførlærere sier at det tar 7 år å bli en god sjåfør, kan man selv tenke hvor mye lenger tid det tar å bli en god rytter!  I bilen trenger man jo ikke å lære å sitte stille.  På en ridetime får man en ridelærer som har max 8 elever.  Og når man møter til timen skal man få utdelt hest, og selvsagt komme seg opp på den.  Det å klare å sale opp og legge på hodelag er en naturlig del av det å kunne ri.  Likeså det å vite en del om hvordan hesten tenker og kroppsspråket dens.  Så skal det læres litt om hva vi kan bruke den til.  Vi har også noen timer som konsentrer seg om nettopp det å kunne sitte stille, sitstimer.
 15. 15. Ulike nivå for deltakerne: Ridekursene våre er inndelt i forskjellige nivåer. Disse nivåene er beskrevet litt senere her i presentasjonen. Her kan man lese litt om hva som skal være lært før man melder seg på det enkelte kurset. Det er viktig at man kan disse tingene på alle hestene. «Den som tror han er utlært, Har ikke lært nok». Å holde på med hest er en Evig læringsprosess. Gamnes gård bruker mye Alternative behandlingsmetoder
 16. 16. Hesten er et levende dyr: Det betyr selvsagt at vi setter dyrevelferden høyt! Det betyr også at de har egne meninger og ønsker. For en rytter betyr det at om hesten har uønsket adferd er det kun fordi det er et levende dyr som forsøker å leve sitt eget liv. Derfor må rytteren lære hvordan man skal takle dette. Det å lære hestens kroppsspråk er viktig når man rir også. Mye av dette kan læres når man håndterer hesten fra bakken. Vi har frittgående Moskusender- og besøkende må vise respekt også for alle andre levende dyr! LØSE HUNDER FORBUDT! Gårdens dyr kjenner hverandre, og er trygge.
 17. 17. Var det mye å lære og tenke gjennom? Ta en pause Hent deg en kopp te –eller en kopp vann Skriv ned hva du husker av de første 16. slidene En ridetime – det er alt dette over her det! Fra: En ridetime opplever og lærer jeg..
 18. 18. ADVARSEL: RISIKOSPORT VÆR TRYGG MED DET DU GJØR  VI MINNER OM AT RIDNING OG OMGANG MED HEST KAN VÆRE RISIKOFYLT. ALL OMGANG I STALLEN OG MED HESTENE SKJER DERFOR PÅ EGET ANSVAR.  VÅR FORSIKRING GJELDER KUN HVIS VI HAR OPPTRÅTT UFORSVARLIG. Den største sikkerheten i omgang med hest er kunnskap. Kunnskap om hvordan disse store fascinerende dyrene tenker. Og her på Harstad Hestesportsenter legger vi vekt på at du skal lære mye om dette :-)  Hester er store og, i utgangspunktet, snille dyr. De inkluderer oss gjerne i flokken sin. Vi må bare lære flokkens regler, da er det helt trygt å holde på med hester.
 19. 19. Skriv under egenerklæring: Jfr. Slide 7.
 20. 20. Hvilket utstyr trenger du for å ri? Hjelm er obligatorisk, men du kan gjerne bruke din egen sykkelhjelm. Vi har også hjelmer til utlån.  Noe av det farligste ved ridning er hvis man skulle falle av og henge fast i stigbøylen.  Joggesko egner seg derfor dårlig.  Ridestøvler er selvsagt best, men har du ikke det er slagstøvler et godt alternativ.  Westernboots og tilsvarende går også.  Det viktige er at man ikke kan tre foten gjennom stigbøylen (hel og brede skaft hindrer dette), eller sitter fast pga spenner/klaffer på skoene.  Det finnes sikkerhetsvester til bruk under ridning.  Disse er det lurt å bruke under sprang og turridning.  Bruk gjerne vest under annen ridning også.  Pass på at den passer akkurat og ikke hindrer bevegelsene dine.
 21. 21. RYTTERNIVÅ: Definisjoner på nivåer i rideskolen knøttekurs Barn primært mellom 3 og 6 år. Kurset varer ca 30 min pr gang. Barna rir primært på ridebanen, men også av og til på tur, og får oppgaver underveis som balanseøvelser og styreøvelser. Målsetting er at barna skal bli trygge på hest og ha det gøy! (Knøttekurs vil bli satt opp etter ønske, med minimum 4 barn.)
 22. 22. Forts. Def. Nivå i rideskolen: Nybegynnere: Nyb 1: Elver som ikke har, eller hatt lite, opplæring i ridning.
 23. 23. Forts. Def. Nivå i rideskolen: Nybegynnere: Nyb 2: Eleven kan få hesten frem i skritt, stoppe og styre i skritt på egen hånd. Har travet og lært lettridning, eventuelt med leier.
 24. 24. Forts. Def. Nivå i rideskolen: Nybegynnere: Nyb 2+: Eleven har gått Nyb 2 før, men trenger mer trening for å ri selvstendig i trav. Man klarer ikke å lære alt man skal på et halvt år på Nyb 2, for å komme opp i Nyb 3
 25. 25. Forts. Def. Nivå i rideskolen: Nybegynnere: Nyb 3: Eleven kan kontrollere hesten i trav uten leier, lettridning, og kan sitte på riktig diagonal. Har også prøvd seg i galopp. Nyb 3 er et nivå hvor man må gå flere halvår for å lære det man skal for å komme opp på Nyb 4
 26. 26. Forts. Def. Nivå i rideskolen: Nybegynnere: Nyb 4: Eleven kan fatte galopp fra trav, og ser forskjell på høyre og venstre galopp. Kan nedsitting i trav til en viss grad. Nyb 4 er et nivå hvor man må gå flere halvår for å lære det man skal for å komme opp på Litt Øvet nivå
 27. 27. Forts. Def. Nivå i rideskolen: Nybegynnere:
 28. 28. Forts. Def. Nivå i rideskolen: Litt øvet: Litt øvet Eleven har hoppet små hinder. Har hatt innføring i enkle dressurøvelser som fordelsvending og sjenkelvikning. Mestrer hesten på tur i trav og galopp. Litt Øvet er et nivå hvor man må gå flere halvår for å lære det man skal for å komme opp på Øvet nivå.
 29. 29. Forts. Def. Nivå i rideskolen: Øvet: Øvet Eleven regulerer hesten godt i trav og galopp. Har hoppet hinder på over 60 cm, gjerne bane. Kan minimum dressurøvelser tilsvarende LC/LB.
 30. 30. VIKTIG! Et nivå er ikke det samme som et halvårig kurs! Det kan være nødvendig å gjennomføre flere halvårige kurs for å tilegne seg kunnskapen på ett nivå. Det er selvfølgelig veldig individuelt hvor mange halvår man må gå på hvert nivå, men jo høyere du kommer i gradene, dess lenger trenger du å være på hvert av nivåene.
 31. 31. Forklaring på koder på ridekursene: N = nybegynner 1, 2, 2+, 3 og 4 er graden på nybegynnerkurset LØ=litt øvet Ø= øvet B = barn U = ungdom V = voksne For eksempel: N3B=nybegynner 3 for barn
 32. 32. De ulike kurstilbudene ved Gamnes gård / Harstad Hestesportsenter  Gjennomført med Ridelærer II Mia Sandnes Eggum. Arbeidet som rideskole ansvarlig ved Alna Rideskole i Oslo Et års praksis ved Norsk Hestefagskole, Starum Arbeidet hos Italiensk Olympisk konkurranserytter, Sicilia Arbeider som assistent for profesjonell travtrener, Gamnes gård Travsport: Montérytter, travkusk med lisens, Utdanning fra Öyebyn Naturbruksgymnas i Sverige Utdannet ridelærer II fra Norske Hestesenter, Starum
 33. 33. TILBUDENE med tidspunkt og priser: Finnes på www.deltager.no Rideleir u/overnatting En morsom og lærerik dag med hestene bestående av 1 ridetime i tillegg til stafett, kjøretur, voltige eller ridetur. Du lærer også om stell av hesten. Vi har mat og drikke. NB! Barna kan leveres mellom 8 og 9, og må hentes innen kl. 16. fredag kl 15 er det avsluting med framvisning for familie og venner
 34. 34. TILBUDENE med tidspunkt og priser: Finnes på www.deltager.no Rideleir m/overnatting En morsom og lærerik dag med hestene bestående av 1 ridetime i tillegg til stafett, kjøretur, voltige eller ridetur. Du lærer også om stell av hesten. Vi har mat og drikke. NB! Barna kan leveres fra søndag kl 19 eller senest kl 9 mandag. Avslutning med framvisning fredag kl 15. for familie og venner
 35. 35. TILBUDENE med tidspunkt og priser: Finnes på www.deltager.no Treningsleir Passer de som konkurrerer innen sprang, dressur eller feltritt. En intens treningsuke (fint for oppkjøring mot et evt stevne). Man har minst en egen hest/ponni med og får ansvaret for en av Hestesenterets hester/ponnier. Det er 4 rideøkter og en teoritime hver dag og vi avslutter uken med framvisning for familie og venner kl 14. De som overnatter ankommer mellom 16-19 søndag De som bor hjemme er det oppmøte kl 9 hver dag og vi avslutter halv 5.
 36. 36. TILBUDENE med tidspunkt og priser: Finnes på www.deltager.no Stellekurs I Består mest av det daglige stellet en hest trenger. Kurset vil for det meste være inne i stallen, men alle trenger klær som man kan være ute i også. Ta med mat og drikke til matpausen.
 37. 37. TILBUDENE med tidspunkt og priser: Finnes på www.deltager.no Stellekurs II Kan man gå om man allerede har stellekurs I. På dette kurset går vi videre med ridning og kjøing så man blir trygg på det og kan være mer selvstendig i stallen. Ved bestått stellekurs II kan man ha ponni/hest på fôr. Ta med klær etter været og mat/drikke til matpausen.
 38. 38. POPULÆRT: Ponni/hest på fôr Egne avtaler tilpasset din tid – og dine interesse. Unik mulighet for å lære seg å ta eget ansvar for hest/ponni og følge sin egen lærings- og opplevelsesmestring. Da har man ansvaret for et individ en eller flere dager i uken. Dette avtales med ridelærer for å finne en som passer akkurat deg. Alle som skal ha hest/ponni på fôr må ha gjennomført stellekurs II eller ri på lett øvet nivå.
 39. 39. Prisliste for sommeren og høstens aktiviteter 2014: Ridekurs (13 uker) 2 500 Knøttekurs (10 uker) 1 800 Stellekurs I (12 timer) 1 500 Stellekurs II (12 timer) 1 800 Rideleir u/overnatting (dagleir 9-16) 2 000 /500 kr dag Rideleir m/overnatting 3 800 Treningsleir u/overnatting 3 000 Treningsleir m/overnatting 4 500 Ponni på fôr mnd fra 800 Hest på fôr mnd fra 1 200
 40. 40. Timeoversikt: for rideskolen på Gamnes gård / Harstad Hestesportsenter Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag 16.00-17.00 N4B Privattimer LØ 17.00-18.00 N2B N1B Privattimer Ø N2B+ 18.00-19.00 N3V Privat timer LØ Privattimer Ø N1B
 41. 41. Opplevelser og læring som er tilpasset deg – og dine egne ønsker: Om det skulle være noen nivåer som ikke passer akkurat deg er det bare å ta kontakt så ordner det seg nok. I tillegg kan vi tilrettelegge mange andre kurs og aktiviteter innen «Gården og kysten som arena for opplevelser og læring». Ta kontakt gamnesgard@gmail.com Finn oss på Facebook, Twitter, Instagram, blogger, og hjemmesider.

×