DIAGRAMA
  celor
  5 FORTE
COMPETITIVE
  ---------


Michael Porter
         “What do you want: to achieve or...
despre cum sa intelegi
 DIAGRAMA
            industria in care activezi
  celor
             si ...
DE CE:
           Pentru ca orice tip de organizatie: antreprenoriat, corporatie, fundatie, PFA,
  DIAGRAM...
DE CE:
  DIAGRAMA celor
       Gabriela
5 FORTE COMPETITIVE
           Pentru ca e pacat sa ...
DE CE:
  DIAGRAMA celor   Pentru ca “totul se transforma”. Inclusiv mediul, piata pe care actionezi.
5 FORTE COMPET...
DE CE:
  DIAGRAMA celor
5 FORTE COMPETITIVE
       Gabriela
           Pentru ca a conduce “prof...
Analiza pietei / segmentului de piata caruia se adreseaza
                     compania va tine cont ...
ce ANALIZAM la FURNIZORI:
           cat de puternica este pozitia lor? sunt multi sau putini potentiali furniz...
ce ANALIZAM la CUMPARATORI / CLIENTI :
           cat de puternica este pozitia cumparatorilor? se pot alia ei ...
ce ANALIZAM la PRODUSELE SUBSTITUT:
           cat de usor poate fi inlocuit produsul/serviciul nostru? cat îl ...
ce ANALIZAM la MEDIUL CONCURENTIAL si fiecare CONCURENT in parte:
           care este nivelul de competitie di...
Metoda poate fi utila pentru :
              a analiza structura / valoarea / profitabilitatea /
  DIAGR...
ATENTIE insa, M. Porter spune :
  DIAGRAMA celor   Obiectivele companiei trebuie abordate si tratate in ordinea urm...
“Inversarea celor doua obiective este sursa multor greseli. Fii profitabil si
           creste – nu doar crest...
in FINAL, cum spunea (tot) M. Porter :
  DIAGRAMA celor
5 FORTE COMPETITIVE
       Gabriela
        ...
DIAGRAMA celor
           Un viitor asa cum ti-l doresti presupune raspunsuri
5 FORTE COMPETITIVE
       ...
Documentare:
         www.quickmba.com       www.investopedia.com
         www.moneyexpress.money.r...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

M\' s files_ 2_ analiza industriei_ Michael Porter

1,499 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,499
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

M\' s files_ 2_ analiza industriei_ Michael Porter

 1. 1. DIAGRAMA celor 5 FORTE COMPETITIVE --------- Michael Porter “What do you want: to achieve or avoid? The answers to this question are objectives. How will you go about achieving your desire results? The answer to this, you can call strategy.” William E Rothschild Gabriela P.
 2. 2. despre cum sa intelegi DIAGRAMA industria in care activezi celor si mediul concurential 5 FORTE COMPETITIVE --------- Michael Porter Gabriela pentru ca: “Strategie inseamna alegeri ferme” M. Porter Gabriela P.
 3. 3. DE CE: Pentru ca orice tip de organizatie: antreprenoriat, corporatie, fundatie, PFA, DIAGRAMA celor etc. trebuie sa cunoasca mediul in care actioneaza, cui se adreseaza prin 5 FORTE COMPETITIVE obiectul de activitate, cine mai face acelasi lucru si de ce, cine / ce / de ce ii poate afecta mersul dorit al activitatii. Toate acestea o vor ajuta sa raspunda Gabriela la intrebarile: Cum imi construiesc afacerea? Ce factori sunt determinanti pentru succesul afacerii mele? “There will be hunters and hunted, winners and losers. What counts in global competition is the right strategy and success.” Heinrich von Pierer Gabriela P.
 4. 4. DE CE: DIAGRAMA celor Gabriela 5 FORTE COMPETITIVE Pentru ca e pacat sa ai acces la resurse dar sa nu ai o strategie de utilizare eficienta. Resurse nu inseamna doar bani. Notorietatea in piata, imaginea = perceptia de care te bucuri in mediul de afaceri, portofoliul de produse, echipa de vanzari, conditiile comerciale, etc. pot fi resurse (si pot fi transformate in avantaje concurentiale) care te pot ajuta sa te diferentiezi in piata. Gabriela P.
 5. 5. DE CE: DIAGRAMA celor Pentru ca “totul se transforma”. Inclusiv mediul, piata pe care actionezi. 5 FORTE COMPETITIVE Inclusiv partenerii de afaceri, inclusiv clientii. Pentru ca afacerea ta nu va avea trendul ascendent dorit intotdeauna si, de asemenea si pentru ca evolutia si “spirala vicioasa” trebuie controlate. Gabriela “When you're prepared, you're more confident. When you have a strategy, you're more comfortable.” Gabriela P.
 6. 6. DE CE: DIAGRAMA celor 5 FORTE COMPETITIVE Gabriela Pentru ca a conduce “profitabil” inseamna a administra resurse, a seta obiective, o strategie si un plan de actiune. Raportat la piata, clienti, concurenti. Intr-o companie cu o strategie buna activitatile se sustin reciproc. De aceea tot ceea ce “misca” si cum “se misca” in firma serveste strategiei. Gabriela P.
 7. 7. Analiza pietei / segmentului de piata caruia se adreseaza compania va tine cont de: : CANDIDATII LA INTRAREA PE PIATA DIAGRAMA celor (cresterea 5 FORTE COMPETITIVE mobilitatii) FURNIZORI CONCURENTA CUMPARATORI (puterea de industriala, (puterea de negociere si segment rival cumparare) Gabriela aprovizionare) PRODUSELE INLOCUITOARE (cresterea acestora) cei 5 factori au impact asupra profitului companiei pe termen lung, generand Gabriela P. amenintari si slabiciuni in piata
 8. 8. ce ANALIZAM la FURNIZORI: cat de puternica este pozitia lor? sunt multi sau putini potentiali furnizori? exista monopol? ma aprovizionez de la un singur furnizor sau de la mai multi? ce cantitati cumpar de la fiecare? cat de usor imi pot schimba furnizorii? daca ii schimb, cum imi va afecta costul/specificul produsului ? exista furnizori care sa imi ofere acelasi lucru? care este importanta volumelor pentru ei? care sunt conditiile comerciale contractuale cu fiecare? cum ma evaluez si cum ii evaluez in raport cu acestea? sunt PUTERNICI atunci cand: sunt organizati, concentrati DIAGRAMA celor exista putini inlocuitori ai produselor pe care le ofera FURNIZORII produsele lor sunt foarte importante pentru clientii lor 5 FORTE COMPETITIVE costurile de schimbare a furnizorilor sunt ridicate se integreaza in aval (ex: retea proprie de distributie, Gabriela magazine proprii) sunt SLABI atunci cand: Un segment nu este atractiv atunci cand furnizorii firmei au posibilitatea de a produsul este standardizat si sunt in numar mare creste preturile si a reduce cantitatea (competitie puternica intre furnizori) livrata. distribuitorul / comerciantul aplica strategia “marca privata” distribuitorii sunt concentrati produsul lor nu este foarte important pentru client distribuitorul se integreaza in amonte ( produce singur) RECOMANDARI: Gabriela P. stabilirea unor relatii reciproc avantajoase sau utilizarea unor surse multiple de aprovizionare
 9. 9. ce ANALIZAM la CUMPARATORI / CLIENTI : cat de puternica este pozitia cumparatorilor? se pot alia ei pentru a comanda volume mari care ar subtia marjele de profit? ce volume de marfa cumpara la o achizitie? pot face ei aliante? ce informatii au la dispozitie? pot forța negocierea preturilor? cat de loiali sunt brandului ? sunt sensibili la pret? cat de bine difereniat e produsul/serviciul? sunt disponibile pe piata produse-substitut? sunt PUTERNICI atunci cand: sunt concentrati, organizati DIAGRAMA celor cumpara in volume mari, produsul corespunde unei CLIENTII parti semnificative din totalul cheltuielilor 5 FORTE COMPETITIVE produsul nu este diferentiat, costurile de schimbare a vanzatorilor sunt scazute Gabriela au posibilitate de migrare in amonte (proiecte), sau se pot integra in aval sunt sensibili la pret datorita profiturilor mici sunt SLABI atunci cand: Un segment nu este atractiv atunci cand cumparatorii au o mare putere de costul de schimbare al furnizorului este mare negociere; vor incerca sa obtina preturi sunt multi, fragmentati, diferiti si nu pot avea mai mici solicitand produse de calitate influenta particulara asupra produsului sau pretului superioara sau un volum mai mare de producatorii / distribuitorii au capacitate de integrare servicii, starnind firmele unele impotriva in aval altora (ex: clientul care se foloseste intr- o negociere de oferta de la o alta firma). RECOMANDARI: Gabriela P. Vanzatorii ii pot alege pe acei cumparatori care au cea mai mica putere de negociere sau de schimbare a furnizorilor.
 10. 10. ce ANALIZAM la PRODUSELE SUBSTITUT: cat de usor poate fi inlocuit produsul/serviciul nostru? cat îl costa pe client sa renunte la produsul/serviciul nostru si sa opteze pentru unul al competitorilor? cat de probabil este ca actualii nostri clienti sa se indrepte spre altceva? care este oferta pret/performanta pentru produsele-substitut? daca un produs poate fi usor înlocuit, aceasta e o amenintare la adresa businessului, pentru ca poate lupta folosind doar arma pretului? pot determina formarea unor “plafoane” ale preturilor si profiturilor care pot fi obtinute pe segmentul DIAGRAMA celor respectiv PRODUSE 5 FORTE COMPETITIVE SUBSTITUT firma trebuie sa urmareasca permanent evolutia preturilor produselor inlocuitoare Gabriela cererea poate creşte atunci când: venitul indivizilor creste, cand pretul produselor substituibile creste sau cand pretul produselor complementare se reduce Un segment nu este atractiv daca exista inlocuitori actuali sau potentiali ai daca se inregistreaza progrese in tehnologie sau o produsului. intensificare a concurentei in sectoarele producatoare de bunuri inlocuitoare se asteapta o scadere dramatica a preturilor si profiturilor pe segmentul de piata initial produsele reconditionate au devenit un substitut si o optiune in decizia de cumparare Gabriela P.
 11. 11. ce ANALIZAM la MEDIUL CONCURENTIAL si fiecare CONCURENT in parte: care este nivelul de competitie dintre jucatorii prezenti deja pe piata? exista cumva un jucator dominant sau piata se împarte între competitori comparabili ca forta/marime? exista bariere pentru exituri de pe piata? cat de rapid creste industria? exista surplus de produse/servicii sau oferta e mai mica decat cererea? cat de concentrata e industria? in ce masura se identifica cumparatorii cu brandul promovat? are produsul/serviciul un grad mare de diferentiere? cat de diversificati sunt competitorii? Bariere de INTRARE in industrie: cat de usor/dificil este pentru o companie sa intre pe piata? exista in industrie avantajul costurilor? DIAGRAMA celor are potentialul competitor acces la capacitati de INDUSTRIA productie si surse de finantare? cum arata ciclul de 5 FORTE COMPETITIVE producție? Gabriela cum sunt politicile guvernamentale si care e nivelul taxelor? care sunt nevoile de capital? are potentialul competitor acces la canale de distributie? Intensitatea CONCURENTEI este influentata de: numarul mare de firme (vor lupta pentru aceiasi clienti si aceleasi resurse) ritmul de crestere al pietei (determina competitia pe cota de piata) valoarea costurilor fixe (genereaza rivalitate la nivel de volume de productie pentru ca reduc nivelul costurilor) costurile de stocare (creste intensitatea cu atat mai mult daca produsele au vanzare sezoniera sau sunt perisabile) costul de schimbare al produsului redus (pt client), nivelul scazut de diferentiere al produselor, bariere mari de iesire de pe piata, diversitatea concurentilor, vor creste mult competitia M. Porter RECOMANDA: definire corecta a industriei în care operezi si, de aici, produsele si serviciile potrivite – oferite in piata (strategia proasta poate decurge dintr-o definitie proasta a businessului);atentie Gabriela P. la focalizarea geografica; eficienta operationala nu trebuie confundata cu strategia; strategia impune continuitate; strategiile au nevoie de leadership.
 12. 12. Metoda poate fi utila pentru : a analiza structura / valoarea / profitabilitatea / DIAGRAMA celor atractivitatea unei industrii (piata, segment) 5 FORTE COMPETITIVE Gabriela a evalua puterea si intensitatea concurentiala, pozitia unei companii in contextul pietei de referinta, strategiile abordate a seta si proiecta propriile obiective si strategii (in urma analizei mediului extern, mediului intern, a oportunitatilor si amenintarilor create de contextul economic) Gabriela P.
 13. 13. ATENTIE insa, M. Porter spune : DIAGRAMA celor Obiectivele companiei trebuie abordate si tratate in ordinea urmatoare: 5 FORTE COMPETITIVE Gabriela 1/ Primul obiectiv este profitabilitatea : obtinerea unui bun ROIC (Return on Investment Capital – profit raportat la capitalul investit) sau adaugarea de valoare economica astfel incat costul capitalului sa fie acoperit de profituri. 2/ Al doilea obiectiv este cresterea. Gabriela P.
 14. 14. “Inversarea celor doua obiective este sursa multor greseli. Fii profitabil si creste – nu doar creste, e usor sa cresti, dar cresterea nu este sanatoasa DIAGRAMA celor daca nu creaza o profitabilitate sustenabila” spune M. Porter. 5 FORTE COMPETITIVE Gabriela Trebuie sa stim de unde ne vine profitabilitatea: de la ramura economica in care concuram sau de la pozitia pe care o ocupam in acest context. “Este important pentru manager sa deceleze intre acestea doua” spune M. Porter denumind acest lucru “dezagregarea performantei economice”. Gabriela P.
 15. 15. in FINAL, cum spunea (tot) M. Porter : DIAGRAMA celor 5 FORTE COMPETITIVE Gabriela “ Nu aparati ceea ce ati facut in trecut. Mai bine spuneti cum ati putea face mai bine in viitor. Avem nevoie sa ne pastram optimismul, o atitudine pozitiva si autocritica. Strategia se focalizeaza pe viitor.” Gabriela P.
 16. 16. DIAGRAMA celor Un viitor asa cum ti-l doresti presupune raspunsuri 5 FORTE COMPETITIVE ferme la urmatoarele intrebari: Unde suntem acum? Ce vrem sa obtinem? In ce ordine a importantei? Pe ce perioada de timp? De cat “timp” dispunem insa? Care e cea mai buna strategie pentru a fi in grafic si a obtine cele mai bune rezultate? Gabriela P.
 17. 17. Documentare: www.quickmba.com www.investopedia.com www.moneyexpress.money.ro www.brainbond.ro www.mindtoools.com DIAGRAMA celor 5 FORTE COMPETITIVE --------- Michael Porter SUCCES. ANALIZA - OBIECTIVE – STRATEGIE – ACTIUNE – ANALIZA - DECIZII OPTIME Gabriela P.

×