Column Raymond de Mooij van GMW Advocaten in Business Haaglanden van maart 2012

434 views

Published on

Column Raymond de Mooij van GMW Advocaten in Business Haaglanden van maart 2012

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
434
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Column Raymond de Mooij van GMW Advocaten in Business Haaglanden van maart 2012

  1. 1. COLUMN haaglanden business | nummer 1 | maart 2012Verslaafd aan tandpastaAnneke Bril van vastgoedonderneming Burgtwal B.V. keek mijernstig aan. “Wij moeten waken voor de belangen van onzehuurders. De afgelopen maanden worden wij overstelpt metklachten over mevrouw Willie. Zij bewoont een appartement vanons in het centrum van Den Haag.” Elske Willie zou omwonendenhebben bedreigd, geslagen en uitgescholden. Volgens een doorhaar buurvrouw G. Janssen ingevuld overlastformulier zouhuurster Willie “d’r eige lichaam hebben verkocht aanbuitenlandse mannen.” De onderburen beschuldigden Elske Willievan het gebruiken van cocaïne en het handelen in harddrugs. Raymond de MooijIk vroeg mijn cliënte naar rapportages van de politie. “De politie is GMW Advocatennaar aanleiding van de klachten wel dikwijls langs geweest, maar De namen van deheeft nooit overlast of wantoestanden geconstateerd”, vertelde betrokkenen zijnAnneke Bril. gefingeerd.Op mijn advies had mijn cliënte Elske Willie uitgenodigd voor eengesprek. Dat had weinig opgeleverd. De huurster had alleaantijgingen ontkend. Anneke Bril: “Ze speelt de vermoordeonschuld. Het lijkt mij sterk dat alle flatbewoners de verhalen
  2. 2. uit hun duim zuigen. Bij het volgende incident moeten wijjuridische actie ondernemen”. Dat incident liet niet lang op zichwachten. In de nacht van 13 op 14 februari 2009 was Elske Williesslaags geraakt met buurvrouw Jansse. Hierbij zou een ruit in hetportiek van de flat gesneuveld zijn. Buurman Van der Zwanverklaarde schriftelijk dat hij getuige was geweest van devechtpartij. “Willie heb Gwen Jansse op d’r oog geslage en door hetraam geduwd.”Namens Burgtwal B.V. vorderde ik in een gerechtelijke procedureontbinding van de huurovereenkomst. In een handgeschreven briefhad huurster Elske Willie van zich afgebeten. Alle beschuldigingenwaren onjuist. Er was sprake van een hetze. “Ik neem aan dat zemet zo’n verweer geen kans maakt”, reageerde Anneke Bril vanBurgtwal B.V. “Da’s lekker makkelijk, alles ontkennen!” Dekantonrechter in Den Haag gelastte een comparitie van partijen.Aangezien onze bewijs in deze zaak alleen bestond uitgetuigenissen van buren en omwonenden, verzocht ik mijn cliënteom al deze buurtbewoners te mobiliseren. Ze moesten mee naarde zitting.Op 21 april verzamelde zich een bont gezelschap in het Paleis vanJustitie.
  3. 3. COLUMNAnneke Bril stond met twaalf buren en omwonenden voor dezittingzaal. Mannen met tatoeages en halflange, leren jacks. Envrouwen met oranje zonnebankhoofden. Een eindje verder op zatElske Willie, in haar eentje. Het magere meisje had haar rossigehaar in een knoetje opgebonden.Kantonrechter Mr Olmen was een aimabele man met een grotemensenkennis. Hij wist partijen in de rechtszaal op hun gemak testellen. Niet zelden leidde dat tot ontboezemingen die beslissendwaren voor de uitkomst van de procedure.“Mevrouw Willie, vertelt u eens, wat vindt u van allebeschuldigingen van uw buren?”, vroeg hij aan mijn wederpartij.Elske Willie schraapte haar keel. “Iek ben volslagen verrast door aldeze gebeurtenissen, geachte magistraat”, sprak zij met Belgischetongval. “Het enige dat iek u kan verklaren is: alles ies geheelonjuist”. Het platte Haags van buurvrouw Gwen Jansse stak schrilaf bij het vriendelijke Belgische accent van Elske Willie. “En heb jemijn dan niet op me oog geslage, Willie?”, mengde zij zich vanaf depublieke tribune in de strijd.
  4. 4. COLUMNDe kantonrechter keek Elske Willie aan. “Iek kan dat niet geweestzijn”, reageerde zij. “Op dat moment verbleef iek namelijk in hetcachot van de gemeente Wortel in België. In verband met mijntandpastaverslaving, edelachtbare.” Huurster Wille toverde eenstapel papieren uit haar handtas. Er zat een verklaring tussen vande gevangenisdirecteur van de penitiaire inrichting te Wortel. Inverband met het herhaaldelijk ontvreemden van grotehoeveelheden tandpasta had Elske Willie van 10 tot 17 februari2009 gedetineerd gezeten.“Wat een vreemde verslaving, merkte de kantonrechter op. “Maarwel een andere dan ik tegenkom in het dossier.” Hij wendde zichnu tot Gwen Jansse. “Mevrouw Jansse, volgens mij speelt er meerin deze zaak. Zegt u het maar eerlijk.” Buurvrouw Jansse ging staan.“Wij motten geen frietzak in onze flat. Bij ons kenne alleenHagenezen wonen.” Er volgde instemmend gemompel uit de zaal.Kantonrechter Mr Olmen ging verder. “Dus u heeft met z’n allengeprobeerd om mevrouw Willie weg te werken uit uw flat?” VeleHaagse hoofden op de tribune knikten bevestigend. “Dan weet ikwat ik moet weten”, zei de rechter en hij sloot de zitting. ElskeWille verliet de rechtszaal. Toen ik haar aankeek schonk zij mij eenstralende, witte lach.

×