Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Laocoont i els seus fills

781 views

Published on

Comentari PAU de "Laocoont i els seus fills".

Published in: Education
 • Be the first to comment

Laocoont i els seus fills

 1. 1. Agesandre, Polidor i Atenodor de Rodes: Laocoont i els seus fills
 2. 2. Fitxa tècnica  Títol: Laocoont i els seus fills.  Autor: Agesandre, Polidor i        Atenodor de Rodes. Cronologia: segle III - II a. C. Tipologia: escultura exempta. Materials: original de bronze, còpia romana de marbre. Mides: 2,42 m (alt). Estil: hel·lenístic grec. Tema: mitològic. Localització: Musei Vaticani.
 3. 3. Obra de la mateixa època Victòria de Samotràcia (segle III - II a. C.)
 4. 4. Gàlata suïcidant-se (230 a. C.)
 5. 5. Biografia dels autors  El grup escultòric de Laocoont i els seus fills fou trobat l’any 1506 entre les ruïnes del palau de Neró (Domus Aurea) a Roma. L’any 1957, els estudiosos varen poder atribuir l’autoria d’aquesta obra als escultors de l’escola de Rodes Agesandre, Polidor i Atenodor –segons sembla, pare i fills respectivamentgràcies al descobriment de diversos grups de figures de marbre que representaven esdeveniments de l’Odissea d’Homer en una cova que havia estat la sala de banquets d’estiu de l’emperador Tiberi a Sperlonga, a prop de Nàpols.  Els noms d’aquests tres escultors estaven gravats en un dels grups, l’estil del qual és molt semblant al del Laocoont. A partir de dades fidedignes, aquestes còpies romanes en marbre trobades a Sperlonga s’han datat al segle I d. C., que és també la data atribuïda al Laocoont de manera unànime pels arqueòlegs.
 6. 6. Descripció formal  El grup, presentat de manera frontal, s’organitza a l’entorn de la figura principal del sacerdot, que lluita per alliberar-se de l’atac de les dues serps, mentre els seus fills, a ambdós costats, sembla que no tinguin prou força per escapar-se’n. El dinamisme i l’expressivitat són les dues característiques principals d’aquest grup escultòric, que és un dels millors exemples de l’escultura del període hel·lenístic.  L’obra s’estructura en la piràmide que dibuixen els caps dels tres personatges – el de Laocoont coincideix amb el vèrtex superior-. També s’observa una diagonal que creua tot el grup baixant des de la part superior esquerra.
 7. 7.  Aquest moviment del conjunt escultòric es veu reforçat pel dinamisme intens de les dues serps que serveixen com a nexe d’unió entre les figures, i per la sensació de tensió extrema dels cossos. Aquests, amb la musculatura molt treballada, expressen la perfecció anatòmica –sobretot la figura centralheretada del període clàssic. Aquesta obsessió porta l’autor a representar les figures dels infants amb un cos musculat, de persona adulta, però els dona unes proporcions més reduïdes.  No obstant això, aquest idealisme formal es conjuga aquí amb la gran capacitat de representació de les emocions humanes, fet inherent al període hel·lenístic, que trenca els cànons de serenitat i equilibri. Els escultors se sustenten en la perfecta captació del patiment (pathos) dels personatges reflectit en els rostres. En especial, cal assenyalar el realisme aconseguit en l’expressió de dolor del sacerdot Laocoont, amb el front arrugat i la boca oberta.
 8. 8. Temàtica  Segons el mite de la guerra de Troia, el sacerdot troià Laocoont va advertir els seus conciutadans que no es fiessin del cavall de fusta (ple de soldats grecs) ofert pels grecs al déu Posidó en una suposada retirada. De seguida, dues serps enormes van sortir del mar i el van matar juntament amb els seus dos fills. Els troians ho van interpretar com un càstig diví i van entrar el cavall a la ciutat, tal com Sinó, un espia grec, els havia suggerit dient que era un regal de la deessa Atena i que, si no l’acceptaven, Troia seria destruïda.  Sobre el motiu de la mort de Laocoont hi ha dues versions diferents. Segons la mitologia grega, Laocoont era un sacerdot de Apol·lo, i el seu càstig no va tenir cap relació amb la guerra, sinó que va passar perquè es va casar en contra de les ordres del déu.
 9. 9.  Però a la versió recollida a l’Eneida pel poeta romà Virgili, va ser Atena (partidària de la victòria grega) qui va enviar les serps per convèncer els troians de la veracitat de la història que els explica Sinó.  Els grups escultòrics estaven pensats per decorar cases importants, en aquest cas, la Domus Aurea de Neró.
 10. 10. Models i influències  L’escultura hel·lenística deu molt a l’experiència tècnica del passat, i en alguns detalls encara té com a referent els models de l’escultura clàssica dels segles V i IV a. C.  El dia que va trobar-se el Laocoont, Miquel Àngel hi era present acompanyant l’arquitecte del papa Juli II, Giuliano de Sangallo. L'artista florentí va quedar impressionat per l’escultura, tant per la seva terribilità com pel seu pathos.  Si el període clàssic va ser una font d’inspiració per al Renaixement, l'hel·lenístic ho va ser per al Barroc. Així, aquest conjunt és un magnífic exemple del barroquisme escultòric de l'hel·lenisme, que representa els cossos en el moment de màxima tensió i dinamisme, igual que va fer, segles desprès, el genial escultor barroc Bernini.

×