Curs Com controlar la presència de la teva empresa a les xarxes socials (part I)

1,692 views

Published on

Curs impartit amb PalmaActiva i dirigit a empresaris i emprenedors. L'objectiu és que els alumnes adquireixin competències bàsiques sobre en què consisteixen els mitjans de comunicació social, quins són els més populars avui en dia a nivell personal i professional (Facebook, Twitter o LinkedIn), quins usos fan d'ells les empreses per donar-se a conèixer i quines eines existeixen per mesurar la nostra reputació/presència.

Published in: Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,692
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
299
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Curs Com controlar la presència de la teva empresa a les xarxes socials (part I)

 1. 1. Com controlar la presència de la teva empresa a les xarxes socials Programa formatiu Dr.TIC-Fundació iBit
 2. 2. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Índex de continguts:- Concepte de mitjans de comunicació social. - Concepte de xarxes socials i tipologies de xarxes a nivell personal iprofessional. - Eines per analitzar la presència de lempresa a les xarxes socials i a Internet engeneral. - Recomanacions dactitud a lhora de realitzar converses amb els clients aInternet (xarxes socials, comentaris a webs especialitzades, etc.).
 3. 3. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaDr. TIC (http://drtic.ibit.org/) és un servei dorientació tecnològica per a empreses que volen obtenir una visiógeneral del grau dús de les TIC al seu negoci. A través daquest servei, i emplenant un senzill qüestionari, és possibleestablir en quin estat ens trobem en relació amb lús que en feim dels mitjans tecnològics que tenim a la nostra disposició.Daquesta manera, detectarem en quines àrees podem millorar i quines solucions existeixen per a optimitzar el nostrenegoci. Com per exemple millorar la gestió amb programes informàtics, fer ús de les xarxes socials per a obtenir majorrellevància social, o vendre els nostres productes en línia.Un cop realitzat el diagnòstic inicial, el pacient tecnològic rebrà les recomanacions en forma de prescripcionspersonalitzades i, en funció del resultat del test, podrà seguir una sèrie de consells que lajudaran a decidir quines accionsportar a terme i com fer-ho.El Dr. TIC també el guiarà cap als recursos necessaris per a assolir el repte de la incorporació daquestes noves eines,donant-li accés a recursos formatius i a tota una sèrie d’informació ja adaptada a les seves necessitats.
 4. 4. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Què son els mitjans de comunicació social?➢ Segons Wiquipedia...“Plataformas de comunicación online donde el contenido es creado por los propios usuarios mediante el uso de las tecnologías de la Web 2.0, que facilitan la edición, la publicación y el intercambio de información”.➢ Els professors Kaplan i Haenlein defineixen aquest concepte a la seva obra: Users of the world, unite! The challenges and opportunities of social media, 2010, Business Horizons, Vol. 53, Issue 1, p. 59-68.
 5. 5. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Què son els mitjans de comunicació social?ÉS A DIR...som els propis usuaris els que generam, canviam i intercanviam els continguts dallò que volem comunicar mitjançant les tecnologies de laWeb 2.0.:“Permet als usuaris interactuar i col·laborar entre sí com a creadors de contingut generat per usuaris en una comunitat virtual, a diferència de llocs web on els usuaris es limiten a lobservació passiva dels continguts que shan creat per ells”.(Veure larticle de Tim OReilly «What Is Web 2.0. Design Patterns and Business Models for the Next Generation of Software» ): o com hem passat de Web 1.0 al 2.0.: del doble click al Google Adsense, del hotmail al facebook, dels webs personals al blogging,del sistema de gestió de continguts als wikis...
 6. 6. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Avantatges: A diferència dels mitjans de comunicació de masses:➔ Accés: Els mitjans de comunicació socials están disponibles per qualsevol persona a poc o cost 0.➔ Facilitat dús: No requereixen recursos i coneixements especialitzats.➔ Instantaneïtat: Els continguts arriba a laudiència de forma immediata o amb un petit interval de temps➔ Edició dels continguts: Els continguts publicats no només senriqueixen amb els comentaris de les audiències, sinó que poden ser modificats instantániament pels seus productors, millorant en contingut per les audiències. Els tipus de mitjans socials més utilitzats són las xarxes socials, els blogs, els microblogs i els serveis de compartició multimèdia
 7. 7. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Avantatges Per què són útils les xarxes socials per a lempresa?1.Canal dinformació de caràcter immediat: difondre novetats de productes i serveis, liquidacions dstock, difondre i retransmetre esdeveniments, ofertes de treball, etc.2. Canal de comunicació amb els clients: gestionar queixes, aclarir dubtes, obtenir idees i suggeriments per millorar, avaluar la satisfacció, etc.3. Canal de comunicació amb la competència i amb els nostres empleats.4. Millorar la imatge de la nostra empresa (sinceritat, proximitat,...)ÉS A DIR... ens permeten millorar les vendes i fidelitzar els clients.
 8. 8. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Exemples de mitjans socials segons el tipusCOMUNICACIÓ: - Blog: Blogger, LiveJournal, WordPress- Fòrums en línia: vBulletin, phpBB- Microblogging: Twitter, Yammer, Plurk, Pownce, Jaiku, Tumblr- Xarxes socials: Facebook, LinkedIn, Tuenti,MySpace, Google+- Xarxes socials basades en localització: Foursquare, Facebook places, Tuenti Sitios,Google Latitude- Sistemes dagregació: FriendFeed, Youmeo- Events: Upcoming, Eventful, Meetup.com, Anticurro.com
 9. 9. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaExemples de mitjans socials segons el tipusCOL· LABORACIÓ: - Wiki: Wikipedia, PBwiki, wetpaint - Marcadors Socials: Delicious, Menéame, StumbleUpon, Stumpedia,Google Reader - Notícia: Digg, Mixx, Reddit - Llocs dopinió: epinions, YelpMULTIMÈDIA: - Compartir fotos: Flickr, Zooomr, Photobucket, SmugMug, Picasa, - Compartir vídeos: YouTube, Vimeo, Revver, Quepasa - Compartir documents: Slideshare, Scribd. - Emissions en directe: Ustream.tv, Justin.tv, Skype - Compartir música: imeem, Quepasa, The Hype Machine, Last.fm, ccMixter,SoundCloud
 10. 10. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Concepte de xarxes socials: Algunes definicionsTrobam múltiples definicions i teories, en general hi ha poc consens encara, però podríemdir que la majoria dautors coincideixen en que una xarxa social és:: “un sitio en la redcuya finalidad es permitir a los usuarios relacionarse, comunicarse, compartir contenido y crear comunidades” (ONTSi.Las redes sociales en internet, Diciembre 2011)➔ “Servicios dentro de las webs que permiten al usuario 1) construir un perfil público o semi-público dentro de un sistema limitado, 2) articular una lista de otros usuarios con los que comparte una conexión y 3) visualizar y rastrear su lista de contactos y las elaboradas por otros usuarios dentro del sistema. La naturaleza y nomenclatura de estas conexiones suele variar de una red social a otra”.M.Bold, Danah y B. Ellison Nicole, “Social Network Sites: Definition, history and scholarship”, Journal of Computer-Mediated Communication, 2007.
 11. 11. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaConcepte de xarxes socials: Algunes definicions➔ Segons, el Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación (INTECO) al seu“Estudio sobre la privacidad de los datos y la seguridad de la información en las redessociales online”, del 2009, són “los servicios prestados a través de Internet que permitena los usuarios generar un perfil público, en el que plasmar datos personales einformación de uno mismo, disponiendo de herramientas que permiten interactuar conel resto de usuarios afines o no al perfil publicado”.➔ I segons Wikipedia: “estructuras sociales compuestas de grupos de personas, las cualesestán conectadas por uno o varios tipos de relaciones, tales como amistad, parentesco,intereses comunes o que comparten conocimientos”. Sens dubte, les xarxes socials són un dels elements clau de la Web 2.0, que dóna mésprotagonisme a lusuari, i es basen en 3 pilars:➢ La COMUNICACIÓ. Essent leix central els➢ La COMUNITAT USUARIS.➢ La COOPERACIÓ.
 12. 12. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Tipologies de xarxes socials segons lONTSIDIRECTES: “Son redes sociales directas aquellas cuyos servicios prestados a través de Interneten los que existe una colaboración entre grupos de personas que comparten intereses en común yque, interactuando entre sí en igualdad de condiciones, pueden controlar la información quecomparten. Los usuarios de este tipo de redes sociales crean perfiles a través de los cualesgestionan su información personal y la relación con otros usuarios. El acceso a la informacióncontenida en los perfiles suele estar condicionada por el grado de privacidad que dichos usuariosestablezcan para los mismos”.INDIRECTES: “Son redes sociales indirectas aquellas cuyos servicios prestados a través deInternet cuentan con usuarios que no suelen disponer de un perfil visible para todos existiendo unindividuo o grupo que controla y dirige la información o las discusiones en torno a un temaconcreto. (...)este tipo concreto de redes sociales son las precursoras de las más recientes redessociales directas desarrolladas dentro del nuevo marco de la Red 2.04”.
 13. 13. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaXARXES SOCIALS DIRECTES:Categories en funció de lenfocament: (1)1.SEGONS FINALITAT:➢ Xarxes socials doci. Lusuari cerca fonamentalment entreteniment i millorar les sevesrelacions personals a través de la interacció amb altres usuaris, ja sigui mitjançantcomentaris, comunicant-se, o bé mitjançant lintercanvi dinformació (en suport escrit oaudiovisual). Per tant, la seva principal funció consisteix en potenciar les relacionspersonals entre sus membres.➢ Xarxes socials dús professional. Lusuari cerca principalment promocionar-se anivell professional, estar al dia en el seu camp o especialitat i incrementar la seva agendade contactes professionals.
 14. 14. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaXARXES SOCIALS DIRECTES2. SEGONS MODE DE FUNCIONAMENT:➢ Xarxes socials de continguts. Lusuari crea continguts (en suport escrit o audiovisual)que posteriorment distribueix i comparteix a través de la xarxa social amb altres usuaris.Aquests continguts solen estar subjectes a supervisió per a comprovar-ne la sevaadequació, i després poden comentar-se.Tota la informació sol estar disponible per totusuari sense necessitat de tenir un perfil creat. Ex. YouTube➢ Xarxes socials basades en perfils (personal/professionals). Els perfils són fitxes onels usuaris aporten un conjunt dinformació de contingut personal i/o professional que essol complimentar amb una foto personal. .(Quasi totes: Facebook, Twitter,LinkedIn...)➢ Xarxes socials de microblogging (o de nanoblogging). Estan dissenyades per acompartir i comentar petits paquets dinformació (que es solen mesurar en nombre decaràcters), podent ser emesos des de dispositius fixos o mòbiles que faciliten el seguimentactiu de la informació per part dels seus usuaris. Ex.Twitter
 15. 15. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaXARXES SOCIALS DIRECTES3.SEGONS GRAU DOBERTURA: Públiques/privades➔ Xarxes socials públiques. Estan obertes a ser emprades per qualsevol tipus dusuarique compti amb un dispositiu daccés a Internet sense necessitat de pertànyer a un grupo organització concreta.Quasi totes ho són.➔ Xarxes sociales privades. Estan tancades a ser emprades per qualsevol tipusdusuari. Només es pot accedir a elles si és forma part dungrupo específic o organitzacióprivada, que es sol fer càrrec del cost. Els usuaris solen mantenir una relacióncontractual o daltre tipus amb aquest grup o organització. Ex. Yammer, micobloggingintern per per empreses.
 16. 16. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaXARXES SOCIALS DIRECTES4.SEGONS NIVELL DINTEGRACIÓ: Vertical/horitzontal➔ Xarxes socials dintegració vertical. El seu ús sol estar acotat a un grup deusuaris als que uneix una mateixa formació, interès o pertinença professional. Ésfreqüent que lusuari accedeixi a elles prèvia invitació per part dun dels seus membres ila veracitat de la informació dels perfils sol ser comprovada i verificada. Poden ser depagament, el cost sol assumir-se pels propis usuaris, comptant amb un nombredusuaris molt inferior a lexistent en les xarxes dintegració horitzontal. Ex. Dir&Ge, per directius i gerents.➔ Xarxes socials dintegració horitzontal. El seu ús no està acotat a un grupdusuaris amb interessos concrets en una matèria. Quasi totes ho són.
 17. 17. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaTipus de xarxes socials Per simplificar...Una altra classificació més senzilla:➔ Generalistes: són les xarxes més populars, agrupen a usuaris de perfils molt diversos iamb gustos diferents. Facebook (www.facebook.com), Tuenti (www.tuenti.com), Twitter(www.twitter.com), MySpace (www.myspace.com),...➔ Professionals: permeten als seus usuaris publicar el seu currículum i perfilprofessional, crear una xarxa de contactes i accedir a ofertes de feina abansque aquestes es publiquin a altres mitjans. LinkedIn (www.linkedin.com/), Xing(www.xing.com), Viadeo (www.viadeo.com/es/connexion/), ...➔ Especialitzades: agrupen usuaris amb els mateixos gustos i interessos.. Hi hacomunitats per a tots els públics: aficionats als viatges (www.tripadvisor.es/ForumHome);als llibres (www.librarything.es/); amants del cinema (www.flixster.com/); de la música(www.lastfm.es/); de la fotografia (www.flickr.com/); dels animals (www.dogster.com/),etc.
 18. 18. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaCaracterístiques comunsde les xarxes socials:La majoria tenen una estructurasemblant i una sèrie d’einescomunes com:✔ � Missatgeria: aplicacions quepermeten el contacte.✔ � Fotos, vídeos, música ienllaços (links).✔ � Calendari d’aniversaris id’esdeveniments.✔ � Mur de l’usuari.✔ � Altres aplicacions: grups,pàgines, jocs, etc.✔ � Gestió de contactes iprivacitat.
 19. 19. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Algunes xifres de les xarxes socials (1):Segons linforme “Social Media arround the World” de 2010 dInSites Consulting:➢ El 72% dels usuaris dInternet pertany almenys a una xarxa social,és a dir, 940milions dusuaris en tot el món.➢ Facebook és la més emprada(51%), seguida de My Space(20%),i Twitter (17%).LinkdedIn es situa en sisena posició (9%)Actualment, Facebook és la xarxa social més popular, amb 300 milions d’usuaris a totel món, traduïda a 68 idiomes. A Espanya té 15,7 milions dusuaris (dades gener 2012.Font: Facebook Adds) i és la preferida pel 54% dels usuaris espanyols de xarxes socials.(Font: Informe de resultados Observatorio de Redes Sociales”The Cocktail Analysis. Tercera Oleada, febrero 2011)
 20. 20. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Algunes xifres de les xarxes socials (2): Observatorio de Redes Sociales”The Cocktail Analysis. Tercera Oleada, febrero 2011) (Font: Informe de resultadosLa 2ª xarxa més emprada a Espanya és Tuenti, per un 20% dels usuaris, i encara que nodesvetlla el seu número d’afiliats, es calcula que cada setmana es registren al voltant de8.000 usuaris nous.-En tercer lloc hi trobam el Messenger, preferit pel 13% dels espanyols.- Mentre que el Twitter és la xarxa preferida del 3% dels usuaris, tot i que Espanya és el9è país del món amb més usuaris a Twitter (font: Semiocast)-LinkedIn només lassenyalen com a preferit un 1% dels usuaris.
 21. 21. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica Xarxes socials, consumidors i empresa (Font: Las redes sociales en Internet, ONTSI, desembre 2011) - El 69% dels consumidors donen molta o bastant credibilitat als comentaris damics o coneguts a les xarxes socials en relació a un producte o marca.- El 47,4% dels entrevistats que sinformen sobre productes o serveis a través de lesxarxes socials es mostren bastant o molt influenciats per les informacions.- Un 27% dels internautes espanyols declara consultar les xarxes socials per informar-se enles seves decisions de compra.Lestudi "The Social Profile" de lempresa Exact Target realitzat al novembre 2010 va revelarque gairebé el 40% dels consumidors recorren a Facebook i Twitter per complementarles notícies, informació o ofertes que reben a través de les campanyes de màketing percorreu electrònic.
 22. 22. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica El posicionament de lempresa a la xarxa➔ Els cercadors a internet són el primer lloc on els clients cerquin informació de la nostra empresa: per això, la posició en què hi sortim ens portarà a lèxit o ens farà invisiblesa ulls dels possibles clients.➔ Si bé la progressiva implantació de les xarxes socials ha equilibrat en alguns casos el pes delscercadors i obre un nou front en el qual les empreses poden captar nous usuaris i clients. En algunspaïsos les xarxes socials comencen a superar en trànsit als cercadors(segons article de Red.es).➔ No hi ha solucions miraculoses reals que assegurin sortir en la primera pàgina del motor de cercaGoogle, per exemple. No obstant això, hi ha bones pràctiques i consells per millorar els elementsde classificació i poder aconseguir un major nombre de visites. És important saber escollir lesparaules clau més adequades per atreure els clients a un producte o servei.A lhora de parlar de la presència online de les empreses hem de distingir els següents conceptes:➔SEO/SMO/SEM
 23. 23. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaPosicionament a la xarxaSEO: aquesta sigla (de l’anglès search engine optimization, ‘optimització de cercadors’oposicionament orgànic, per contingut) tracta de les accions necessàries per aconseguir que un llocweb es posicioni entre els primers resultats en els cercadors de manera natural.SMO: (de l’anglès social media optimization, ‘optimització en xarxes socials’) representa lespràctiques per optimitzar el posicionament i la influència duna marca amb la finalitat que sigui fàcildifondre’l a través de xarxes socials.Mentre que lobjectiu de SEO és aconseguir més trànsit cap al lloc de lempresa, SMO pretén millorarla percepció I la imatge per part dels futurs I actuals clients de lempresa.SEM: la sigla que correspon al terme anglès search engine màrqueting (màrqueting en cercadors)representa les accions associades a assolir posicionament d’un lloc en cercadors a través d’enllaçospatrocinats.
 24. 24. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaConsells posicionament a la xarxa (SEO) ➔ Els cercadors ofereixen consells sobre SEO. En el cas de Google lempresa ofereix una sèrie de guies i consells través del bloc oficial per a administradors web: ➔ Els elements que té en compte són: la qualitat i la quantitat de text sobre cada pàgina, l’ús intel·ligent dels títols i les paraules en negreta, l’actualització de continguts, la visibilitat dels enllaços a pàgines “amigues”, les etiquetes, els codis i el disseny. ➔ La principal tasca dun servidor és oferir als usuaris la informació rellevant més adequada a cada cerca i mostrar-la de forma jerarquitzada. Si el contingut dun bloc o duna pàgina web és atractiu, actualitzat, està ben documentat i és especialitzat és molt probable que se situï bé en les cerques daquest tema. A més, amb la progressiva personalització dels resultats per a cada persona els cercadors tenen també en compte les visites a cada resultat i loferiran de manera preferent a intervinguda que es popularitza. Per tant, un bon contingut no només ajuda a millorar el posicionament dun web sinó que a més serveix de reclam per atraure i mantenir els possibles clients. Trobareu més informació en aquests enllaços: http://www.google.com/webmasters/ http://pymecrunch.com/algunos-consejos-basicos-de-seo-para-pymes http://www.red.es/reportajes/articles/id/5054/seo-smo-para-empresas-.html
 25. 25. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaUtilitza les xarxes socials per a dirigir més trànsit al teu web➔ Les xarxes socials shan convertit en una de les millors maneres, gratuïtes, daugmentar el trànsit a les pàgines web. Aquí teniualgunes claus perquè es converteixin en una eina per dirigir més trànsit cap al web de la teva empresa:(Font:http://www.marketingdirecto.com/actualidad/social-media-marketing/como-utilizar-las-redes-sociales-para-aumentar-el-trafico-a-tu-pagina/)➔ 1. A través dels teus amics:Els amics són el nucli dels mitjans socials i poden esdevenir una eina indispensable per al màrquetingviral a lhora de promocionar continguts. Com més amics tingueu a les xarxes, més visibilitat té el que tractau de promocionar.➔ 2. A través de fotografies:Es tracta de xarxes socials de manera que, si vols ser social, has de posar cara a la teva marca,empresa o producte, fer-ho atractiu per atreure latenció i curiositat de la gent.➔ 3. A través de les pàgines de perfil:A les xarxes socials és fonamental tenir actualitzat el teu perfil. També shi poden inclourelinks cap a altres xarxes socials o cap els productes o allò que vulguis destacar.➔ 4. A través de butlletins: Els butlletins utilitzen les teves llistes damics, de manera que com més en tinguis, més visites rebran.Hi ha gent que utilitza aquests butlletins massa, fins al punt que arriba a cansar o a considerar com a spam,, pel que és millorutilitzar-los de forma simple i no saturar els clients.➔ 5. A través dels continguts: No hi ha res més important que els continguts, pel que si escrius bé i sobre temes interessants itindràs sort en les xarxes socials. Als usuaris els encanten les llistes top 10, per això és interessant fer-hi un cop dull de tant entant per veure quin tipus de continguts són els que tenen més èxit i relacionar-los dalguna manera amb lactivitat o producte de lateva empresa, i no només parlar de les ofertes del dia i els preus, per exemple.➔ Finalment, assegurat de participar en les xarxes socials més populars, però només per crear la teva pròpia xarxa, i no per fersimplement màrqueting. Quan hagis creat la teva pròpia xarxa, pots convidar els teus contactes a participar-hi i ells, al seu torn,convidaran als seus propis contactes, el que farà que creixi fins que sigui realment útil per a la teva pàgina web.
 26. 26. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaConsells millora posicionament xarxes socials (SMO)➔ És el community manager el responsable daixò, encara que no totes les empreses compten ambaquest professional i també ho pot fer un mateix: Es tracta de crear continguts en un lloc teu (fanpage de Facebook, compte de Twitter, bloc corporatiu, grups de discussió en xarxes professionals ...)i en altres sites on hàgim detectat que participa la nostra comunitat (fòrums, grups, xarxes ...).➔ Podem seguir les 5 regles del SMO de Rohit Bhargava que es poden resumir en:(font:http://www.uncommunitymanager.es/posicionamiento-smo/)➔ Facilitar a lusuari que pugui compartir el contingut en xarxes socials, correuelectrònic, en blogs ...➔ Distribuir el contingut en diferents xarxes socials: Tweets a Twitter, marcadorssocials, blogs, en fòrums ...➔ Recompensar als que tajuden a difondre el contingut.➔ Adaptar el contingut a altres formats: presentacions per slideshare, vídeos,infografies ...➔ Fomentar el mashup. Permet a la gent que reelabori el contingut.
 27. 27. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaConsells millora posicionament xarxes socials (SMO) ➔ En contraposició al posicionament SEO, ofereix certs avantatges: ➔ Ens pot atraure trànsit a la nostra web de forma ràpida. ➔ Com més interessant sigui la informació, més fàcil resultarà la seva difusió. ➔ Si aconsegueixes que el missatge es viralititzi, els resultats milloraran exponencialment. ➔ Però també presenta les seves desavantatges: ➔ Els seus resultats saconsegueixen a curt termini, però també duren poc temps si no ho fem duna forma contínua. ➔ Depenen exclusivament de les xarxes socials i de la proactivitat daltres usuaris. ➔ Allò òptim per a una estratègia de màrqueting digital no és triar entre SEO, SMO o SEM. És, si és possible, combinar les tres. I en cas doptar pel SMO tinguem en compte que per a això el millor és comptar amb un professional, és a dir, un community manager que ens estableixi un pla dacció per assolir els nostres objectius de màrqueting i / o comunicació optimitzant els mitjans socials.
 28. 28. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaPublicitat en cercadors (SEM)➔ Què són els anuncis contextualitzats? Els anuncis contextualitzats són anuncis (de text o bàners) relacionats amb el contingut que l’usuariestà consultant. Aquests anuncis cerquen ser rellevants per a l’usuari i ofereixen l’avantatge quepermeten segmentar (seleccionar els usuaris que veuen l’anunci pel contingut que estan visualitzant),i poden aparèixer a la pàgina de resultats de la cerca després d’una consulta amb un cercador, orelacionat directament amb el contingut. Per exemple, quan un usuari cerca i consulta un articlesobre informació turística de Palma, apareixen anuncis de vols i hotels a aquesta ciutat.➔ Com es fa publicitat en els cercadors?L’exemple més conegut, Google Adwords, és un servei d’enllaços patrocinats, els quals estansituats en un quadre de color de la pàgina de resultats d’una cerca. Per aparèixer en aquests anuncisés necessari tenir un compte de Google i definir les paraules clau relacionades amb l’activitat o elnegoci. Quan un usuari fa una cerca amb aquestes paraules clau apareix l’anunci o enllaç patrocinat.Aquest sistema no ha de ser necessàriament molt costós si està ben enfocat, ja que l’empresa pagaper cada clic amb un límit establert prèviament i permet segmentar en l’àmbit geogràfic, regional olocal.
 29. 29. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica  Publicitat en cercadors (SEM)➔ Google AdSense és, juntamentamb Google AdWords, un delsproductes de la Xarxa de publicitaten línia de Google. Bàsicament,permet als Editors obtenir ingressosmitjançant la col·locació danuncis enels seus llocs web, ja siguin de text,gràfics o rich-media. Aquests anuncissón administrats i ordenats perGoogle en associació amb elsAnunciants dAdWords a través duncomplex sistema de subhastainstantània.
 30. 30. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaEines de gestió xarxes socials➔ Per analitzar els resultats en xarxes socials permetent la gestió de continguts diversos comptes existeixencentenars de serveis i eines. Algunes de les més populars són:➔ Tweetdeck:Aplicació descriptori escrita en Adobe AIR per a Twitter, Facebook, LinkedIn,Google Buzz,Foursquare, i MySpace.Interactua amb linterfaç de programació daplicacions) de Twitter per permetre alsusuaris veure i enviar tweets i veure els seus perfils.➔ HootSuite:Aplicació web i mòbil per gestionar xarxes socials per part de persones o organitzacions. Permetutilitzar, entre altres, les següents xarxes socials: Facebook, Twitter, LinkedIn, Foursquare, MySpace iWordPress. Les seves característiques més destacades són la gestió col· laborativa (diferents membres dequipen un mateix compte, assignació de missatges...), la visualització a través de pestanyes i columnes i lúsdinformes avançats amb integració de Google Analytics i Facebook Insights.➔ Altres:➔ Yoono (aplicació per gestionar perfils de Facebook,Twitter, MySpace, Forsquare I Gtalk);➔ SocialToo (permet automatizar lenviament de missatges a través de Twitter I Facebook)➔ Natter (sincronització del que publicam a Twitter I Facebook)➔ Wildfire (eina per comparar campanyes de marketing que haguem fet a Facebook I Twitter).➔ Friendbinder:(integra I gestiona els diferents perfils I ens permet veure en un únic lloc què comenten elsnostres contactes).➔ Spredfast: (eina de gestió de perfils I de campanyes, analítica, gestió devents, automatització de tweets..)
 31. 31. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaEines de localització del nostre negoci/empresaFoursquare és un servei basat en localització web aplicada a les xarxes socials. La geolocalitzaciópermet localitzar un dispositiu fix o mòbil en una ubicació geogràfica. Laplicació orientada principalmenta Smartphones compta amb versions per iOS, Android, Java,Windows Phone, Symbian, Blackberry...Laidea principal de la xarxa és fer "check-ins" en un lloc específic on un es troba i anar guanyant punts per"descobrir" nous llocs, els que són recompensats amb "badges", una mena de medalles, i els "mayorships", que són guanyades per les persones que més fan" check-ins "en un cert lloc.Google Maps és el nom dun servei gratuït de Google. És un servidor daplicacions de mapes en laweb. Ofereix imatges de mapes desplaçables, així com fotos satelitales del món sencer i fins i tot la rutaentre diferents ubicacions o imatges a peu de carrer Street View.Google Places: permet als propietaris dempreses actualitzar i administrar la informació de la ubicaciófísica de lempresa. Aquesta informació es pot utilitzar per actualitzar la llista dempreses, de manera queaparegui correctament a Google Maps, les propietats de Google associades i els llocs de les Xarxes derecerca i de Display.
 32. 32. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaEstadístiques i anàlisiGoogle Analytics eina que permet veure estadístiques sobre una web, com ara què cerquen elsusuaris o d’on són.és un servei gratuït destadístiques de llocs web. Ofereix informació agrupadasegons els interessos de tres tipus diferents de persones involucrades en el funcionament dunapàgina: executius, tècnics de màrqueting i webmasters.Es poden obtenir informes com el seguimentdusuaris exclusius, el rendiment del segment dusuaris, els resultats de la campanya de màrqueting,el màrqueting de motors de cerca, les proves de versió danuncis, el rendiment del contingut,lanàlisi de navegació, els objectius i procés de redireccionament oels paràmetres de disseny web.TweetStats: dades que medeixen els tuits (mensuals, per dia...).Twittercounter: Permet analitzar el nostre perfil a Twitter i visualitzar el creixement del nombrede seguidors, aquells que seguim o els tuits generats.Tweetscoop: permet rebre, enviar tweets, i trobar nous amics instantàniament, sense haver derecarregar la pàgina. Cercar i seguir el que està dient en Twitter en temps real, veure els top trends,entre altres.TwentyFeet: Recull les estadístiques de Twitter, Facebook,..en un sol document.
 33. 33. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaCom mesurar la nostra influència “social”No és suficient saber quants seguidors tenim a Twitter, quants amics a Facebook, o quantes connexionsa LinkedIn. També cal veure amb quants usuaris estam interactuant, conversam, o veure si els missatgesque llançam es difonen o arriben a enllaçar al contingut que tenim. Algunes eines per veure això són:Xefer: Eina que ens mostra una representació de limpacte dels nostres tuits segons el dia de lasetmana i lhora del dia,classificant la nostra activitat en base als tuits, retuits i respostes queenviam.També ens mostrarà una llista amb els usuaris amb els qual estam més en contacte i els tuitsintercanviats. Interessant per analitzar el nostre comportament i sobretot, la conversa que mantenimamb la nostra comunitat.Klout: Eina per mesurar la influència a les xarxes, ens permet enllaçar els comptes de Twitter,Facebook, LinkedIn, Google+ i també YouTube,Instagram,Flickr,Tumblr... Entre totes elles esconstrueix un índex de 0 a 100 en funció dunes variables:-Abast: Quantes persones reaccionen davant un missatge nostre (responen o el comparteixen).Mesura a quanta gent influim.-Difusió: Si aconseguim queu enllacin al contingut al contingut que hem enviat, tendrem més influència.-Importància dels nostres seguidors: A major ranking de Klout dels nostres seguidors, millor seràel nostre, és important la qualitat i influència dels seguidors.
 34. 34. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaPerò...a quantes xarxes socials hem destar?-Depen del públic objectiu. Cada xarxa té un perfil dusuaris diferents.- No és suficient en obrir-se un compte.- Importància de tenir una estratègia: quins recursos podem destinar a la seva gestió?- Qualitat més que quantitat.Facebook:Els principals usos són difondre informació pròpia o del sector (fotografies, enllaços, articles,promocions i ofertes, etc.). Cal diferenciar entre perfil, pàgina i grup. També tenim: Esdeveniments,enquestes, pàgina de benvinguda, sincronització amb altres xarxes (blog, Twitter), promocions, etc. I percomparar el nombre de seguidors diaris tenim leina Facebook insights.Twitter: Els principals usos són difusió selectiva dinformació (notícies dactualitat, novetats, promocionsdels productes i serveis), ampliar la xarxa de contactes, intercanviar reflexions, idees, continguts sobreuna temàtica, etc.LinkedIn: Xarxa professional per estar en contacte amb professionals de diferents disciplines i permetcrear contactes de negocis, cercar feina i trobar clients potencials.
 35. 35. Fundació iBit - Illes Balears Innovació TecnològicaConverses amb clients a internet: consellsParticipar i interaccionar, ser agraït i educat, missatges clars, concisos i interessants (que aportinvalor), contestar sempre (comentaris bons i dolents), localitzar i seguir als usuaris del sector que creïncontingut i els més influents (gurus), saber què diu Twitter de nosaltres (search.twitter i tweetscan),en casos de crisi hem de marcar la informació nosaltres, tenir un to formal i amistós i mai entrar enpolèmica i denotar crispació , etc➔ Concepte de reputació digital: COM ET VEUEN ELS CLIENTS? La valoració, el prestigi dunaempresa o marca a través de tot el seu contingut exposat a internet de manera controlada o nocontrolada: la imatge, la percepció que tenen a través dallò que saben de nosaltres mitjançant lesxarxes socials, blocs,cercadors, web...La reputació que difonen clients i usuaris pot ser transcendentalper a les vendes dempreses. Aquests continguts, transmesos en forma de boca-a-orella, esconverteixen en recomanacions de persones en què els usuaris confien (de vegades sense conèixerpersonalment) per provenir dun altre consumidor, a diferència dels missatges publicitaris en massa.Per això hi ha comunitats especialitzades dopinió de diferents temàtiques: per exemple, pelsaficionats als viatges (www.tripadvisor.es/ForumHome).➔ Per aprofundir més el concepte de reputació digital podeu consultar :Visibilidad. Cómo gestionar la reputación en internet. Aced,Cristina;Arqués, Neus; Benítez, Magalí; Llodrà, Bel; Sanagustín,Eva.
 36. 36. Fundació iBit - Illes Balears Innovació Tecnològica . MOLTES GRÀCIES PER LA VOSTRA ATENCIÓ!!Per a qualsevol dubte o aclariment podeu dirigir-vos al DR TIC a: drtic.ibit.org O a mi mateixa: fmorey@ibit.org

×