Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Download to read offline

болести на нервниот систем

Download to read offline

  • Be the first to like this

болести на нервниот систем

  1. 1.   Е болест од непозната причина која се манифестира со повеќе тврди плакети на дегенерација на изолациски слој на нервните влакна во централниот нервен систем Во зависност од тоа каде се јавува дегенерација, пациентите може да страдаат од парализа, сензорни нарушувања или слепило
  2. 2.    Пукнувањето на крвен сад во мозокот може да предизвика внатрешно крварење При транспорт на крвните садови до мозокот доааѓа до заглавување на мозочниот сад при што се одзема кислородот од ткивата Пациентот на оваа болест може да страдаат од парализа, губење на говор или губење на видот
  3. 3.    Состојба во телото предизвикани од страна на локален протокот на крв, што некои ткива не добиваат доволно кислород, поради нарушена циркулација на крвните садови Еден краток период на недоволно снабдување со крв до мозокот може да има исти знаци и симптоми како мозочен удар, делумно губење на видот, но проблемот трае помалку од 24 часа Луѓе со тразиторен исхемичен напад се изложени на зголемен ризик од мозочен удар во иднина
  4. 4.     Често хронично невролошко пореметување кое се карактеризира со напади Тие напади се краткотрајни знаци или сипмтоми на абнормална, претерана или хиперсинхрона невронска активност во мозокот Епилепсија е специфична состојба која може да се случи на било која возраст Состојбата може да се контролира со лекови, или ако не се реагира на лекови, може хируршки да се интервенира
  5. 5.    Нарушување во изговорот на зборовите и разбирањето, предизвикува оштетување на мозокот на предните темпорален жици Ова може да резултира со повреда на главата, тумор, мозочен удар или инфекција Симптомите варираат во зависност од делот од мозокот кој е повреден, а тие се однесуваат на способноста да се изговараат зборовите по значајниот ред

Views

Total views

3,397

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

2

Actions

Downloads

11

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×