SPAREBANK 1 SR-BANK_MAGASIN 03#09
24-TIMERSBANKEN

UNNGÅ KORTSVINDEL


SLIK FÅR DU
RÅD TIL
HØSTJAKTEN
2
     24
  20
          FOTO: SESSION V/EYVIND LARSEN
     09  06


         ...
3                                           INNHOLD TETT PÅ
FREMTIDSUTSI...
4
  DELVIS SKYET
  OPPHOLDSVÆR
  Finanskrisen er ikke avblåst, men administrerende direktør i SpareBank 1 SR-Ban...
BOLIGMARKEDET:
LETTSKYET MED STREIF AV SOL

– Akkurat nå er det mest blå himmel. Det ser også
greit ut framover, selv om v...
6
                                                    (T.v.) Oddge...
7
KAN BLI DYRT                        dyrest for mange jegere. Sjøfugljakt, duejakt og skogs-
–...
8
  SPAR TIL DET DU HAR LYST PÅ!
  Er du jeger, drømmer du kanskje om en egen jaktkoie. Eller kanskje er det noe h...
9
hv
 ha skut

 ca 750
    PARIN     0 år er
     .0
         G:
BANKS u sparer 1000 totalt
 ...
10
11
En ny bankhverdag har meldt seg. De gamle kassene og filialene erstattes av stadig flere
elektroniske løsninger. Det ...
12
              24 TIMERS-BANKEN
   1. eFaktura
   Med eFaktura får du regningene dine rett i nettba...
13
                                         24 TIMERS-BANKEN
2. SMS-varsling
...
14
             24 TIMERS-BANKEN
   3. Mobilbank
   Med mobilbank får du enkelt og trygt de mest   ...
15
                                                24 TIMERS-BANKEN
 ...
16
   BRUKER DU MER
   ENN DU HAR?
   Nordmenns forhold til penger er ikke bare fornuftig, viser tall fra Statis...
17
                         – De som så programmet ”Luksusfellen” på TV3, fikk
        ...
18
   BRUK PENGER MED FORNUFT

   • Det smarteste du kan gjøre, er å spare de pengene du får til
    overs nå s...
19
                      BRUKER DU PENGER
                      PÅ UNØDVEN...
20
              FORSIKRING
   ER DU
   FORBEREDT?
   Dårlig sikt, glatte veier – og plutselig står...
FORSIKRING
Den våte Vestlandshøsten gir uforutsigbarhet
på veiene, selv for garvede bilister. Kjøremønsteret
man har v...
22
             FORSIKRING
   Goodyear                  Birdstone           ...
23
FORBERED HAGEN OG HUSET
FOR HØSTEN
Det er ikke bare bilen som må være klar for høsten.
En sjekkrunde både utenfor o...
24
   TEKST: ELISABETH RONGVED
   FOTO: ASLE HAUKLAND, ANDERS MINGE,
   STAVANGER AFTENBLAD OG SESSION
   ...
25
                               DETTE GJØR DU HVIS NOEN STJELER
           ...
SPØR RETTEDAL
26


               Hei Oddvar

               Hva er fordelene med å benytte kr...
27
&SMART   SMÅTT

Brett ditt eget møbel
Den sveitsiske designeren Nicola Enrico Staubli står bak kolleksjonen
Folds...
B POSTABONNEMENT


                                                    ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tett på, kundemagasinet til SpareBank 1 SR-Bank

3,237 views

Published on

En av verdens fremste skatere, Fredrik Austbø, opplevde at noen tappet kontoen hans på ett par minutter.

Les hva skatestjernen gjorde - og hvilke råd du får om sikker bruk av kort.

Andre temaer i septemberutgaven til Tett på er: Høstjakt, forsikring på dine premisser og kortsvindel.

Tett på er kundemagasinet til SpareBank 1 SR-Bank. Opplaget er 70.000.

Published in: Economy & Finance, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,237
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tett på, kundemagasinet til SpareBank 1 SR-Bank

 1. 1. SPAREBANK 1 SR-BANK_MAGASIN 03#09 24-TIMERSBANKEN UNNGÅ KORTSVINDEL SLIK FÅR DU RÅD TIL HØSTJAKTEN
 2. 2. 2 24 20 FOTO: SESSION V/EYVIND LARSEN 09 06 10 16
 3. 3. 3 INNHOLD TETT PÅ FREMTIDSUTSIKTER 04 LYKKEJAKTEN 06 SLIK FÅR DU RÅD TIL HØSTJAKTEN 08 NYTT OG NYTTIG 09 24-TIMERSBANKEN 10–15 HVA BRUKER VI EGENTLIG PENGER PÅ? 16–18 5 PÅ GATEN OM PENGEFORBRUK 19 GLATTE VEIER OG HØST. ER DU FORBEREDT? 20 DEKKSNADDER 22 FORBERED HUSET TIL HØSTEN 23 UNNGÅ KORTSVINDEL 24 SPØR RETTEDAL 26 SMÅTT OG SMART 27 LEDER *3/2009 Høsten er høytid for jakt. 200 000 jegere i Norge vil kle seg i grønt TETT PÅ er et kunde- og ta fatt på ulike jaktmarker de neste månedene. Denne hobbyen magasin fra SpareBank 1 SR-Bank som distribueres er slett ikke gratis. Les hvordan Oddgeir Helland finansierer jaktingen til bankens privatkunder. sin, og få inspirasjon til egen sparing! Ansvarlig utgiver: Vi ønsker å være tilstede for deg 24 timer i døgnet. Som kunde skal Sigurd Grayston Skjørestad. Redaktør: Trine Lunde. du kunne gjøre de fleste tjenester i nettbanken, og vi jobber stadig med Redaksjon: Oktan Apropos. å forbedre oss digitalt. Ikke alle er like komfortable med å gå i banken Forsidefoto: Jan Inge Haga. på nettet. Dette ønsker vi å gjøre noe med, og har derfor brukt noen sider Trykk: Grafo. av magasinet til å illustrere og guide deg gjennom noen av tjenestene. Utforming: Oktan Apropos. Høsten er en fin tid for avslapning foran peisen. Men før du setter deg i godstolen og hører at høststormene herjer utenfor vinduet bør du sjekke at hytte, hus og bil er forsikret og klart for høsten. Sjekk hvor godt forberedt du er ved å lese vår høstspesial. God lesning! Med vennlig hilsen Trine Lunde, redaktør.
 4. 4. 4 DELVIS SKYET OPPHOLDSVÆR Finanskrisen er ikke avblåst, men administrerende direktør i SpareBank 1 SR-Bank, Terje Vareberg har senket skuldrene. Han er nøktern optimist på vegne av norsk økonomi. TEKST: INGVEIG TVERANGER FOTO: ANNE LISE NORHEIM – Jeg har senket skuldrene i forhold til verdens- oppfatningen jeg hadde for et knapt år siden, sier Terje Vareberg. Han slår fast at finanskrisen ikke har gitt noen sjokkeffekt i Rogaland, han opplever optimisme og fremtidstro blant folk. OLJEPRISEN PÅVIRKER VÅRE LIV – Psykologiske drivkrefter skal ikke undervurderes. – Selvsagt merker den mest konkurranseutsatte Jeg hører ikke til dem som vil avblåse finanskrisen, det industrien det som skjer, der vi har en arbeidsfordeling vil ta tid før alt er bra igjen. Men denne dippen er ikke over landegrensene, sier han, og legger til at en blitt så dyp her hos oss, og det er positive tegn. Jeg tror oljepris ned mot 40 dollar fatet er bekymringsfullt. folk kan regne med vekst i realdisponibel inntekt, sier – Nå er prisen mellom 65 og 75 dollar fatet. Jeg tror Vareberg. den skal høyere i overgangen til en ny tid med mer miljøvennlige og bærekraftige løsninger. VI BLIR FLERE PÅ VESTLANDET Vareberg begrunner sin nøkterne optimisme. TENK SELV OG STOL PÅ MAGEFØLELSEN – For næringslivet ser vi at statens motkonjunkturtiltak Terje Vareberg oppfordrer både bedrifter og folk flest virker. Det er god aktivitet i varehandelen. til å tenke selv, og å søke hjelp om det butter. Relativt lav arbeidsledighet er positivt, og når det – Snakk med oss, det er jo derfor vi er her, sier han. offentlige satser på bygg, anlegg og infrastruktur vil Renten er nå historisk lav, og dette er tiden for folk det virke på mange deler av næringslivet. Dessuten å tenke over sin privatøkonomiske situasjon. er omsetningen av boliger god i vårt område, sier – Det er ikke dumt å spare eller å betale ned på lån banksjefen. nå. Men ønsker du å pusse opp, kan det være rett tid – Vi har høye fødselstall i denne regionen, og netto for det også. Lev normalt, og stol på egne vurderinger, tilflytning gjør at boligmarkedet vil være godt fremover. råder banksjefen.
 5. 5. BOLIGMARKEDET: LETTSKYET MED STREIF AV SOL – Akkurat nå er det mest blå himmel. Det ser også greit ut framover, selv om vi ser tåkebankene som ligger i horisonten, sier administrerende direktør i EiendomsMegler1, Knut Sirevåg. – Folk tror på bedre personlig økonomi neste år. De fleste er optimistiske og har tro på fremtiden. Kombinert med lav rente gir dette handlefrihet, sier Knut Sirevåg. Han mener at de psykologiske effektene av krisen er oppveid av motkonjunkturtiltakene fra staten. SELEKTIVT MARKED Sirevåg ser et bra boligmarked. – Men det koker ikke. Tilbudet av boliger i markedet øker ikke noe særlig, og vi kan få en situasjon hvor det er flere som ønsker å kjøpe enn å selge. Dermed kan det være friskt til tider. Samtidig er kjøperne selektive, de byr kun på det de vil ha. Boliger som er ukurante og som er feil priset blir stående, forklarer han. FÆRRE NYBYGG – Akkurat nå er det forholdsvis lite nybygging fordi ting stoppet opp tidligere. Særlig gjelder dette sentrale leilighetsbygg. Dette er med på å påvirke tilgangen på boliger for salg. Hvis dette ikke endrer seg og det kommer mer nye boliger, vil vi få en situasjon der det bygger seg opp en etterspørsel, mener Sirevåg. TÅKESKYER OG OPTIMISME Sirevåg sier at når han peker på tåke i horisonten, kan det være senvirkninger av finanskrisen som vi ikke ser ennå. Han ønsker en nøktern prisvekst på boliger. – Omsetningen av næringsbygg har vært laber det siste året, vi ser nå tegn til at det letner litt, og dette kan bety at det er forventninger om økt aktivitet.
 6. 6. 6 (T.v.) Oddgeir Helland fra Ålgård har jaktet siden han var en guttunge. – Jeg må spare jevnt i løpet av året for å få råd, sier han. Jakt kan nemlig være en kostbar hobby. Jakt- terreng er det som kan koste mest penger, opptil flere hundre tusen kroner. Utstyr og ammunisjon blir også fort kostbart. Jevn sparing på egen konto er en fin måte å få over- sikt over finansene på. Mange drømmer om egen hytte. Til slike formål er ofte aksjesparing den beste løsningen. JAKTFAKTA 5 prosent av menn i Rogaland er registrerte jegere for dette jaktåret. I Hordaland går drøye 6 prosent av mennene på jakt, mens i Vest- Agder er over 10 prosent LYKKEJAKTEN av mennene registrerte jegere. (Tall fra Norges Jeger- og Fiskerforbund) Høstjakta er hellig for mange. Men den kan bli en kostbar affære. Med god sparing får du enda mer glede av jakta – uansett hvor mye den koster deg. TEKST: ELISABETH RONGVED FOTO: JAN INGE HAGA – Jeg har jaktet siden jeg var en guttunge, sier Oddgeir For jaktåret 2008/2009 har nesten 200 000 jegere betalt Helland (39) fra Ålgård. jegeravgift her til lands. Jegerne er både norske og uten- – Jeg diltet i hælene på faren og storebroren min, og siden landske. De fleste av dem jakter på småvilt, men 36 prosent har jeg bare fortsatt. Det å snike seg innpå hjorten, å klare av jegerne er på storviltjakt. å lure dyret, for så å komme nært nok – den spenningen, sammen med de gode naturopplevelsene, er grunnen til – Før fantes det nesten ikke storvilt her i distriktet, så da at jeg liker jakt. jaktet jeg småvilt og hare. Men etter hvert som bestanden av større dyr har økt, har jeg gått over til å skyte hjort og Entusiasmen for jakt deler Helland med flere tusen andre. rådyr, forteller Helland.
 7. 7. 7 KAN BLI DYRT dyrest for mange jegere. Sjøfugljakt, duejakt og skogs- – Det kan nok bli en kostbar hobby, sier trebarnsfaren, fugljakt er rimeligst, mens rypejakta kan bli svært kostbar. som er kunde i SpareBank 1 SR-Bank i Gjesdal. Jakt på storvilt varierer også veldig i pris, avhengig av sted – Jeg er nok ikke av dem som bruker mest penger, men og tilbud. jeg må spare jevnt gjennom hele året. Jeg er heldig – Alt i alt koster tilgang til jaktterreng alt fra ingenting til og får bruke jaktterrenget til faren min, som er bonde. skjorta, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- Betalingen er halvparten av dyrene jeg feller. I tillegg og Fiskerforbund. har jeg jaktrifle og to hagler som jeg bruker på jakt. Ammunisjon og utstyr koster også penger. Når klær og utstyr er anskaffet, er det jaktterrenget som er
 8. 8. 8 SPAR TIL DET DU HAR LYST PÅ! Er du jeger, drømmer du kanskje om en egen jaktkoie. Eller kanskje er det noe helt annet du kunne tenke deg å få råd til? Uansett hva du sparer til, har SpareBank 1 SR-Bank et produkt som passer for deg. Skal du spare over flere år, kan fondssparing være attraktivt. Her er noen av fordelene ved slik sparing: SPARING Er du fornøyd med renten du har på bankkontoen din? Likviditet: I de aller fleste spareprodukter kan du gjøre Ulike typer sparing gir ulik avkastning. Før du bestemmer uttak når du ønsker, og da kan du ta ut det beløpet du deg for spareform, må du bestemme deg for hvorfor du vil måtte ønske. Også når du setter deg et langsiktig sparemål. spare. Her er noen av fordelene ved aksjesparing: Risiko? Ingenting i livet kommer gratis, men tenker du Utsatt skatt: Ved fondssparing betaler du ikke skatt smart og langsiktig, kan du få mye på billigsalg. Risiko med før du velger å få en utbetaling. sparing betyr ofte at du må tåle at pengene dine svinger i verdi fra en dag til en annen. Det viktigste med sparingen Tid: Kombinerer du utsatt skatt med lang spare- er at du har et langsiktig perspektiv. horisont, vil du kunne få svært mye høyere avkastning enn med banksparing (som skattes hvert år) og/eller kort Hva gjør andre? I følge Verdipapirfondenes forening sparehorisont. (VFF) har norske personkunder nettotegnet aksjefonds- andeler for 4,3 mrd. kroner så langt i år. Skjermingsfradrag: Du kan trekke fra risikofri rente (skjermingsfradrag) fra avkastningen din, og kun betale skatt av resten. En slik oppsamling av fradrag over flere år gir deg vesentlig mindre skatt når du gjør uttak. ENDA FLERE SPAREMULIGHETER 1.september etablerte SpareBank 1 SR-Bank et nytt fonds- i plasseringen. Fondet tar utgangspunkt i 50 prosent renter forvaltningsselskap. Dette betyr at du nå kan spare i nye, og 50 prosent aksjeeksponering. spennende produkter, enten du vil ha høy, middels eller lav risiko. SR-Horisont: For personer som i stor grad ønsker å ta del i aksjemarkedets muligheter, men samtidig ønsker SR-Konservativ: For trygghetssøkende personer noe stabilitet. Fondet tar utgangspunkt i 25 prosent renter med høye krav til sikkerhet. Fondet tar utgangspunkt i 75 og 75 prosent aksjeeksponering. prosent renter og 25 prosent aksjeeksponering. Hvilken form for sparing som passer for deg vil du kunne SR-Flex: For personer som ønsker å ta del i aksje- diskutere med din rådgiver. Ta kontakt for mer informasjon! markedets muligheter, men som samtidig ønsker stabilitet SPAR I NETTBANK du vil. Du kan sørge for en automatisk overføring fra lønns- Helland finansierer noe av det han bruker på jakt ved kontoen din hver måned, noe du også kan etablere selv å selge kjøtt. For jegere som trenger større summer for i nettbanken. På den måten går sparingen nesten uten at du å få råd til leie av dyrt jaktterreng, er det viktig med mer merker det, og det er tilfredsstillende å se at pengene vokser. struktur over sparingen. Asserson anbefaler ikke sparing i aksjefond når man – Et fast beløp på sparekonto hver måned er det tryggeste for trenger penger hvert år, men dersom du for eksempel såkalt formålssparing over kort tid, sier produktsjef for drømmer om en jakthytte på fjellet, er fondssparing et sparing Christian Asserson i SpareBank 1 SR-Bank. godt alternativ. – I nettbanken kan du selv etablere en sparekonto – Da bør du ha en tidshorisont på flere år. Hvis du ikke som du bruker til det formålet du sparer til. Det koster har en eksakt dato for når du skal bruke pengene, vil ofte ingenting å etablere en slik konto, og du kan ha så mange aksjesparing være veldig lukrativt, sier han.
 9. 9. 9 hv ha skut ca 750 PARIN 0 år er .0 G: BANKS u sparer 1000 totalt d 0.0 u kroner Dersom ed i 30 år vil d ner. er mån 00 kro t inn 36 nksparingen v ba Etter 3 00 kroner. erdt &NYTTIG NYTT Nå fortsetter suksessen med PRO-skolen Meld deg på fire samlinger med faglig påfyll som gir deg konkrete verktøy til bruk i egen bedrift. K R O N ER Oppstart: 50.000 ND E T T IL 7 Bergen: 12. oktober Y T TE I INNL A EN E N K EL H Bryne: 14. oktober F.EK S. Kristiansand: 20. oktober Stavanger: 26. oktober Vil du vite mer eller melde deg på? Gå inn på www.sr-bank.no/pro eller ta kontakt med vårt kundesenter på telefon 02008. SPARING I A KSJEFOND: Dersom du sp arer 1000 kron i aksjefond hver er måned i 30 år de 360.000 kr kan onene du har in oppnå en verd vestert i på mellom 1 og 2.500.000 .300.000 kroner. F.EKS. EN FE RR ARI SPIDER TIL 2.5 MILLIO NER skolen Gründer, oppfinner eller Petter Smart? Da kan du søke om støtte fra stiftelsen SR-Bank Nærings- utvikling. Hvert år investeres flere titalls millioner i prosjekter som skal skape verdier på Sør- og Vestlandet. På våre nettsider kan du lese om tidligere tildelinger, samt finne kriterier, søknadsskjema og kontaktpersoner. www.sr-bank.no/naringsutvikling
 10. 10. 10
 11. 11. 11 En ny bankhverdag har meldt seg. De gamle kassene og filialene erstattes av stadig flere elektroniske løsninger. Det er bra for deg som kunde, for det betyr at banken alltid er til- gjengelig for deg – når du trenger den. Likevel vet vi at mange er ukomfortable med å håndtere nettbank og mobilbank og alt det andre, nye. På de følgende sidene viser vi deg derfor hvordan de vanligste løsningene fungerer – enkelt og greit. Og du: Nøl ikke med å spørre rådgiveren din via telefon eller e-post dersom du trenger ytterligere hjelp. Vi er der for deg – hele døgnet.
 12. 12. 12 24 TIMERS-BANKEN 1. eFaktura Med eFaktura får du regningene dine rett i nettbanken. lett kontaktopplysninger som for eksempel hjemmeside Det gjør betalingen både enkel, sikker og tidsbesparende. og e-post på eFakturaen. Med eFaktura slipper du å skrive inn lange KID-nummer, kontonummer, forfallsdato og beløp. Alt er ferdig utfylt. Å komme i gang med eFaktura er ingen kunst. Dersom Likevel har du selvsagt full frihet til selv å gjøre endringer du i nettbanken gjør en betaling til en bedrift som tilbyr på eFakturaen. eFaktura, får du automatisk spørsmål om du ønsker å legge opp eFaktura-avtale med bedriften. Du kan også Når du logger inn i nettbanken får du umiddelbart aktivt finne fram til eFakturatjenesten i nettbanken melding om ny eFaktura. Du kan også få varsel om ny og legge opp avtale med de leverandørene du ønsker eFaktura per e-post. å motta eFaktura fra. Dersom du har spørsmål om fakturaen eller ønsker DU SETTER OPP EFAKTURA VED Å TRYKKE PÅ MENYPUNKTET "BETALING" å komme i kontakt med den aktuelle bedriften, finner du I NETTBANKEN DIN.
 13. 13. 13 24 TIMERS-BANKEN 2. SMS-varsling Nå kan du bli varslet på mobilen når det er lite penger Slik setter du opp SMS-varsel via nettbanken: Logg igjen på kontoen eller når lønna er kommet! Du kan også deg inn i nettbanken, velg menypunktet “Kontoer” få SMS med saldo. Slik får du bedre oversikt over og deretter “SMS-varsling”. bevegelsene på kontoene dine. Dersom vi har mobiltelefonnummeret ditt registrert Disse SMS-varslene er tilgjengelige: i våre systemer ligger dette klart når du skal sette opp SMS-varsler. Dersom nummeret ikke ligger inne ber • Ved innbetaling på konto av typen lønn, pensjon vi om at du sender oss en melding via nettbanken hvor eller barnetrygd. du oppgir mobilnummeret ditt. Dette valget finner du under menypunktet “Postkasse” og “Innboks”. • Ved innbetaling på beløp høyere enn en grense du selv velger. • Ved stoppet betaling i forfallsregisteret, for eksempel ved manglende dekning. • Når saldo på konto har kommet under en grense du selv velger. • Saldo på konto på et fast klokkeslett på valgt ukedag. INNSTILLING FOR SMS-VARSLING FINNER DU VED Å TRYKKE PÅ MENYPUNKTET ”KONTOER” I NETTBANKEN, OG SÅ GÅ TIL ”SMS-VARSLING”.
 14. 14. 14 24 TIMERS-BANKEN 3. Mobilbank Med mobilbank får du enkelt og trygt de mest Alt du trenger å gjøre for å komme i gang er å sende populære nettbanktjenestene rett på mobilen. en SMS med kodeord 3201 til 26100. Du mottar straks Dette kan du gjøre i mobilbanken: en SMS med lenke til mobilbanken. Lagre lenken som bokmerke. • Sjekke saldo og siste bevegelser. Ha følgende klart når du skal logge deg inn: • Sette opp og slå av SMS-varslinger. Fødselsnummer, BankID (kortleser og sikkerhetskort) • Overføre mellom egne kontoer. og telefonbankkoden din. Har du glemt koden til telefonbanken ringer du 02002 eller sender en melding • Sjekke innkomne eFakturaer og betale regninger. fra postkassen i nettbanken. • Se forfallsregister og gjøre endringer. • Er du Chess-abonnent, kan du lade kontantkortet ditt i mobilbanken. MED MOBILBANK HAR DU BANKEN I LOMMA. DU KAN SJEKKE SALDO, ELLER OVERFØRE PENGER – OVERALT HVOR DU ER.
 15. 15. 15 24 TIMERS-BANKEN 4. Overføring mellom kontoer Står du i kassen på Kiwi og kommer plutselig på at det er tomt på bruks- kontoen? Nå kan du enkelt overføre penger mellom egne konti via SMS. Det kan du gjøre når som helst, og hvor som helst, så lenge du har mobiltelefon. Send en SMS der du skriver overfør <fra-kontonummer> <til-kontonummer> <beløp> <telefonbankkode> Eksempel på en slik SMS: Overfør 32012345678 32018798432 1500 4468 I NETTBANKEN KAN DU BETALE REGNINGER, BESTILLE FORSIKRINGER OG FÅ ALL OVERSIKT OVER ØKONOMIEN DIN. TA KONTAKT MED OSS HVIS DU TRENGER HJELP TIL Å BRUKE NETTBANKEN. 5. Kredittkort Du trenger ikke vente på å få regningen i posten før du betaler hele eller deler av det utestående beløpet på ditt SpareBank 1 Gold kredittkort. Du kan velge å enkelt overføre penger i nettbanken før du får fakturaen. Kontonummeret du benytter er 1430.07.00501, og KID-nummeret du merker fakturaen med er det samme som kortnummeret ditt (16 siffer). Standard kredittkortfaktura er på 250 kroner. Du må selv endre beløpet til det du ønsker å betale. For å unngå høye renter bør du betale totalsummen av det du har brukt den siste måneden.
 16. 16. 16 BRUKER DU MER ENN DU HAR? Nordmenns forhold til penger er ikke bare fornuftig, viser tall fra Statis- tisk sentralbyrå. Vi bruker like mye penger på snop som på grønnsaker. Og like mye hos frisøren som på forsikringer. Hilde og Frode Olsen måtte få profesjonell hjelp for å redde den person- lige økonomien. TEKST: SILJE HERGET FOTO: KLIPPET FRA TV3
 17. 17. 17 – De som så programmet ”Luksusfellen” på TV3, fikk med seg at pengene våre hovedsakelig gikk til pengespill på nettet og småting til hjemmet, forteller Hilde Olsen. Det fikk store konsekvenser for familien på Karmøy. Regningene vokste i høyden, og ble stort sett ignorert. – Sjokket var stort da programleder Hallgeir Kvadsheim på direkten avslørte at huslånet var gått til inkasso, erindrer Hilde. Parets økonomi trengte førstehjelp – og det fort. STØTTET HVERANDRE – Det var ganske skremmende å se hvor høye rente- utgifter vi hadde pådratt oss, som følge av flere smålån og kreditter. Tiltakene som skulle slukke små branner underveis, var plutselig fullstendig ute av kontroll. – Hvordan forandret dette hverdagen? – Vi fikk et budsjett å forholde oss til. Mat- og hushold- ningsutgiftene var den største posten vi måtte kutt ned på, fra 12 000 til 7 000 kroner i måneden, sier Hilde. – Hva med shoppingen? – Det gikk egentlig ganske greit. Nå tenker jeg meg om både to og fem ganger før jeg legger noe i handlekurven. Jeg og Frode passer på hverandre så godt vi kan. REDDET VENNINNENS HUS Frode og Hilde Olsen har lært mye, og legger ikke skjul på at det har vært tøft. Men det er flere enn bare dem som har dratt nytte av erfaringene. – I ettertid har jeg faktisk klart å hjelpe en venninne som var i ferd med å miste huset. Jeg gikk gjennom økonomien hennes, tok et par telefoner og fulgte henne til banken. Slik reddet vi situasjonen. Det gjorde meg utrolig stolt, sier Hilde. Også minstejenta i familien ble påvirket av prosessen. – TIL OG MED TIÅRINGEN HAR BLITT EN SKIKKELIG – Hedda (10) har blitt en skikkelig gjerrigknark, GJERRIGKNARK! ler Hilde. – Pengene hun tjener telles nesten daglig – hun Hilde (t.v.) og Frode Olsen fikk økonomisk hjelp av Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim (t.h.). har stålkontroll på hver eneste 50-øring. Hva bruker vi penger på? Se tallene fra Statistisk sentralbyrå på neste side.
 18. 18. 18 BRUK PENGER MED FORNUFT • Det smarteste du kan gjøre, er å spare de pengene du får til overs nå som renta er lav, råder forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1. Han har følgende tips til deg som vi ha bedre råd: • Unngå kjøp på avbetaling. • Kvitt deg raskest mulig med dyr kredittkortgjeld. • Betal regningene ved forfall. • Unngå impulskjøp. Skriv handleliste – og følg den. • Handle mat i butikken, ikke i kiosken eller på bensinstasjonen. • Gå gjennom utgiftene dine. Finn hva du kan kutte ned eller ut. • Sett opp budsjett. Det gir deg oversikt. LIKE MYE PÅ SNOP SOM PÅ GRØNNSAKER Produktsjef Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank supplerer med råd nå som renta er lav. Vi bruker like mye penger på godteri som – Det aller viktigste er at du ikke vender deg til et høyere forbruk. vi bruker på grønnsaker, i følge Statistisk Renta skal opp, og da er det lurt å være forberedt – både mentalt sentralbyrå. Her ser du hvor mye hver og økonomisk, mener han. Her er hans råd: hus-holdning bruker i året på … • Med så lav rente som vi har nå, har du en unik mulighet til Grønnsaker, inkl poteter: 4 208 kr å spare opp en til to månedslønninger i bufferkapital. Da er Sukkervarer: 4 114 kr du forberedt når det dukker opp uforutsette utgifter. Mineralvann, leskedrikker og juice: 3 211 kr • Lav rente gir deg også en god anledning til å komme i gang Tobakk: 3 277 kr med fondssparing. Kjæledyr: 2 367 kr • Lur deg selv til bedre råd. Har du en rente på rundt 3,5 Hårpleie og skjønnhetspleie: 3 334 kr prosent, be om at banken regner ut et terminbeløp som om Bolig- og innboforsikring: 3 566 kr den var 6,5 prosent. Da er du rustet når renta går opp igjen, Klær og skotøy 20 123 kr samtidig som lånet raskere blir mindre. Elektrisitet 15 245 kr • Husk å korrigere skattekortet når renten er lav, hvis ikke Spill, leker og hobby 1 708 kr risikerer du restskatt. Aviser, bøker og skrivemateriell 5 669 kr
 19. 19. 19 BRUKER DU PENGER PÅ UNØDVENDIGE TING? BILAL RAZA (19), AT E N STAVANGER PÅ _ G – I grunnen er jeg ganske flink til ikke å kjøpe ting jeg ikke trenger. Men jeg bruker litt penger på klær og mat, da. Ellers jobber jeg ganske mye, så jeg har uansett ikke tid til de store utskeielsene. JAN ALF OTTO EGELAND (52), FAGERMO (25), SANDNES STAVANGER – Det går jo en del – Det pleier ikke være penger til tobakk, så mye igjen når alle men jeg ser ikke på det regningene er unnagjort. som noen uvane. I tillegg Men det som er til overs, bruker jeg mye penger bruker jeg gjerne på kos på bil, jeg liker nemlig – som å finne på noe å mekke på fritiden. kjekt sammen med Og det er ikke noen kjæresten min. billig hobby! MARIE BJØRG BRU AARRESTAD (18), OLSEN (72), STAVANGER STAVANGER – Skolen ligger midt – I min alder har man i sentrum, og da er det da virkelig nok av det lett å stikke innom meste, så jeg handler faktisk butikken og handle ganske lite. Pengene som sjokolade, kaffe eller noe spares opp går stort sett på salg. Har prøvd å kutte til reiser. For meg og ned – uten nytte. Så jeg får mannen min er Østen holde på til jeg er ferdig på en populær destinasjon. videregående, tenker jeg.
 20. 20. 20 FORSIKRING ER DU FORBEREDT? Dårlig sikt, glatte veier – og plutselig står det en elg midt i veibanen. Høsten er en skummel årstid for bilister. Ta dine forholdsregler. TEKST: ELISABETH RONGVED
 21. 21. FORSIKRING Den våte Vestlandshøsten gir uforutsigbarhet på veiene, selv for garvede bilister. Kjøremønsteret man har vent seg til under en lys, oversiktlig sommer, må endres nærmest over natten. – På høsten kan man plutselig oppleve is etter natte- frost, glatte løv i veibanen, eller ubehagelig og farlig vannplaning i regn. Det er avgjørende å være bevisst, ha gode dekk og å tilpasse kjøringen etter forholdene, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk. MØRKE VEIER I mørke og regn kan det være vanskelig å se både veikanten og skille mellom filene på veien. Legg godt merke til fareskilt, og vær obs på riktig lysbruk. – Som en forberedelse til høstmørket er det lurt å vaske eventuelt skitne ruter og lykter, slik at sikten er god, minner Øyen oss på. ELGFARE BILFORSIKRING PÅ Utover høsten øker risikoen for å møte elg på veiene. KUNDENS PREMISSER Vær derfor spesielt oppmerksom der det er elgfare. – Særlig i grålysningen om morgenen og i skumringen om ettermiddagen er det viktig at sjåførene følger Det er flere grunner til at SpareBank 1 Forsikring ekstra nøye med, sier Inger Elisabeth Sagedal, er Norges mest populære forsikringsselskap. kommunikasjonssjef i NAF. Skulle en kollisjon synes uunngåelig, så prøv å treff elgens bakpart, er tipset SpareBank 1 Forsikring er plassert helt i toppen, uan- fra NAF. sett bransje, i årets utgave av Norsk Kundebarometer. – Vi er stolte av at kundene våre gir oss topp score SJEKK SYNET både før og etter at de har fått et skadeoppgjør fra oss, I høstmørket er det ekstra viktig å se godt. Etter ca. sier ansvarlig for forsikring Linda Hille. 40-45 års alder vil mange trenge briller eller linser, men endringen skjer så gradvis at mange ikke merker KJAPP TOPPBONUS det. Etter fylte 40 år bør man ta en synstest hos Med bilforsikring i SpareBank 1 SR-Bank oppnår optiker ca. annenhvert år. du toppbonus fire år raskere enn det som er vanlig i markedet. Du slipper også bonustap ved første skade VÆR OBS PÅ FARTEN etter kun tre skadefri år med 75 prosent bonus. At fart dreper, vet alle. Allikevel synes ikke budskapet å gå inn. VELG FORSIKRINGEN SOM PASSER – Folk ser på seg selv som ansvarlige bilister, men DEG BEST likevel bryter de fartsgrensene med vitende og vilje. Har du en nyere bil, anbefales Toppkasko forsikring. Kunnskapen om risiko er liten, sier Finn Harald For en eldre bil kan en forsikring som dekker veihjelp, Amundsen i Statens vegvesen. For fakta er: Økes glass-skade, brann og tyveri være det rette valget. farten fra 80 til 93 km/t når fartsgrensen er 80, dobles Er du avhengig av bil i hverdagen, bør du velge en risikoen for å dø i en trafikkulykke. forsikring som dekker leiebil. – Hvis alle fulgte fartsgrensene, ville antallet drepte gå ned med 25 prosent, sier Amundsen. For mer informasjon om bilforsikring hos – Fartsgrensen har bare to sider. Enten følger du SpareBank 1 SR-Bank, kontakt din rådgiver eller den eller bryter den! se på www.sr-bank.no.
 22. 22. 22 FORSIKRING Goodyear Birdstone Continental Chevrolet Camaro Blizzak W965 Sport Contact 2 VMAX 3 Goodyear Goodyear Goodyear Eagle Ultra Grip GW3 Fortera Sled Safari Signature HUSK Å SJEKKE DEKKENE Våte og glatte Vestlandsveier stiller krav til gode dekk. helårsdekk egner seg ikke i Norge, men er laget for Riktig mønsterdybde og lufttrykk har stor betydning for mellom-europeiske forhold. sikkerheten. Det er ditt ansvar å sjekke dekkene jevnlig. Følg disse rådene fra Trygg Trafikk. VASK Dekkene bør vaskes regelmessig med vann og opp- vaskmiddel eller dekkrens, for å fjerne asfaltstøv og salt DYBDE Minstekravet til mønsterdybde på sommerdekk er som legger seg som en film på dekkene og reduserer vei- 1,6 mm, men anbefalt dybde er minst 3 mm. På vinterdekk er grepet. kravet minimum 3 mm, men 5 mm er anbefalt mønsterdybde. LUFT Sjekk lufttrykket med jevne mellomrom. Kontroller TO SETT Man bør ha to sett dekk. Dette gjelder også selv også lufttrykket i reservehjulet. Feil lufttrykk øker risikoen om man bruker piggfrie vinterdekk, da disse ikke har like for dårlig veigrep. gode egenskaper på sommerføre og i varmt vær. Såkalte
 23. 23. 23 FORBERED HAGEN OG HUSET FOR HØSTEN Det er ikke bare bilen som må være klar for høsten. En sjekkrunde både utenfor og inne i boligen er på sin plass nå. • Nå er det tid for å beskjære buskene, hvis det er nødvendig. • Ta opp stauder og sett blomsterløk. • Rak plenen grundig og ta en siste klipp. Du kan godt gjødsle også. • Når høsten er kommet for fullt, er det på tide å beskytte plantene mot frost. • Ta inn hagemøbler og uteleker. • Tøm og steng utvendige kraner. • Få feieren til å inspisere pipa. • Skift batteri i røykvarsleren. • Sjekk at takrenner og nedløp ikke er blokkerte, og at de sitter godt fast. • Sjekk at taksteinene er hele og ligger på plass, og fjern evt. fuglereir.
 24. 24. 24 TEKST: ELISABETH RONGVED FOTO: ASLE HAUKLAND, ANDERS MINGE, STAVANGER AFTENBLAD OG SESSION Hva gjør du hvis noen får tak i koden til PROFESJONELLE bankkortet ditt? Skateren Fredrik Austbø Bare minutter tok det fra Austbø kort forsvant, til tyvene tappet kontoen i minibanken på Domkirkeplassen. opplevde at noen tappet kontoen hans – – Sannsynligvis har svindlerne stått bak ryggen på ham på bare noen minutter. og sett da han tastet koden, og så nappet kortet i et uoppmerksomt øyeblikk, sier sikkerhetssjef Vidar – Jeg hadde spist middag med noen venner på byen en Aksland i SpareBank 1 SR-Bank. lørdagskveld. Bare minutter etter at jeg hadde betalt, oppdaget jeg at bankkortet mitt var borte. Jeg sprang bort – Det er tydelig at det er profesjonelle som sto bak dette, til stedet hvor vi hadde spist, men ingen hadde sett det. sier Austbø. Da kom en kompis bort og sa han hadde funnet det på gulvet. Jeg tenkte ikke mer over det, helt til jeg skulle TRYGT MED KORT sjekke nettbanken dagen etterpå. Da skjønte jeg at noen Aksland presiserer at selv om man må være bevisst hadde svindlet kortet mitt for maksbeløpet på 9 900 når man bruker bankkort, er det fremdeles en sikker kroner, forteller den profesjonelle skateren Fredrik betalingsmåte. I alle fall hvis man tar sine forholdsregler. Austbø (21) fra Stavanger. – Bruk alltid chip, ikke magnetstripe. Skjul alltid
 25. 25. 25 DETTE GJØR DU HVIS NOEN STJELER KORTET DITT: 1. Sperr kortet snarest gjennom å ringe 02002 (+4791502002 fra utlandet) 2. Kontroller egne kontoutskrifter/nettbank og verifiser om du faktisk er svindlet, og hvilke transaksjoner dette gjelder. 3. Møt opp på nærmeste politistasjon for å anmelde forholdet. 4. Ta deretter kontakt med din faste kundebehandler eller SR-Bank Kundesenter på tlf 02002 for å avtale møte for kortreklamasjon og utstedelse av nytt kort. Du må møte fysisk opp for å fremme dine krav dersom saken gjelder svindel/urettmessige transaksjoner. Skateren Fredrik Austbø er vant til risiko. Men banksikkerhet gambler hverken han SIKKER BRUK AV BETALINGSKORT eller SpareBank 1 SR-Bank med. Som kunde i SpareBank 1 SR-Bank skal du føle deg trygg på at pengene dine er sikre. Her er noen retningslinjer: 1. SKIMMING AV KORT: For å unngå kopiering eller ”skimming” av kort bør du betale med chip. Den kan per i dag ikke utnyttes av svindlere. 2. PIN-KODE: Hold pin-koden hemmelig – alltid! 3. BANKENS OPPFØLGING AV KORTSIKKERHET: Visste du inntasting av pin-koden. Pass godt på kortet, og bruk kun at banken kan fange opp at samme kortnummer benyttes anerkjente betalingsmetoder når du handler på nettet, i Stavanger og i Brasil samtidig? Kunden kan da bli ringt er sikkerhetssjefens råd. opp for å kontrollere om kortet skal sperres. BANKEN ORDNET OPP 4. BRUK AV MINIBANK: Samtlige av SpareBank 1 SR-Bank For Fredrik Austbø sin del endte historien godt, takket sine minibanker er sikret mot den nåværende teknologien være god kontakt med banken. for ”skimming” av kort. Som kunde bør du likevel gjøre – Jeg kontaktet SpareBank 1 SR-Bank og fikk litt opplys- det til en god vane å skjule inntasting av koden. ninger om hvor og når kortet var blitt tappet, før jeg anmeldte forholdet til politiet. Jeg er veldig fornøyd med 5. HVILKE TILTAK GJØR BANKEN FOR FREMTIDEN? hjelpen jeg fikk – og ikke minst med at jeg fikk pengene SpareBank 1 SR-Bank har investert i avansert og sikker tilbake! kort-teknologi som kan oppgraderes etter behov, og har satt av egne ressurser som følger opp kortsvindel og reklama- sjoner. For eksempel vil vi minske risikoen for postkasse- tyveri av pin-koder gjennom å sende kodene til nye kort til kundens nettbank.
 26. 26. SPØR RETTEDAL 26 Hei Oddvar Hva er fordelene med å benytte kreditt- kort på reiser fremfor vanlig bankkort? Hilsen Sigrid Hei Sigrid Det er to store fordeler knyttet til det. Hvis magnetstripen skulle bli kopiert av uvedkommende og deretter misbrukt er det bedre at du har benyttet et kredittkort enn det bankkortet som belaster lønns- kontoen din direkte. En annen fordel er når du bestiller hotell i utlandet. Mange hoteller legger inn reservasjonen i kortet når du bestiller. Dette beløpet er ofte større enn prisen du til slutt skal betale. I noen tilfeller blir ikke dette beløpet slettet før noen dager etter at du har betalt. For å være på den sikre siden bør du derfor benytte kreditt- Har ”Banana- kort når du bestiller hotell i utlandet. grams” egentlig noe med bananer Med vennlig hilsen å gjøre? Oddvar Rettedal Go bananas! Hei Oddvar Bokstavspillet Bananagrams er ikke bare artig og Hvor lenge får vi beholde de lave populært – det stimulerer også språkforrådet. Deltakerne boliglånsrentene vi har i dag? konkurrerer om å sette sammen flest ord på kortes mulig tid. Litt som Scabble i grunn, men kjappere og mindre Hilsen Sturla komplisert. Bananagrams ble kåret til årets spill i USA i 2008, og fins nå også i norsk utgave. Passer for 1-8 personer. Hei Sturla Tilgjengelig i bokhandlere over hele landet. Les mer på Det er veldig vanskelig å svare eksakt www.bananagrams-intl.com på spørsmålet ditt, men hadde jeg vært deg hadde jeg planlagt ut fra følgende: Rentene kommer til å bli doblet på tre år. I dag er boliglånsrenten rundt 3 prosent. Få bedre syn Om 3 år vil den ligge på ca 6 prosent. Trøtte pc-øyne kan gi hodepine, flimrete syn og ubehag. Har du 2 millioner i lån vil det si at lånet Her er en enkel, men effektiv avslapningsøvelse som du ditt etter skatt vil bli 3 600 kr dyrere per kan gjøre fra kontorpulten. måned. 1. Bestem deg for å ta ti minutter pause. Sett gjerne på Er du smart starter du sparing av dette litt rolig musikk og koble telefonen over til sentralbordet. beløpet umiddelbart. Da unngår du at beløpet går til forbruk, i tillegg til at du 2. Varm hendene ved å gni dem mot hverandre. Plasser skaffer deg en buffer som kan benyttes de varme hendene lett over de åpne øynene dine, hvis renten i en periode skulle bli mye høyere enn de nevnte 6 prosent. mens du hviler albuene mot et pulten. Med vennlig hilsen 3. Kjenn at du slapper av fra toppen av hodet og helt Oddvar Rettedal ned i tærne. Fokuser på pusten og legg merke til mørket. 4. Lytt til den behagelig musikken og kjenn at du puster dypt ned i magen. Sitt i stillingen i 10 til 15 minutter. Her svarer vår ekspert på økonomi- og forbrukerspørsmål fra 5. Åpne øynene og legg merke til forskjellen. Synet er kunder i SpareBank 1 SR-Bank de siste ukene. Har du ting du klarere, hodepinen kan letne, og du føler deg mer lurer på, kontakt banken eller Oddvar Rettedal, og så vil han opplagt. svare her i spalten. Send en mail til tettpa@sr-bank.no
 27. 27. 27 &SMART SMÅTT Brett ditt eget møbel Den sveitsiske designeren Nicola Enrico Staubli står bak kolleksjonen Foldschool: pappmøbler for barn (og lette voksne) – til å lage selv. Mønstre, bilder og instruksjoner kan du laste ned gratis på Hva med en matchende gyngestol i papp? www.foldschool.com. Pop med sopp Hva med en nanoferie? Det er høst og soppsesong! Her er noen gode tips som du kan Ferier som bare varer en natt, også kalt ta med deg på veien: nanoferie, er i slaget. ”Folk skjærer ned på kostnadene – uten å kutte ferien”, melder Plukk: Ha med deg et par kurver eller beger, slik at du slipper å nettstedet Hotels.com. Undersøkelsen blande ukjent sopp med kjent. Kjøp deg soppbok – og bruk den aktivt! de har gjennomført, viser også at trenden gjør seg godt merkbar her til lands. Hold på smaken: Ikke skyll sopp i vann, bruk heller en liten børste Lisboa, Edinburgh, Milano og Madrid eller kniv for å fjerne jord. er de mest populære nano-destinasjonene blant nordmenn. Førstnevnte by hadde Tilberedning: All sopp bør varmebehandles godt. Oppbevares kjølig en besøksoppgang på mer enn 400 på et absorberende papir, hvis den ikke skal brukes med en gang. prosent sammenliknet med i fjor. Hvis trikken går fort nok, kan du oppdage Lisboa i rekordfart. OBS! En del matsopp må avkokes før steking/koking. Hvilke det gjelder, finner du i soppbøker. Frys: Kutt soppen i mindre biter før du fryser den i rå tilstand. Bruk tett emballasje. Sopp tørker lett ut, og bør derfor spises innen tre måneder. Kilde: www.frukt.no Ut i skogen med deg!
 28. 28. B POSTABONNEMENT Returadresse: SpareBank 1 SR-Bank, Postboks 250, 4066 Stavanger OVERSIKT over våre kontorer Åsane Bergen Fana Sauda Ølen Vindafjord Sand Aksdal Haugesund Karmsund Kopervik Åkra Bokn Finnøy Fister Skudeneshavn Årdal Rennesøy Kvitsøy Tau Jørpeland Randaberg Tananger Stavanger Forsand Sola Sandnes Klepp Ålgård Bryne Varhaug Vikeså Tonstad Nærbø Vigrestad Lund Egersund Grimstad Sokndal Flekkefjord Kristiansand Søgne Farsund Lyngdal Mandal

×