Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
2005- Κάλεσμα για Μποϊκοτάζ
  από την Παλαιστινιακή Κοινωνία
   Πολιτών (170 οργανώσεις)
«’Ολοι οι τρόποι διεθνούς παρέ...
ΣΤΟΧΟΙ
o   Να αποκαλύψει τη φύση της ισραηλινής κατοχής και
 των ρατσιστικών πρακτικών
o   Να κάνει το Ισραήλ υπόλογο...
BDS
         Boycott
       Disinvestment
         Sanctions
B Μποϋκοτάζ προϊόντων Ισραηλινές εται...
Κίνημα κατά του
  Απαρτχάιντ στη Νότια
     Αφρική
•  Το κίνημα του Μπουκοτάζ ενάντια στο
  Απαρτχάιντ της Νότια...
Μποϋκοτάζ προϊόντων
Προϊόντα

• Στην Αγγλία πρόσφατα ομάδα
 αλληλεγγύης μπαίνει στα σούπερ μαρκετ
 και κατεβάζει τα ισραηλινά προϊόντα από
 ...
Αθλητικό και πολιτιστικό μποϋκοτάζ
Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός
  είναι οι τομείς στους οποίου
  κυρίως χρησιμοποιεί το...
Ποδοσφαιρικός Αγώνας Ελλάδα-Ισραήλ,
Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείο 2 Απριλίου
 2009.Κινητοποίηση για τη μεταφόρτωση όπλων
 ...
ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ
• Το Ισραήλ είναι από τους μεγαλύτερους
 εξαγωγείς όπλων.
• Έχει Στρατιωτικές συμφωνίες με πολλές
 χώρες
•...
Ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ
Καλεί ακαδημαϊκούς και φοιτητές να διακόψουν τις εκπαιδευτικές σχέσεις με
Ισραηλινά Πανεπιστήμια και ...
Παλαιστινιακή έκκληση για
    πολιτιστικό Μποϋκοτάζ
«Εμείς, οι υπογράφοντες παλαιστίνιοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες,
απ...
Όλες αυτές οι μορφές
 πίεσης απαιτούν
 αφύπνιση και σταθερή
 κινητοποίηση αλλά είναι
 εφικτές και
 αποτελεσματικές.
Ε...
Πρόσφατες επιτυχίες
•  Η Βελγο-γαλλική εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Dexia
  ανακοίνωσε ότι δεν θα δίνει πλέον δ...
Σε μια ιστορική κίνηση, το Φεβρουάριο 2009
η ένωση ναυτεργατών Ν. Αφρικής αρνήθηκε να
ξεφορτώσει ένα ισραηλινό πλοίο στο λ...
Boycott Israel
Boycott Israel
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Boycott Israel

452 views

Published on

Published in: News & Politics, Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Boycott Israel

 1. 1. 2005- Κάλεσμα για Μποϊκοτάζ από την Παλαιστινιακή Κοινωνία Πολιτών (170 οργανώσεις) «’Ολοι οι τρόποι διεθνούς παρέμβασης και ειρηνευτικών προσπαθειών έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να πείσουν ή να αναγκάσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το ανθρωπιστικό δίκαιο, να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να τερματίσει την κατοχή και την καταπίεση του λαού της Παλαιστίνης... Εμείς οι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών, καλούμε τους οργανισμούς της διεθνούς κοινωνίας πολιτών και τους ανθρώπους με συνείδηση σε όλο τον κόσμο να επιβάλλουν ευρύ μποϊκοτάζ και να αναλάβουν πρωτοβουλίες απόσυρσης επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν στη Νότιο Αφρική την περίοδο του απαρτχάιντ. Σας απευθύνουμε έκκληση να πιέσετε τα κράτη σας να επιβάλλουν εμπάργκο και κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ»
 2. 2. ΣΤΟΧΟΙ o Να αποκαλύψει τη φύση της ισραηλινής κατοχής και των ρατσιστικών πρακτικών o Να κάνει το Ισραήλ υπόλογο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματά του. Την ενεργοποίηση των δεκάδων διακυρήξεων του ΟΗΕ και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Τείχος o Να αποκαλύψει την πραγματική υποστήριξη των κρατών στο Ισραήλ και συνεπώς στις πολιτικές και πρακτικές του...στην ίδια την κατοχή. o Να σταματήσει η υποστήριξη στο Ισραήλ γιατί το απαρτχάιντ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς διεθνείς σχέσεις και στήριξη.
 3. 3. BDS Boycott Disinvestment Sanctions B Μποϋκοτάζ προϊόντων Ισραηλινές εταιρείες με προτεραιότητα αυτές που εμπλέκονται πιο άμεσα στην κατοχή (τείχος, εποικισμοί) D Αποεπένδυση δηλαδή πίεση για την απόσυρση επενδύσεων, ήταν αρκετά αποτελεσματικό με ορισμένες εκκλησίες! που είχαν επενδύσεις σε ισραηλινές εταιρείες S Κυρώσεις. Διακοπή συμφωνιών
 4. 4. Κίνημα κατά του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική • Το κίνημα του Μπουκοτάζ ενάντια στο Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 50 με μικρές ομάδες ακτιβιστών και εξόριστων. Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες πριν να γίνει ένα παγκόσμιο κίνημα, αλλά όταν πήρε παγκόσμιες διαστάσεις αποτέλεσε κρίσιμη υποστήριξη για τον αγώνα των νοτιοαφρικανών. • Ο συντονισμός των προσπαθειών σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα θα μετατρέψει τις προσπάθειες σε αποτελεσματικό αγώνα ικανό να απομονώσει το Ισραήλ και να συμβάλει στην απλευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού και της γής τους.
 5. 5. Μποϋκοτάζ προϊόντων
 6. 6. Προϊόντα • Στην Αγγλία πρόσφατα ομάδα αλληλεγγύης μπαίνει στα σούπερ μαρκετ και κατεβάζει τα ισραηλινά προϊόντα από τα ράφια
 7. 7. Αθλητικό και πολιτιστικό μποϋκοτάζ Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι οι τομείς στους οποίου κυρίως χρησιμοποιεί το βίαιο και ρατσιστικό καθεστώς για να προβάλει το «καλό» του πρόσωπο. Ταυτόχρονα είναι ένας από τους κρίσιμους τομείς προς τη διεθνή του απομόνωση. Η δημοσιότητα αυτών των γεγονότων συμβάλλει ταυτόχρονα στην αφύπνιση σχετικά με την παλαιστινιακή υπόθεση και τον αγώνα για ελευθερία.
 8. 8. Ποδοσφαιρικός Αγώνας Ελλάδα-Ισραήλ, Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείο 2 Απριλίου 2009. Κινητοποίηση για τη μεταφόρτωση όπλων από το λιμάνι του Αστακού 15 Ιανουαρίου 2009
 9. 9. ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ • Το Ισραήλ είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων. • Έχει Στρατιωτικές συμφωνίες με πολλές χώρες • Η Μεταφορά Όπλων γίνεται στη γειτονιά μας
 10. 10. Ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ Καλεί ακαδημαϊκούς και φοιτητές να διακόψουν τις εκπαιδευτικές σχέσεις με Ισραηλινά Πανεπιστήμια και θεσμούς. Η Ένωση Πανεπιστημιακών στη Μεγ. Βρετανία ψήφισε πρώτη φορά το 2005 το μποϋκοτάρισμα των σχέσεων με το Πανεπιστήμιο της Χάιφα και το Bar-Ilan (Τελ Αβίβ). «Αυτή η ιστορική απόφαση που θέτει ένα σημαντικό προηγούμενο είναι ένα μεγάλο επίτευγμα στον αγώνα για δίκαιη ειρήνη στην περιοχή. Επιπλέον, το μποϋκοτάζ ισραηλινών θεσμών ως ηθική και πολιτική απάντηση στα ισραηλινά εγκλήματα, είναι πια στην κυρίαρχη ατζέντα και κανείς δεν μπορεί πια να το αγνοήσει» Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϋκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) Αυτή η απόφση προκάλεσε πανικό στην ισραηλινή πολιτική που φυσικά ασκεί κάθε μορφής πίεση για να την ανατρέψει. Με πολλά πισογυρίσματα σήμερα είναι ακόμα σε εφαρμογή και επεκτείνεται, ενώ και άλλα πανεπιστήμια και ενώσεις συμμετέχουν.
 11. 11. Παλαιστινιακή έκκληση για πολιτιστικό Μποϋκοτάζ «Εμείς, οι υπογράφοντες παλαιστίνιοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες με συνείδηση σε όλο τον κόσμο να ματαιώσουν όλες τις εκθέσεις και άλλα πολιτιστικά γεγονότα που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ, να κινητοποιηθούν άμεσα και να μην επιτρέψουν η συνέχιση της ισραηλινής επίθεσης να δημιουργήσει εφησυχασμό. Όπως και με το μποϊκοτάζ των καλλιτεχνικών ιδρυμάτων της Νοτίου Αφρικής κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό πρέπει να καταγγείλουν τα τωρινά εγκλήματα πολέμου και τις θηριωδίες του Ισραήλ… Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί μαζί μας στο μποϊκοτάζ των ισραηλινών κινηματογραφικών φεστιβάλ, των ισραηλινών δημοσίων εκδηλώσεων και των ισραηλινών ιδρυμάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και να σταματήσουν κάθε συνεργασία με αυτά τα πνευματικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα που μέχρι σήμερα αρνούνται να πάρουν θέση ενάντια στην Κατοχή, τη ρίζα αυτής της αποικιοκρατικής σύγκρουσης… Σας καλούμε να πάρετε θέση ώστε να προκαλέσετε τον ισραηλινό λαό να εγκαταλείψει τη σιωπή του, την απάθειά του και να αντιμετωπίσει την ευθύνη του για την καταστροφή και το θάνατο που προκαλεί η εκλεγμένη κυβέρνησή του…»
 12. 12. Όλες αυτές οι μορφές πίεσης απαιτούν αφύπνιση και σταθερή κινητοποίηση αλλά είναι εφικτές και αποτελεσματικές. Είναι μια από τις μεθόδους του αγώνα για δικαιοσύνη. Υποστηρίζει και δεν καθοδηγεί την αντίσταση του λαού.
 13. 13. Πρόσφατες επιτυχίες • Η Βελγο-γαλλική εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Dexia ανακοίνωσε ότι δεν θα δίνει πλέον δάνεια για ανέγερση κατοικιών στους ισραηλινούς εποικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. • Η Γαλλική εταιρεία Veolia θα αποσυρθεί από την κατσκευή του τράμ το οποίο θα συνδέει τους ισραηλινούς εποικισμούς στα Κατεχόμενα γύρω από τα Ιεροσόλυμα με το κέντρο της πόλης. • Η δημιουργία του τράμ αποτελεί άλλη μια δημιουργία δεδομένων στην πόλη για το συμφέρον της κατοχής και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η καμπάνια πίεσης για τη Veolia ήταν από τις πιο δυναμικές καθώς η εταιρεία είχε αναλάβει τη λειτουργία του τράμ μετά την κατασκευή του και είχε μερίδιο 5% στην ιδιοκτησία του το οποίο επίσης προσπαθεί τώρα να πουλήσει... • Ήδη η καμπάνια του μποϋκοτάζ έχει καθυστερήσει την ολοκλήρωση του τράμ πολλούς μήνες. • Και οι δύο επιτυχίες είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας κινητοποίησης και συντονισμένης πίεσης από πολλές οργανώσεις στο Βέλγιο και τη Γαλλία αντίστοιχα. Ταυτόχρονα δημιουργούν προβλήματα σε κρίσιμους τομείς της κατοχής.
 14. 14. Σε μια ιστορική κίνηση, το Φεβρουάριο 2009 η ένωση ναυτεργατών Ν. Αφρικής αρνήθηκε να ξεφορτώσει ένα ισραηλινό πλοίο στο λιμάνι του Ντέρμπαν. Η ενέργεια αυτή έγινε μετά από την απόφαση των Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) να δυναμώσουν την καμπάνια BDS ενάντια στο Ισραήλ ως απαντηση στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Στις 19.6.09 η Καναδική Οργάνωση Ανεξάρτητες Εβραϊκές Φωνές έγινε η πρώτη εβραϊκή οργάνωση που υιοθέτησε το BDS.

×