Presentatie nieuwleusen

353 views

Published on

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
353
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentatie nieuwleusen

 1. 1. STICHTING AMUMAvredesonderwijs ds. Philip van Wijk in Kenia
 2. 2. STICHTING AMUMAAMani = vredeUMoja = eenheidMAendelo = ontwikkelingA M U M A
 3. 3. STICHTING AMUMAPhilip werkt in Eldoret, in het westen van Kenia,waar hij met zijn gezin ook van 1987 tot 1990heeft gewoond en gewerkt.
 4. 4. STICHTING AMUMA• Kenia heeft ruim 40 miljoen inwoners• Die zijn verdeeld over 42 stammen met elk huneigen taal en cultuur.• Er is veel spanning tussen de etnische groepen• Vooral rond verkiezingen strijden de stammen ommacht en invloed.• Philip werkt in een gebied waar de twee grootstestammen , Kikuyu en Kalenjin, elkaar bestrijden.• In 1992 en 2008 zijn er zware conflicten geweest.
 5. 5. STICHTING AMUMAHet dorpje Rurigi werd in januari 2008 aangevallen doorde omringende dorpen van de vijandige stam. Debewoners vluchtten in allerijl en lieten hun bezittingenachter in de kerk. Die werd echter verwoest en in brandgestoken. Alleen de kleren aan hun lijf waren hun enigebezittingen.
 6. 6. STICHTING AMUMAAlle 350 huizen en hutten werden met de grondgelijk gemaakt en verbrand. De bevolking werd intentenkampen opgevangen, en later met huntenten in het dorp teruggezet.
 7. 7. STICHTING AMUMAMet diaconale hulp uit Nederland werd debevolking geholpen om weer een nieuw bestaanop te bouwen. Met maïszaad en kunstmest konmen de akker weer bebouwen.Tot op vandaag heerst er in het dorp grotedankbaarheid voor de hulp uit Nederland.
 8. 8. STICHTING AMUMAEn het heeft hen tot diakenen gemaakt: in oktober2012 heeft men een naburig dorp (van de vijandigestam!) dat ernstige problemen had, geholpen met deeerste maïs van dit jaar. Het werd een groot feest.Vredesonderwijs, diaconaat, verzoening!
 9. 9. STICHTING AMUMAHet Rooms-katholieke bisdom Eldoret doet veel aan vredes-werk. Op een culturele manifestatie in november 2011 latenverschillende stammen iets van hun culturele tradities zien,om onderling meer begrip en waardering te kweken
 10. 10. STICHTING AMUMAPhilip werkt met het Rooms-katholieke bisdomsamen. Hij richt zich vooral op het trainen vanlokale leiders: predikanten, chiefs, leraren etc.
 11. 11. STICHTING AMUMAEen groep predikanten en priesters na eentraining. Zij spelen een belangrijke rol, want watzij verkondigen is van grote invloed. En heel watvoorgangers hebben de conflicten eerder gevoeddan voorkomen.
 12. 12. STICHTING AMUMAIn zo’n training gaat Philip in op de dieperewortels van geweld.Hij doet dat vanuit de zondeboktheorie.Die theorie maakt heel duidelijk waarom wijvijanden nodig hebben, om de spanningen ineigen groep achter weg te stoppen.De trainingen zijn een groot succes, en makendiepe indruk.
 13. 13. STICHTING AMUMABij elke training moet natuurlijk wel een lunch geserveerdworden. Uiteraard uit de zak van de blanke. Die hebbenimmers bomen waar geld aan groeit…
 14. 14. STICHTING AMUMAIn het gebergte zo’n 100 km. van Eldoret heeftzich ook veel geweld voorgedaan in 2008.Maar pas dit jaar is er aandacht voor debevolking gekomen.
 15. 15. Philip ging er een aantal malen heen om methen te spreken over de wortels van geweld, enhen een hart onder de riem te steken.STICHTING AMUMA
 16. 16. STICHTING AMUMARose, een teamgenote, sprak met de vrouwen.In sommige dorpen waren alle vrouwenverkracht. Als vrouwen onder elkaar durfdenze daarover te spreken.
 17. 17. STICHTING AMUMAPhilip woont op een veilige compound waar hijeen appartement huurt. Wel achter dikketralies, en met bewaking.
 18. 18. STICHTING AMUMAPhilip werkt in Kenia op eigen initiatief. Hij is nietuitgezonden door de kerk of een andereorganisatie. Daarom is hij bezig met de opzet vaneen tuinbouwbedrijfje in Kenia, waarmee hij zijnsalaris wil verdienen. Voorlopig is datonvoldoende om er permanent met zijn vrouw tewonen. Daarom reist hij op en neer in eenfrequentie van zes weken.
 19. 19. STICHTING AMUMAStichting AmumA is opgericht om het werk vands. Philip van Wijk in Kenia mogelijk te maken.Er wordt geld ingezameld om de hogewerkkosten te kunnen betalen:• Kosten voor trainingen, waarvoor ook deKeniaanse kerk geen geld beschikbaar heeft.• Reiskosten• Huisvestingskosten
 20. 20. STICHTING AMUMA• Nieuwe ontwikkeling:• Samenwerking met Anglicaanse Kerk (ACK)• Opzet van een programma voorvredesonderwijs en -groepen op secundaryschools.• Impulsis…..
 21. 21. STICHTING AMUMAvredesonderwijs ds. Philip van Wijk in KeniaStichting AmumA is ook op Facebook te vinden!

×