Workshop social media

2,026 views

Published on

Workshop social media Freek Pasveer

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,026
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • SOCIAL MEDIA Wat verstaan we onder social media? Social Media is in theorie de technologie voor het delen van informatie en het faciliteren van interactie (gesprekken) tussen personen op een eenvoudige en sociale wijze. Echter Social Media is uitgegroeid tot een ‘betrokkenheid-model’, dat heeft geleid tot significante veranderingen in onze maatschappij, zowel in de niet-zakelijke, maar ook zeer zeker in zakelijke relaties .
 • Wat zijn de onderdelen van de workshop en wat willen we bereiken met deze workshop. Wat is Social Media, wat kunt u ermee, hoe zet u het in? Voorbeelden van Social Media Doelstellingen van de inzet van Social Media Social Media richtlijnen SOCIAL MEDIA Inhoud workshop Hoe start u met Social Media (volgens ons) We willen door middel van de workshop inzicht geven in de mogelijkheden van Social Media en de wijze waarop u een Social Netwerk kunt starten!
 • Informatie: komt snel tot ons via betrouwbare , zelf gekozen kanalen wordt sneller voor waarheid aangenomen Loyaliteit en klantbeleving krijgen een hele andere dimensie. Individuen gebruiken Social Media: om onderdelen uit hun leven te delen met vrienden, familie en het willekeurige publiek om gedachten, meningen, ervaringen, foto's, video’s, afbeeldingen etc. te publiceren
 • Voorbeeld snelheid: De noodlanding van het vliegtuig in de Hudson River op 15 jan. 2009 was eerder op Twitter te vinden, dan in officiële nieuwsuitzendingen op tv (wereldwijd)
 • SOCIAL MEDIA Wat verstaan we onder social media? Sommigen gebruiken Social Media om een nieuwe baan te vinden of om hun eigen skills te presenteren of te verbeteren. Anderen gebruiken Social Media voor vermaak . Kortom: Social Media is hot, en niet meer weg te denken uit onze maatschappij!
 • SOCIAL MEDIA Voorbeelden Enkele voorbeelden van verschillende Social Media kanalen in de praktijk
 • Voorbeeld Facebook: Audi Fan Page
 • Voorbeeld LinkedIn company profiel: PWC
 • Voorbeeld LinkedIn groep: Marketing Leeuwarden
 • Twitter icoon: Femke Halsema
 • Twitter icoon: Femke Halsema
 • Branded Hyves Pagina: In dit geval de officiele pagina van Transavia, puur branding
 • Het heeft onze manier van communiceren drastisch veranderd. Ook de impact ervan is niet zonder gevolgen: Verandering in corporate marketing & branding (eerst impact internet, nu Social Media) Communicatie vanuit de politiek (Twitter en haar volgers) Impact op snelheid van het nieuws (journalisten met eigen blogs, Twitter) Ontslagen of reprimandes door publieke communicatie (Ajax - Van der Wiel) Redden van levens (Frits Wester, Twitter) Werven stemmen om President USA te worden (B. Obama)
 • SOCIAL MEDIA Voorbeelden Social Media kanalen versus Social Media Netwerk
 • Uitleg over de meest gebruikte Social Media kanalen, waar ze voor opgezet zijn.
 • De meest gebruikte kanalen in 2010 zijn: LinkedIn (aug 2010: meer dan 2 miljoen Nederlandse gebruikers, 33.000 Nederlandse groepen, 17 miljoen in Europa, 75 miljoen wereldwijd – bron: financeel-management.nl) Twitter (1,5 miljoen Nederlandse accounts, 191.000 actieve gebruikers – bron: website marketingfacts) Hyves (8 miljoen Nederlandse leden – bron: website Emerce) Facebook (500 miljoen gebruikers wereldwijd, ca. 2,2 miljoen Nederlandse gebruikers) YouTube (> 100.000 filmpjes, Nederlands is met 3,9% de derde taal op YouTube) Blogger (niet gevonden)
 • Deze dia geeft een idee hoe verschillende sociale kanalen met elkaar verbonden kunnen worden.
 • Voorbeeld Youtube pagina FORD met oproep om fan te worden op FB en hun op Twitter te volgen
 • SOCIAL MEDIA Voorbeelden Inzet en Strategie Social Media kanalen
 • Social Media kan vanuit verschillende invalshoeken worden ingezet, denk daarbij aan: Branding, naamsbekendheid creëren, aanwezigheid Traffic building Personeelswerving Sales Interne communicatie personeel (intranet) Defensief (ter bescherming van de eigen naam)
 • De komst (inzet) van Social Media betekent een nieuwe manier van communiceren; niet meer één weg communicatie, maar de mogelijkheid tot directe communicatie met het publiek. Directe interactie, massale 1 op 1 Doelgroep bepaalt wijze van communiceren, van buiten naar binnen Anders communiceren, kort en bondig via Twitter, verhalend via Blog Persoonlijke online marketing Externe communicatie is interne communicatie (andersom niet) Snel feedback, dit vraagt REACTIE, inspringen, bijsturen, verbeteren
 • KORTE PAUZE
 • SOCIAL MEDIA Hoe nu verder? Start uw Social Netwerk…..
 • Werkwijze The Social Media Factory Kies het doel van de inzet van Social Media Kies Social Media kanalen die daarbij horen en die bij uw doelgroep passen. Houd ook rekening met de mogelijkheden binnen de organisatie Kies eventueel extra kanalen , die geen onderdeel uit maken van de hier genoemde basis, bijvoorbeeld Foursquare Zorg er voor dat de juiste gegevens & bestanden aanwezig zijn Zorg voor een Avatar (identity) inclusief eigen e-mail adres Definieer basis accounts (Gmail & Yahoo) Vul de TSMF checklist in Volg nu ‘Social Media Network’ flow voor het aanmaken van een netwerk Creëer nu de social media kanalen Stel richtlijnen op voor medewerkers Analyseer de communicatie via het Social Media Netwerk Link de kanalen voor efficiënte communicatie
 • HEEFT U VEEL OF WEINIG TIJD VOOR SOCIAL MEDIA? VEEL TIJD Creëer naast een twitteraccount zowel een Hyves als ook een Facebook pagina/ groep en onderhoud beiden afhankelijk WEINIG TIJD Kies dan voor een beperkt aantal Social Media, bijvoorbeeld: Twitter i.c.m. Facebook of Hyves. Koppel deze aan elkaar zodat uw tweets ook op Facebook verschijnen en men erop kan reageren.
 • HEEFT U WEL OF GEEN/BEPERKT BUDGET VOOR SOCIAL MEDIA? WEL BUDGET Dan kunt u erover nadenken om een Social Media Team op te zetten die de diverse kanalen kunnen beheren. Stem communicatie af in het team. GEEN/BEPERKT BUDGET Zorg ervoor dat u minimaal één persoon in huis heeft die de Social Media kanalen regelmatig (bijvoorkeur dagelijks) kan bijwerken, denk ook aan een back-up persoon (ziekte, vrij)
 • HEEFT U (privé) ERVARING / GEEN ERVARING MET SOCIAL MEDIA? WEL ERVARING Probeer dan degene die ervaring heeft/ hebben als Social Media Manager in te zetten en de kanalen te laten beheren. GEEN ERVARING Investeer dan tijd in een goede training om makkelijk en snel uit de voeten te kunnen met de Social Media kana(a)l(en) die u gekozen heeft. Al kost een training in eerste instantie zowel tijd als ook geld, het bespaart later tijd om alles zelf uit te moeten vinden. Z org ook voor een juiste werkwijze.
 • HEEFT U (vanuit je organisatie) ERVARING / GEEN ERVARING MET SOCIAL MEDIA? Zijn er bestaande accounts? Zijn deze bruikbaar voor de gekozen strategie (communicatie)? Verwijder niet-bruikbare accounts of profielen. Maak (eventueel) nieuwe accounts of profielen aan. Is er een gedragscode Social Media binnen de organisatie? Is deze nog van toepassing of actueel? Stel eventueel een gedragscode op, indien deze niet aanwezig is, voor zowel zakelijk als prive gebruik van Social Media kanalen. Stel een centraal persoon aan (of meerdere) en communiceer vanuit een centraal persoon (Avatar=Social Media Manager)
 • Werkwijze The Social Media Factory Kies het doel van de inzet van Social Media Het primaire doel van de inzet van corporate Social Media is het creëren van een heldere zakelijke beleving(swereld) van een organisatie (zowel intern als extern).
 • Werkwijze The Social Media Factory Kies Social Media kanalen die daarbij horen en die bij uw doelgroep passen Twitter: korte sms-style berichtjes LinkedIn: zakelijk netwerk Facebook/Hyves: vriendennetwerk YouTube: video’s Blogger: blogberichten Kies eventueel extra kanalen , die bijvoorbeeld geen onderdeel uit maken van de hier genoemde basis, bijvoorbeeld Foursquare
 • Werkwijze The Social Media Factory 4. Zorg er voor dat de juiste gegevens & bestanden aanwezig zijn Om de verschillende Social Media kanalen aan te maken, is het handig om vooraf alle gegevens geïnventariseerd, en beschikbaar te hebben. Onderdeel van de werkwijze van TSMF is een checklist, waarin alle gegevens voorkomen, die nodig zijn om de kanalen aan te maken. Het gaat hierbij om de kanalen zoals wij het sociale business netwerk hebben benoemd.
 • Werkwijze The Social Media Factory 5. Zorg voor een Avatar (identity) inclusief eigen e-mail adres Onze werkwijze is er op gericht hier een fictieve persoon voor in het leven te roepen, een Avatar . De avatar is de Social Network manager van de organisatie. De avatar krijgt een eigen naam, functie , en het allerbelangrijkste een eigen e-mail adres om mee te communiceren en via welke de Sociale Media accounts worden beheerd. De avatar is dus een functie en kan altijd door een ‘echt’ persoon in de organisatie beheerd worden. Zorg dat er een persoon binnen de organisatie verantwoordelijk wordt voor het sociale netwerk. De Social Media, Social community of Social Network manager.
 • Werkwijze The Social Media Factory 6. Definieer basis accounts (Gmail & Yahoo) Deze zijn nodig voor diverse Social Media kanalen. Zonder een van deze e-mail accounts is het aanmaken van een profiel niet mogelijk.
 • Werkwijze The Social Media Factory 7. Vul de TSMF checklist in De checklist helpt bij het verzamelen van de nodige gegevens en bij het aanmaken van de kanalen. U bepaalt vooraf ook hoe u naar buiten wilt treden, gebruik logo’s en persoonlijke informatie. Het dwingt u van tevoren over het gebruik na te denken, het vormt daarmee ook uw eigen netwerk Het is belangrijk om overal uniforme gegevens te gebruiken Het bepaalt de informatiestromen (e-mail verkeer  avatar e-mail adres) De accounts in de Social Media kanalen zijn in een paar minuten aangemaakt. Het opbouwen van een goed netwerk is echter tijdrovend maar zeker de moeite waard
 • Werkwijze The Social Media Factory 8. Volg nu ‘Social Media Network’ flow voor het aanmaken van een netwerk 9. Creëer nu de Social Media kanalen Volg daarbij de aanwijzingen op de websites van de Social Media kanalen, bijvoorbeeld: www.facebook.com www.hyves.nl www.linkedin.com www.twitter.com www.youtube.com Houd alle verzamelde gegevens van punt 4 en de checklist bij de hand.
 • 10. Stel richtlijnen op voor medewerkers Hoe wordt Social Media door medewerkers gebruikt? Denk aan richtlijnen (gedragscode) voor het gebruik van Social Media door uw medewerkers. Zij zijn immers ook de gezichten van uw bedrijf. Zij moeten zich beseffen wat ze schrijven.
 • Voorbeelden: Houd u aan uw expertisegebied en geef een unieke, individuele kijk op wat zich bij uw organisatie en in de wereld afspeelt Post betekenisvolle, respectvolle opmerkingen, dus geen spam of opmerkingen die off-topic of beledigend zijn Neem even de tijd en denk na voordat u inhoud publiceert Reageer tijdig op opmerkingen, indien een reactie wenselijk is Respecteer de eigendomsrechten van informatie en inhoud, als ook de vertrouwelijkheid Wanneer u het oneens bent met de meningen van anderen, houdt u het deftig en beleefd
 • Veel grote bedrijven vaardigen richtlijnen uit voor het gebruik van Social Media door hun personeel.
 • 11. Analyseer de communicatie via het Social Media Netwerk De inzet van Social Media is niet ingewikkeld. De resultaten meten van de inzet van Social Media is vaak lastiger. De uitvoering van het meten van de inzet van een kanaal is goed te doen, en hier zijn ook vele voorbeelden voor. De interpretatie van deze statistieken is veel lastiger. Goede voorbeelden hiervoor zijn: Tweetstats ComMetrics Tweetvolume
 • Voorbeeld TweetVolume – aan het voorbeeld van De Haan advocaten
 • 12. Link de kanalen voor efficiënte communicatie Om de inzet van Social Media nog efficiënter te maken, kunnen verschillende hulpprogramma’s ingezet worden. Deze programma’s zijn gratis en internetbased, vaak ook mobiel beschikbaar. Met behulp hiervan kan een bericht tegelijkertijd op verschillende Social Media kanalen geplaatst worden. Goede voorbeelden hiervoor zijn: Hootsuite (Twitter, Facebook, LinkedIn, MySpace en Foursquare) Posterous (Facebook, Twitter, Buzz, Flickr, Tumblr, Blogger, Wordpress, Typepad, Movable Type, Livejournal, Xanga etc.) Tweetdeck (Twitter, Facebook, MySpace, LinkedIn, Foursquare, Google Buzz etc.) Ook onderling zijn de verschillende kanalen met elkaar verbonden, zoals Youtube en Twitter of LinkedIn en Twitter.
 • Via Hootsuite kun je niet alleen verschillende kanalen updaten maar ook statistieken bijhouden.
 • Tips inzet Social Media Creëer een wij-gevoel bij u en uw publiek (leden/ fans) Wees aanwezig, laat u met regelmaat horen/lezen, reageer op berichten en houd het vooral positief Geef regelmatig tips die nieuwsgierig maken Communiceer actualiteiten meteen (NB: Denk aan Social Network) Blijf bij het onderwerp (bv. Stoppen met Roken) Verbind af en toe een (inter)actie aan uw pagina (Social Media)
 • Moedig mensen aan om hun vrienden en kennissen (op Facebook) op uw pagina te wijzen/ uit te nodigen Geef een voorbeeld van de stop-applicatie van de website of ontwikkel een kleine simpele 'stop-applicatie' Maak het gemakkelijk voor uw fans/ leden om tot actie (bijvoorbeeld aanmelding op DeStopSite.nl) over te gaan Luister, Zorg en Betrek!
 • Workshop social media

  1. 1. Workshop Social Media
  2. 2.   I.          Veranderende communicatie: de grote lijnen     II.          Wat zijn Social Media en waarom zijn ze zo populair? III.         Social Media in de toeristenbranche IV.         Hyves en Facebook en wat u er mee kunt V.          LinkedIn en YouTube en wat u er mee kunt VI.        Twitter en wat u er mee kunt VII.       Blogs en wat u er mee kunt VIII.      Google Juice; elke dag vers! IX.        Geld verdienen met social media; hoe doe je dat? Wat komt voorbij….
  3. 4. Maar eerst even dit:
  4. 5. Communicatiestromen 2010
  5. 6. Communicatiestromen 2010 Het draait dus steeds minder om het vinden van prospects Maar veel meer om het gevonden worden door prospects
  6. 7. Bekendheid Sympathie Duurzaamheid Prijs Ervaring Vakkennis Vertrouwen Goede relatie Bekendheid Sympathie Duurzaamheid Ervaring Vakkennis Prijs Vertrouwen Goede relatie Stadia in communicatie Bekendheid Sympathie Duurzaamheid Ervaring Prijs Vakkennis Vertrouwen Goede relatie
  7. 8. SOCIAL MEDIA Wat verstaan we onder social media? Social Media is in theorie de technologie voor het delen van informatie en het faciliteren van interactie (gesprekken) tussen personen op een eenvoudige en sociale wijze. Echter Social Media is uitgegroeid tot een ‘betrokkenheid-model’, dat heeft geleid tot significante veranderingen in onze maatschappij, zowel in de niet-zakelijke, maar ook zeer zeker in zakelijke relaties .
  8. 12. Over landingspagina’s 1 2 3 4 5
  9. 13. SOCIAL MEDIA Inhoud workshop <ul><li>Wat zijn de onderdelen van de workshop en wat willen we bereiken met deze workshop. </li></ul><ul><li>Wat is Social Media, wat kunt u ermee, hoe zet u het in? </li></ul><ul><li>Voorbeelden van Social Media </li></ul><ul><li>Doelstellingen van de inzet van Social Media </li></ul><ul><li>Social Media richtlijnen </li></ul><ul><li>Hoe start u met Social Media </li></ul>
  10. 14. SOCIAL MEDIA Wat verstaan we onder social media? <ul><li>Informatie: </li></ul><ul><li>komt snel tot ons </li></ul><ul><li>via betrouwbare , zelf gekozen kanalen </li></ul><ul><li>wordt sneller voor waarheid aangenomen </li></ul><ul><li>Loyaliteit en klantbeleving krijgen een hele andere dimensie. </li></ul><ul><li>Individuen gebruiken Social Media: </li></ul><ul><li>om onderdelen uit hun leven te delen met vrienden, familie en het </li></ul><ul><li>willekeurige publiek </li></ul><ul><li>om gedachten, meningen, ervaringen, foto's, video’s, afbeeldingen etc. </li></ul><ul><li>te publiceren </li></ul>
  11. 15. Voorbeeld snelheid: De noodlanding van het vliegtuig in de Hudson River op 15 jan. 2009 was eerder op Twitter te vinden, dan in officiële nieuwsuitzendingen op tv (wereldwijd) SOCIAL MEDIA Voorbeeld snelheid van Twitter
  12. 16. SOCIAL MEDIA Wat verstaan we onder social media? Sommigen gebruiken Social Media om een nieuwe baan te vinden of om hun eigen skills te presenteren of te verbeteren. Anderen gebruiken Social Media voor vermaak . Kortom: Social Media is hot, en niet meer weg te denken uit onze maatschappij!
  13. 17. SOCIAL MEDIA Voorbeelden Enkele voorbeelden van verschillende Social Media kanalen in de praktijk
  14. 18. SOCIAL MEDIA Facebook fan page: Audi
  15. 19. SOCIAL MEDIA LinkedIn company profiel: PWC Voorbeeld LinkedIn
  16. 20. SOCIAL MEDIA LinkedIn groep: Marketing Leeuwarden Voorbeeld LinkedIn
  17. 22. SOCIAL MEDIA Femke Halsema Twitter
  18. 23. SOCIAL MEDIA Femke Halsema Twitter
  19. 24. SOCIAL MEDIA Branded Hyve: Transavia
  20. 25. SOCIAL MEDIA De impact van Social Media <ul><li>Het heeft onze manier van communiceren drastisch veranderd. </li></ul><ul><li>Ook de impact ervan is niet zonder gevolgen: </li></ul><ul><li>Verandering in corporate marketing & branding (eerst impact internet, nu Social Media) </li></ul><ul><li>Communicatie vanuit de politiek (Twitter en haar volgers) </li></ul><ul><li>Impact op snelheid van het nieuws (journalisten met eigen blogs, Twitter) </li></ul><ul><li>Ontslagen of reprimandes door publieke communicatie </li></ul><ul><li>(Ajax - Van der Wiel) </li></ul><ul><li>Redden van levens (Frits Wester, Twitter) </li></ul><ul><li>Werven stemmen om President USA te worden (B. Obama) </li></ul>
  21. 26. SOCIAL MEDIA Voorbeelden Social Media kanalen versus Social Media Netwerk
  22. 27. SOCIAL CHANNELS Meest gebruikte kanalen (2010)
  23. 28. SOCIAL CHANNELS Meest gebruikte kanalen (2010) <ul><li>LinkedIn Zakelijk relatie netwerk </li></ul><ul><li>Twitter Realtime microblog , communicatie </li></ul><ul><li>Hyves Sociaal relatie netwerk (NL) </li></ul><ul><li>Facebook Sociaal relatie netwerk </li></ul><ul><li>YouTube Video communicatie , broadcast </li></ul><ul><li>Blogger Weblog, artikelen delen (dagboek) </li></ul><ul><li>Flickr Online foto’s delen </li></ul><ul><li>Slideshare Online presentaties delen </li></ul><ul><li>Google Aanwezigheid tbv Social Netwerk </li></ul>
  24. 29. SOCIAL CHANNELS Gebruik in cijfers <ul><li>Het gebruik van de grootste Social Media kanalen in Nederland: </li></ul><ul><li>LinkedIn 3.000.000 ww. Ca. 80.000.000 </li></ul><ul><li>Twitter 1.500.000+, 320.000 actief </li></ul><ul><li>Hyves 9.600.000+ </li></ul><ul><li>Facebook 3.400.000+ (500.000.000 wereldwijd) </li></ul><ul><li>YouTube > 100.000 video’s, 3,9% Nederlands </li></ul><ul><li>= 3e taal op Youtube </li></ul>
  25. 31. SOCIAL NETWORK Social Media kanalen gekoppeld in een netwerk
  26. 32. SOCIAL MEDIA Koppeling van Social Media kanalen – voorbeeld: Ford Voorbeeld Youtube
  27. 38. SOCIAL MEDIA Voorbeelden Inzet en Strategie Social Media kanalen
  28. 39. DOELSTELLING(EN) Voor welke doelen zet men Social Media in (strategie)? <ul><li>Social Media kan vanuit verschillende invalshoeken worden ingezet, denk daarbij aan: </li></ul><ul><li>Branding, naamsbekendheid creëren, aanwezigheid </li></ul><ul><li>Traffic building (vindbaarheid SEO) </li></ul><ul><li>Personeelswerving </li></ul><ul><li>Sales </li></ul><ul><li>Interne communicatie personeel (intranet) </li></ul><ul><li>Defensief (ter bescherming van de eigen naam) </li></ul>
  29. 41. COMMUNICATIE Hoe gebruikt u Social Media t.b.v. communicatie? <ul><li>De komst (inzet) van Social Media betekent een nieuwe manier van communiceren; niet meer één weg communicatie, maar de mogelijkheid tot directe communicatie met het publiek. </li></ul><ul><li>Directe interactie, massale 1 op 1 </li></ul><ul><li>Doelgroep bepaalt wijze van communiceren, van buiten naar binnen </li></ul><ul><li>Anders communiceren, kort en bondig via Twitter, verhalend via Blog </li></ul><ul><li>Persoonlijke online marketing </li></ul><ul><li>Externe communicatie is interne communicatie (andersom niet) </li></ul><ul><li>Snel feedback, dit vraagt REACTIE, inspringen, bijsturen, verbeteren </li></ul>
  30. 43. Korte pauze
  31. 44. SOCIAL MEDIA Hoe nu verder? Start uw Social Netwerk…..
  32. 45. WERKWIJZE TSMF Hoe start u uw social network? <ul><li>Werkwijze </li></ul><ul><li>Kies het doel van de inzet van Social Media </li></ul><ul><li>Kies Social Media kanalen die daarbij horen en die bij uw doelgroep passen. Houd ook rekening met de mogelijkheden binnen de organisatie </li></ul><ul><li>Kies eventueel extra kanalen , die geen onderdeel uit maken van de hier genoemde basis, bijvoorbeeld Foursquare </li></ul><ul><li>Zorg er voor dat de juiste gegevens & bestanden aanwezig zijn </li></ul><ul><li>Zorg voor een Avatar (identity) inclusief eigen e-mail adres </li></ul><ul><li>Definieer basis accounts (Gmail & Yahoo) </li></ul><ul><li>Vul de TSMF checklist in </li></ul><ul><li>Volg nu ‘Social Media Network’ flow voor het aanmaken van een netwerk </li></ul><ul><li>Creëer nu de social media kanalen </li></ul><ul><li>Stel richtlijnen op voor medewerkers </li></ul><ul><li>Analyseer de communicatie via het Social Media Netwerk </li></ul><ul><li>Link de kanalen voor efficiënte communicatie </li></ul>
  33. 46. SOCIAL MEDIA KEUZES Keuzes inzet Social Media HEEFT U VEEL OF WEINIG TIJD VOOR SOCIAL MEDIA? VEEL TIJD Creëer naast een twitteraccount zowel een Hyves als ook een Facebook pagina/ groep en onderhoud beiden afhankelijk WEINIG TIJD Kies dan voor een beperkt aantal Social Media, bijvoorbeeld: Twitter i.c.m. Facebook of Hyves. Koppel deze aan elkaar zodat uw tweets ook op Facebook verschijnen en men erop kan reageren.
  34. 47. SOCIAL MEDIA KEUZES Keuzes inzet Social Media HEEFT U WEL OF GEEN/BEPERKT BUDGET VOOR SOCIAL MEDIA? WEL BUDGET Dan kunt u erover nadenken om een Social Media Team op te zetten die de diverse kanalen kunnen beheren. Stem communicatie af in het team. GEEN/BEPERKT BUDGET Zorg ervoor dat u minimaal één persoon in huis heeft die de Social Media kanalen regelmatig (bijvoorkeur dagelijks) kan bijwerken, denk ook aan een back-up persoon (ziekte, vrij)
  35. 48. SOCIAL MEDIA KEUZES Keuzes inzet Social Media HEEFT U (privé) ERVARING / GEEN ERVARING MET SOCIAL MEDIA? WEL ERVARING Probeer dan degene die ervaring heeft/ hebben als Social Media Manager in te zetten en de kanalen te laten beheren. GEEN ERVARING Investeer dan tijd in een goede training om makkelijk en snel uit de voeten te kunnen met de Social Media kana(a)l(en) die u gekozen heeft. Al kost een training in eerste instantie zowel tijd als ook geld, het bespaart later tijd om alles zelf uit te moeten vinden. Z org ook voor een juiste werkwijze.
  36. 49. SOCIAL MEDIA KEUZES Keuzes inzet Social Media HEEFT U (vanuit je organisatie) ERVARING / GEEN ERVARING MET SOCIAL MEDIA? Zijn er bestaande accounts? Zijn deze bruikbaar voor de gekozen strategie (communicatie)? Verwijder niet-bruikbare accounts of profielen. Maak (eventueel) nieuwe accounts of profielen aan. Is er een gedragscode Social Media binnen de organisatie? Is deze nog van toepassing of actueel? Stel eventueel een gedragscode op, indien deze niet aanwezig is, voor zowel zakelijk als prive gebruik van Social Media kanalen. Stel een centraal persoon aan (of meerdere) en communiceer vanuit een centraal persoon (Avatar=Social Media Manager)
  37. 50. WERKWIJZE TSMF Kies het doel <ul><li>Werkwijze The Social Media Factory </li></ul><ul><li>Kies het doel van de inzet van Social Media </li></ul>
  38. 51. WERKWIJZE TSMF Kies de Social Media kanalen <ul><li>Werkwijze The Social Media Factory </li></ul><ul><li>Kies Social Media kanalen die daarbij horen en die bij uw doelgroep passen </li></ul><ul><li>Twitter: korte sms-style berichtjes </li></ul><ul><li>LinkedIn: zakelijk netwerk </li></ul><ul><li>Facebook/Hyves: vriendennetwerk </li></ul><ul><li>YouTube: video’s </li></ul><ul><li>Blogger: blogberichten </li></ul><ul><li>Kies eventueel extra kanalen , die bijvoorbeeld geen onderdeel uit maken van de hier genoemde basis, bijvoorbeeld Foursquare </li></ul>
  39. 53. Augmented reality
  40. 54. QR codes Quick response codes
  41. 55. WERKWIJZE Benodigde gegevens & bestanden Werkwijze 4. Zorg er voor dat de juiste gegevens & bestanden aanwezig zijn Om de verschillende Social Media kanalen aan te maken, is het handig om vooraf alle gegevens geïnventariseerd, en beschikbaar te hebben. Onderdeel van de werkwijze van TSMF is een checklist, waarin alle gegevens voorkomen, die nodig zijn om de kanalen aan te maken. Het gaat hierbij om de kanalen zoals wij het sociale business netwerk hebben benoemd.
  42. 56. WERKWIJZE Eén centraal persoon verantwoordelijk Werkwijze 5. Zorg voor een Avatar (identity) inclusief eigen e-mail adres Onze werkwijze is er op gericht hier een fictieve persoon voor in het leven te roepen, een Avatar . De avatar is de Social Network manager van de organisatie. De avatar krijgt een eigen naam, functie , en het allerbelangrijkste een eigen e-mail adres om mee te communiceren en via welke de Sociale Media accounts worden beheerd. De avatar is dus een functie en kan altijd door een ‘echt’ persoon in de organisatie beheerd worden. Zorg dat er een persoon binnen de organisatie verantwoordelijk wordt voor het sociale netwerk. De Social Media, Social community of Social Network manager.
  43. 57. WERKWIJZE Basis accounts Werkwijze 6. Definieer basis accounts (Gmail & Yahoo) Deze zijn nodig voor diverse Social Media kanalen. Zonder een van deze e-mail accounts is het aanmaken van een profiel niet mogelijk.
  44. 58. WERKWIJZE Social Media checklist <ul><li>Werkwijze </li></ul><ul><li>7. Vul de TSMF checklist in </li></ul><ul><li>De checklist helpt bij het verzamelen van de nodige gegevens en bij het aanmaken van de kanalen. </li></ul><ul><li>U bepaalt vooraf ook hoe u naar buiten wilt treden, gebruik logo’s en persoonlijke informatie. </li></ul><ul><li>Het dwingt u van tevoren over het gebruik na te denken, het vormt daarmee ook uw eigen netwerk </li></ul><ul><li>Het is belangrijk om overal uniforme gegevens te gebruiken </li></ul><ul><li>Het bepaalt de informatiestromen (e-mail verkeer  avatar e-mail adres) </li></ul><ul><li>De accounts in de Social Media kanalen zijn in een paar minuten aangemaakt. Het opbouwen van een goed netwerk is echter tijdrovend maar zeker de moeite waard </li></ul>
  45. 59. WERKWIJZE Social Media Network flow & Social Media kanalen Werkwijze 8. Volg nu ‘Social Media Network’ flow voor het aanmaken van een netwerk 9. Creëer nu de Social Media kanalen Volg daarbij de aanwijzingen op de websites van de Social Media kanalen, bijvoorbeeld: www.facebook.com www.hyves.nl www.linkedin.com www.twitter.com www.youtube.com
  46. 60. WERKWIJZE Social Media richtlijnen 10. Stel richtlijnen op voor medewerkers Hoe wordt Social Media door medewerkers gebruikt? Denk aan richtlijnen (gedragscode) voor het gebruik van Social Media door uw medewerkers. Zij zijn immers ook de gezichten van uw bedrijf. Zij moeten zich beseffen wat ze schrijven.
  47. 61. WERKWIJZE Social Media richtlijnen <ul><li>Voorbeelden: </li></ul><ul><li>Houd u aan uw expertisegebied en geef een unieke, individuele kijk op </li></ul><ul><li>wat zich bij uw organisatie en in de wereld afspeelt </li></ul><ul><li>Post betekenisvolle, respectvolle opmerkingen, dus geen spam of </li></ul><ul><li>opmerkingen die off-topic of beledigend zijn </li></ul><ul><li>Neem even de tijd en denk na voordat u inhoud publiceert </li></ul><ul><li>Reageer tijdig op opmerkingen, indien een reactie wenselijk is </li></ul><ul><li>Respecteer de eigendomsrechten van informatie en inhoud, als ook de </li></ul><ul><li>vertrouwelijkheid </li></ul><ul><li>Wanneer u het oneens bent met de meningen van anderen, houdt u </li></ul><ul><li>het netjes en beleefd </li></ul>
  48. 62. WERKWIJZE Social Media richtlijnen Veel grote bedrijven vaardigen richtlijnen uit voor het gebruik van Social Media door hun personeel.
  49. 63. WERKWIJZE ANALYSE: Meten is weten, maak kanalen inzichtelijk <ul><li>11. Analyseer de communicatie via het Social Media Netwerk </li></ul><ul><li>De inzet van Social Media is niet ingewikkeld. De resultaten meten van de inzet van Social Media is vaak lastiger. </li></ul><ul><li>De uitvoering van het meten van de inzet van een kanaal is goed te doen, en hier zijn ook vele voorbeelden voor. De interpretatie van deze statistieken is veel lastiger. </li></ul><ul><li>Goede voorbeelden hiervoor zijn: </li></ul><ul><li>Tweetstats </li></ul><ul><li>ComMetrics </li></ul><ul><li>Tweetvolume </li></ul>
  50. 64. WERKWIJZE TSMF ANALYSE: Meten is weten, maak kanalen inzichtelijk
  51. 65. WERKWIJZE TSMF Social Media kanalen verbinden: makkelijk en efficiënt <ul><li>12. Link de kanalen voor efficiënte communicatie </li></ul><ul><li>Om de inzet van Social Media nog efficiënter te maken, kunnen verschillende hulpprogramma’s ingezet worden. </li></ul><ul><li>Deze programma’s zijn gratis en internetbased, vaak ook mobiel beschikbaar. Met behulp hiervan kan een bericht tegelijkertijd op verschillende Social Media kanalen geplaatst worden. </li></ul><ul><li>Goede voorbeelden hiervoor zijn: </li></ul><ul><li>Hootsuite (Twitter, Facebook, LinkedIn, MySpace en Foursquare) </li></ul><ul><li>Posterous (Facebook, Twitter, Buzz, Flickr, Tumblr, Blogger, Wordpress, Typepad, Movable Type, Livejournal, Xanga etc.) </li></ul><ul><li>Tweetdeck (Twitter, Facebook, MySpace, LinkedIn, Foursquare, Google Buzz etc.) </li></ul><ul><li>Ook onderling zijn de verschillende kanalen met elkaar verbonden, zoals Youtube en Twitter of LinkedIn en Twitter. </li></ul>
  52. 67. WERKWIJZE TSMF Social Media kanalen verbinden – voorbeeld: Hootsuite
  53. 68. SOCIAL MEDIA TIPS Tips voor communicatie en gebruik Social Media <ul><li>Creëer een wij-gevoel bij u en uw publiek (leden/ fans) </li></ul><ul><li>Wees aanwezig, laat u met regelmaat horen/lezen, reageer op </li></ul><ul><li>berichten en houd het vooral positief </li></ul><ul><li>Geef regelmatig tips die nieuwsgierig maken </li></ul><ul><li>Communiceer actualiteiten meteen (NB: Denk aan Social Network) </li></ul><ul><li>Blijf bij het onderwerp (bv. Stoppen met Roken) </li></ul><ul><li>Verbind af en toe een (inter)actie aan uw pagina (Social Media) </li></ul>
  54. 69. SOCIAL MEDIA TIPS Tips voor communicatie en gebruik Social Media? <ul><li>Moedig mensen aan om hun vrienden en kennissen (op Facebook) </li></ul><ul><li>op uw pagina te wijzen/ uit te nodigen </li></ul><ul><li>Geef een voorbeeld van de stop-applicatie van de website of </li></ul><ul><li>ontwikkel een kleine simpele 'stop-applicatie' </li></ul><ul><li>Maak het gemakkelijk voor uw fans/ leden om tot actie (bijvoorbeeld </li></ul><ul><li>aanmelding op DeStopSite.nl) over te gaan </li></ul><ul><li>Luister, Zorg en Betrek! </li></ul>
  55. 70. AFSLUITEND Vermijd de valkuilen van Social Media <ul><li>Als de inzet van Social Media kanalen goed opgezet en uitgevoerd wordt, kan dit een uiterst positief effect hebben op de organisatie. </li></ul><ul><li>Er zijn echter een aantal valkuilen die makkelijk te voorkomen zijn door een duidelijke strategie te volgen. </li></ul><ul><li>Het is geen project of marketing campagne, die even stopgezet kan worden. Blijf continue bezig met het Social Media Netwerk. </li></ul><ul><li>Plaats niet alle berichten op alle kanalen in uw netwerk. Blijf kijken welk bericht op welke manier bij welke doelgroep past. </li></ul><ul><li>Social Media is geen doel op zich. Blijf Social Media als tool inzetten om uw organisatiedoelen te bereiken. </li></ul><ul><li>Social Media kanalen werken niet als eenrichtingsverkeer. Blijf luisteren naar uw publiek en reageer gepast op hun commentaar. </li></ul>
  56. 71. Hoe nu verder Vermijd de valkuilen van Social Media <ul><li>Zelf aan de slag gaan € ? </li></ul><ul><li>Een beetje hulp bij het opstarten € 400,- </li></ul><ul><li>Een beetje hulp plus alles inrichten € 1.500,- </li></ul><ul><li>Optie: uitbesteden en/of zelf bijhouden </li></ul>
  57. 72. Aan de slag!!!

  ×