Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Judendomen
Judiska högtider
Innehållet i dagens lektion
 Sabbaten
 Rosh Hashana
 Jom Kippur
 Chanukka
 Purim
 Pesach
 Shavuot
Sabbaten
• Bibeln nämner två skäl till varför Sabbaten är speciell:
1. Sabbaten är en symbol och påminnelse om att det jud...
Rosh Hashana
 Infaller den 1 och 2 tishri och inleder de tio botdagarna som
avslutas med Jom Kippur.
 Rosh Hashana ägnas...
Jom Kippur
 De tio botdagarna kulminerar i Jom Kippur.
 Jom Kippur inleds kvällen innan i Synagogan med Kol Nidre, en
ur...
Chanukka
 Chanukka firas i åtta dagar.
 Anledningen till varför judarna firar Chanukka är att de vill
minnas Mackabéerna...
Purim
 Purim firas till minne av judarnas räddning i Persien från deras
förföljare.
 Esters bok läses i Synagogan på kvä...
Pesach
 Pesach firas i åtta dagar till minne av uttåget ur Egypten.
 Det är bara osyrad mat som är tillåten under Pesach...
Shavout
 Shavout firas sju veckor efter Pesach och varar i två dagar.
 Shavout är en skördefest. Shavout är också den hö...
Shavout
 Shavout firas sju veckor efter Pesach och varar i två dagar.
 Shavout är en skördefest. Shavout är också den hö...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Lektion 3. judiska högtider

2,175 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Lektion 3. judiska högtider

 1. 1. Judendomen Judiska högtider
 2. 2. Innehållet i dagens lektion  Sabbaten  Rosh Hashana  Jom Kippur  Chanukka  Purim  Pesach  Shavuot
 3. 3. Sabbaten • Bibeln nämner två skäl till varför Sabbaten är speciell: 1. Sabbaten är en symbol och påminnelse om att det judiska folket blivit fria från slaveri och förtryck. Att fira Sabbat är ett sätt för det judiska folket att visa att de inte är slavar. 2. Under sabbaten får den gudomliga dimensionen av människan komma fram. • Under sabbaten vilar man under en dag för att bevisa sin frihet och för att få sina själar tillbaka. I definitionen av sabbatsvilan finns exempelvis att lämna världen i fred och att bli fri från plikter.
 4. 4. Rosh Hashana  Infaller den 1 och 2 tishri och inleder de tio botdagarna som avslutas med Jom Kippur.  Rosh Hashana ägnas åt bön och allvarliga tankar. Judarna prövar här sitt sätt att leva och till att planera positiva förändringar.  Om det inte råkar vara sabbat så går man till floden eller en sjön för att symboliskt kasta synderna i vattnet. Denna ceremoni kallas tashlich.
 5. 5. Jom Kippur  De tio botdagarna kulminerar i Jom Kippur.  Jom Kippur inleds kvällen innan i Synagogan med Kol Nidre, en urgammal judisk formel.  Jom Kippur handlar om att judarna ber Gud om att få bli lösta från alla löften som kommer ges under det kommande året, men som inte kan hållas. Det gäller bara löften till Gud och inte mellan människor.  Jom Kippur avslutas med Neila (Portens stängning). Det är en avslutnings gudstjänst som vädjar om bot, bättring och bönhörelse.
 6. 6. Chanukka  Chanukka firas i åtta dagar.  Anledningen till varför judarna firar Chanukka är att de vill minnas Mackabéernas återerövrande av templet år 165 fvt.  Man tände ljus i hemmet varje kväll. Ett ljus första kvällen, två ljus andra kvällen och så vidare.
 7. 7. Purim  Purim firas till minne av judarnas räddning i Persien från deras förföljare.  Esters bok läses i Synagogan på kvällen och på morgonen.  Barnen och även de vuxna som vågar klär ut sig och man har allmänt trevligt med god mat.
 8. 8. Pesach  Pesach firas i åtta dagar till minne av uttåget ur Egypten.  Det är bara osyrad mat som är tillåten under Pesach. De två första kvällarna firas med en rituell måltid i hemmet – en seder som betyder ordning.  Denna speciella ordning finns i en bok som heter Hagada och som bland annat innehåller berättelsen om uttåget ur Egypten.
 9. 9. Shavout  Shavout firas sju veckor efter Pesach och varar i två dagar.  Shavout är en skördefest. Shavout är också den högtid då judarna mottog Toran vid Sinai.  Synagogan smyckas med bladverk för att påminna om skörden.
 10. 10. Shavout  Shavout firas sju veckor efter Pesach och varar i två dagar.  Shavout är en skördefest. Shavout är också den högtid då judarna mottog Toran vid Sinai.  Synagogan smyckas med bladverk för att påminna om skörden.

×