Brief naar Mevrouw de Minister van Cultuur

381 views

Published on

RESTAURATIE VAN KUNSTWERKEN.

Alvorens men beslist tot de restauratie van zijn kunstwerk, kan men zich de vraag stellen of de kostprijs van de restauratie de waarde van het kunstwerk niet overstijgt. Het is dus belangrijk om de waarde van het werk te kennen en, zo niet, om die waarde eerst te laten schatten door een onafhankelijk expert deskundige.
Los van het financiële aspect, kunnen uiteraard ook esthetische of emotionele motieven een restauratie verantwoorden.
Men moet er zich wel van bewust zijn dat een restauratie hoe dan ook invloed heeft op de waarde van het werk.
Die kan positief, maar ook negatief zijn.
Daarom is het van belang om bij de aanschaf van een kunstwerk speciaal te letten op de staat waarin het kunstwerk zich bevindt.

Tot wie kan men zich richten ?

Wanneer u besluit tot restauratie van uw kunstwerk over te gaan, is het wel raadzaam om u heel goed te laten informeren en de referenties op te vragen van de conservator-restaurator.
Musea hebben doorgaans wel contacten om hun kunstwerken te laten restaureren. Ze wisselen ervaringen, technieken of restaurateurs uit. U zou er kosteloos advies moeten kunnen
inwinnen. Er is ook het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel (KIK) , dat is gespecialiseerd in het restaureren van Belangrijke kunstwerken.
Ze moeten als federale instelling gratis advies en onafhankelijk advies verlenen. Daar kan men ook diepgaande analyses laten uitvoeren.
Er worden wetenschappelijke technieken toegepast, waarbij bijvoorbeeld kunstwerken worden doorgelicht met ultraviolet of infrarood licht of met röntgenstralen.
U zou er gratis ( wel met ons belasting geld) een raming van de kosten van een restauratie moeten krijgen.
Het KIK kan u ook in contact brengen met zelfstandige gespecialiseerde restaurateurs van de verschillende beroepsverenigingen.
In dit domein zijn geen vaste tarieven gelden. Elk kunstwerk is immers verschillend en vergt een aangepaste expertise.
De kunst conservator restaurator moet in ieder geval een eerste kostenbestek kunnen opmaken, met inachtneming
van de uitvoeringstermijn en de te gebruiken materialen.
De ethische code van de Europese Confederatie van Conservatie- en Restauratieverenigingen geeft een duidelijke omschrijving van de rol van de restaurateur.
Hij is “verantwoordelijk voor het onderzoek naar de conservatie en de restauratie van het culturele erfgoed en moet in de mate van het mogelijke
de historische en esthetische integriteit van het object bewaren. Zijn werk bestaat er bovendien in om de meest geschikte preventieve bewaringsmaatregelen
te nemen om nieuwe schade later te vermijden.”
Wat is restauratie?

De Dikke van Dale geeft als definitie: res•tau•re•ren: (bouw- of kunstwerken) in de vroegere toestand herstellen.

Letterlijk terugbrengen in de vroegere toestand is echter onmogelijk omdat niemand over de gave beschikt om de tijd terug te kunnen draaien.

We kunnen wel een kunstwerk herstellen in een

2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • @NicoWallays dank voor de tip
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Beste,

  Verwacht er niet teveel van, want dit is niet haar sterkste punt. Dit is zonder te oordelen, het is gewoon zo... Laten we het noemen 'glad ijs'...

  Mevrouw de Minister is wel te overtuigen als het op inzet, visie en durf aankomt, dan geraak je er wel. Dus de aanhouder wint... Niet teveel schrijven, afspraak maken is het enige wat kan helpen. We zijn tenslotte in Vlaanderen, hé.

  Succes...
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
381
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

×