Expertise verslagje van polychroom beeld, mechels popje

782 views

Published on

Conservatie van kunst.

Voor restauratie van kunstwerken worden jaarlijks serieuze bedragen neergeteld. Veel problemen zijn o.a. ontstaan door onoordeelkundig bewaring van kunstwerken. Soms in minder goede tot soms ronduit slechte omstandigheden. Vooral werken op papier zijn altijd aangewezen op een delicate behandeling en zijn hiervan vaak de dupe.

De belangrijkste factoren die de bewaring van een kunstwerk beïnvloeden zijn:
• de schommelingen in temperatuur en vochtigheid • de inwerking van het licht d.w.z. ; de UV straling in dag- en kunstlicht • de bescherming tegen stof en vuil • de invloed van de ph-waarde van de materialen (zuurtegraad) die in contact komen met de kunstwerken (oorzaak van verzuring )

De ideale temperatuur voor de conservatie van kunstwerken ligt tussen de 14 en 18 °C bij een luchtvochtigheidsgraad van 48 tot 55 %.
Op de meeste locaties is dit praktisch alleen te realiseren door klimatisatie.

Conservatie van kunstwerken op doek en paneel.

Bij het conserveren van kunstwerken op doek en paneel is te hoge vochtigheid de basis voor het ontstaan van schimmels. Extreme droogte daarentegen leidt tot barsten en kromtrekken van panelen en spieramen. Ook de aantasting door houtworm blijft een reële bedreiging, regelmatige controle is zeker aan te raden. Houten panelen, spieramen en lijsten kunnen echter relatief gemakkelijk behandeld worden tegen schimmels en houtworm. Vermijd vochtige en rokerige ruimtes voor de bewaring van kunstwerken maar hang ze ook niet op boven verwarmingsbronnen zoals open haarden en radiatoren of in direct zonlicht.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
782
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

×