<ul><li>Contactloze Identificatie & Privacy </li></ul>NDIV MediaPlaza Bart W. Schermer 17 juni 2008 [email_address]
Over Considerati <ul><li>Advies en Public Affairs voor technologie en (nieuwe) media - juridisch advies - begeleiding impl...
Agenda <ul><li>Privacy en contactloze identificatie </li></ul><ul><li>Relevante wetgeving </li></ul><ul><li>Voorbeelden: B...
Contactloze identificatie
Contactloze identificatie Fysieke wereld Virtuele wereld Integratie   Bron: Elgar Fleisch, Auto ID labs Zurich
Mobiele media morgen
Missers....
Wat is privacy?
Het recht op privacy <ul><li>Het recht om alleen gelaten te worden  (Warren en Brandeis 1890) </li></ul><ul><li>Het recht ...
Grondwettelijke verankering <ul><li>Artikel 8 EVRM </li></ul><ul><li>Artikel 10 t/m 13 Grondwet </li></ul><ul><li>Artikel ...
Doelen en Dimensies <ul><li>Doelen:  - afschermen van het privé-leven - het voorkomen van hinder - het beschermen van (dee...
Spanningsveld <ul><li>Verwerking persoonsgegevens - volgbaarheid - gebruik van informatie buiten een bepaalde context - ec...
Verwerken persoonsgegevens <ul><li>Het  verwerken  van  persoonsgegevens </li></ul><ul><li>Verwerken =  nagenoeg elke hand...
Wet bescherming persoonsgegevens <ul><li>in overeenstemming met de wet, op zorgvuldige wijze </li></ul><ul><li>grondslag v...
Regelingen SPAM <ul><li>Artikel 11.7 Telecommunicatiewet </li></ul><ul><li>Artikel 7:46h BW </li></ul><ul><li>Artikel 3:15...
Opt-in versus Opt-out <ul><li>Opt in: alleen met voorafgaande toestemming - geautomatiseerde oproepsystemen zonder menseli...
Opt-in email, sms, fax (toestemming) <ul><li>Voorafgaande toestemming: - vrije wil - specifiek - op informatie berustend <...
Opt-out email, sms (toestemming) <ul><li>Oproepsystemen met menselijke tussenkomst, post </li></ul><ul><li>elektronische c...
Bluetooth reclame <ul><li>Vicinity </li></ul><ul><li>OPTA: geen spam (vooralsnog) </li></ul><ul><li>Actieve handeling van ...
Bluetooth reclame bron: bluetoothreclame.nl
Smart posters <ul><li>Proximity </li></ul><ul><li>Actieve handeling gebruiker (opt-in?) </li></ul><ul><li>Gebruiker in con...
Tips <ul><li>Houd je aan de regels </li></ul><ul><li>Wat wil de consument?  </li></ul><ul><li>Van push naar pull </li></ul...
Conclusies <ul><li>Contactloze identificatie en registratie zijn goed te verenigen </li></ul><ul><li>Overtredingen kunnen ...
Vragen?  Bart W. Schermer [email_address]
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Privacy wetgeving rondom Contactloze Identificatie & Registratie

1,792 views

Published on

Contactloze identificatie en registratie, Media Plaza Utrecht, 17 juni 2008, Bart Schermer, Considerati

Published in: Business
2 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Dat is inderdaad wel heel bijzonder Bart. Blijkbaar een tijdloos verhaal ;-) ^Frank
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • lol! Slideshare raadt mij mijn eigen presentatie uit 2008 aan. :-)
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
1,792
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
507
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
2
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Privacy wetgeving rondom Contactloze Identificatie & Registratie

  1. 1. <ul><li>Contactloze Identificatie & Privacy </li></ul>NDIV MediaPlaza Bart W. Schermer 17 juni 2008 [email_address]
  2. 2. Over Considerati <ul><li>Advies en Public Affairs voor technologie en (nieuwe) media - juridisch advies - begeleiding implementatie en communicatie </li></ul><ul><li>Location Based services, RFID, NFC, (mobiel) internet </li></ul><ul><li>Privacy, consumentenvertrouwen </li></ul>...policy for technology
  3. 3. Agenda <ul><li>Privacy en contactloze identificatie </li></ul><ul><li>Relevante wetgeving </li></ul><ul><li>Voorbeelden: Bluetooth & NFC </li></ul><ul><li>Tips en conclusies </li></ul>
  4. 4. Contactloze identificatie
  5. 5. Contactloze identificatie Fysieke wereld Virtuele wereld Integratie Bron: Elgar Fleisch, Auto ID labs Zurich
  6. 6. Mobiele media morgen
  7. 7. Missers....
  8. 8. Wat is privacy?
  9. 9. Het recht op privacy <ul><li>Het recht om alleen gelaten te worden (Warren en Brandeis 1890) </li></ul><ul><li>Het recht om zichzelf te zijn </li></ul><ul><li>Het recht om zelf te bepalen wat er met informatie over je gebeurt </li></ul><ul><li>Het recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (Blok 2002) </li></ul><ul><li>enzovoorts, enzovoorts.... </li></ul>
  10. 10. Grondwettelijke verankering <ul><li>Artikel 8 EVRM </li></ul><ul><li>Artikel 10 t/m 13 Grondwet </li></ul><ul><li>Artikel 10 Gw: Recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer </li></ul><ul><li>Artikel 11 Gw: Recht op lichamelijke integriteit </li></ul><ul><li>Artikel 12 Gw: Huisrecht </li></ul><ul><li>Artikel 13 Gw: Briefgeheim </li></ul>
  11. 11. Doelen en Dimensies <ul><li>Doelen: - afschermen van het privé-leven - het voorkomen van hinder - het beschermen van (deel)identiteiten - het waarborgen van persoonlijke autonomie - waarborgen (economische) gelijkwaardigheid </li></ul><ul><li>Dimensies: - ruimte (woning) - lichaam - correspondentie - informatie </li></ul><ul><li>Publiek (overheid, opsporing), privaat (particulieren, bedrijfsleven) </li></ul>
  12. 12. Spanningsveld <ul><li>Verwerking persoonsgegevens - volgbaarheid - gebruik van informatie buiten een bepaalde context - economische gelijkwaardigheid </li></ul><ul><li>Direct marketing - hinder </li></ul>
  13. 13. Verwerken persoonsgegevens <ul><li>Het verwerken van persoonsgegevens </li></ul><ul><li>Verwerken = nagenoeg elke handeling met persoonsgegevens (bewaren, opvragen, doorgeven, aanpassen) </li></ul><ul><li>Persoonsgegevens = Gegevens die informatie bevatten omtrent een identificeerbare natuurlijke persoon </li></ul>
  14. 14. Wet bescherming persoonsgegevens <ul><li>in overeenstemming met de wet, op zorgvuldige wijze </li></ul><ul><li>grondslag voor de verwerking - toestemming - gerechtvaardigd belang </li></ul><ul><li>Informatieplichten </li></ul><ul><li>Doelbinding </li></ul><ul><li>Kwaliteit en beveiliging </li></ul>
  15. 15. Regelingen SPAM <ul><li>Artikel 11.7 Telecommunicatiewet </li></ul><ul><li>Artikel 7:46h BW </li></ul><ul><li>Artikel 3:15e BW </li></ul><ul><li>Artikel 41 Wbp (recht op verzet bij direct marketing) </li></ul>
  16. 16. Opt-in versus Opt-out <ul><li>Opt in: alleen met voorafgaande toestemming - geautomatiseerde oproepsystemen zonder menselijke tussenkomst </li></ul><ul><li>Opt-out: betrokkene kan toestemming intrekken - overige oproepsystemen (bijvoorbeeld telefonisch contact) </li></ul>
  17. 17. Opt-in email, sms, fax (toestemming) <ul><li>Voorafgaande toestemming: - vrije wil - specifiek - op informatie berustend </li></ul><ul><li>Welke producten, diensten, identiteit verzender </li></ul><ul><li>opt-in niet via algemene voorwaarden of vooraf aangevinkte hokjes </li></ul>
  18. 18. Opt-out email, sms (toestemming) <ul><li>Oproepsystemen met menselijke tussenkomst, post </li></ul><ul><li>elektronische contactgegevens bestaande klantenkring </li></ul><ul><li>Ten behoeve van marketing voor eigen en gelijksoortige producten </li></ul>
  19. 19. Bluetooth reclame <ul><li>Vicinity </li></ul><ul><li>OPTA: geen spam (vooralsnog) </li></ul><ul><li>Actieve handeling van de gebruiker (opt in?) </li></ul>
  20. 20. Bluetooth reclame bron: bluetoothreclame.nl
  21. 21. Smart posters <ul><li>Proximity </li></ul><ul><li>Actieve handeling gebruiker (opt-in?) </li></ul><ul><li>Gebruiker in controle </li></ul>
  22. 22. Tips <ul><li>Houd je aan de regels </li></ul><ul><li>Wat wil de consument? </li></ul><ul><li>Van push naar pull </li></ul><ul><li>Bied de de consument voordeel... of een alternatief </li></ul><ul><li>Let op de context van de verwerking </li></ul><ul><li>Is identificatie (...dit is meneer X) wel nodig? </li></ul>
  23. 23. Conclusies <ul><li>Contactloze identificatie en registratie zijn goed te verenigen </li></ul><ul><li>Overtredingen kunnen leiden tot boetes en aansprakelijkheid </li></ul><ul><li>Een goed privacybeleid is ‘good business’ </li></ul><ul><li>Less is more </li></ul>
  24. 24. Vragen? Bart W. Schermer [email_address]

×