Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
27/1/2009
   VERSLAG ONTWERPEN 1B
IPO
     Industrieel Product Ontwerpen
Verslag ontwerpen 1B
 Auteurs     Jamal   Belkadi   20051464
         Jochem   de Bruin   2004...
Inhoudsopgave
Inleiding

Deze opdracht is met Koninklijke Ahrend NV tot stand gekomen. Ahrend staat
als grootste kantoor inrichter van d...
Samenvatting

HT White Eagle zo luidt de naam van het schooltafeltje. Een tafeltje dat zijn
naam eer aan doet. Het tafeltj...
1.Begrippenlijst

HT Human technology
Opleiding aan de haagse hoge school waarin de gebruiker bij het ontwerpen
centraal s...
2.Opdracht


Er moet een meubel komen dat een werk-oplossing biedt voor alle leerlingen van
groep 3 t/m 8, Dat betekent da...
3.Presentatie van de fase(en)Fase 0. Opstart

Tijdens de eerste fase van het project, de opstart fase komen een aantal...
Fase 1. Analyse


                       Opdracht afbakening
                    ...
Collage
De collage is een visualisatie die helpt bij het uitdragen van onze visie op het
productgebied en de doelgroep...
Integraal ontwerpen is een ander woord voor het beetpakken van alle aspecten
die belangrijk zijn om tot een product te kom...
Kostprijs schatting
De kostprijs is één van de punten van het integrale ontwerpproces die van grote
invloed zijn op de val...
Constructietechnieken
Verschillende technieken die we gebruikt hebben om de tafel te bouwen:

-  Lassen(MIG)
-  Zagen
- ...
4.Toetsing

Gebruiksomgeving en gebruiksrisico’s

De kindertafel zal door het kind alleen in het klaslokaal worden gebruik...
Veiligheid en veiligheids beleving:

Kinderen zullen zich veilig voelen aan deze tafel omdat de tafel niet zweeft en geen ...
Ook de veiligheid, een erg belangrijk onderwerp, bij deze tafel was dit erg goed.
Er zijn weinig kieren,scharnieren of and...
Vragen lijst docent.

Kruis aan wat je het beste vind passen.              Slecht    Matig    Goed ...
Concept 1

Als eerst behandelen we “concept 1”. Deze kindertafel ziet er qua vormgeving erg modern uit
en zal om die reden...
scharnieren. Het enige punt van onveiligheid zouden de buitenste stelsleuven kunnen zijn
waar de staven doorheen komen. Da...
5.Conclusie met aanbevelingen


Conclusie

In veel opzichten voldoet de tafel aan de gestelde eisen. Sterkere punten zijn ...
6.Evaluatie


Algemeen


De samenwerking met de IPO afdeling verliep goed. Hinderlijk was de trage
voortgang van de rooste...
zijn omdat de open constructie van de U profielen kans bied op beknelling van
vingers en in de hoogste stand van de tafel ...
7.Bijlagen

Alle tekeningen
Foto’s
Materialen lijst
Poster
bonnentjes
Procesverslag Ontwerpen 1 Bv1.2
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Procesverslag Ontwerpen 1 Bv1.2

1,689 views

Published on

IPO minor

Published in: Design, Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Procesverslag Ontwerpen 1 Bv1.2

 1. 1. 27/1/2009 VERSLAG ONTWERPEN 1B IPO Industrieel Product Ontwerpen
 2. 2. Verslag ontwerpen 1B Auteurs Jamal Belkadi 20051464 Jochem de Bruin 20043486 Fouad Hamaidouch 20051502 Datum 26/01/2009 Project Ontwerpen 1B Opdrachtgever Ahrend
 3. 3. Inhoudsopgave
 4. 4. Inleiding Deze opdracht is met Koninklijke Ahrend NV tot stand gekomen. Ahrend staat als grootste kantoor inrichter van de Benelux. Naast het inrichten van kantoren is Ahrend ook jaren lang actief in onderwijs- en zorginstellingen. Ahrend onderscheid zich van de concurrentie wanneer het gaat om Duurzaamheid, design en natuurlijk gebruiksvriendelijkheid. De ontwerper van Ahrend heeft de studentontwerpers van de Haagse Hogeschool nu de vraag voorgelegd een meubel te ontwerpen dat basisschoolleerlingen ondersteunt bij het uitvoeren van hun meest voorkomende bezigheden in de klas. Er moet een meubel komen dat een werkoplossing biedt voor alle leerlingen van groep 3t/m 8, Dat betekent dat er verstelbaarheid nodig is. Er zijn twee mogelijke heden namelijk hoog zitten in combinatie met een stoel met verstelbare voetensteun in 2 hoogtes, zijn nog maar 2 tafelhoogtes nodig. De tweede mogelijkheid is met de voeten op de grond zittend zijn veel meer (8) verschillende stoelzittinghoogtes nodig. En mogelijk evenveel tafelbladhoogtes. Uit ergonomische beschouwing blijkt dat het schuin plaatsen van (een deel van) het tafelblad een interessante optie is. De schrijf- en tekenmotoriek, het lezen maar ook het zich concentreren kunnen gestimuleerd worden door een tafelblad dat onder de ideale hoek staat. Dit schuin plaatsen biedt nog andere kansen, maar ook beperkingen ten aanzien van de meer gebruikelijke horizontale tafelbladen. Wij drie minor Studenten afkomstig van Human technology hebben hier voor de tweede mogelijkheid gekozen met 8 verstelmogelijkheden. Dit was een grotere uitdaging voor ons. Er heeft een brainstorm sessie plaats gevonden en ideeën uitgewisseld. We hebben ons afgevraagd hoe ons tafeltje eruit moest zien. Door antwoorden te vergaren bij familie en kennissen zijn er 3 concepten gemaakt en uit de drie concepten is er een concept die we verder hebben uitgewerkt. Tijdens het uitwerken van ons concept zijn de nodige vragen naar boven gekomen. Over verstel mogelijkheden en hoe het tafeltje in zijn geheel moet functioneren. Na het stellen van HKJtjes (hoe kun je) hebben we de oplossingen verwerkt in ons concept. Naast het verstellen in hoogte en het schuine tafelblad hebben we het schooltafeltje een derde functie gegeven namelijk een Whiteboard stand in het verslag zal duidelijk worden waarom wij het schooltafeltje deze extra functie hebben gegeven
 5. 5. Samenvatting HT White Eagle zo luidt de naam van het schooltafeltje. Een tafeltje dat zijn naam eer aan doet. Het tafeltje is door drie studenten van de opleiding Human technology ontworpen in opdracht van het Koninklijke Ahrend NV. Het tafeltje heeft een extra functie gekregen namelijk een Whiteboard stand dat maakt het ontwerp veruit het meest unieke ontwerp. Als HT’ers wilden we een tafeltje ontwerpen met meer mogelijk heden dan gevraagd was namelijk in hoogte verstelbaar 8 standen en schuine tafelblad. Waarom een extra functie? Deze extra biedt de mogelijkheden om meerdere klassikale oefeningen te doen met leerlingen.
 6. 6. 1.Begrippenlijst HT Human technology Opleiding aan de haagse hoge school waarin de gebruiker bij het ontwerpen centraal staat. Een Human technoloog fungeert als intermediair tussen mens en techniek. Whiteboard Whiteboard is Engels en betekent 'wit bord'. Een Whiteboard heeft meestal een kunststof coating of is van gelakt metaal. Hierdoor kan er met uitwisbare viltstiften op worden geschreven. Het wordt gebruikt als stofvrij alternatief voor het traditionele schoolbord. HKJ Hoe kan je. Een schets tekening waarin je door middel van tekeningen oplossingen aangeeft voor verschillende deelproblemen. Oftewel, hoe kan je een deelprobleem oplossen.
 7. 7. 2.Opdracht Er moet een meubel komen dat een werk-oplossing biedt voor alle leerlingen van groep 3 t/m 8, Dat betekent dat er verstelbaarheid nodig is. In principe zijn er 2 mogelijkheden om uit te kiezen. 1- Het quot;hoog zittenquot;, in combinatie met een stoel met verstelbare voetensteun in 2 hoogtes, zijn nog maar 2 tafelhoogtes nodig. 2- Met de voeten op de grond zittend zijn veel meer (8) verschillende stoelzittinghoogtes nodig. En mogelijk evenveel tafelbladhoogtes. Uit ergonomische beschouwing blijkt dat het schuin plaatsen van (een deel van) het tafelblad een interessante optie is. De schrijf- en tekenmotoriek, het lezen maar ook het zich concentreren kunnen gestimuleerd worden door een tafelblad dat onder de ideale hoek staat. Dit schuin plaatsen biedt nog andere kansen, maar ook beperkingen ten aanzien van de meer gebruikelijke horizontale tafelbladen. Aan de ontwerper de taak de kansen te maximaliseren en de beperkingen te neutraliseren... Een schuin blad ouderwets? Hoe kom je erbij!
 8. 8. 3.Presentatie van de fase(en) Fase 0. Opstart Tijdens de eerste fase van het project, de opstart fase komen een aantal zaken aan de orde die belangrijk zijn voor een goed verloop van het project. Deze aspecten worden in deze fasepresentatie uiteen gezet om een duidelijk beeld te creëeren van het gehele ontwerpproces. Doel Een van de belangrijkste aspecten van het gehele project is wel het stellen van het doel binnen het project. De opdracht stond vanaf het begin van het project vast, het ontwerpen van een schooltafel voor Ahrend NV. Vanaf het begin kon voor twee opties gekozen worden namelijk een “hoogzit” tafel waarbij aleen het tafelblad kantelbaar is en met een hoge stoel gewerkt wordt zodat de tafelhoogte niet aangepast hoeft te worden aan de onderbeen lengte van de basisschool leerling of een compleet verstelbare tafel die in hoogte verstelbaar is zodat deze aangepast kan worden aan de onderbeenlengte. Onze groep heeft gekozen voor de laatste optie. Planning Van te voren stond de project planning al vast. Het voordeel hierbij was dat helder is hoeveel tijd er nodig is voor de verschillende fasen. Bedrijfsinformatie In de eerste fase zijn we op excursie geweest naar Ahrend NV om een idee te krijgen van de look en feel van Ahrends productiemethoden en producten. Dit betekend ook een idee krijgen van de look en feel van de huisstijl.
 9. 9. Fase 1. Analyse Opdracht afbakening In de opdrachtafbakening hebben we ons bezig gehouden met vast te stellen wat we wel en wat we niet gaan doen binnen de gestelde ontwerp opdracht. In de probleemstelling (zie bijlage) zijn diverse punten vastgelegd waar de nadruk op ligt. De nadruk zal liggen in de eerste plaats op validiteit (de werking van de tafel klopt). In de tweede plaats word gekeken naar design en innovativiteit. Procesboom De procesboom beschrijft van begin tot eind welke levensfasen de tafel doorloopt. Het voordeel van hierbij stilstaan is dat het helpt om bij punten stil te staan zoals oneigenlijk gebruik en vernietiging na het beeindigen van de levensduur. (zie bijlage) Probleemstelling In de probleemstelling worden alle (deel) problemen benoemd en behandeld in de vorm van vragen. Dit zijn eigenlijk alle problemen waar je verwacht tegenaan te lopen. Bijvoorbeeld: “Hoe gaan we een tafel verstelbaar maken zonder de stevigheid te beïnvloeden op een negatieve manier?” (zie bijlage) Plan van Eisen Een van de belangrijkste documenten is het plan van eisen. Het PvE komt voort uit de probleemstelling en vormt de vragen om in concrete eisen om deze vragen positief te beantwoorden. Het is de definitie van waar de tafel aan moet voldoen. Dit document is gedurende de rest van het proces gebruikt als leidraad om uiteindelijk een tafel te krijgen die op alle fronten voldoet. Door na elke fase te evalueren of alles nog voldoet aan het PvE wordt voorkomen dat er uiteindelijk een onbruikbaar product is.
 10. 10. Collage De collage is een visualisatie die helpt bij het uitdragen van onze visie op het productgebied en de doelgroep. Het is een visuele samenvatting van de gehele opdracht. Fase 2. Ideeontwikkeling Deze fase staat in het teken van creativiteit. Het begint allemaal van het brainstormen en ideevorming. Brainstorming Tijdens het begeleid ontwerpen hebben we aan de hand van de probleemstelling en het PvE allerlei ideeen uitgewisseld over hoe we tegen verschillende problemen aankijken en wat voor mogelijke oplossingen er zouden kunnen zijn. Dit heeft weer geresulteerd in een aantal schetsjes en ideeen. Deze eerste schetsen zijn een opstap om al schetsend en brainstormend richting een concreter concept te komen. Integraal ontwerpen
 11. 11. Integraal ontwerpen is een ander woord voor het beetpakken van alle aspecten die belangrijk zijn om tot een product te komen wat volledig produceerbaar is. De drie hoofdpunten hierbij zijn Mens (alles wat te maken heeft met de eisen die een gebruiker stelt aan de tafel), Markt (kostprijs etc) en Techniek (constructie, produceerbaarheid materiaal etc.) Tools die hierbij gebruikt zijn: - HKJ’s (hoe kan je… oplossing van deelproblemen) - Kostprijs - Materiaalgebruik (zie voor deze onderdelen de bijlage) Fase 3. Conceptualisering Tijdens de conceptualisering hebben we aan de hand van de deelproblemen een aantal concepten gemaakt. Nadat deze geevalueerd zijn aan de hand van het PvE en de probleemstelling kan doorgegaan worden met conceptkeuze en daarna de materialisatiefase. Toetsing Door de concepten te toetsen aan het PvE en de probleemstelling en alle aspecten van het integrale ontwerpproces.
 12. 12. Kostprijs schatting De kostprijs is één van de punten van het integrale ontwerpproces die van grote invloed zijn op de validiteit van het concept. Als er geen beperkingen aan de kostprijs zouden zitten dan kon er eenvoudig voor elk deelprobleem een oplossing gevonden worden. Echter door stil te staan bij de kostprijs moeten er meer afwegingen gemaakt worden wat betreft materiaalkeuze, technieken etc. Dit verkleint ook de keuzemogelijkheden waardoor het eenvoudiger wordt het juiste concept te kiezen. (zie bijlage). Concept uitwerking Na de conceptkeuze kan deze verder uitgewerkt worden. Dat wil zeggen exacte maten en eigenschappen bepalen en vastzetten en een laatste evaluatie van de gemaakte keuzes.(zie bijlage) Fase 4. Materialisatie Na de conceptkeuze kan aangevangen worden met het materialisatie proces. Dit begint met de inkoop van materialen. Doordat alle stappen van het integrale ontwerpproces doorlopen zijn wordt de kans op fouten in de materialisatiefase beperkt tot menselijk handelen betreffende de constructie. Modellen Bepaalde ontwerpdelen van de tafel moesten getest en beproefd worden om te voorkomen dat we tijdens de bouw voor verrassingen zouden komen te staan. Van het verstelmechanisme wisten we dat het in waterpomptangen ook gebruikt werd dus dit behoefde geen test. Echter het scharnieren van de stelpoten is iets waar we wel met papieren modelletjes een korte test mee hebben gedaan om zeker te weten dat de tafel alle standen kon aannemen. Technische tekeningen Tijdens de bouw van de tafel is het belangrijk overzichtelijke en duidelijke tekeningen te hebben van onderdelen, maten en assemblage om te voorkomen dat er tijd wordt verloren met het corrigeren van fouten.(zie bijlage)
 13. 13. Constructietechnieken Verschillende technieken die we gebruikt hebben om de tafel te bouwen: - Lassen(MIG) - Zagen - Vijlen - Spuitlakken - Frezen - Boren - Schuren
 14. 14. 4.Toetsing Gebruiksomgeving en gebruiksrisico’s De kindertafel zal door het kind alleen in het klaslokaal worden gebruikt. Om stabiel te kunnen staan heeft de kindertafel een harde ondergrond nodig, bijvoorbeeld tegels. Onder risico wordt verstaan: de grootte van de kans maal de ernst van het gevolg, kortweg “risico= kans * gevolg”. Bij onze kindertafel moeten we uitkijken dat we geen punten creëren waar kinderen makkelijk beknelt worden, botsen of vallen. Zo moeten we uitkijken met scherpe randen en moeten we uitkijken dat er geen vingers tussen de verstelbare zitting kunnen komen. Risico’s ten gevolge van de combinatie gebruiker omgeving en omstandigheden: Een risico zou kunnen zijn als de tafel op een helling staat en er kinderen aan de verkeerde kant van de tafel op gaan zitten. Dan zal de tafel waarschijnlijk kantelen. Om dit te voorkomen zijn de stalenbuizen voorzien van ‘Softex Grips’. *Afbeelding Softex Grips Materiaaleigenschappen: Staal is 100% recycleerbaar zonder enig kwaliteitsverlies. Zulke milieuvriendelijke kenmerken maken het als materiaal enig in zijn soort Dat wil zeggen, het staal is zo behandeld dat het een veel langere duurzaamheid heeft verkregen. Zijn constructieve aspecten zijn gewoon bewaard gebleven alleen is het staal minder stabieler als er in wordt geboord. Hier hebben we rekening mee gehouden door iets dikkere stalen profielen te nemen. Efficiëntie van handelingen: De handelingen zullen vrij soepel verlopen maar dienen wel door een docent/volwassen uitgevoerd te worden. Om te voorkomen dat kinderen de tafel zelf gaan verstellen kunnen de verstelhendels worden voorzien van een slot, die door bijvoorbeeld alleen de docent versteld kan worden, een methode dat te vergelijken is met een ‘moedersleutel’. Een kindertafel met moedersleutel biedt een hogere mate van controle over de kindertafel en voorziet een oplossing om de tafels te beveiligen tegen misbruik. Tevens minimaliseert dit systeem de downtime tijdens sleutelverlies.
 15. 15. Veiligheid en veiligheids beleving: Kinderen zullen zich veilig voelen aan deze tafel omdat de tafel niet zweeft en geen indruk maakt dat hij iets niet kan houden. Dit is tijdens de gebruikerstest door een drietal kinderen bevestigd. Zie resultaten: interview. Het tafelblad is bijvoorbeeld getest met maarliefst 3 kinderen. Maar ook met twee volwassenen en dat hielt hij ook prima. Zitmaten kinderen 2 t/m 5 (gem.) 6 t/m 8 (gem.) 9 t/m 12 (gem.) Elleboog-zitvlakte- 15.5 17.3 19.2 hoogte Knieholtehoogte 26.6 34.7 41.1 Elleboog-grijpdiepte ? ? ? Bil-knieholte diepte 28.0 35.7 42.4 Bil-knieschijfdiepte 34.4 43.6 51.6 Bil-voet diepte 59.0 75.3 89.6 Dijbeenhoogte 8.1 9.5 11.1 Heupbreedte 20.7 24.1 27.8 Lichaamsgewicht 17.7 26.4 38.0 Uit deze gegevens hebben we de optimale maatvoering van het product bepaald. Conceptkeuze bekeken vanuit gebruiksaspecten De “White Eagle” is onze uiteindelijke conceptkeuze. Dit concept stak boven de andere twee concepten uit. Dit kwam niet alleen door o.a. de lage productiekosten, de vormgeving en de werking, maar ook vooral door de innovatieve bedienings mogelijk. Het bijzondere van deze tafel is ook dat deze tafel voor de meest uiteenlopende mensen geschikt is. Zo is de tafel geschikt voor volwassenen, kinderen, mensen in een rolstoel en zware mensen. Dit hadden de andere concepten niet. Ook onderscheid deze tafel zich doordat deze makkelijk als white board gebruikt kan worden. De comptabiliteit is hierbij erg goed. Ook is er nagedacht over de verschillende onderdelen als de kindertafel uit elkaar is gehaald. Deze onderdelen zijn allemaal samen minder dan 16 kg, zodat deze makkelijk te tillen is.
 16. 16. Ook de veiligheid, een erg belangrijk onderwerp, bij deze tafel was dit erg goed. Er zijn weinig kieren,scharnieren of andere delen waar ledematen tussen kunnen komen. Analyse ten aanzien van gebruiksaspecten Het is belangrijk om antropologie data goed toe te passen. Doe je dat niet dan zal een enkeling de kindertafel comfortabel vinden. 2 cm kan een verschil maken in de beleving van het kind. Een stevige constructie is nodig voor de veiligheid maar ook voor het oog. Zien kinderen een iel tafeltje staan zullen ze er het gevoelsmatig niet voor kiezen. De lichaamshouding is aan elke kindertafel hetzelfde, maar is nog een beetje te beïnvloeden door de dimensies van de kindertafel zelf. Ook is het belangrijk dat verschillende kinderen allemaal genoeg ruimte hebben om zich te kunnen bewegen, lastig als je telkens met de ellebogen in de knoei komt. Of als de kinderen hun voeten niet kwijt kunnen. Interview Vragen lijst kind. Kruis aan wat je het beste vind passen. Slecht Matig Goed Zeer goed Wat vind je van het uiterlijk? Hoe vind je de zithoogte? Hoe ervaarde je de tafel in zijn rust stand? Hoe vond je de tafel in zijn teken stand? Hoe vond je de tafel in zijn white board stand? Wat viel je op tijdens het gebruik?............................................................................. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. Welke nadelen zitten er aan de tafel, wat zou je verbeterd willen zien? ………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………….
 17. 17. Vragen lijst docent. Kruis aan wat je het beste vind passen. Slecht Matig Goed Zeer goed Wat vind je van het uiterlijk? Hoe gaat het verstellen naar tekenstand? Hoe gaat het verstellen naar vlakke stand / basic? Hoe gaat het verstellen naar white board? Wat viel je op tijdens het gebruik?............................................................................. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. Welke nadelen zitten er aan de tafel, wat zou je verbeterd willen zien? ………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………….
 18. 18. Concept 1 Als eerst behandelen we “concept 1”. Deze kindertafel ziet er qua vormgeving erg modern uit en zal om die reden graag gekocht worden door creatieve opleidingen (Grafisch Lyceum, kunstacademie etc). Maar qua zitcomfort ziet deze kindertafel er minder goed uit. Dit is het grote nadeel en de reden dat deze kindertafel het niet is geworden. Bij deze kindertafel zit men met een poot tussen de benen, hierdoor kan men lastig op het zitje gaan zitten en moeilijk afstappen. Dit is vooral lastig voor de grotere kinderen. De afstand van stoel naar tafel is namelijk ongeveer 35cm en als er over zo’n grote afstand gebogen moet worden, is dat niet erg gezond voor de rug van het kind. Ook de maximale gewrichtsexcursie van de rug ligt hieronder. Een ander nadeel van dit concept is dat de tafel met één poot grote kans heeft op schrank en instabiliteit. Er zitten ook ergonomische pluspunten aan dit ontwerp. Zo is het opzetten en uit elkaar halen van de tafel erg makkelijk. Dit komt doordat de tafel uit verschillende delen bestaan die makkelijk te tillen zijn. Het zwaarste onderdeel is waarschijnlijk het tafelblad of een deel van het onderstel, deze onderdelen komen niet over het te tillen gewicht van 25 kg en is makkelijk met 1 persoon uit te voeren. Dit komt doordat er naar verhouding weinig staal gebruikt wordt omdat de tafel slechts 1 centrale poot heeft. Een zeer groot nadeel aan deze tafel is ook de veiligheid. De tafelblad is op de onderstel met een kogel bevestigd. Maar niet vast genoeg voor oneigenlijk gebruik. Zo zullen de tafelbladen eraf kunnen schuiven als er met een kracht naar achter wordt bewogen. Ook kunnen kinderen elkaar duwen waardoor het tafelblad naar achteren gaat en van het onderstel af breekt. Ook zal het systeem niet zo goed geschikt zijn voor kinderen die erg zwaar zijn. Als het kogelsysteem dan te zwaar belast word zal het snel kapot gaan, wat ook weer zeer gevaarlijk is. HT White Eagle Dit concept is onze uiteindelijke keuze. Allereerst het zitcomfort. De zitting van dit concept is erg breed, zodat er genoeg ruimte is voor in ieder geval 1 persoon per tafel. De tafel is geschikt voor zowel kleine als grote kinderen kwa bladhoogte. Dit komt doordat er op de kindertafel twee verstelbare scharnierpunten zijn, die hoogte kan op twee hoogtes versteld worden. Ook is deze kindertafel geschikt voor kinderen in een rolstoel. Kinderen kunnen de tafel op drie manieren gebruiken: - Als standaard tafel. - Als tekentafel (gekanteld blad) - Als whiteboard (rechtopstaand blad) Het verstellen van deze kindertafel is ook redelijk gebruiksvriendelijk. De verstelbare handvatten zijn redelijk makkelijk te verschuiven, zodat ze eraf kunnen worden geschoven en omhoog of omlaag vast gezet kunnen worden. Door de tafel makkelijk op te tillen en de verstelhendel te draaien, glijdt de scharnier uit zijn bevestiging en kan de tafel versteld worden. Deze kindertafel is het veiligst van de drie concepten. Bij deze kindertafel, zijn er weinig kieren of spleten waar vingers tussen kunnen komen. Ook is er geen gebruik gemaakt van
 19. 19. scharnieren. Het enige punt van onveiligheid zouden de buitenste stelsleuven kunnen zijn waar de staven doorheen komen. Daar kunnen vingers tussen komen. Om de veiligheid daarbij te vergroten, willen we voor de definitieve versie gebruik maken van dichte buizen, in plaats van U-profielen. Deze zullen de tafel ook extra stevigheid geven. Bovendien zullen de stelsleuven zich dan alleen aan de binnenkant van de poten bevinden. In plaats van 2 sleuven per poot dus nog maar 1 sleuf per poot. Ook het tafelblad is stevig genoeg, er kan heel wat gewicht op komen te staan, waardoor hij ook goed geschikt is voor de zwaardere kinderen. Omdat de tafel erg veelzijdig, veilig, stabiel en strak gestileerd is is de keuze uiteindelijk op dit concept gevallen.
 20. 20. 5.Conclusie met aanbevelingen Conclusie In veel opzichten voldoet de tafel aan de gestelde eisen. Sterkere punten zijn het design, de stevigheid van de tafel en de functionaliteit(3 functies). Een aantal factoren die verbetering verdienen zijn stabiliteit in de hoogste stand, de veiligheid (risico op beknelling). Aanbevelingen Om stabiel te kunnen staan heeft de kindertafel een harde ondergrond - nodig, bijvoorbeeld tegels. De handelingen m.b.t. verstelling zullen vrij soepel verlopen maar dienen - wel door een docent/volwassen uitgevoerd te worden. Een kindertafel met moedersleutel biedt een hogere mate van controle - over de kindertafel zodat allleen de docenten de tafel kunnen verstellen. Om de productiekosten te drukken, is het aan te bevelen om Aluminium - te gebruiken. Dit komt alleen ten koste van de stevigheid, maar met de juiste legering is dit te voorkomen, bovendien is de constructie met 4 poten stevig genoeg om dit te ondervangen. De kindertafel kan qua vormgeving en vormen beter aan de wensen van - het kind worden vervaardigd.
 21. 21. 6.Evaluatie Algemeen De samenwerking met de IPO afdeling verliep goed. Hinderlijk was de trage voortgang van de rooster en planning. Daarnaast bestond ons projectgroep alleen uit Human technologen. Ondanks dat de projectgroep geen ervaring had met het ontwerpen en tekenen van producten hadden we er wel affiniteit mee, hierdoor hadden we wel een handicap ten aanzien van andere projectgroepen. Vooral in het begin hadden wij het gevoel in twee werelden te staan. Wij hebben dit opgevangen door intensief met de rapportage van de informatiebehoefte en gebruikersonderzoeken bezig te houden. Wat ons het meest is opgevallen is het algehele gebrek aan een concreet idee hoe de resultaten van de projecten aan de man gebracht moeten worden. Het proces Het proces verschilt op een aantal vlakken met het proces zoals we dat gewend waren bij HT. Bij HT staat de gebruiker zoveel mogelijk centraal bij het ontwerpen en bedenken van een product, een HTer is iemand die zich voornamelijk opstelt als intermediair tussen mens en techniek. Binnen een ontwerrpproces dus eigenlijk tussen de eindgebruiker en de ontwerper. Het IPO proces richt zich veel meer op het integrale ontwerpproces waarbij met alle aspecten rekening wordt gehouden die nodig zijn om de tafel neer te kunnen zetten als product. Het heeft ons een andere kijk gegeven op ontwerpen als proces. Waardevol vonden we de informatie die we verkregen hebben over hoe IPO-ers denken en handelen. Dit zorgt ervoor dat we wanneer we als HT-er in een ontwerpproces staan we meer feeling hebben voor wat de ontwerper denkt en wil. Omdat bij HT de gebruiker meer centraal staat is dit een nuttige aanvulling op ons curriculum geweest. Het product De tafel voldeed op een hoop punten aan de eisen en wensen die van te voren gesteld zijn. Tijdens het bouwen kwamen een aantal dingen wel naar voren. Materiaal keuze - Design - Innovativiteit - Functionaliteit - Materiaal keuze Tijdens het bouwen en testen kwamen er een aantal dingen naar voren. De gekozen U profielen voor de poten hadden beter dichte vierkante buizen kunnen
 22. 22. zijn omdat de open constructie van de U profielen kans bied op beknelling van vingers en in de hoogste stand van de tafel lichte instabiliteit veroorzaakt. Een van de problemen die echter de kop in gedrukt moet worden bij het gebruik van dichte buizen is dat in kantelstanden de verstelpoten naar elkaar toe willen. Door in de twee poten die het dichtst bij de leerling staan in gebruik twee scharnierpunten aan te brengen onderaan kan dit ondervangen worden. Een ander punt is de stelsleuven. Per poot zijn er twee stelsleuven, door dit te beperken tot één (aan de binnenkant van elke poot) wordt het risico op beknelling van vingers aan de buitenzijde van de tafel ondervangen. Design Het design van de tafel hebben we zo neutraal mogelijk gehouden, door de keuze van een whiteboard als tafelblad oppervlak was de keuze voor het blad al beperkt tot wit. Het onderstel is uitgevoerd in matzwart om een “i-pod” achtige look te verkrijgen. De soberheid van het design draagt ook bij in de simpele stijl die bij een i-pod hoort. Innovativiteit De tafel is ook bruikbaar als whiteboard en tekentafel. Bovendien is de tafel nestbaar zodat opbergen ruimte bespaard. De combinatie van deze punten zorgt ervoor dat de factor innovativiteit van de tafel erg hoog is. Functionaliteit Doordat de tafel drie functies heeft is de functionaliteit hoog. Achteraf blijkt dit ook een sterk selling point te kunnen zijn voor de tafel. Zou je het project nog een keer doen ? Ja, de vraag had beter beantwoord kunnen worden. De zoektocht vanuit de oplossing is moeizaam, maar waardevol. Uiteraard is het zo dat je met wat je nu weet het project een stuk verder zou kunnen brengen. En daar draait het natuurlijk om! Er is weinig tot geen overdracht van ervaringen geweest tussen de verschillende IPO projecten, maar dat was met zo’n sterk uiteenlopende planning en rooster ook nauwelijks mogelijk geweest.
 23. 23. 7.Bijlagen Alle tekeningen Foto’s Materialen lijst Poster bonnentjes

×