Com fan la mel les abelles

7,472 views

Published on

 • Be the first to comment

Com fan la mel les abelles

 1. 1. COM FAN LA MEL LES ABELLES? - INFORMACIÓ- CLASSE P4B - PASTANAGUES CURS 2012 - 2013 2N TRIMESTRE ESCOLA FONT DE LORPINA - VACARISSES
 2. 2. TOT VA COMENÇAR A PARTIR DEL TREBALL AMB EL CONTE DE "LABELLA ZUM ZUMZETA".I DESPRÉS DE DRAMATITZAR ELLS MATEIXOS EL CONTE, ALGÚ VA DIR...- "LES ABELLES COGEN LA MIEL DE LES FLORS I LA PORTEN A CASA"- "AGAFEN LA MEL, SE LA PORTEN A CASA SEVA, LA POSEN EN UN POT, I DESPRÉS LAGENT LA COMPRAI ES PORTARÀ A CASA, PERQUÈ LA VENEN A LA BOTIGA"-"NOOO, ELS QUE PAGUEN SÓN UNS SENYORS QUE TENEN CAMIONS DE COMIDA... ELSENYOR DE LES ABELLES POSA ELS POTS AL CAMIÓ DELS SENYORS DE LA COMIDA, YENTONCES SE LEMPORTEN A LA TIENDA"- "SÍ, HOME... EL SENYOR DE LES ABELLES AGAFA LA MEL, LENVIA AL MERCAT I LA GENTLA COMPRA"...- "VOLEU QUE INVESTIGUEM ... COM FAN LA MEL LES ABELLES?"- "SÍÍÍI..."- "I QUI CREIEU QUE ENS POT AJUDAR? COM HO PODEM SABER?"- "POTSER EL DANIEL CLOSA"- "O EL GENÍS, ... POTSER POT INVESTIGAR COM TREUEN LA MEL LES ABELLES"- "NO, NO HO SAP NINGÚ, COM LA FAN, PERQUÈ NINGÚ HO HA VIST"- "PERÒ SI HO INVESTIGA PER LORDINADOR, HO SAP"- "PERÒ AIXÒ ÉS TRAMPA!"- "NO, NO ÉS TRAMPA! AQUÍ NOSALTRES TAMBÉ TREBALLEM AMB LORDINADOR... NO ÉSFER TRAMPA"- "TAMBÉ HO PODEM BUSCAR EN LLIBRES..."- "I CONTES..."- "TAMBÉ LI PODEM PREGUNTAR A LESTHER"- "O UNA PERSONA QUE ENTENGUI DE LES ABELLES, COM EL DANIEL CLOSA, QUE SABIADE LES LÍNIES BLANQUES DEL CEL"- "O A LAMIC DE LESTHER..."
 3. 3. - "PERÒ ELL ÉS PILOT DAVIONS!... NO HO SABRÀ, AIXÒ!"ABANS DANAR A LA BIBLIOTECA A BUSCAR LLIBRES I CONTES QUE ES PUGUIN DONARINFORMACIÓ DE LES ABELLES, ES GENERA UNA CONVERSA QUE ENS PERMET PARLARSOBRE ON PODEM TROBAR LA INFORMACIÓ QUE NECESSITEM:- "PODEM BUSCAR ALS LLIBRES, I QUAN ESTIGUI UNA FOTO DE LABELLA ... ALLÀ DIRÀCOM ES FA LA MEL"- "O ALTRES COSES DE LES ABELLES"...- "PODEM AGAFAR CONTES I LLIBRES DANIMALS O QUE SIGUI DE LABELLA"- "PODEM ANAR AGAFANT CONTES, I SI TROBEM LA ZUM ZUM ZETA EL PORTEM A LACLASSE I EL LLEGIRÀS"- "PODEM MIRAR SI HI HA EL CONTE, I SI NO, HAUREM DE COMPRAR UN"- "AQUÍ NO HAY CARREFOUR!"- "YO VOY A UNA TIENDA DE LIBROS Y ERA UNO DE LAS ABEJAS"- "I PER QUÈ NO EL PORTES?"- "ESTÀ LLUNY!"- "Y... ¿A DÓNDE ESTÁ DEL PAÍS?"- "LEJOS, FUIMOS CON EL COCHE DE LA MAMA"PER PARELLES... HAN ANAT CONSULTANT ELS LLIBRES.- "ÉS DIFÍCIL, AIXÒ... HAUREM DE MIRAR TOT EL LLIBRE"- "PERÒ HEM DE MIRAR LES FOTOS... SI HI HA UNA ABELLA SHA DE LLEGIR, SI NO, NO"
 4. 4. DESPRÉS DE LA RECERCA DINFORMACIÓ EN DIFERENTS FONTS: MATERIAL APORTATPER ALGUNS ALUMNES I LLIBRES QUE HEM TROBAT A LA BIBLIOTECA DE LESCOLA ...HEM MARCAT LES PÀGINES ON CREIEN QUE PODIEM TROBAR RESPOSTA A LA NOSTRAPREGUNTA, I POSTERIORMENT LA MESTRA HA ANAT LLEGINT I HEM ANAT DESCARTANTEL QUE NO ENS INTERESSAVA.A CONTINUACIÓ PODEU VEURE LA INFORMACIÓ QUE HEM TROBAT EN DIFERENTSSESSIONS I HEM DECIDIT APROFITAR, I ELS COMENTARIS QUE ELS NENS I NENES HANPOGUT ANAR FENT.DUNA BANDA, HEM FET EL BUIDATGE DEL MATERIAL QUE HAN PORTAT DE CASA (LAMESTRA HA LLEGIT EL TEXT, I SHA COMPLEMENTAT AMB LES APORTACIONS DELSALUMNES, AMB LA INTERPRETACIÓ DE LES IMATGES QUE HI APAREIXEN):- "LES ABELLES SÓN INSECTES..."- "AIXÒ JA HO SABEM...""... QUE VIUEN, COM LES FORMIGUES, EN COLÒNIES. SABEU QUÈ VOL DIR AIXÒ?"
 5. 5. - "EN COLÒOOONIES???"- "SÍ, I VOL DIR QUE VIUEN MOOOOOOOOOLTES JUNTES".- "LES ABELLES VIUEN EN RUSC, FORMATS PER PETITES HABITACIONS DE FORMAHEXAGONAL" - QUÈ DEU VOLER DIR RUSC?"- "QUE ÉS LA CASA DE LES ABELLES, PERQUÈ TÉ HABITACIONS"- "AQUESTES PETITES HABITACIONS ES DIUEN CEL·LES"- "ÉS ON VIUEN LES ABELLES"- "I HEXAGONAL, SABEU QUÈ VOL DIR?"- "POTSER, COIXINS"-"... JO NO ENTENC RES DEL QUE DIEU"-"O PODEM MIRAR AL DICCIONARI"-"O PER INTERNET!"AIXÍ, HEM BUSCAT AL DICCIONARI, I LA MESTRA HA LLEGIT: HEXAGONAL 1 1 adj. [MT] [LC] Que té sis angles. 1 2 adj. [MT] Relatiu o pertanyent a l’hexàgon. 2 adj. [GL] Relatiu o pertanyent al sistema hexagonal.
 6. 6. HEM OBSERVAT LA IMATGE DUN HEXÀGON QUE APAREIXIA AL DOSSIER, I HEMCOMPROVAT QUE TAMBÉ TÉ SIS COSTATS!DUNA ALTRA BANDA, EN UNA ALTRA SESSIÓ HEM RECUPERAT EL MATERIAL DELSLLIBRES DE LA BIBLIOTECA, I HEM ANAT COMENTAT LA INFORMACIÓ, REBUTJANT ELQUE JA SHAVIA DIT A LA SESSIÓ ANTERIOR. SHA FET PER PETITS GRUPS, EN ESTONESDE RACONS A LAULA."LES ABELLES FAN AMB EL SEU COS UNA SUBSTÀNCIA QUE LA POSEN AMB EL POL·LEN IEL NÈCTAR, I TOT JUNT ES CONVERTIRÀ EN MEL""PODEM MARXAR MOLT LLUNY DEL SEU RUSC ""I BALLEN EN FORMA DE VUIT QUAN TROBEN FLORS AMB POL·LEN QUE ÉS BO, PERAVISAR A LES ALTRES ABELLES"TAMBÉ SAVISEN DE LA DISTÀNCIA A LA QUE ESTÀ LA FLOR O LES FLORS ... SI ESTÀ AMENYS DE 100 METRES, BALLEN EN FORMA DE CERCLE"."QUAN TORNEN AL RUSC, LES ABELLES DEIXEN EL POL·LEN AMB EL NÈCTAR A LESCEL·LES..."- "A LES HABITACIOOOOONS"- "... PER A QUE ES FACI LA MEL"
 7. 7. "TAMBÉ HI HA CEL·LES ON DEIXEN LES CRIES. QUÈ DEU VOLER DIR, AQUESTAPARAULA? CRIES"- "SÓN ELS BEBÉS QUE NEIXEN"- "CLAR, I SI SÓN CRIES DE LES ABELLES, SÓN ELS FILLETS DE LES ABELLES""ALIMENTEN A LES SEVES CRIES AMB POL·LEN I NÈCTAR""AGAFEN I PORTEN EL POL·LEN EN UNA MENA DE CISTELLETS QUE PORTEN A LESPOTES DEL DARRERA""LES ABELLES DEIXEN EL POL·LEN I EL NÈCTAR A LES CEL·LES DELS RUSCS A LESTIU IES CONVERTIRÀ EN MEL, PER RECOLLIR-LA A LHIVERN"- "CLAR, PER TENIR MENJAR A LHIVERN"- "NOOO, QUE NOMÉS MENGEN FLORETES!"- "QUE NO MENGEN FLORS! LES ABELLES VAN A LES FLORS A AGAFAR EL POLEN,NOMÉS"- "LA MEL ES FA AL RUSC"DESPRÉS DHAVER COMENTAT LES RESPOSTES A LA PREGUNTA PRINCIPAL, HO HEMFET TAMBÉ AMB LA RESTA DINFORMACIÓ QUE ELS NENS I NENES HAVIEN MARCATENVERS A LES ABELLES." RECORDEU QUE VAM DIR LALTRE DIA QUE LES ABELLES VIUEN EN COLÒNIES?"- "SÍ, QUE VIUEN MOLTES"
 8. 8. - " COM LES HORMIGAS"- "SI, DONCS AQUÍ EXPLICA QUE HI HA TRES TIPUS DABELLES A CADA COLÒNIA,...VOLEU QUE US HO LLEGEIXI, AQUESTA PART? "- "SÍ""A CADA COLÒNIA, A CADA RUSC, SEMPRE HI HA UNA ABELLA REINA, UN ABELLOT, I LESABELLES OBRERES"- "HI HA MOOOOOOOOOOLTES ABELLES OBRERES, QUÈ SÓN LES QUE TREBALLEN... ENQUÈ TREBALLEN?"- "VAN A BUSCAR EL POL·LEN!"- "I LES ALTRES?"- "JO CREC QUE LABELLA REINA I LABELLOT NO SURTEN DEL RUSC, PERÒCOMPROVEM-HO... A VEURE, QUE LLEGEIXO, PER SI HO EXPLICA...""LABELLA REINA ÉS LA MÉS GRAN, NOMÉS NHI HA UNA, I ÉS LA QUE PON ELS OUS. NOSURT MAI DEL SEU RUSC"."LABELLOT ÉS EL MASCLE DE LES ABELLES DEL RUSC. NO TÉ FIBLÓ."- "I SI NO TÉ FIBLÓ..."-"PUES NO PODRÀ PUNXAR! PERQUÈ AIXÒ ÉS LA PUNXA..."- "QUÈ VOL DIR MASCLE?"- "MASCLE ÉS COM SI FOS EL NOI DE LES ABELLES, I LA RESTA DABELLES FOSSIN LESNOIES, QUE SÓN LES FEMELLES"
 9. 9. MENTRE LA MESTRA ESTÀ AMB UN GRUP RECUPERANT INFORMACIÓ DELS LLIBRES,SENT UNA VEU QUE CRIDA...- "MIRA, SARA, LONA HA RETALLAT UNA FORMA ESPECIAL QUE SEMBLA LO QUE HI HAAL RUSC..."- "AL RUSC?"- "SÍ, LES HABITACIONS..."- "TENS RAÓ, SASSEMBLA A LA FORMA DE LES CEL·LES..."- "NOOOO, QUÈ ÉS UNA PAPALLONA!"- "PERÒ SASSEMBLA!"- "I AQUESTA FORMA ES DIU... HEXA..."- "HEXA...GONAL!"- "I NOSALTRES PERQUÈ MENGEM MEL?"... A PARTIR DAQUESTA PART DE LACONVERSA, VA SORGIR EL DUBTE DE ... COM ARRIBA LA MEL A LES BOTIGUES?- "DONCS PERQUÈ LES ABELLES PORTEN LA MEL A LA BOTIGA"- "NOOOOOOOOO, LES ABELLES NO LA PORTEN!"- "PUES QUAN ANEM A CONDIS JO VEIG LA MEL..."- "PERÒ NO LA PORTEN LES ABELLES!"- "CLAAAR... NO PODEN ENTRAR A LA BOTIGA, ELLES..."- "SÍ, HOME... TU CREUS QUE PODEN OBRIR LES PORTES?"-" ÉS QUE NO... ÉS QUE ELLES NO PORTEN LA MEL!"- "MIRA, VENEN UNS SENYORS AMB UN CAMIÓ, AGAFEN LES CAIXES AMB ELS POTS DELA MEL, ELS PORTEN A LA BOTIGA, AL SEU PUESTO, I DESPRÉS LA GENT VA I LACOMPRA"- "NOOOOOO, I COM FAN ELS POTS?"- "AGAFEN I POSEN UNA PEGATINA ALS POTS DE LA MEL"-"JO HE COMPRAT MEL AMB LA MAMA I EL POT NO PORTAVA RES ENGANXAT"
 10. 10. - "ÉS QUE NO SEMPRE PORTEN AQUESTA ENGANXINA... PERQUÈ LA GENT JA HO SAP,QUE ÉS MEL..."- "NOOO... LA PORTEN SEMPRE, LA PEGATINA, PERQUÈ SI NO LA GENT NO HO SABRIA,QUE ÉS LA MEL!"- "PERÒ DE VEGADES SI, I LA PEGATINA PORTA ABELLES"- "PUES SI NO PORTEN LENGANXINA POTSER ÉS PERQUÈ LI HAN QUITAT"- "JO PENSO QUE NO SEMPRE HI HAN DE POSAR LETIQUETA. JO LA COMPRO A UNSENYOR QUE VEN ELS POTS DE MEL SENSE ETIQUETA. I POTSER, COM QUE HI HADIFERENTS TIPUS DE MEL, SÍ QUE HI HA QUI EN POSI, PERQUÈ JO TAMBÉ NHE VIST, ALSSUPERMERCATS, A LES BOTIGUES, QUE HI HA POTS DE MEL AMB ETIQUETA. JO CRECQUE NHI QUE EN PORTEN, I NHI HA QUE NO EN PORTEN".HEM MIRAT UN MATERIAL AUDIOVISUAL QUE HI HA A LA MEDIATECA DE LESCOLA, I HEMACABAT DESCOBRINT ALGUNA INFORMACIÓ QUE POT AJUDAR-NOS A ENTENDRE COMARRIBA LA MEL A LES BOTIGUES..."LAPICULTOR ÉS LA PERSONA QUE SENCARREGA DE RECOLLIR LA MEL DELS RUSCSARTIFICIALS, QUE HAN FET ELS HOMES. QUAN TREBALLA FA SERVIR UN VESTIT I UNAMÀSCARA ESPECIAL PER PROTEGIR-SE DE LES PICADES"- "CLAR, AQUEST SENYOR, EL API...CULTOR... CUIDA LES ABELLES"- "ES POSEN UN DISFRAZ PER A QUE NO LI PIQUIN... I UNA CARETA"- "SÍ, I A MÉS SENCARREGA DE RECOLLIR LA MEL DELS RUSCS"- "ÉS UN SENYOR QUE LI POSA FUM A LES ABELLES PERQUE TOSSIN. HO HE VIST A LAMEVA PEL·LÍCULA"- "CLAR, I AIXÍ ES POSEN MALALTES"- "I PERQUÈ NO PIQUIN"
 11. 11. - "PERQUÈ NO PUNXIN AMB EL FIBLÓ... AMB EL PINTXO"- "ES DIU FIBLÓ!"- "O A LO MILLOR LI POSA FUM PERQUÈ MARXIN..."- "JO HE LLEGIT QUE LI POSEN AQUEST FUM PER A QUE ES TRANQUILITZIN, I AIXÍ NOPODEN FER SERVIR EL SEU FIBLÓ, PERQUÈ ES QUEDEN UNA MICA SENSE FORÇA, I NOPODEN PICAR. I TENS RAÓ... ALGUNES MARXEN"."PRIMER LI POSEN EL FUM AL RUSC, PER A QUE ES TRANQUIL·LITZIN LES ABELLES.DESPRÉS AMB MOLTA CURA LES FAN SORTIR DE LES CEL·LES, I AMB UNA PALA TREUENLA MEL DE LA BRESCA. LA POSEN EN UNS RECIPIENTS PER A QUE QUEDI NETA, LADEIXEN UN TEMPS EN REPÓS, I DESPRÉS JA LA POSEN EN POTS, I ELS PORTEN A LABOTIGA."ENS HEM POSAT EN CONTACTE AMB UN APICULTOR, A TRAVÉS DUNA MESTRA DELESCOLA, I ESTEM PENDENTS DUNA RESPOSTA. POTSER REBREM LA SEVA VISITA ENUN PARELL DE SETMANES. DE MOMENT ENS QUEDEM AMB LA INFORMACIÓ QUE HEMACONSEGUIT AMB LA NOSTRA FEINA.ENCARA AMB LA INFORMACIÓ QUE HEM ANAT OBTENINT, ALGÚ PREGUNTA...- "PER QUÈ PIQUEN, LES ABELLES?"- "PERQUÈ TENEN UN PINTXO"- "A MI SE ME PONIÓ EL DEDO GORDO PERQUÈ ME PICÓ"- "PIQUEN AMB EL SEU CULITO, QUE TENEN UN PINTXO"- " I PIQUEN PERQUÈ LES MOLESTEM. A MI EM DIU LA MAMA QUE NO LA MOLESTI, QUANMESPANTO QUAN VEIG UNA ABELLA..."- "AQUÍ EXPLICA QUE PIQUEN PER PROTEGIR EL SEU RUSC"
 12. 12. - "PORQUE ES SU CASA"- "I TAMBÉ EXPLICA QUE CADA ABELLA NOMÉS POT PICAR UNA VEGADA, PERQUÈ QUANPICA, ES MOR"- "MIREU, AQUÍ PODEM VEURE TOT EL COS DUNA ABELLA... I DIU COM ES DIU CADAPART DEL COS! A MÉS, HO DIU AMB LLETRA DE PAL... QUÈ US SEMBLA SI LLEGIMAQUESTES PARAULES?..." (LA MESTRA VA ACOMPANYANT EN AQUESTA LECTURA,ASSENYALANT CADA GRAFIA I AJUDANT A UNIR ELS SONS EN SÍL·LABES, I A FER LAPARAULA SENCERA DESPRÉS DHAVER-LA LLEGIT )"LES ABELLES TENEN: AALLES, AANNTTENES, PPOTES, CCAP, UUULLS, FFFIBLÓ... QUÈDEU VOLER DIR, FIBLÓ?"- "EL CUL"- "EL PINTXO"- "PER PUNXAR!"- "FA UN MAAAL!"- "QUANTES ALES TENEN LES ABELLES?"- "DOS"- " QUATRE"- "CINC"- "NOOO... CINC NOOOO"- "TENEN DOS PARELLS DALES, I SIS POTES. QUANT SÓN, DOS PARELLS?...UN PARELLVOL DIR QUE SÓN DOS... I SI EN TÉ DOS PARELLS..."- UN I DOS,... I UN I DOS... UN, DOS, TRES, QUATRE... TENEN QUATRE ALES!DESPRÉS DHAVER FET LA OBSERVACIÓ DAQUEST INSECTE EN DIFERENTSFOTOGRAFIES, SHAN ATREVIT A DIBUIXAR CADASCÚ LA SEVA ABELLA...
 13. 13. - LA MEL -CONVERSA SOBRE LA MEL- "HEU TASTAT MAI LA MEL?"- "JO SÍ, JO ME LA MENJO AMB EL SUC DE TARONJA"- "JO TAMBÉ"- "POS JO NO MENJO MEL"- "DONCS JO ME LA MENJO AMB LA CULLERA"- "JO AMB UN TROS DE PA, I UNA MICA DALGU MÉS"- "A MI NO MAGRADA"- "PERÒ LHAS TASTAT MAI?"- "NO, PERÒ NO MAGRADA..."- "HOME, ... LHAS DE TASTAR!"- "JO SÍ LHE PROVAT I ESTÀ BONÍSSIMA, SABIA MUY BUENÍSIMA"- "JO TAMBÉ I NO MAGRADA"- "JO NO LHE TASTAT"- "NI JO..", "NI JO..."DESPRES DUNS DIES, I COM JA HEM FET EN ALTRES MOMENTS DURANT AQUESTAINVESTIGACIÓ, HEM REPRÈS LA CONVERSA SOBRE COM MENGEM LA MEL A CASA: QUIL’HA TASTAT I QUI NO, AMB QUINS ALIMENTS ENS AGRADA MENJAR-LA, ... I AQUÍ USDEIXEM UNA MOSTRA DEL QUE HEM PARLAT: - “A MI M’AGRADA AMB MANDARINA” - AMB MANDARINA?... JO NO L’HE TASTAT MAI, AMB MANDARINA - “DONCS ÉS BONÍSSIMA” - “YO COJO UNA MANDARINA, LE QUIT (TREC) EL SUC, I ESTÀ MOLT BO” - “A MI M’AGRADA LA MEL AMB FORMATGE”
 14. 14. - “A MI AMB SUC DE TARONJA” - “I A MI TAMBÉ” - “DONCS A MI AMB UNA TORRADA” - “A MI M’AGRADA DE SUC DE TARONJA”- "HI HA MEL, DE SUC DE TARONJA? NO L’HE TASTAT MAI..." - “NO... QUE M’AGRADA POSAR-LI MEL AL SUC DE TARONJA...” - “I A MI ... JO MEL AMB FORMATGE” - “I CON LLET” - “JO NO TINC MEL A CASA” - “NO PASSA RES, SI NO TENS MEL... ARA HAS DE DIR COM T’AGRADA” - “CLAR, I DEMÀ LA SARA EN PORTARÀ” - “SARA, TU TENS A CASA? PERQUÈ A MI SE M’ESTÀ ACABANT” - “JO SÍ TINC... MIEL DE ROMERO” - “JO TAMPOC TINC” - “DONCS DEMÀ LA TASTARÀS” - “YO TIENO MIEL A MI CASA” - “PUES DILES QUE TE COMPREN...” - “PUES QUE SÍ TIENO MIEL A MI CASA. Y ME GUSTA SOLO CON MIEL, CON UNA CULLERA. TIENE UN TAPÓN. ESO DONDE SE PONE LA MIEL. UN CUBO COMO UNA REDONDA... ES UN BOTE Y SE PONE Y SE QUITA EL TAPÓN. LA PONEMOS TAMBIÉN EN UN SANDWICH”DESPRÉS D’AQUESTA ENTRETINGUDA CONVERSA, HAN ESCRIT A LA PISSARRA TOTSELS ALIMENTS QUE HAN SORGIT, AMB QUE ES POT COMBINAR LA MEL.
 15. 15. I, A CONTINUACIÓ, CADASCÚ HA ESCRIT EL SEU NOM AL LLOC CORRESPONENTL’ALIMENT QUE MÉS ELS AGRADA DE MENJAR O BEURE AMB LA MEL.HEM COMPTAT TOTS ELS NOMS DE NENS I NENES QUE S’HAN APUNTAT, PERCOMPROVAR QUE NO ENS EN FALTAVA CAP PER APUNTAR:- COMPTEM QUANTS NOMS HI HA ESCRITS... I ESCRIVIM EL NOMBRE A CADA COLUMNA...
 16. 16. - QUANTS N’HI HA D’HAVER, SI ARA ELS COMPTEM TOTS JUNTS?- “DINOUUUUU”- SEGUR? - “NOOO, PERQUÈ FALTA LA TANIA!”- I DONCS? - “DIVUIT!”PROVEM DE COMPTAR-HO ARA D’UNA MANERA DIFERENT... OI QUE TENIM UN NÚMEROQUE ENS DIU QUANTS NENS O NENES HI HA AMB CADA ALIMENTS (LLET, SUC,FORMATGE, MEL SOLA, MANDARINA I TORRADA)? DONCS US PROPOSO FER LA SUMADE TOT... COM HO PODEM FER? - “AMB ELS PALETS”AIXÍ, HA ANAT ESCRIVINT A LA PISSARRETA, AMB ALGUNES APORTACIONS DELSCOMPANYS, HA ANAT MIRANT ELS NÚMEROS DE CADA COLUMNA, I TRASPASSANT LAINFORMACIÓ A LA PISSARRA ON ELLA FARIA LA SEVA “SUMA”:COMPTA ELS “PALETS” I...
 17. 17. - “SÍ, SARA, TAMBÉ N’HI HA DIVUIT”- PROVA D’ESCRIURE EL NÚMERO DIVUIT AQUÍ AL COSTAT, I AIXÍ HO VEUREM D’UNAMANERA DIFERENT... SI COMENÇA PER "DI", EL PRIMER NÚMERO ÉS UN...- "U"- I PER QUE SIGUI EL "DIVUIT" ÉS UN "U" I UN...- "VUIT!"
 18. 18. ARA QUE JA TENIM ELS ALIMENTS AMB QUÈ VOLEM TASTAR CADASCÚ LA MEL... FEMMEMÒRIA... QUÈ CAL QUE PORTI DEMÀ? - “MEL” - “FORMATGE” - “UN VASO” - “NO... DOS” - “NOOO... DINOU GOTS!” - “FORMATGE DE FORATS, EH...” - “NO... A MI M’AGRADA EL BLANC...” - “TAMBÉ HAS DE PORTAR TORRADES” - TORRADES... DE QUIN TIPUS? - “DE LAS QUE SEA” - “DE LES QUE HI HAGI” - “HAS DE PORTAR TAMBÉ 19 CULLERES, PERQUÈ SOM 19 A LA CLASSE” - “I UNA MANDARINA, PERQUÈ SÓC LA ÚNICA” - “SÍ, HOME!... NO ETS LA ÚNICA, QUE TAMBÉ S’HA APUNTAT EL DIDAC! I JO TAMBÉ LA VULL TASTAR. I LA TARONJA” - “PERÒ UNA TARONJA NO ÉS UNA MANDARINA...” - “SARA, HAS DE PORTAR MÉS D’UNA MANDARINA, PERQUÈ JO TAMBÉ VULL TASTAR” - “I SUC DE TARONJA” - COM HA DE SER EL SUC? - “L’HAS DE COMPRAR”
 19. 19. - “LA MEVA MARE EL FA AMB UNA MÀQUINA QUE FA AIXÍ” (FA EL GEST D’ESPRÉMER LA TARONJA)- "I PER FER EL SUC, QUÈ HE DE PORTAR?"- “DONCS TARONGES”- “I LA MÀQUINA”- “I UN GANIVET PER TALLAR LES TARONGES”- “I QUE NO SE T’OBLIDI LA MEL!”I HEM FET LA LLISTA ENTRE TOTS:I L’ENDEMÀ...- “SARA, QUÈ SÓN AQUESTES BOSSES?”
 20. 20. - “DONCS TOT EL QUE HAVIA DE PORTAR PER ESMORZAR” - “I LA MEL!” - “SÍ? HAS PORTAT LA MEL?” - “CLAR, I ELS INGREDIENTS I LES CULLERES” - “SI, 19 ... I DINOU GOTS”...EN EL MOMENT DE TREURE LA MEL, HEM RECORDAT UNA CONVERSA QUE VAMMANTENIR DIES ABANS, SOBRE COM PODEM SABER SI UN POT ÉS DE MEL O NO... SI HADE PORTAR ETIQUETA O NO... LA MESTRA HA PORTAT UN POT DE MEL AMB ETIQUETA IUN SENSE, PER RESOLDRE AQUEST DUBTE:PRIMER SHA PRESENTAT EL POT DE MEL AMB ETIQUETA:- "ÉS MEEEEL!"- "COM HO SABEU?"- "PERQUÈ A LA PEGATINA HI HA MEL"- "MI MADRE TIENE MEL DE ROMERO"- "AQUESTA MEL ÉS DE FLORS, DIU AQUÍ..."- "PERQUÈ HAN AGAFAT EL POL·LEN DE MOLTES FLORS"...EN PRESENTAR EL SEGON POT DE MEL, AQUEST SENSE ETIQUETA:- "MELMELADA!"- "MELMELADA? NO HAVIEM DE PORTAR MELMELADA, PER LESMORZAR"- "CLAR, ÉS MEL"
 21. 21. - "NO, ÉS MELMELADA"- "QUE AQUÍ NO DIU QUE HAVIA DE PORTAR MELMELADA"- "QUE NO, QUE ÉS MEL!"- "TU QUÈ CREUS QUE ÉS?"- "MEL"- "I PER QUÈ CREUS QUE ÉS MEL?"- "PERQUÈ TÉ EL COLOR DE LA MEL"- "ÉS MEL PERQUÈ ÉS IGUAL EL COLOR QUE LA MEL QUE TÉ MOLTES FLORS"- "ÉS MEL, PERQUÈ PORTA ELS MATEIXOS DIBUIXOS QUE ELS FORATS DELS RUSCS DELES ABELLES, AQUÍ AL VIDRE, I AQUÍ A LA TAPA"- "SÍ, ÉS MEL!"- "I, A MÉS, NO HAVIES DE PORTAR MELMELADA"- "I PER QUÈ TÉ AQUEST COLOR TAN FOSC?"- "PERQUÈ ÉS DE DIFERENTS COLORS, LA MEL"- "I PER QUÈ AQUEST POT TÉ ETIQUETA I AQUEST ALTRE NO?"- "PERQUÈ UN SENYOR SHA OBLIDAT DE POSAR-LA"- "SEGUR? RECORDEU ON US VAIG EXPLICAR QUE COMPRAVA JO LA MEL?"- "SÍ, EN UN SENYOR QUE TÉ LES ABELLES A CASA, I QUE ÉS APICULTOR. I ELL AGAFALA MEL I LES POSA ALS POTS. I TU LA COMPRES... A CASA SEVA, NO A LA BOTIGA"- "CLAR, I NO TÉ ETIQUETES"
 22. 22. - "I AQUESTA MEL LHAN FET EN UNA FÀBRICA. I ALLÀ SÍ LI HAN POSAT ETIQUETES"- "I AMB LETIQUETA LHAN POSAT A LA BOTIGA"AIXÍ, MENTRE LA MESTRA VA TREIENT TOT EL QUE HI HA A DINS DE LES BOSSES... VANCOMPROVANT SI SÓN LES COSES QUE HAVIEN APUNTAT A LA LLISTA:- "I LES MANDARINES?"- "AQUÍ ESTAN LES TARONGES"- "PERÒ LES MANDARINES NO SÓN TARONGES"- "PERÒ FALTEN LES MANDARINES"- "I QUÈ MÉS FALTA?"- "ELS GOTS"- "CULLERES"- "ELS GANIVETS"- "PLATS"- "I QUÈ PODEM FER PER ACONSEGUIR-HO, TOT AIXÒ, SI HO NECESSITEM?"- "DONCS MIRA, ... ELS GOTS, CADASCÚ EL SEU"- "I LES CULLERES DEL MENJADOR"- "LES MANDARINES TAMBÉ LES DEMANEM AL MENJADOR, QUE TENEN FRUITA"
 23. 23. - "I SI NO TENEN AL MENJADOR?"- "SÍ QUE TENEN, PERQUÈ TENEN FRUITA"- "DONCS ELS GANIVETS I ELS PLATS AL MENJADOR TAMBÉ!"- "DACORD... QUANTS EN VOLEU DEMANAR?"- "TRES PLATS"- "19 CULLERES, VAM DIR AHIR"- "TRES MANDARINES"- "I GANIVETS"EN VENIR DEL MENJADOR, FEM RECOMPTE DEL QUÈ HAN PORTAT, I ENS ADONEM DEQUE NOMÉS HI HA 8 CULLERES...- "NO NOS HAN ENTENDIDO"- "FALTEN... ONZE CULLUERES" (DESPRÉS DE COMPTAR-HO)- "POTS ANAR A DEMANAR-LES, LES QUE FALTEN?"- "ÉS QUE PARLEN CASTELLÀ..."- "DONCS DEMANA-LI EN CASTELLÀ"ARA JA HO TENIM TOT... ANEM A PREPARAR LESMORZAR. ENS DISTRIBUIM PER LACLASSE, EN PETITS GRUPS, I CADA GRUP SENCARREGARÀ DE FER UNA TASCA:UNS FAN EL SUC DE TARONJA...
 24. 24. ALTRES PREPAREN LES TORRADES AMB EL FORMATGE...ALTRES SENCARREGUEN DE POSAR-HI LA MEL...I JA HO TENIM TOT PREPARAT!
 25. 25. CADASCÚ ES POSA LA MEL AL SEU SUC...I... BON PROFIT!
 26. 26. - ALTRES ACTIVITATS -DURANT AQUESTS DIES QUE HEM DEDICAT A AQUESTA INVESTIGACIÓ, HEM COMENÇATA ELABORAR EL QUE SERÀ EL NOSTRE "DICCIONARI DE LES INVESTIGACIONS"...I HEM APROFITAT ALTRES ACTIVITATS PER REPASSAR EL QUE HEM APRÈS... IENRIQUIR-HO ENCARA MÉS. PER EXEMPLE, DURANT UNA ACTIVITAT RELACIONADA AMBLES FORMES EN EL NOSTRE ENTORN MES PROPER, ES DÓNA LA SEGÜENT CONVERSA -EXPERIÈNCIA:- "QUINES FORMES MÉS CONEIXEU?" (JA HAN PARLAT DEL TRIANGLE, DE LA RODONA,DEL QUADRAT, EL RECTANGLE, EL ROMBE, LA FORMA DE COR, DE LLUNA ODESTRELLA...)- "LA FORMA DE LES ABELLES!"- "AIXÒ NO ÉS UNA FORMA!, ÉS UN INSECTE"- "NO, LA FORMA DE LA CEL·LA"- "ON POSEN LES CRIES?"- "SÍ, A LES HABITACIONS"- "AQUESTA ÉS LA FORMA DE LHEXÀGON!"- "VOLEU PROVAR DE DIBUIXAR VOSALTRES UN HEXÀGON?"- "SÍÍI!"
 27. 27. AIXÍ DONCS, ENS HEM ENGRESCAT I AQUESTS HAN ESTAT ALGUNS DELS RESULTATS...FRUIT DE LA DIVERSITAT I LA RIQUESA QUE HI HA DINS DEL GRUP:HEM APROFITAT TAMBÉ TRES SESSIONS PER A VEURE UN VIDEO SOBRE TRESASPECTES DE LES ABELLES QUE FAN MEL. ELS HEM VIST AMB ELS COMPANYS ICOMPANYES DE LA CLASSE DE "ELS ENCIAMS".DESPRÉS DE LA VISUALITZACIÓ, HEM PORTAT A TERME UNA CONVERSA CONJUNTAPER RECUPERAR TANT LA INFORMACIÓ QUE JA CONEIXIEM, COM LA QUE ENS HAAPORTAT DE NOVA:
 28. 28. SESSIÓ 1 - MORFOLOGIA DE LES ABELLES-QUÈ US HA SEMBLAT EL VÍDEO?-DE QUÈ PARLAVA EL VÍDEO?-DE COM VIUEN LES ABELLES.-EN UN RUSC.-EN EL VÍDEO TAMBÉ ENS HAN DIT QUE ES POT DIR ARNA.-HA SORTIT UN APICULTOR.-TENEN UN LLAVI INFERIOR QUE ÉS UNA COSA QUE TENEN AQUÍ (S’ASSENYALA EL SEULLAVI INFERIOR) I XUCLEN EL NÈCTAR.-EL POL·LEN SE’L POSEN AL ES POTES DEL DARRERA.-TENEN 4 ALES.-AL VÍDEO ENS HAN DIT QUE TENEN DOS PARELLS. PARELL VOL DIR DOS, PER TANTTENEN 1 PARELL, DOS, EN UN COSTAT, I UN ALTRE PARELL, DOS MÉS, EN L’ALTRECOSTAT.-I TAMBÉ TENEN 6 POTES.-TENEN UN FIBLÓ PER PICAR.-QUAN PIQUEN AMB EL FIBLÓ TAMBÉ ES MOREN.-I SI MOUEN MOLT LES ALES FAN CALOR PER ESCALFAR EL RUSC.-PER A QUÈ VOLEN TENIR EL RUSC CALENT?-POT SER PER A QUÈ ELS ÓSSOS NO VINGUIN A MENJAR-SE LA MEL.-SI LES ALES ES MULLEN NO PODEN VOLAR.-NO ELS AGRADA L’AIGUA A LES ABELLES.-SI EL SOL SURT, SE LI SEQUEN LES ALES I JA PODEN VOLAR.-QUANTES REINES HI HA AL RUSC?-NOMÉS 1 REINA.-LA REINA PON ELS OUS.-I LA REINA MANA QUE LES FILLES PORTIN EL POL·LEN.
 29. 29. -QUI MÉS VIU AL RUSC?-ELS ABELLOTS.-N’HI HA UN MUNT.-MIL...-EN EL VÍDEO HAN DIT ENTRE 300 I 400.-I TAMBÉ VIUEN LES OBRERES.-TAMBÉ HI HA MOLTES.-MIL.-UN MUNT-LES OBRERES SÓN LES FILLES.-QUÈ FAN LES OBRERES?-RECULLEN EL POL·LEN I EL NÈCTAR.-EL NÈCTAR SE’L MENGEN.LA MESTRA ELS EXPLICA QUE EL NÈCTAR ELS ARRIBA FINS A LA PANXA, EN EL PAP ÉSCOM UNA BOSSETA I QUAN ARRIBA AL RUSC BUIDEN EL PAP.-AL RUSC, ON GUARDEN EL NÈCTAR?-ALS FORADETS.-ON DORMEN.-SÓN HEXÀGONS.(...)-UNA ABELLA ÉS MÉS GRAN, UNA MITJANA I UNA MÉS PETITA.-LA GRAN ÉS LA REINA, LA MITJANA L’ABELLOT I LA PETITA L’OBRERA.-HEU SENTIT AL VÍDEO PER A QUÈ SERVEIXEN LES ANTENES DE LES ABELLES?-LES ORELLES SÓN LES ANTENES.-TAMBÉ OLOREN PER LES ANTENES.-I SERVEIXEN PER ACARICIAR.
 30. 30. -US HO DIRÉ COM HO HAN DIT AL VÍDEO, PER COMUNICAR-SE I RELACIONAR-SE AMBELS ALTRES.-TENEN UN PALET I UNA BOLETA, LES BOLETES SÓN LES ORELLES.-LES ANTENES S’HAN DE MOURE I HAN D’ESTAR NETES.-I COM LES MOUEN?-MOVENT-LES.(...)-LES POSEN FUM PERQUÈ NO PIQUIN I ESTIGUIN TRANQUIL·LES.-PERQUÈ SE LI VAGI LA FORÇA.-ALGUNES ABELLES NO TENEN EL QUE FAN SERVIR PER PICAR, EL FIBLÓ.-ELS ABELLOTS NO TENEN.-LA REINA TAMPOC.-TAMBÉ HAN DIT QUE ELS SEU COS TÉ TRES PARTS:-EL TORAX-L’ABDOMEN-I EL CAP.SESSIÓ 2 - “COMPORTAMENT SOCIAL DE LES ABELLES”-UNA ABELLA ES MOVIA AIXÍ (LA NENA REPRODUEIX EL MOVIMENT MOVENT-SE D’UNCOSTAT A L’ALTRE)-ESTAVA VOLANT I MOVIA LES POTES.-ESTAVA FENT LA DANSA!-ESTAVA FENT LA DANSA PERQUÈ ALGUNES ABELLES ESTAVEN AVISANT QUE HANTROBAT POL·LEN.-PERQUÈ S’ENTERESSIN TOTES LES ABELLES QUE HAVIA PORTAT MOLT POL3LEN.-FEIA FORMA DE VUIT.(...)
 31. 31. -SE LI HA QUEDAT AQUÍ, A LA MÀ...-EL FIBLÓ DE PICAR.-PUNXA LES PERSONES...-...I ES MOR.-QUÈ FEIEN LES ABELLES AL RUSC?-PROTEGIR ELS OUS.-PROTEGIR EL RUSC DELS PERILLS.-A L’ESTIU DE QUÈ EL PROTEGEIXEN?-DE LA CALOR.-HO FAN AMB LES ALES.-MOLT BÉ, FAN AIRE PERQUÈ ES VENTILI. I A L’HIVERN?-MOUEN LES ALES PER ESCALFAR EL RUSC.(...)-QUAN NEIXEN, LES ABELLES JA ESTAN TREBALLANT.-TENEN 5 ULLS, DOS GRANS AL COSTAT I TRES PETITS AL MIG, HO HEM VIST EN UNALTRE VÍDEO.LABELLA: LES ABELLES I LHOMEEN AQUEST VIDEO HAN EXPLICAT COM LHOME CONSTRUEIX LES ARNES O RUSCOSARTIFICIALS, I COM SEN CUIDA. COM ES PREPARA A LHORA DANAR A RECOLLIR LAMEL (AMB MÀSCARA, GUANTS I VESTITS ESPECIAL)... I HAN EXPLICAT TAMBÉ COM LAMEL ARRIBA ALS COMERÇOS, ALS MERCATS...EL QUE MÉS HA CRIDAT LATENCIÓ EN LA CONVERSA HA ESTAT EL TEMA DELSCARAMELS DE MEL QUE ES PODEN FER... EL MERCAT QUE CADA 11 DE MAIG, PER STPONÇ, ES FA AL CARRER DE LHOSPITAL DE BARCELONA... I QUE LES ABELLES, QUANNOTEN EL FUM QUE FA ARRIBAR LAPICULTOR AL RUSC, HO RELACIONEN AMB ELPERILL I SATIPEN DE MEL, ... I PER AIXÒ QUE PIQUEN MENYS (PERQUÈ QUAN ESTANTIPES NO PODEN PICAR)...
 32. 32. AMB TOT, HAN FET UN MURAL AMB LA INFORMACIÓ PRINCIPAL QUE RESPÓN A LESPREGUNTES QUE SHAVIEN PLANTEJAT AL PRINCIPI:- COM FAN LA MEL LES ABELLES?- COM ARRIBA LA MEL A LES BOTIGUES?
 33. 33. I COM QUE QUALSEVOL EXPERIÈNCIA I SITUACIÓ ÉS PROFITOSA PER NOUSAPRENENTATGES, HEM SORTIT A LHORT A VEURE UNES ABELLES QUE RECOLLIENPOL·LEN DUN ARBUST. MIG GRUP TREBALLAVA A LAULA AMB LA TUTORA MENTRE ELSALTRES ESTAVEN A LHORT. ENS HAN VINGUT A AVISA... I HEM SORTIT TOTS A VEURE-LES!- SSSHHH... SILENCI... QUE SI NO, MARXARAN!- MIRA, AQUÍ NHI HA UNA... I TÉ LES POTES GROGUES!- ÉS EL POL·LEN, QUE PORTA A LES POTES DEL DARRERE!...
 34. 34. PER CONCLOURE AQUESTA INVESTIGACIÓ, ARA QUE JA TENIM RESPOSTES LESPREGUNTES QUE LA VAN ORIGINAR, HEM VOLGUT EXPLICAR ELS NOSTRESAPRENENTATGES ALS COMPANYS DE LA CLASSE DE P3A - ELS CARBASSONS.PRIMER DE TOT, ELS HAN FET ARRIBAR UNA INVITACIÓ:I ENS HAN CONFIRMAT QUE SÍ QUE SÍ QUE VINDRAN.UNS DIES ABANS HAN ACORDAT QUÈ VOLIA EXPLICAR CADASCÚ EL DIA DELEXPOSICIÓ.I QUAN HA ARRIBAT EL DIVENDRES, 15 DE MARÇ, HAN FET LA SEVA EXPLICACIÓ.
 35. 35. ELS HAN EXPLICAT EL MURAL QUE HAN FET:PER FINALITZAR, ELS NENS I NENES DE "CARBASSONS" HAN FET ALGUNES PREGUNTESSOBRE DUBTES O CURIOSITATS QUE TENIEN, I ELS DE "PASTANAGUES" AMB RESPOST:CARBASSONS: - DE QUIN COLOR SÓN LES ABELLES? GROGUES O NEGRES?PASTANAGUES: - DE TOTS DOS COLORS, TENEN PÈLS I SÓN DE COLOR GROC I NEGRE.C: - LES ABELLES FAN LA MEL, O SE LA MENGEN?P: - TOTES DUES COSES... LES FAN AMB EL POL·LEN, EL NÈCTAR I LA SEVA SALIVA, ALRUSC. I TAMBÉ SE LA MENGEN: LA DONEN A LES CRIES I ELLES TAMBÉ LA MENGEN.
 36. 36. I... FINS AQUÍ AQUESTA FEINA FETA DURANT TOT EL SEGON TRIMESTRE... SOBRE LESABELLES!

×