SlideShare a Scribd company logo

Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)

F
Fleurati
1 of 18
Download to read offline
Zemra dhe E nët e Gjakut
Përmbajtja :














Zemra dhe Enët e Gjakut
Zemra
Pjesët e jashtme të zemrës(Foto)
Zemra(vazhdim)
Pjesët e brendëshme të zemrës(Foto)
Enët e Gjakut
Qarkullimi i Gjakut nëpër vena(Foto)
Shtresat e murit të enëve të gjakut(Foto)
Arteria
Arteriet nëpër trup(Foto)
Kapilarët
Vena
Venat nëpër trup(Foto)
Zemra dhe Enët e
Gjakut


Sistemin e organeve të qarkullimit të gjakut e përbëjnë
Zemra dhe Enët e Gjakut. Ne pa Zemrën dhe Enët e
Gjakut kurr nuk do të ishim gjallë, do të ishim tmerrësisht
të vdekur. Tek një lloj i Bretkocës në dimër ajo ngrinë dhe
zemra i pushon , por nuk ngordh, sepse qelizat nuk janë
ngrirë, dhe kur vinte pranvera akulli shkrihej dhe qelizat u
shumojshin dhe pastaj ia fillon ti rreh zemra, (sikur të ket
rënë në një gjumë shumë të thellë gjat gjithë dimrit). Por
tek ne e kemi ndryshe sepse ne nuk mund të na ndodh ky
proces sepse po na pushoj zerma edhe organizmat e tjerë ne
jemi të vdekur. Enët e Gjakut janë ato të cila zemra i
pompon dhe ndodhen në trupin e njeriut.
Zemra


Motori, pompa ose forca që e udhëheq këtë sistem është
ZEMRA. Ajo peshon rreth 300 gr ka madhësinë e një grushti
dhe është tepër e fuqishme. Zemra duhet të dërgojë gjakun
me presion të lartë në të gjithë trupin njëkohësishtë  duhet
ta dërgojë edhe në mushkëri por me një presion më të vogël.
Kjo punë që zemra është e aftë të kryej e të bëjë të gjithë
sistemin e qakullimit të gjakut të përkryer. Zemra është
organi më i rëndësishë i çdo gjallese që ekziston. Zemra
është e vendosur brenda në anën e majtë të brinjëve. Ajo e
ka për detyrë të pompoj gjakun tonë nëpër trup. Numri i
rrahjeve për një vit është 36.000.000 kurse për 70 vjet është
3.000.000.000.
Pjesët e jashtme të zemrës
Zemra +


Zemra përbëhet nga tri shtresa: e
brendshme(endokardi), e mesme(miokardi) dhe e
zgavruar.Me anë të një muri. Zemra ndahet në
anën e majtë dhe të djathtë. Si ana e majtë,
ashtu edhe ajo e djathtë e zemrës është ndarë në
dy pjesë, një barkushe(ventrikul), dhe një
veshës(atrium). Ndërmjet veshëzave dhe
barkusheve gjendet vendkalimet të cilat mund të
hapen dhe të mbyllen në saje të prezencës së
valvulave, të cilat si ventil e lëshojnë gjakun
vetëm në një drejtim. Gjaku hyn në zemër në
veshëza, kurse del prej zemrës nga barkushat.
Pjesët e brendshme
të zemrës
E nët e Gjakut


Enë gjaku (latinisht Vas sanguineum) quhet një strukturë në
formë gypi në të cilën qarkullon gjaku. Të gjitha enët e gjakut
së bashku formojnë Sistemin e qarkullimit të gjakut.
Në kushte normale enët e gjakut e transportojnë gjakun prej
zemrës në periferi dhe e kthejnë atë përsëri në zemër. Enët e
gjakut janë të shpërndara në të gjithë trupin e njeriut. Në enët
e Gjakut bëjnë pjesë venat, arteriet dhe kapilarët.. Muri i
enëve të gjakut përbëhet prej tre shtresave:
1. Tunica externa (Adventia)
2. Tunica media
3. Tunica interna (Intima)
Arteria më e madhe është Aorta.
Qarkullimin e gjakut nëpër vena e
mundësojnë valvulat dhe muskujt skeletorë.
Qarkullimi i Gjakut nëpër
vena
Shtresat
e murit
të enëve të gjakut
Arteria


Arteria (nga greqishtja αρτηρία) është një enë gjaku
nëpërmjet së cilës gjaku largohet prej zemrës.
Arteriet sipas rregullës e transportojnë gjakun e
oksigjenuar, përveq arterieve pulmonale të cilat
transportojnë gjak të paoksigjenuar.
Arteria më e madhe në trupin e njeriut është Aorta me
diametrin prej rreth 3 cm. Arteriet ndahen në dy lloje,
Llojet e arterieve janë:
• Tipi muskulor – ndodhen relativisht larg zemrës dhe janë
formuese të tensionit.
• Tipi elastik – ndodhen pranë zemrës.
Arteria
Vendet e
Arterieve
në trup
Kapilarët


Kapilarët (latinisht capillus) janë
enët më të vogla të gjakut. Funksioni i
tyre është shkëmbimi i lëndëve, lëvizja
e lëndëve midis enëve të gjakut dhe
indeve. Që të kryejnë këtë punë,
sipërfaqja totale e gjithë kapilarëve
është shumë e madhe (sipërfaqja e madhe
lehtëson difuzionin).
Kapilarët
Vena


Venat (latinisht e njojta (vena)) janë enë gjaku, të cilat e
transportojnë gjakun në drejtim të zemrës. Ato
transportojnë gjak të paoksigjenuar në përjashtim të venave
pulmonale të cilat transportojnë gjakun e oksigjenuar.
Gjaku i oksigjenuar e ka ngjyrën e kuqe, kurse ai i
paoksigjenuar e ka ngjyrën e kaltër. Për këtë arsye
shkëlqejnë venat e lëkurës në ngjyrë të kaltër. Venat e kanë
ndërtimin tipik të enëve të gjakut me tri shtresa:
1.Tunica interna (Intima)
2.Tunica media
3.Tunica externa (Adventia)
Për krahasim nga arteriet venat kanë vela, të
cilat e detyrojnë gjakun të lëvizë në drejtim të zemrës dhe
të mos largohet prej saj.
Venat
nëpër
trup
Punoi:

Fleurat Govori

Recommended

Biologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaErdi Dibra
 
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutShkelzen Tarja
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeutenis vladi
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 

More Related Content

What's hot

Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Denis Lezo
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Fleurati
 
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IXThithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IXlira kuca
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeS Gashi
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Zemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutZemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutAndiKrasniqi4
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 

What's hot (20)

Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IXThithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
Thithja dhe trabsporti i ujit te bimet Egi Kacani shkolla"Albanet"klasa IX
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Zemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutZemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakut
 
Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 

Similar to Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)

Infarkti i miokardit
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokarditMentor Toli
 
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIlira kuca
 
L4 scv cor et pericardium
L4  scv cor et pericardiumL4  scv cor et pericardium
L4 scv cor et pericardiumHabil Fetisi
 
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXlira kuca
 

Similar to Zemra dhe enët e gjakut (Biologji) (6)

Infarkti i miokardit
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokardit
 
Presentation1
Presentation1 Presentation1
Presentation1
 
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
 
L4 scv cor et pericardium
L4  scv cor et pericardiumL4  scv cor et pericardium
L4 scv cor et pericardium
 
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
 
Qarkullimi
QarkullimiQarkullimi
Qarkullimi
 

More from Fleurati

Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Fleurati
 
Comparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSDComparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSDFleurati
 
Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Fleurati
 
Verizon communications
Verizon communicationsVerizon communications
Verizon communicationsFleurati
 
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijFleurati
 
Smartphones
SmartphonesSmartphones
SmartphonesFleurati
 
Sistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjesSistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjesFleurati
 
Shkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajShkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajFleurati
 
Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)Fleurati
 
Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)Fleurati
 
Evropa verilindore
Evropa verilindoreEvropa verilindore
Evropa verilindoreFleurati
 
Computer games
Computer gamesComputer games
Computer gamesFleurati
 
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)Fleurati
 
Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)Fleurati
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogatFleurati
 
Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Fleurati
 

More from Fleurati (20)

Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
 
Comparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSDComparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSD
 
Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)
 
Verizon communications
Verizon communicationsVerizon communications
Verizon communications
 
Ylberi
YlberiYlberi
Ylberi
 
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
 
Smartphones
SmartphonesSmartphones
Smartphones
 
Sistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjesSistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjes
 
Shkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajShkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i saj
 
Nafta
NaftaNafta
Nafta
 
Irlanda
IrlandaIrlanda
Irlanda
 
Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)
 
Klori
KloriKlori
Klori
 
Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)
 
Evropa verilindore
Evropa verilindoreEvropa verilindore
Evropa verilindore
 
Computer games
Computer gamesComputer games
Computer games
 
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
 
Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogat
 
Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)
 

Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)

 • 1. Zemra dhe E nët e Gjakut
 • 2. Përmbajtja :              Zemra dhe Enët e Gjakut Zemra Pjesët e jashtme të zemrës(Foto) Zemra(vazhdim) Pjesët e brendëshme të zemrës(Foto) Enët e Gjakut Qarkullimi i Gjakut nëpër vena(Foto) Shtresat e murit të enëve të gjakut(Foto) Arteria Arteriet nëpër trup(Foto) Kapilarët Vena Venat nëpër trup(Foto)
 • 3. Zemra dhe Enët e Gjakut  Sistemin e organeve të qarkullimit të gjakut e përbëjnë Zemra dhe Enët e Gjakut. Ne pa Zemrën dhe Enët e Gjakut kurr nuk do të ishim gjallë, do të ishim tmerrësisht të vdekur. Tek një lloj i Bretkocës në dimër ajo ngrinë dhe zemra i pushon , por nuk ngordh, sepse qelizat nuk janë ngrirë, dhe kur vinte pranvera akulli shkrihej dhe qelizat u shumojshin dhe pastaj ia fillon ti rreh zemra, (sikur të ket rënë në një gjumë shumë të thellë gjat gjithë dimrit). Por tek ne e kemi ndryshe sepse ne nuk mund të na ndodh ky proces sepse po na pushoj zerma edhe organizmat e tjerë ne jemi të vdekur. Enët e Gjakut janë ato të cila zemra i pompon dhe ndodhen në trupin e njeriut.
 • 4. Zemra  Motori, pompa ose forca që e udhëheq këtë sistem është ZEMRA. Ajo peshon rreth 300 gr ka madhësinë e një grushti dhe është tepër e fuqishme. Zemra duhet të dërgojë gjakun me presion të lartë në të gjithë trupin njëkohësishtë  duhet ta dërgojë edhe në mushkëri por me një presion më të vogël. Kjo punë që zemra është e aftë të kryej e të bëjë të gjithë sistemin e qakullimit të gjakut të përkryer. Zemra është organi më i rëndësishë i çdo gjallese që ekziston. Zemra është e vendosur brenda në anën e majtë të brinjëve. Ajo e ka për detyrë të pompoj gjakun tonë nëpër trup. Numri i rrahjeve për një vit është 36.000.000 kurse për 70 vjet është 3.000.000.000.
 • 5. Pjesët e jashtme të zemrës
 • 6. Zemra +  Zemra përbëhet nga tri shtresa: e brendshme(endokardi), e mesme(miokardi) dhe e zgavruar.Me anë të një muri. Zemra ndahet në anën e majtë dhe të djathtë. Si ana e majtë, ashtu edhe ajo e djathtë e zemrës është ndarë në dy pjesë, një barkushe(ventrikul), dhe një veshës(atrium). Ndërmjet veshëzave dhe barkusheve gjendet vendkalimet të cilat mund të hapen dhe të mbyllen në saje të prezencës së valvulave, të cilat si ventil e lëshojnë gjakun vetëm në një drejtim. Gjaku hyn në zemër në veshëza, kurse del prej zemrës nga barkushat.
 • 8. E nët e Gjakut  Enë gjaku (latinisht Vas sanguineum) quhet një strukturë në formë gypi në të cilën qarkullon gjaku. Të gjitha enët e gjakut së bashku formojnë Sistemin e qarkullimit të gjakut. Në kushte normale enët e gjakut e transportojnë gjakun prej zemrës në periferi dhe e kthejnë atë përsëri në zemër. Enët e gjakut janë të shpërndara në të gjithë trupin e njeriut. Në enët e Gjakut bëjnë pjesë venat, arteriet dhe kapilarët.. Muri i enëve të gjakut përbëhet prej tre shtresave: 1. Tunica externa (Adventia) 2. Tunica media 3. Tunica interna (Intima) Arteria më e madhe është Aorta. Qarkullimin e gjakut nëpër vena e mundësojnë valvulat dhe muskujt skeletorë.
 • 9. Qarkullimi i Gjakut nëpër vena
 • 11. Arteria  Arteria (nga greqishtja αρτηρία) është një enë gjaku nëpërmjet së cilës gjaku largohet prej zemrës. Arteriet sipas rregullës e transportojnë gjakun e oksigjenuar, përveq arterieve pulmonale të cilat transportojnë gjak të paoksigjenuar. Arteria më e madhe në trupin e njeriut është Aorta me diametrin prej rreth 3 cm. Arteriet ndahen në dy lloje, Llojet e arterieve janë: • Tipi muskulor – ndodhen relativisht larg zemrës dhe janë formuese të tensionit. • Tipi elastik – ndodhen pranë zemrës.
 • 14. Kapilarët  Kapilarët (latinisht capillus) janë enët më të vogla të gjakut. Funksioni i tyre është shkëmbimi i lëndëve, lëvizja e lëndëve midis enëve të gjakut dhe indeve. Që të kryejnë këtë punë, sipërfaqja totale e gjithë kapilarëve është shumë e madhe (sipërfaqja e madhe lehtëson difuzionin).
 • 16. Vena  Venat (latinisht e njojta (vena)) janë enë gjaku, të cilat e transportojnë gjakun në drejtim të zemrës. Ato transportojnë gjak të paoksigjenuar në përjashtim të venave pulmonale të cilat transportojnë gjakun e oksigjenuar. Gjaku i oksigjenuar e ka ngjyrën e kuqe, kurse ai i paoksigjenuar e ka ngjyrën e kaltër. Për këtë arsye shkëlqejnë venat e lëkurës në ngjyrë të kaltër. Venat e kanë ndërtimin tipik të enëve të gjakut me tri shtresa: 1.Tunica interna (Intima) 2.Tunica media 3.Tunica externa (Adventia) Për krahasim nga arteriet venat kanë vela, të cilat e detyrojnë gjakun të lëvizë në drejtim të zemrës dhe të mos largohet prej saj.

Editor's Notes

 1. {}