MËSIMI PRAKTIKËMSC.BEHRIJE RAMAJ
• ORGANIZIMI I NDERMARRJEVE
• Organizimi eshte nje nga funksionet kryesore tedrejtimit te ndermarrjes.• Organizimi konsiston ne venien ne gadishmerime...
• Perdorimi i te cilave eshte parashikuar neprogramin e aktiviteti.• Struktura organizative është e rëndësishmesepse përme...
• Drejtimi i ndermarrjeve mund te behet mbibazen e kritereve te ndryshme.• Keto kritere shprehin nje sensibilizim tendrysh...
• Është e rëndësishme që udhëheqësit endërmarrjes të krijojë një organizimi tëpunës që shpie në përmbushjen eqëllimeve edh...
• Lickert ka vequar kater model drejtimi;• Modeli autoritar ose autokratik• Modeli konsulativ• Modeli pjesmarres
• Përzgjedhja e organizimit përcakton :• Shpërndarjen e punëve dhë përgjegjësisë• Shpërndarjen e vendimarrjes dhe kometenc...
• Modeli autokratik kemi nje lidhje te dobet midisanetareve te struktures. Vendimet jane tecentralizuara nga lart dhe u be...
• Modeli konsulativ karakterizohet nga njenderthurje e informacioneve nga lart dhe ngaposhte struktures,por edhe ne kuptim...
• Modeli autoritar dashamirres diferencohet ngaai i mesiperm me teper ne aspektin formal se sane ate esencial.• Ne kete mo...
• Modeli liberal pjesemarres ndryshon nga tetjeret sepse eshte I bazuar ne nje klim me tepershtatshme bashkpunimi midis se...
Struktura organizative e ndermarrjeve• Ne qdo veprimtari te organizuar ekziston njesistem i raporteve hierarkike dhe funks...
• Ne cilendo strukture organizative e qdo pozicioniqofte dallohen tre elemente te njejte;• Funksion• Detyra• Pergjegjesia
• Tre jane modelet baze ku mund te mbeshtetetstruktura organizative;• Modeli hiearrkik ose linear(nga lart-posht)• Modeli ...
• Projektimi i nje strukture organizative endermarrjes duhet te sjelle efekte te tilla si;• Ndarja e puneve• Koordinimi i ...
• Decentralizimi i vendimarrjes• (e drejta e vendimarrjes bartet në bartës më tëulët)• Centralizimi i vendimarrjes• (e dre...
• Modeli hiearkikSipermarresiEkzekutori Ekzekutori EkzekutoriNdermarrja e vogel e organizuar ne menyre hierarkike
Modeli hiearkikSipermarresiPergjegjesi IprodhimitEkzekutori EkzekutoriNdermarrja e vogel e organizuar ne menyre hierarkike...
• Modeli hiearkikDrejtori I pergjithshemDrejtimi IpersoneliDrejtimi ImarketingutDrejtimi IadministratesNdermarrja e mesme ...
Modeli funksionalDrejtoria e pergjithshemDrejtoria e prodhimit Drejtoria komerciale Drejtoria administ.Sherbimiparapergadi...
Organigrami• Organigramat jane paraqitja grafike e strukturesorganizative. Ato japin nje vizion te shpejte dhete sintetizu...
• Qellimi tyre eshte te vere ne pah qarte;• Percaktimin e funksioneve te ndryshme neambientin e struktures organizative• L...
PYETJEKOMENTESUGJERIME
Mesimi praktik 7
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Mesimi praktik 7

1,206 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,206
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
52
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mesimi praktik 7

 1. 1. MËSIMI PRAKTIKËMSC.BEHRIJE RAMAJ
 2. 2. • ORGANIZIMI I NDERMARRJEVE
 3. 3. • Organizimi eshte nje nga funksionet kryesore tedrejtimit te ndermarrjes.• Organizimi konsiston ne venien ne gadishmerime optimale te burimeve njerezore, teknike,financiare te pasurive etj.
 4. 4. • Perdorimi i te cilave eshte parashikuar neprogramin e aktiviteti.• Struktura organizative është e rëndësishmesepse përmes saj përzgjidhet se si resurset dhefunksionet do të bashkë veprojnë që të arrihenobjektivat e ndërmarrjes.
 5. 5. • Drejtimi i ndermarrjeve mund te behet mbibazen e kritereve te ndryshme.• Keto kritere shprehin nje sensibilizim tendryshem te ambientit ne kuptimin e gjere tefjales ne menyre qe te arrihen objektivat qespecialistet kane percaktuar per ndermarrjen.
 6. 6. • Është e rëndësishme që udhëheqësit endërmarrjes të krijojë një organizimi tëpunës që shpie në përmbushjen eqëllimeve edhe të punëtorit edhe tëndërmarrjes në tërësi.• Ato varen nga menyrat e komunikimit ngalidhjet dhe raportet midis organeve te lartadrejtuese dhe pjeseve te tjera organizative qe eperbejne ndermarrjen.
 7. 7. • Lickert ka vequar kater model drejtimi;• Modeli autoritar ose autokratik• Modeli konsulativ• Modeli pjesmarres
 8. 8. • Përzgjedhja e organizimit përcakton :• Shpërndarjen e punëve dhë përgjegjësisë• Shpërndarjen e vendimarrjes dhe kometencat• Drejtimin dhe bashkërenditjen e veprimtarisë• •“Njeriu i përshtatshëm në vëndin e duhur”
 9. 9. • Modeli autokratik kemi nje lidhje te dobet midisanetareve te struktures. Vendimet jane tecentralizuara nga lart dhe u behen te njohuravartesve ne formen e urdherave.
 10. 10. • Modeli konsulativ karakterizohet nga njenderthurje e informacioneve nga lart dhe ngaposhte struktures,por edhe ne kuptiminhorizontal e transversal midis nje njesi unike tedepartamentit dhe sektoreve te ndryshme.
 11. 11. • Modeli autoritar dashamirres diferencohet ngaai i mesiperm me teper ne aspektin formal se sane ate esencial.• Ne kete model lejohet nje fluks komunikimi teinteresuareve ne menyre te pershtatshme.
 12. 12. • Modeli liberal pjesemarres ndryshon nga tetjeret sepse eshte I bazuar ne nje klim me tepershtatshme bashkpunimi midis sektoreve tendryshme te struktures organizative.
 13. 13. Struktura organizative e ndermarrjeve• Ne qdo veprimtari te organizuar ekziston njesistem i raporteve hierarkike dhe funksionalsipas strukturave dhe pozicioneve te ndryshmeqe e shoqerojne ate.• Me thjesht struktura organizative eshte si njeloje kolektive dhe ka per qellim te krijoj nje gruppersonash me funksione perkatese per arritjen eobjektivave te ndermarrjes.
 14. 14. • Ne cilendo strukture organizative e qdo pozicioniqofte dallohen tre elemente te njejte;• Funksion• Detyra• Pergjegjesia
 15. 15. • Tre jane modelet baze ku mund te mbeshtetetstruktura organizative;• Modeli hiearrkik ose linear(nga lart-posht)• Modeli funksional• Modeli hierarkiko- funksional
 16. 16. • Projektimi i nje strukture organizative endermarrjes duhet te sjelle efekte te tilla si;• Ndarja e puneve• Koordinimi i puneve
 17. 17. • Decentralizimi i vendimarrjes• (e drejta e vendimarrjes bartet në bartës më tëulët)• Centralizimi i vendimarrjes• (e drejta e vendimarrjes bartet në bartës më tëlartë)
 18. 18. • Modeli hiearkikSipermarresiEkzekutori Ekzekutori EkzekutoriNdermarrja e vogel e organizuar ne menyre hierarkike
 19. 19. Modeli hiearkikSipermarresiPergjegjesi IprodhimitEkzekutori EkzekutoriNdermarrja e vogel e organizuar ne menyre hierarkikeEkzekutori Ekzekutori
 20. 20. • Modeli hiearkikDrejtori I pergjithshemDrejtimi IpersoneliDrejtimi ImarketingutDrejtimi IadministratesNdermarrja e mesme e organizuar ne menyre hierarkikeZyra erekrutimit eseleksionimit tepersonelitMaredheniet mesindikatatFormimipersoneli
 21. 21. Modeli funksionalDrejtoria e pergjithshemDrejtoria e prodhimit Drejtoria komerciale Drejtoria administ.SherbimiparapergaditorSherbimi direkt Sherbimi Ikontrollitekzekutimi
 22. 22. Organigrami• Organigramat jane paraqitja grafike e strukturesorganizative. Ato japin nje vizion te shpejte dhete sintetizuar te menyres ne te formohet dheartikulohet struktura,
 23. 23. • Qellimi tyre eshte te vere ne pah qarte;• Percaktimin e funksioneve te ndryshme neambientin e struktures organizative• Lokalizimin e pozicioneve dhe njesive ekzistuese• Raporte formale dhe linjat e komunikimit
 24. 24. PYETJEKOMENTESUGJERIME

×