Reportajul Nr.5
Alegerile versus a vota
Politica este arta de a conduce societatea.
Din cauza sistemului birocratic care a
invadat viata politica si sociala a tar...
Analistul Igor Botan spune ca „trebuie să avem
oameni conştienţi de nevoia unei ţări moderne, care
să nu mai aplice legi d...
Conform valorilor democratice e bine cind cetateanul are o
atitudine civică, şi păstreaza opţiunile pentru momentul
când e...
In general, se considera ca alegerile sunt „libere”
atunci cand sunt respectate drepturile si libertatile
fundamentale ale...
Primele alegeri corecte din lume au avut loc la sf.
Sec. XIX in SUA si Finlanda. Republica Moldova din
1989 a avut numeroa...
Slide reportajul 5
Slide reportajul 5
Slide reportajul 5
Slide reportajul 5
Slide reportajul 5
Slide reportajul 5
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Slide reportajul 5

389 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
389
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
19
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Slide reportajul 5

  1. 1. Reportajul Nr.5 Alegerile versus a vota
  2. 2. Politica este arta de a conduce societatea. Din cauza sistemului birocratic care a invadat viata politica si sociala a tarii, moldovenii considera politica ca ceva dusmanos, ceva care trebuie evitat si pe care o plaseaza pe Republica Moldova in studiile sociologice pe ultimul loc.
  3. 3. Analistul Igor Botan spune ca „trebuie să avem oameni conştienţi de nevoia unei ţări moderne, care să nu mai aplice legi după cum bate vântul, trebuie să ne pliem şi noi după cerinţele uniunii în care vrem să intrăm. Şi noi, şi restul europenilor, trebuie sa tindem spre o alegere potrivită.”
  4. 4. Conform valorilor democratice e bine cind cetateanul are o atitudine civică, şi păstreaza opţiunile pentru momentul când este singur, doar cu el însusi în cabina de vot. Ciolpan Petru adauga ca este drept că avem tendinţa să ne lăsăm duşi de val şi să urmăm mulţimea, dar fiecare din noi are o personalitate proprie şi destul de puternică. Nimeni nu ne poate obliga să facem ceva ce nu vrem, să votăm pe cineva care are păreri total diferite de ale noastre, şi mai ales, care nu are o atitudine democratică. Nu trebuie să ne lăsăm călcaţi în picioare. Să ne susţinem părerea şi să ieşim din cabina de vot cu conştiinţa curată, cu simţul lucrului bine făcut. Poate că vor fi oameni care îşi vor ţine promisiunile, bineînţeles, acestea fiind realizabile. Nu trebuie să ni se promită luna de pe cer, pentru că e clar că nu o vom primi niciodată. Poate vom reuşi să facem dreptate, în toate privinţele. Să nu mai facem jocurile unora care nu vor decât bine pentru ei, şi nu pentru noi, restul lumii. Poate… dar Sigur trebuie să mergem la vot !
  5. 5. In general, se considera ca alegerile sunt „libere” atunci cand sunt respectate drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, in special dreptul de a vota liber,in mod secret si fara presiune; de a avea acces la informatie si la site-urile care reflecta scrutinul;si de a avea libertatea de exprimare si reuniune,printre alte domenii.
  6. 6. Primele alegeri corecte din lume au avut loc la sf. Sec. XIX in SUA si Finlanda. Republica Moldova din 1989 a avut numeroase incercari de a moderniza tara pe acest sector, incercari care au adus un blocaj politic in actualitate. Exprimarea prin vot a părerii asupra unei candidaturi, a unei hotărâri, a unei propuneri a alege pe cineva prin vot, a da cuiva votul etc. semnifica notiunea de a vota.

×