Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
БОЛЕСТИ НА НЕРВНИОТСИСТЕМ
Нервниот систем еоргански систем којпретставува целина однервните елементи воживотинското тело:невроните, нервите инервнит...
БОЛЕСТИ НА НЕРВНИОТСИСТЕМ1. На централниот нервен систем2. На периферниот нервен систем
БОЛЕСТИ НАЦЕНТРАЛНИОТ НЕРВЕНСИСТЕМ* Мултиплекс склероза* Инсуфициенција* Церебрална парализа
МУЛТИПЛЕКССКЛЕРОЗАЕ болест на воспаление кај којмасните миелински обвивкиоколу аксоните на мозокот и`рбетниот мозок се ошт...
ИНСУФИЦИЕНЦИЈАНеспособност, слабаработа на некој орган,особено на срцето какопоследица на некоезаболување.
ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗАЦеребралната парализапретставува збир на моторнипопречености, причинети одоштетување на мозочнитеструкт...
БОЛЕСТИ НАПЕРИФЕРНИОТ НЕРВЕНСИСТЕМ* Мононевритиси и полиневритиси* Трауматски оштетувања нанервите
ИНФЕКЦИИ НА НЕРВНИОТСИСТЕМЧерепниот мозок, рбетниот мозок иоколните структури можат да сеинфицираат од голема групамикроор...
БАКТЕРИСКИ ИНФЕКЦИИ• Туберкулоза• Лепра• Невросифилис• Бактериски менингитис• Мозочен абцес /абсцес/• Невроборелиоза
ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ• Вирусен менингитис• Јапонски енцефалитис• Херпес симплекс енцефалитис• Беснило /рабиес/• Калифорнија енц...
ГАБИЧНИ ИНФЕКЦИИ • Криптокок менингитис /Криптококоза, Cryptococcosis • Мозочен абцес • Спинална епидурална инфекција
ИНФЕКЦИИ СО ПРОТОЗОИ • Токсоплазмоза • Маларија • Примарен амебичен менингоенцефалитис
ИНФЕКЦИИ НАСТРУКТУРИ ПОВРЗАНИ СОМОЗОКОТ • Мастоидитис
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×
Upcoming SlideShare
нервен систем
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

1

Share

Download to read offline

болести на нервниот систем весна карчевска

Download to read offline

:)

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

болести на нервниот систем весна карчевска

 1. 1. БОЛЕСТИ НА НЕРВНИОТСИСТЕМ
 2. 2. Нервниот систем еоргански систем којпретставува целина однервните елементи воживотинското тело:невроните, нервите инервните ткива.
 3. 3. БОЛЕСТИ НА НЕРВНИОТСИСТЕМ1. На централниот нервен систем2. На периферниот нервен систем
 4. 4. БОЛЕСТИ НАЦЕНТРАЛНИОТ НЕРВЕНСИСТЕМ* Мултиплекс склероза* Инсуфициенција* Церебрална парализа
 5. 5. МУЛТИПЛЕКССКЛЕРОЗАЕ болест на воспаление кај којмасните миелински обвивкиоколу аксоните на мозокот и`рбетниот мозок се оштетени,што води до демиелинизацијаи лузни како и широк спектарна знаци и симптоми. Нападотна болеста вообичаено сеслучува кај младите луѓе, ипочеста е кај женскиот пол.
 6. 6. ИНСУФИЦИЕНЦИЈАНеспособност, слабаработа на некој орган,особено на срцето какопоследица на некоезаболување.
 7. 7. ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗАЦеребралната парализапретставува збир на моторнипопречености, причинети одоштетување на мозочнитеструктури кои настаналенепосредно пред , за време и кратковреме по раѓањето.
 8. 8. БОЛЕСТИ НАПЕРИФЕРНИОТ НЕРВЕНСИСТЕМ* Мононевритиси и полиневритиси* Трауматски оштетувања нанервите
 9. 9. ИНФЕКЦИИ НА НЕРВНИОТСИСТЕМЧерепниот мозок, рбетниот мозок иоколните структури можат да сеинфицираат од голема групамикроорганизми. Најчести себактериите и вирусите. Паразитите,габичките (фунги) и други можат даго инфицираат исто такацентралниот нервен систем (ЦНС),но поретко.
 10. 10. БАКТЕРИСКИ ИНФЕКЦИИ• Туберкулоза• Лепра• Невросифилис• Бактериски менингитис• Мозочен абцес /абсцес/• Невроборелиоза
 11. 11. ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ• Вирусен менингитис• Јапонски енцефалитис• Херпес симплекс енцефалитис• Беснило /рабиес/• Калифорнија енцефалитисвирус• Ла крос енцефалитис• Полиомиелитис
 12. 12. ГАБИЧНИ ИНФЕКЦИИ • Криптокок менингитис /Криптококоза, Cryptococcosis • Мозочен абцес • Спинална епидурална инфекција
 13. 13. ИНФЕКЦИИ СО ПРОТОЗОИ • Токсоплазмоза • Маларија • Примарен амебичен менингоенцефалитис
 14. 14. ИНФЕКЦИИ НАСТРУКТУРИ ПОВРЗАНИ СОМОЗОКОТ • Мастоидитис
 • borisdzotov

  Mar. 14, 2014

:)

Views

Total views

5,175

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

2

Actions

Downloads

68

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×