Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Hak-hak Wanita Dalam Perkahwinan

1,325 views

Published on

Slaid dari Kursus Asas Perundangan dan Hak-hak Wanita anjuran MIZAN dengan kerjasama HIKMAH Wilayah & FAME

Published in: Law
 • Be the first to comment

Hak-hak Wanita Dalam Perkahwinan

 1. 1. FADHLINA SIDDIQ PEGUAM SYARIE TIMBALAN PRESIDEN FAME
 2. 2. Rupa, harta, pendidikan, agama, kemampuan untuk memberikan nafkah, pemikiran,sejahtera dari segala aib dan penyakit berjangkit, iffah (menjaga agama, kehormatan diri dan tidak fasiq), pekerjaan. Hak menentukan jodoh Wali enggan/wali engkar- sekiranya wali enggan menikahkan anak gadis atau enggan menjadi wali kerana tidak bersetuju dengan pilihan anak.
 3. 3. Hak seorang anak dara Hak seorang janda Hak seorang wali Perpindahan wali Wali engkar
 4. 4. Umur minimum untuk perkahwinan.(Seksyen 8) Tiada perkahwinan boleh diakadnikahkan di bawah enakmen ini jika Lelaki- kurang daripada 18 tahun Perempuan- kurang daripada 16 tahun Kecuali dengan kebenaran Mahkamah /Hakim syarie secara bertulis dalam hal keadaan tertentu.
 5. 5. Hak membatalkan pertunangan Hak mendapat ganti rugi sekiranya pertunangan diputuskan tanpa sebab yang munasabah
 6. 6. Wali Saksi Saudara lelaki Pakcik
 7. 7. Akujanji suami Perlanggaran syarat takliq Tempoh perlanggaran Kesan dan implikasi perlanggaran takliq
 8. 8. Perundingan dan nasihat Memisahkan pihak yang terlibat Ta’dib (mengajar) Hakam (melantik wakil)
 9. 9. Pengendalian krisis adalah mengikut tahap krisis samada ia di peringkat ammarat nusyuz, nusyuz, shiqaq atau dhirar. Boleh dilaksanakan oleh ahli keluarga, hakam atau kaunselor di Pejabat Agama Islam Daerah. Pengendali mestilah mempunyai kemahiran mengenalpasti tahap krisis samada ammarat, nusyuz, shiqaq atau dhirar.
 10. 10. PERUNDINGAN DAN NASIHAT Pihak-pihak masih boleh bersemuka Dianjurkan perbincangan dari hati ke hati Proses menasihati boleh dilakukan oleh pihak- pihak, kawan-kawan dan keluarga terdekat.
 11. 11. MEMISAHKAN PIHAK YANG TERLIBAT Jika krisis semakin rumit, sehingga tidak boleh bersua muka, maka jalan untuk meredakan keadaan adalah dengan memisahkan diri dari pasangan. Jika isteri nusyuz, suami boleh tinggalkan tempat tidur Jikaisteri dipukul suami, maka mesti dilindungi terlebih dahulu isteri di tempat yang selamat.
 12. 12. TA’DIB Tindakan untuk mengajar Ia boleh dalam bentuk peringatan atau pukulan. Pukulan mestilah tidak sampai menimbulkan mudharat Sebaik-baiknya elakkan memukul Sekiranya suami gagal beri nafkah kepada isteri, dan diadukan ke Mahkamah dan sabit, suami boleh dikenakan penlati. Penalti tersebut adalah ta’dib.
 13. 13. HAKAM Hakam bermaksud dua orang yang dilantik mewakili pihak yang berbalah atau berselisih faham. Dalam perbalahan antara suami isteri, mesti ada yang mewakili suami dan mewakili isteri untuk mendamaikan pihak-pihak Hakam mestilah orang yang berpengalaman, berakhalq mulia, waras dan baik pegangan agamanya.
 14. 14. MAJLIS TAHKIM Apabila dua orang yang berbalah pergi kepada seseorang untuk mendamaikan mereka dan kedua-dua pihak reda dengan keputusan tersebut.
 15. 15. Sulh (Dan) Perdamaian itu adalah lebih baik… Memutuskan perbalahan dalam keadaan damai dan pihak-pihak hadir berbincang untuk menyelesaikan secara baik. Mesti hadir dengan kelapangan jiwa dan spirit untuk menyelesaikan masalah.
 16. 16. Harta yang diperolehi dalam tempoh perkahwinan suami/isteri Pembahagian berdasarkan sumbangan langsung dan tidak langsung pihak-pihak.
 17. 17. Mengapa Perkahwinan yang dicadangkan itu patut ATAU perlu (a) kemandulan, keuzuran jasmani,tidak layak dari segi jasmani untuk persetubuhan, sengaja engkar mematuhi perintah untuk pemulihan hak-hak persetubuhan, atau gila di pihak isteri atau ister-isteri yang sedia ada; (b) Kemampuan (c) layanan adil (d) tidak menyebabkan dharar syarie kepada isteri/isteri yang sedia ada
 18. 18. Isteri/isteri berhak mendapat:- Nafkah Nafkah tempat tinggal Nafkah anak-anak Hak bermalam Pembahagian harta sepencarian
 19. 19. Laporan polis dan jangan sesekali tarik balik laporan polis tersebut. Laporan perubatan di hospital kerajaan Perintah Perlindungan sementara Injunksi di Mahkamah Syariah Laporan kaunseling/psikiatris
 20. 20. Takliq Fasakh Beza Assault dan battery Konsep dharar di Mahkamah Syariah
 21. 21. TERIMA KASIH DI ATAS PERHATIAN ANDA! Fadhlina Binti Dato’ Sidek 019 3567372

×