l'edat antiga

2,247 views

Published on

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,247
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
162
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

l'edat antiga

 1. 1. EDAT ANTIGAFet per:Paula.M,Lucia,Yasmin I Manuel.
 2. 2. INTRODUCCIÓLedat Antiga va ser el període de la históriaentre el naiximent de lescriptura i la caiguda delimperi romà.
 3. 3. Començament i final de letapaPiràmide dEgipte Stongenge(Regne Unit)LEdat Antiga va començar a lany 3000aC i va acabar al segle V(476dC). Va des de linvenció i ús de lescriptura fins la caiguda de limperi romà.
 4. 4. CARACTERISTIQUESDaquesta etapa tenim molta informació sobre els humans i el seu món, a diferència de la prehistòria.Es comencen a formar els estats: un territori, unaorganització política, una organització social, una llengua,... També sorgeixen els primers alfabets i les primeres monedes. Alguns daquests grups humans van ser: lestat egipci, els fenicis, els grecs, els cartaginesos,...
 5. 5. ÍBERS I CELTES A ledat antiga la península ibèrica estavahabitada pels íbers i els celtes. Aquests es van unir i van formar els celtíbers. Les principals activitats dels íbers eren lagricultura i la ramaderia. Van ser bons escultors. Els celtes es van dedicar principalment a laramaderia però també van cultivar cereals. Van ser bons en la metal.lúrgia ( fabricaven armes, eines,... de bronze i de ferro).
 6. 6. FENICIS, GRECS I CARTAGINESOS A partir de lany 1.000 a.C. Comencen a arribaraltres grups com els fenicis (de Fenícia); els grecs (de Grècia), i els cartaginesos (de Cartago). Eren comerciants.
 7. 7. ELS ROMANS Un altre estat molt important de ledat Antiga vaser lestat romà. Habitaven a la península Itàlica i la capital era Roma. Eren un poble guerrer i volien formar un gran imperi i van anar per tot laMediterrània. Van arribar a la península Ibèrica alsegle III a.C i van imposar la seva cultura, el seu idioma (llatí) i els seus costums. Van fundar moltes ciutats per tot el territori anomenat Hispània. Van construir teatres, circs, temples, aqüeductes,... Van costruir carreteres. Vandesenvolupar el comerç. I van dur la seva religió.
 8. 8. CONSTRUCCIONS ROMANES Teatre romà de Mèrida,a ExtremaduraAqüeducte de Segòvia,a Castella i Lleó. (Veure fotografies)
 9. 9. EL PARTHENONEs troba a Grècia
 10. 10. Etapes:Mesopotamia:(terra entre dos riusÉs lantiga denominacio de laregió situada entre els dos riusEufrates i Tigris.Estava dividida en 2 parts:Baixa Mesopotamia (Sud) i AltaMesopotamia (Nord).El períodemés important és del 3.100 al 538a.C. Durant el qual hi va haver 3
 11. 11. civilitzacions:sumèria, babilònica i assíria.Mesopotamia sempre va ser desitjada pelsnómades degut a la seva bona posició geogràfica iper la seva riquesa agrícola.
 12. 12. LANTIC EGIPTELantic egipte fou una civilització del Nord-estdAfrica que es devenvolupà al voltant del cursmitja. Limperi Romà, successor de la repúblicromana, va controlar el món mediterrani i bona partde lEuropa occidental a partir del segle I
 13. 13. HISTORIA DE MENORCA A LEDAT ANTIGA Els grecs van donar el nom de ”Meloússa” i ”Kromioússa” A Menorca i Mallorca,pero no se sap quin nom li correspon a cada una. Durant la segona guerra púnica va ser ocupada pels cartaginesos pero lany 123 a.C va ser conquistada pels romans que van anomenar a Menorca ”Balear Petita” don deriva el seu nom. Quan els romans es van instal.lar a lilla van crear tres ciutats: Magó(Maó),Ciutadella i Sa Nitja. Els romans van ser molts dels poblats Talaiòtis. Finalment quan limperi roma va finatza, Menorca va ser invaida pels vandals 424 d.C més tard també va ser invaida pels bintzantins a lany 524 d.C fins linvació islamica
 14. 14. BIBLIOGRAFIA Viquipèdia, el llibre de medi i altres llibres.

×