Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Bliconline
Ana Trbović: Javni sektor koči oporavak
Gorica Avalić | 05. 04. 2014. - 19:18h | Foto: E. Čonkić | Komentara: 4...
Koliko nam je pomoglo dobijanje datuma za pregovore sa EU?
- Značaj pregovora koje smo otpočeli leži u tome što se
sagleda...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Prof. dr Ana Trbović, Blic, 5. 4. 2014.

172 views

Published on

O javnom sektoru,koji koči razvoj preduzetništva

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Prof. dr Ana Trbović, Blic, 5. 4. 2014.

  1. 1. Bliconline Ana Trbović: Javni sektor koči oporavak Gorica Avalić | 05. 04. 2014. - 19:18h | Foto: E. Čonkić | Komentara: 4 Reforme bi trebalo početi u javnom sektoru, gde broj radnika mora da se smanji, kaže za “Blic“ Ana Trbović. Ana Trbović Koje promene su ključne za oporavak Srbije? - Broj onih koji rade manji je od onih koji dobijaju penzije i socijalnu pomoć, a od onih koji rade značajan deo je u javnom sektoru. Jasno je da bi trebalo smanjiti broj zaposlenih u tom sektoru i javne usluge učiniti efikasnijim, profesionalnim, suzbijajući korupciju i uticaj stranaka - naglašava dekan beogradskog Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju. Kako je kriza uticala na razvoj preduzetništva? - Kriza je dodatno poskupela i pooštrila uslove finansiranja, na izvestan način naglasila mane naše poslovne klime i jasno ukazala na potrebu da se pojednostave administrativne procedure koje teraju investitore i otežavaju i poskupljuju poslovanje za one koji su već aktivni na tržištu. Pored toga, preduzetnici se žale na nelojalnu konkurenciju i korupciju, koje sprečavaju brži ekonomski razvoj zemlje.
  2. 2. Koliko nam je pomoglo dobijanje datuma za pregovore sa EU? - Značaj pregovora koje smo otpočeli leži u tome što se sagledava vrlo detaljno šta smo uradili u različitim oblastima reformi, s tim da je za Srbiju lestvica podignuta u odnosu na zemlje koje su pristupile EU u prethodnim talasima proširenja. Od nas se očekuje ne samo da usvojimo propise već i da ih sprovodimo na delu u skladu sa najvišim normama u EU. Je li Srbija spremna za izazove na putu ka EU? - Najskuplje za privredu jeste prilagoĎavanje standardima zaštite životne sredine, a ostalim zahtevima EU mnoga preduzeća već su se prilagodila, jer sa Evropom trguju ili se nose sa evropskom konkurencijom. MeĎutim, zbog velikih troškova javnog sektora i slabog ekonomskog rasta, državna pomoć u Srbiji mala je u odnosu na onu koja dobijaju preduzeća iz EU, posebno u agraru, pa je još teže uspeti na tržištu. Kakav je položaj žena i ženskog preduzetništva? - Preduzetnice jesu manjina, istraživanja pokazuju da su uslovi poslovanja za žene dodatno otežani, izmeĎu ostalog time što imaju manje kapitala da ulože i nejednake obaveze roditeljstva i voĎenja domaćinstva. Zato FEFA ohrabruje studente da izaberu preduzetništvo i izazovan posao, a ne neproduktivno radno mesto. Još pet stipendija Budući studenti prve godine FEFA imaju šansu da dobiju pet stipendija koje im i ovog puta dodeljuju dnevni list „24 sata” i ovaj fakultet. Zainteresovani bi trebalo do 7. aprila da napišu motivaciono pismo i pošalju ga sa osnovnim podacima preko linka za prijavljivanje na www.fefa.edu.rs.

×