Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
B92
Ko raznosi pice Eskimima? Srbin!
Izvor: 24 sata
Mladić koji je završio fakultet za ekonomiju, finansije i administraci...
Aleksandar, koji je stekao pravo na boravak kao investitor, globalno poznatoj televiziji
“Diskaveri” zapao je za oko tokom...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Aleksandar Joksić, alimni FEFA, B92, 18. 3. 2014.

102 views

Published on

Aleksandar Joksić, alumni FEFA , suvlasnik picerije “Ist kost” u najsevernijem gradu Aljaske - Barovu.

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Aleksandar Joksić, alimni FEFA, B92, 18. 3. 2014.

  1. 1. B92 Ko raznosi pice Eskimima? Srbin! Izvor: 24 sata Mladić koji je završio fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju prvi put je otišao u Ameriku pre tri godine kako bi zaradio nešto novca. Foto: Ilustracija, (sxc.hu) Radio je kao raznosač pica, ali je onda rešio da ušteđevinu uloži u taj posao i tako protekle godine otišao na Aljasku kako bi započeo svoj posao. Postao je suvlasnik picerije “Ist kost” u najsevernijem gradu Aljaske - Barovu. "Rodom sam iz Gornjeg Milanovca, ali sam dugo živeo u Beogradu. Iako sam zarađivao dovoljno i kao raznosač pica, rešio sam da uradim nešto više. U oktobru prošle godine postao sam suvlasnik restorana, dok drugu polovinu drži čovek koji je takođe došao iz Srbije, ali davne 1985. godine. Mnogi se čude kako mogu da živim ovde, ali ja sam zadovoljan" ,kaže Aleksandar Joksić (25), koji sada živi u gradu u kojem zima traje neverovatnih devet meseci godišnje.
  2. 2. Aleksandar, koji je stekao pravo na boravak kao investitor, globalno poznatoj televiziji “Diskaveri” zapao je za oko tokom snimanja dokumentaraca o ovom gradu. Ne zbog pice, ne zbog restorana i porekla - već zbog automobila. "Ovde dva puta godišnje padne sneg, ali je toliko hladno da se on održava sve vreme. Iz tog razloga ovde se voze veliki automobili, terenci, koji se retko mogu videti u Evropi. Tvrdio sam da je ovde moguće voziti i mali automobil, ali svi su bili skeptični. Zato sam ga i kupio na svoju odgovornost. Pokazalo se da sam ipak bio u pravu i 'hjundai aksent' je odoleo ovom 'izazovu'", priča Aleksandar koji jedini u gradu ima automobil sa menjačem. Mesto u kojem živi je jedno od najsevernijih naseljenih gradova na svetu, ali je poznat i po bogatstvu. Tamo uglavnom žive Eskimi, a ovo područje bogato je naftom. Kako on tvrdi, brzo se navikao na “uslove” u ovom gradu, ali ipak priznaje da mu nedostaje vožnja motorom, što je tamo gotovo nemoguće. "Ovde imamo više sunca nego u Srbiji, pošto imamo šest meseci totalnog dana. Oni koji poznaju geografiju znaju da je Aljaska površinom veća od Evrope, ali ipak, ovde živi oko 600.000 stanovnika. Kad sam došao prvi put, nije mi se svidelo, ali kad sam shvatio da nije trenutak da gradim karijeru u Srbiji, vratio sam se i ne kajem se", priča Aleksandar.

×