Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Download to read offline

Alat bersuci

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Alat bersuci

 1. 1. AIR & BENDA KESAT BERSUCI DAN ALAT- ALATNYA
 2. 2. Kump.B Nyatakan bahagian najis dan senaraikan contoh-contohnya. Kump.C Jelaskan faedah bersuci /dan bezakan antara amalan orang Yang menjaga kebersihan dan mengabaikan kebersihan. Kump.D Senaraikan alat-alat bersuci yang dibolehkan dan alat-alat bersuci Yang diharamkan. Kump.A Terangkan maksud bersuci , najis dan hadas. SUMBANGSARAN DARI ANDA SEMUA Kump.E Nyatakan AKIBAT orang yang mengabaikan kebersihan.
 3. 3. KONSEP BERSUCI 1.Setiap umat islam perlu menjaga kebersihan jasmani dan ruhani 2.Kebersihan dan kesucian adalah asas utama kesempurnaan ibadat 3.Umat Islam wajib menjaga kebersihan diri ,makanan,tempat tinggal dan alam sekitar. Hukum bersuci daripada najis,hadas adalah wajib.
 4. 4. PENGERTIAN BERSUCI Ialah membersihkan diri,pakaian dan tempat daripada najis dan hadas. PENGERTIAN NAJIS Ialah benda yang kotor,jijik yang menegah akan sahnya solat kerananya. 1.ANJING & BABI 2.TAHI 3. DARAH 4.MUNTAH 5.AIR KENCING 6.NANAH 7.ARAK 8. SUSU BINATANG YANG HARAM dimakan 9. AIR MAZI & WADI CONTOH-CONTOH NAJIS
 5. 5. NYATAKAN ALAT-ALAT BERSUCI YANG ANDA TAHU AIR BATU KAYU DEBU TANAH DAUN KERING APA LAGI YA? TAWAS, KIMIA, SABUT kertas
 6. 6. FAEDAH BERSUCI Mencergaska n jasmani dan minda Hidup selesa Dan harmoni Terhindar daripada penyakit.
 7. 7. AKIBAT MENGABAIKAN KEBERSIHAN Merendahkan maruah Tidak selesa hidup Mudah dijangkiti penyakit Tidak disukai oleh Allah dan Rasulnya.
 8. 8. KEGUNAAN BAHAN-BAHAN BERSUCI BERIKUT AIR MUTLAK Untuk membasuh najis, berwuduk dan mandi wajib BENDA-BENDA KESAT Seperti kayu, batu, kertas, daun kering dsbnya ialah untuk beristinjak. DEBU TANAH Untuk bertayamum semasa ketiadaan air atau sakit yang tidak boleh menggunakan air. TAWAS DAN KIMIA Ialah sebagai bahan peluntur untuk menyamak kulit Binatang yang diharuskan.
 9. 9. BAHAGIAN –BAHAGIAN AIRBAHAGIAN –BAHAGIAN AIR AIR MUTLAK AIR MUSTA’MAL AIR MUTAGHAIYIR AIR MUTANAJJIS AIR MUSYAMMAS BAHAGIAN AIR
 10. 10. 1111 AIR SALJI & AIR LAUT AIR TASIK & AIR PERIGI AIR MUTLAK : Iaitu air yang suci lagi menyucikan
 11. 11. Air hujan / / / / / TERANGKAN PROSES BERLAKUNYA HUJAN
 12. 12. Air sungai Air mata air
 13. 13. SUKATAN AIR DUA KOLAH 2½hasta Tinggi Tempat yang bulat,ukurannya 2 ½ hasta tinggi 3¼hasta lilit keliling. 1¼hasta Lebar, dalam Dan panjang Tempat yang empat persegi tepat ,ukurunnya 1 ¼ hasta Lebar, panjang dan dalam. 3¼hasta lilit Tempat yang tiga segi ,ukurannya 1 ½ hasta lebar , 1 ½ hasta tinggi Dan dalam ka dengan sukatan atau timbangan : 230 liter = 52 Gal. = 375 kati = 13 tin minyak tanah.
 14. 14. AIR MUSTA’MAL Ialah air yang kurang dari dua kolah kerana ia telah digunakan Untuk mengambil wuduk atau mandi wajib. Hukumnya harus dugunakan untuk lain dari maksud bersuci. AIR MUTAGHAIYIR Ialah air yang berubah salah satu daripada sifatnya kerana Bercampur dengan benda-benda bersih seperti teh, kopi dan nila. Hukumnya suci pada zat tetapi tidak boleh menyucikan Yang lain. AIR MUTANAJJIS Ialah air yang terkena najis, airnya sedikit,kurang dari dua kolah. Hukumnya tidak suci dan tidak boleh digunakan untuk membersih Najis, berwuduk dan mandi wajib. AIR MUSYAMMAS Ialah air yang terdedah pada panas matahari . Hukumya suci Lagi menyucikan tetapi makruh digunakan pada tubuh badan.
 15. 15. MUHASABAH KENDIRI 1.Tidak tahu /T,faham 2.Kurang faham 3.Saya tahu /faham Sila tanda (/ ) pada ruangan sekala di bawah ini: Bil. PERKARA 1 2 3 1. Saya tahu pengertian bersuci dan najis 2 Saya tahu alat-alat bersuci 3 Saya tahu benda-benda najis dan kotor. 4. Saya sedar dan faham akibat tidak menjaga kebersihan. 5. Saya tahu alat yang haram untuk dibuat bersuci. 6. Saya faham faedah bersuci 7. Saya tahu menjaga kebersihan kelas tanggugjawab saya. BERSUCI DAN ALAT-ALATNYA
 16. 16. AMALAN ORANG YANG MENJAGA KEBERSIHAN Sentiasa menjaga kebersihan Tidak membuang sampah di merata-rata tempat Memastikan makanan yang diambil itu halal AMALAN ORANG YANG TIDAK MENJAGA KEBERSIHAN Membuang sampah dimerata-rata tempat Tidak menjaga kebersihan Makan benda yang haram dan kotor.

Views

Total views

2,018

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

12

Actions

Downloads

9

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×