Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ANALISIS PEMIKIRAN
TEORI SOSIOLOGI
DALAM
CERPEN
(REGINA IBRAHIM)
27 kisah pendek memaparkan situasi dan27 kisah pendek memaparkan situasi dan
pergelutan manusia. Bagaimana merekapergeluta...
Beliau percaya pada
kebebasan berkarya
dan ketelusan
apabila menulis.
Merupakan bekas
guru sekolah
menengah. Beralih
tumpu...
Teori sosiologi merupakan satu bidang sains sosial, tetapi mempunyai
hubung kait dengan kesusasteraan.
Perkataan sosiologi...
Teori ini memberikan penekanan kepada aspek-aspek sosial tentang
bagaimana seseorang rakyat atau individu seharusnya menja...
Analisis teks kumpulan cerpen
–regina ibrahim-
Kumpulan cerpen ini mempunyai 27 kisah pendek. Setiap
kisah memaparkan situ...
4 dari 27 kisah pendek ini mengisahkan tentang budaya
masyarakat yang sentiasa mempunyai masalah identiti diri,
seksualiti...
Di dalam buku kumpulan cerpen ini lebih menekankan
aspek citra masyarakat yang menganalisis peristiwa-
peristiwa yang berl...
Analisis teks
1) Abang Zie
- Mengisahkan seorang remaja yang menghidap GID (Gender
Identity Disorder) semenjak di bangku s...
Melalui kisah ini, penulis ingin pembaca berfikir tentang isu
yang selalu terjadi di negara ini iaitu ‘kecelaruan identiti...
Analisis teks
2) Datin Munirah
- Berkahwin awal bersama Hamzah atas aturan keluarga.
- Seorang putih gebu, persis artis je...
Melalui kisah ini, penulis ingin pembaca berfikir tentang isu
yang selalu terjadi di negara ini iaitu ‘seks bebas’. Di dal...
Analisis teks
3) Pertemuan
- Rahman berusia awal 30an, mencari teman sehidup semati.
- Mula terjebak dengan dunia ‘mukabuk...
Di dalam kisah ‘Pertemuan’ ini menceritakan tentang seorang
jejaka bernama Rahmat yang berumur awal 30an diam-diam
mencuba...
Analisis teks
4) Kari Ayam Farah
- Farah dilahirkan di tengah-tengah kota.
- Bergerak cergas menari tarian tradisional den...
Di dalam kisah ‘Kari Ayam Farah’ lebih menceritakan
tentang kehidupan rumah tangga yang pada mulanya
manis kemudian pahit ...
Kesimpulannya, karya Regina Ibrahim jelas sekali
menyentuh aspek budaya masyarakat di Malaysia.
Melalui kumpulan cerpen in...
TERIMA KASIH
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Cerpen -Regina Ibrahim-

345 views

Published on

Pemikiran Dalam Pendidikan Kesusasteraan Melayu

Published in: Education
 • Be the first to comment

Cerpen -Regina Ibrahim-

 1. 1. ANALISIS PEMIKIRAN TEORI SOSIOLOGI DALAM CERPEN (REGINA IBRAHIM)
 2. 2. 27 kisah pendek memaparkan situasi dan27 kisah pendek memaparkan situasi dan pergelutan manusia. Bagaimana merekapergelutan manusia. Bagaimana mereka menghadapi kemelut hidup secara sinis, luka,menghadapi kemelut hidup secara sinis, luka, duka, dan jenaka.duka, dan jenaka. Bermula dengan kisah yang melibatkan identiti diri,Bermula dengan kisah yang melibatkan identiti diri, seksualiti, pencarian hidup, kisah-kisah sakit mentalseksualiti, pencarian hidup, kisah-kisah sakit mental hinggalah ke kehidupan suri rumahtangga yang kitahinggalah ke kehidupan suri rumahtangga yang kita anggap terlalu biasa. Kisah-kisah semasa yanganggap terlalu biasa. Kisah-kisah semasa yang sering kita dengan secara sipi-sipi sahaja sepanjangsering kita dengan secara sipi-sipi sahaja sepanjang perjalanan hidup.perjalanan hidup.
 3. 3. Beliau percaya pada kebebasan berkarya dan ketelusan apabila menulis. Merupakan bekas guru sekolah menengah. Beralih tumpuan kepada bidang pentas pada awal 90an. 3 hasil karya fiksyen pertama iaitu Perjalanan, Mak Nyah dan Cerpen. Seorang artis holistik dilahirkan di Bukit Mertajam, P.Pinang pada tahun 1964.
 4. 4. Teori sosiologi merupakan satu bidang sains sosial, tetapi mempunyai hubung kait dengan kesusasteraan. Perkataan sosiologi digunakan sebagai istilah sastera yang membicarakan hubungan sastera dengan masyarakat sahaja. Teori Sosiologi sastera muncul dan popular pada tahun 1980-an. Sosiologi berkait rapat dengan aspek sejarah dan melibatkan latar sosial masyarakat baik di dalam teks mahupun di luar teks.
 5. 5. Teori ini memberikan penekanan kepada aspek-aspek sosial tentang bagaimana seseorang rakyat atau individu seharusnya menjadi anggota masyarakat berguna dan bertanggungjawab demi kepentingan masyarakat umumnya. Menurut Karl Marx (1818-1883) aspek-aspek teras kemanusiaan dan kemasyarakatan seperti ekonomi, budaya dan etika sosial dilihat sebagai unsur-unsur penting yang mempengaruhi gaya penulisan dan latar karya
 6. 6. Analisis teks kumpulan cerpen –regina ibrahim- Kumpulan cerpen ini mempunyai 27 kisah pendek. Setiap kisah memaparkan situasi dan pergelutan manusia dan masyarakat. Bagaimana mereka menghadapi kemelut hidup secara sinis, luka, duka, dan jenaka. Mempunyai jalan cerita yang berbeza-beza, melibatkan identiti diri, seksualiti, pencarian hidup hinggalah ke kehidupan suri rumahtangga, namun mesej yang ingin disampaikan hampir sama. Ia berkaitan dengan budaya kehidupan masyarakat di Malaysia.
 7. 7. 4 dari 27 kisah pendek ini mengisahkan tentang budaya masyarakat yang sentiasa mempunyai masalah identiti diri, seksualiti, pencarian hidup, dan rumahtangga yang kita anggap terlalu biasa dan sering kita dengar secara sipi-sipi sepanjang perjalanan hidup. 4 kisah pendek yang ingin diketengahkan ialah Abang Zie, Datin Munirah, Pertemuan dan juga Kari Ayam Farah.
 8. 8. Di dalam buku kumpulan cerpen ini lebih menekankan aspek citra masyarakat yang menganalisis peristiwa- peristiwa yang berlaku dalam masyarakat. Segala peristiwa kemasyarakatan, sama ada yang lampau atau yang sedang berlaku ialah gambaran fenomena sosial, budaya, ekonomi dan pelbagai aspek dalam kehidupan masyarakat. Namun, kisah-kisah yang dipaparkan di dalam buku ini menunjukkan norma masyarakat melayu yang lebih ke arah negatif. Berikut adalah analisis bagi setiap kisah pendek yang dipilih :-
 9. 9. Analisis teks 1) Abang Zie - Mengisahkan seorang remaja yang menghidap GID (Gender Identity Disorder) semenjak di bangku sekolah. - Memilih untuk terus menjadi ‘lelaki’ walaupun ditentang oleh keluarga dan rakan sepejabat. - Nama penuh Fauziah Rashid selesa dengan panggilan abang Zie. - Seorang penjawat awam dan bertukar kepada penjawat swasta. - Bercinta dengan janda anak dua dan menjalani kehidupan seperti suami dan isteri.
 10. 10. Melalui kisah ini, penulis ingin pembaca berfikir tentang isu yang selalu terjadi di negara ini iaitu ‘kecelaruan identiti’. Di dalam kisah ‘Abang Zie’ ini mempunyai persamaan dengan isu tersebut. Kebanyakkan mereka yang mengidap penyakit GID ini lebih terpengaruh dengan rakan, keluarga atau masyarakat. Kebiasaanya kesudahan hidup mereka akan berakhir dengan penyesalan dan bertaubat tetapi berbeza dengan kisah ‘Abang Zie’ ini di mana kesudahan ceritanya lebih menjerus ke arah kerosakkan akhlak.
 11. 11. Analisis teks 2) Datin Munirah - Berkahwin awal bersama Hamzah atas aturan keluarga. - Seorang putih gebu, persis artis jelita Noreen Noor sewaktu remaja. - Isteri kepada ahli perniagaan yang berjaya dalam bidang politik pastinya. - Dua tahun mendapat gelaran ‘datuk’ dan ‘datin’. - Mula tidak mendapat sepenuh perhatian daripada suami. - Berkenalan dengan datin Asiah yang mengajar ke arah perkara negatif.
 12. 12. Melalui kisah ini, penulis ingin pembaca berfikir tentang isu yang selalu terjadi di negara ini iaitu ‘seks bebas’. Di dalam kisah ‘Datin Munirah’ ini mempunyai persamaan dengan isu tersebut. Gejala ‘seks bebas’ ini bermula dari kisah latar belakang seseorang yang kurang kasih sayang, perhatian atau tumpuan daripada orang sekelilingnya. Walaupun hidup penuh dengan harta kekayaan, namun kasih sayang sukar dibeli dengan wang ringgit dan sukar diperoleh.
 13. 13. Analisis teks 3) Pertemuan - Rahman berusia awal 30an, mencari teman sehidup semati. - Mula terjebak dengan dunia ‘mukabuku’ selepas desakan rakan. - Sebulan 500 rakan. - Berkenalan dengan gadis benama Ida. - Berambut pendek seperti lelaki, kulit hitam manis, kecil molek, senyuman manis, dan bersahaja. - Kedua-duanya sudah menemukan apa yang mereka cari.
 14. 14. Di dalam kisah ‘Pertemuan’ ini menceritakan tentang seorang jejaka bernama Rahmat yang berumur awal 30an diam-diam mencuba laman media sosial Mukabuku untuk mencari teman sehidup semati. Gagal tiga kali dalam percintaan. Ketiga-tiga mempunyai sebab dan alasan yang tersendiri. Mencari pasangan adalah lumrah kehidupan setiap insan. Pertemuan bakal berakhir apabila Rahmat bertemu dengan gadis perwatakan bersahaja iaitu Ida. Penulis membawa kisah yang sering kita dengar namun jalan penceritaannya berbeza-beza.
 15. 15. Analisis teks 4) Kari Ayam Farah - Farah dilahirkan di tengah-tengah kota. - Bergerak cergas menari tarian tradisional dengan kumpulan di kawasannya. - Mula mengenali Danny, orangnya kelihatan dewasa dan tenang. Cinta pertama Farah. - Memutuskan untuk berkahwin. Danny berahsia dengan keluarganya. - Menjalani kehidupan seperti suami dan isteri. - Mendapat cahaya mata pertama, Ridhuan. - Bermula koflik bersama keluarga mertua. - Farah diceraikan Danny
 16. 16. Di dalam kisah ‘Kari Ayam Farah’ lebih menceritakan tentang kehidupan rumah tangga yang pada mulanya manis kemudian pahit pada penghujungnya. Penulis lebih suka menceritakan tentang perkara yang betul-betul berlaku dalam kalangan masyarakat kita pada hari ini. Berlaku perselisihan faham antara keluarga sendiri mahupun keluarga mertua sehingga perpisahan menjadi peleraian bagi sesuatu masalah.
 17. 17. Kesimpulannya, karya Regina Ibrahim jelas sekali menyentuh aspek budaya masyarakat di Malaysia. Melalui kumpulan cerpen ini, pembaca dapat menyelami maksud tersirat yang ingin disampaikan oleh penulis. Terdapat beberapa isu yang baharu diketengahkan untuk difikirkan oleh masyarakat jalan penyelesaiannya. Terdapat beberapa perkara yang boleh dijadikan ikhtibar kepada pembaca khususnya supaya gejala negatif dapat dibendung.
 18. 18. TERIMA KASIH

×