Nubië cursus Prehistorie - Kerma

985 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
985
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Het oude Nubië werd begrensd door de 1e cataract in de Nijl bij Aswan in het noorden en het 4e cataract in het zuiden, bij de huidige plaats Karima.Bij Aswan moet de Nijl zich door een harde granietlaag een weg zoeken, met als gevolg een stroomversnelling in de Nijl. Dit harde gesteente vormde dus eigenlijk een natuurlijke grens tussen het Egyptische Rijk en het Nubische gebied.In Egypte is overal langs de Nijl landbouw mogelijk, maar in Nubië is de woestijn vaak direct naast de rivier met zijn gesteente en zandduinen. Landbouwgebieden werden dan ook vooral gevonden in beneden-Nubië.Nubië vormde door zijn ligging tussen Sahara en het Middellandse Zee gebied een belangrijke schakel in de handel tussen die beide regio’s.Nubië had leverde zelf vee, slavenm halfedelstenen, goud en koper.Struisvogeleieren en –veren en ebbenhout, ivoor, luipaardhuiden en geuren (zoals wierook) kwamen vanuit het zuiden via Nubië naar de noordelijke regio’s.
 • Rond 250.00 v. Chr. is zuid-Egypte (=beneden-Nubië) savannegebied; bomen en gras. De mensen die er leven zijn nomaden, jagers (op antilopen o.a.) en vissers. Dit blijkt uit rotstekeningen die zijn gevonden in dit gebied. Daar zijn olifanten, struisvogels, leeuwen, giraffes en gazellen in te herkennen.Vanaf 12.000 komen er meer permanente nederzettingen, in grotten en “huizen”.Tussen 6000 – 4000 v. Chr. gaat men ook vee houden en graan verbouwen.
 • De eerste duidelijk Nubische cultuur ontwikkelt zich tussen 3500 – 3000 v. Chr. De A-groep cultuur wordt die genoemd.Die indeling is afkomstig van de archeoloog George Reisner, die rond 1907/1908 in Aswan werkte. Hijwas de eerste bewees dat er niet-Egyptische culturen ten zuiden van de Eerste Cataract (Reisner 1910) hadden geleefd. Hij verdeelde ze in "groepen“ aangeduid met alfabetische letters.Het eiland Elephantine wordt bovendien handelscentrum voor ivoor.En Nubisch aardewerk is bekend uit die tijd en van hoge kwaliteit. Gepolijste rode buitenkant en zwarte bovenrand en ook van binnen zwart.
 • Rond 3100 v. Chr. ontstaat het eerste Egyptische koninkrijk, waar Nubië onderdeel van is.Er is voor het eerst sprake van: één centraal gezag snelle ontwikkeling van kunst en architectuur een geschreven taal handel met andere landen urbanisatie (stadsontwikkeling)In de graven van de edelen in Aswan op de Westelijke Nijloever zijn inscipties gevonden, die getuigen van handels- en mineralenexpedities in Nubië.
 • Twee ontwikkelingen:Door de Egyptische agressie trekken de A-groep Nubiërs zich terug in de woestijn. Daar – in beneden-Nubië – ontstaat een nieuwe onafhankelijke cultuur, die bekend staat als de C-groep cultuur. Zij hadden grote kuddes vee; runderen, geiten, schapen. En nog steeds het prachtige Nubische aardewerk.Rond diezelfde tijd brokkelt het centrale Egyptische af. Een tijd lang leven de landen vreedzaam naast elkaar en wordt er onderling handel gedreven. Voor de Egyptenaren zijn goede relaties van belang, want er is een sterk zuidelijk rijk in opkomst: het Nubische koninkrijk Kerma, zuidelijk van het 3e cataract.Hun kwaliteiten als zeer opgeleide boogschutters bezorgde hun een reputatie die nog eeuwen zou blijven bestaan.Beeldje: in Nubisch museum in Aswan, uit ca. 2000 v. Chr., gevonden bij Asyut.
 • Rond 2040 v. Chr. wordt het Egyptische rijk weer sterker (het Middenrijk).Bescherming tegen de groeiende kracht van Kerma door inlijving van beneden-Nubië; wordt provincie van Egypte t/m het 2e cataract (Semna).Om Nubië te controleren worden op strategische plaatsen langs de Nijl forten gebouwd, meesterwerken van militaire architectuur (pas in de Middeleeuwen zie je vergelijkbare forten in Europa).Naast verdediging van het gebied werden het ook belangrijke handelsposten, met huizen en tempels binnen de muren van de forten.Ook werden er in die tijd goudmijnen geopend in beneden-Nubië, die uiteraard ook beschermd moesten worden.
 • Spaanse archeologen bij de necropolis van Qubbet el Hawa in Aswan diverse mummies en een houten sarcofaag opgegraven. Waarschijnlijk bevat de sarcofaag het lichaam van een gezaghebbend persoon uit ongeveer uit 1830. v .Chr.
 • Een van de eerste beschavingen van tropisch Afrika, de eerste echte rivaal van de Egyptenaren. Een kracht om rekening mee te houden.Het koninkrijk Kerma was een hoogontwikkelde samenlevingGelegen aan een van de vruchtbaarste gebieden van de NijlvalleiKerma ontwikkelde zich als centrale handelspositie langs de grootste Afrikaanse handelsroute, waarlangs ivoor, ebbenhout en luxe goederen als goud, zilver en juwelen richting Egypte gingen.Vondsten in dit gebied en in de graven getuigen van status en welvaart. In hun graven kregen de doden juwelen, leer, voedsel en wapens mee.
 • Niet ver van Sedeinga is de stad van Dukki Gel, waar een Zwitserse archeoloog, Charles Bonnet werkzaam is sinds 44 jaar. Hij richt zich op de oude beschaving van Kerma - zozeer zelfs dat zijn vrienden noemen hem Charles " Kerma " Bonnet - die bloeide rond 1500 voor ChristusCollega’s van de heer Bonnet zeggen dat zijn onderzoek bijzonder veel heeft bijgedragen aan het begrip van 1000 jaar oude geschiedenis van Soedan."Ik ontdekte een Nubische stad in Dukki Gel met originele Afrikaanse architectuur van rond 1500 voor Christus, en in een cache vonden we 40 stuks van zeven monumentale standbeelden van de zwarte farao's," zei de heer Bonnet. In het najaar van 2012 vond hij wat hij gelooft zijn muren van de stad.
 • Kerma was het eerste koninkrijk in Afrika buiten Egypte. Het is heel opmerkelijk dat de Kerma beschaving zo welvarend kon zijn op een moment dat hun Egyptische rivalen in het noorden worstelden met milieu-, sociale en politieke problemen. In diezelfde periode nam de macht van het Egyptisch rijk sterk af. Het blijkt nu dat klimatologische omstandigheden hier een belangrijke rol hebben gespeeld.Recent archeologisch onderzoek door het British Museum toont aan dat Kerma's rijkdom en macht konden ontstaan door het vruchtbare land slim landbouwkundig tegebruiken door irrigatiekanalen vanaf de rivieroevers te graven. Uit archeologisch onderzoek van de uiterwaarden bij Dongola blijkt dat er zo meerdan 450 locaties zijn geweest tussen 3500 v. Chr. tot de middeleeuwse christelijke periode (500-1500) die waren verbonden met oude kanalen van de Nijl. Het was een indrukwekkende beschaving, waar enkele van de meest exquise aardewerk in de Nijlvallei is gevonden. In diezelfde periode dat Kerma tot grote bloei kwam, was in Egypte een catastrofe aan de gang van 30 jaar droogte. De overstromingen in het noorden waren onvoeldende om de landbouwgronden bevloeien en dat creëerde minstens een eeuw lang honger en daardoorchaos in het oude Egypte. Geomorfologen hebben dat onlangs ontdekt met hun onderzoek in Sudan in enkele oude kanalen waar de Nijl ooit stroomde. Ze concludeerden dat in de periode tussen 2500 – 1500 v. Chr. (de bloeitijd van Kerma) de overstromingen in het zuiden precies goed waren (niet te veel en niet te weinig) voor het leven langs de rivier. Zo kon het gebeuren dat Kerma een belangrijke rivaal werd van haarbekendere buur stroomafwaarts.Ze tonen ook aan dat de duizend jaar oude Kerma beschaving tot een einde kwamtoen de waterstanden in de Nijl ook daar niet hoog genoeg meer kwamen en een belangrijk kanaal systeem uitdroogde. De invasie vanuit Egypte tenslottewas de uiteindelijke oorzaak van Kerma 's ondergang.Ook andere beschavingen in het Nabije Oosten en Mesopotamië werden zwaar getroffen door deze droogte. Dit pionierswerk op menselijke nederzetting geschiedenis en de kanalen van de woestijn Nijl in het noorden van Soedan is te zien in de nieuwe Ancient Worlds Galleries in het Manchester Museum.
 • Vanuit Azië vielen de zgn. “Hyksos” het noorden van Egypte binnen.Egyptenaren werden teruggedrongen tot Beneden-Nubië.Vanuit het zuiden kwamen de Kushiten (Nubiërs, Koninkrijk Kerma) die doordrongen tot het 1e cataract.Kushiten en Hyksos werkten samen in midden en beneden-Egypte. De Egyptenaren hadden uiteindelijk alleen nog het gebied rond Thebe (Luxor) onder hun controle.
 • In de 17e dynastie lukte het de Egyptenaren toch om de Hyksos te verdrijven.Ook in het zuiden lukte het hen om hun macht weer uit te breiden, zelf tot aan de 4e cataract.Beneden-Nubië kwam weer onder Egyptische controle en farao Thutmosis I veroverde Kerma.Na een verzet van de Nubiërs van zo’n 50 jaar kwam er uiteindelijk vrede, onder Thutmosis III.De stad Napata, bij Gebel Barkal, werd de zuidelijke grens van Egypte.
 • De onderkoning woonde niet in Nubië, maar in Thebe (Luxor).Taken:Rond reizen in NubiëBelasting innen controle over de grondstoffen (waaronder goud)Bouwprojecten managenMilitaire zaken regelenproducten uit Afrika en locale producten aan de farao presenterenDit is allemaal beschreven in graftombes van ambtenaren uit Thebe en in de tempel van Ramses II in Beit al Wali.
 • De Hittiten kwamen uit het huidige Turkije (Anatolië) die een groeiende macht vormde in het noorden.In het 5e jaar dat Ramses II regeerde, vocht hij met hen de “slag bij Kadesh” uit, dat met moeite werd gewonnen door de Egyptenaren.De persoonlijke invloed van de farao in deze overwinning komt in vele Ramses tempels terug in decoraties.In het 21e jaar van zijn regeerperiode sluit Ramses een vredesverdrag met de Hittiten.
 • Van de foto’s hebben archeologen ontdekt:De naam van de burgemeester van Abu [ Elephantine ] Wesir en zijn vrouw Tuyu geïdentificeerd. Er is ook een man zgn. Paser, een " soldaat van het regiment ". Ook twee mannen, een tekenaar en schrijver-priester.Het graf dateert hoogstwaarschijnlijk van het bewind van Amenhotep III (18e dynastie)Amenhotep was de zoon van Thoetmosis IV.
 • Nubië cursus Prehistorie - Kerma

  1. 1. Nubië Het land van de zwarte farao’s - LES 1
  2. 2. Nubiërs? © Experience Nubia
  3. 3. Nubiërs? © Experience Nubia
  4. 4. Nubiërs? Unieke geschiedenis • Egypte • Afrika Bijzondere cultuur Nubia: oud-Egyptische nbw (nebu) = goud Ta-Sety: “Land of het bow” © Experience Nubia
  5. 5. Nubië 6 cataracten Beneden Nubië Boven Nubië identiteit taal handel grondstoffen © Experience Nubia
  6. 6. 1e cataract Nijl Aswan © Experience Nubia
  7. 7. Geschiedenis van de Nubiërs 25000 -3500 v. Chr. Prehistorie • savannegebied • nomaden; jagers, vissers • rotstekeningen • na 12000 nederzettingen • tussen 6000 – 4000 v. Chr. © Experience Nubia
  8. 8. Geschiedenis van de Nubiërs 3500 – 2200 v. Chr. A-groep •1e Nubische cultuur, eerst semi-nomadisch • Elephantine eiland handelscentrum ivoor • Handelsexpedities, inscripties gevonden • Nubisch aardewerk van hoge kwaliteit • bij 3e–4e cataract (Dongola): Kerma komt op © Experience Nubia
  9. 9. Geschiedenis van de Nubiërs 3500 – 2200 v. Chr. A-groep • 3100 v. Chr. Sterke ontwikkeling Egyptische rijk •Inscripties in graven van de edelen Aswan Westoever
  10. 10. Hamdulab 2012: bij Nubische dorp Hamdulab rotstekeningen uit 3.200 v. Chr. gevonden. • Eerste afbeelding van een koning met de witte kroon van Zuid-Egypte. • Historisch van groot belang: uit periode tussen prehistorie en begin Egyptische koningssysteem weinig overblijfselen bestaan. • Egypte is de eerste nationale staat en dit is eerste afbeelding van Egyptische koning met kroon. Ook is koninklijk festival met processie van vijf boten te zien. © Experience Nubia
  11. 11. De kronen van de farao Rode kroon = symbool voor Beneden-Egypte Witte kroon = symbool voor Boven-Egypte Dubbele kroon = verenigd Egypte © Experience Nubia
  12. 12. Hamdulab © Experience Nubia
  13. 13. Hamdulab een filmpje en meer foto’s van Hamdulab © Experience Nubia
  14. 14. Geschiedenis van de Nubiërs 2200 – 1570 v. Chr. C-groep • Egypte minder sterk (1e tussenperiode), goede relaties met buurlanden • Beneden-Nubië zelfstandige C-group cultuur. Veeteelt, aardewerk • zuidelijk van 3e cataract ontstond Nubische koninkrijk Kerma • Nubische boogschutters © Experience Nubia
  15. 15. Geschiedenis van de Nubiërs 2200 – 1570 v. Chr. C-groep •ca 2040 v. Chr . Egyptische rijk weer sterker (12e dynastie); Middenrijk. • Beneden-Nubië ingelijfd • Zuidelijke grenzen bewaakt • Militaire forten langs de grenzen •Goudmijnen in Beneden-Nubië geëxploiteerd © Experience Nubia
  16. 16. Geschiedenis van de Nubiërs Recente vondsten I 2012 Spaanse archeologen bij Qubbet el Hawa in Aswan 20 mummies en houten sarcofaag opgegraven. Waarschijnlijk met lichaam van gezaghebbend persoon uit ca. 1830. v .Chr. © Experience Nubia
  17. 17. Goudmijnen in Nubië © Experience Nubia
  18. 18. Geschiedenis van de Nubiërs 1900 – 1570 v. Chr. Kerma cultuur • Boven-Nubië (3e cataract) • in een van de vruchtbaarste gedeelten van de Nubische Nijlvallei • onafhankelijk Afrikaans rijk; het koninkrijk Kush • hoogontwikkeld, welvarend, machtig • Gelijk aan Thebe (Egypte) • tussen 1650-1550: uitbreiding tot Aswan (1e cataract) • Hoofdstad Kerma grootste culturele centrum van Afrika • Sterke handelspositie tussen noord en zuid © Experience Nubia
  19. 19. Geschiedenis van de Nubiërs 1900 – 1570 v. Chr. Kerma cultuur Zwitserse archeoloog Charles Bonnet heeft tientallen jaren onderzoek gedaan in het gebied rond Kerma. Hij vond contouren van eeuwenoud stadscentrum en landbouwgebieden met omvangrijke veestapel. In 2003 vond hij 7 grote stenen beelden van Nubische farao’s bij Kerma. © Experience Nubia
  20. 20. Geschiedenis van de Nubiërs © Experience Nubia
  21. 21. Geschiedenis van de Nubiërs © Experience Nubia
  22. 22. Geschiedenis van de Nubiërs Foto’s © Experience Nubia
  23. 23. Geschiedenis van de Nubiërs 1790–1550 v.Chr.: 2e tussenperiode Egyptische Rijk • Egypte aangevallen in noorden door Hyksos (Azië) •Vanuit zuiden door Kushieten •Bouwden forten tot aan 1e cataract •Verbond met Hyksos tegen de Egyptenaren •Egyptenaren alleen nog gebied rond Thebe (Luxor) onder controle •Tot ze terugsloegen…
  24. 24. Geschiedenis van de Nubiërs 1570 – 1070 v. Chr. Egyptische Nieuwe Rijk • Egyptenaren heroverden de macht (17e dynastie) • Hyksos werden verdreven • Kushieten verdreven tot aan 4e cataract • Farao Tutmosis I veroverde hoofstad Kerma • Heel Nubië onder Egyptische heerschappij • Tot Tutmosis III bleven Nubiërs zich verzetten. Daarna vrede. •Nieuwe stad Napata (Gebel Barkal) markeerde zuidelijke grens. © Experience Nubia
  25. 25. Geschiedenis van de Nubiërs 1570 – 1070 v. Chr. Egyptische Nieuwe Rijk Napata (Gebel Barkal) Foto’s Tempel voor god Amun gebouwd bij de Heilige Berg © Experience Nubia
  26. 26. Geschiedenis van de Nubiërs 1570 – 1070 v. Chr. Egyptische Nieuwe Rijk • Nubië 400 jaar een provincie van Egypte •Zuidelijk deel: Kush • Noordelijk deel: Wawat • Geregeerd door onderkoning, geassisteerd door Nubische prinsen • Goudmijnen geëxploiteerd • Levendige handel met Afrika © Experience Nubia
  27. 27. Geschiedenis van de Nubiërs 1570 – 1070 v. Chr. Egyptische Nieuwe Rijk Nubische bijdrage aan farao beschreven in tombes en in de tempel van Beit el Wali (Ramses II) © Experience Nubia
  28. 28. Geschiedenis van de Nubiërs 1570 – 1070 v. Chr. Egyptische Nieuwe Rijk Andere tempels uit die tijd: * Soleb (Amenhotep III) * Sedeinga (Tiye) Foto’s © Experience Nubia
  29. 29. Geschiedenis van de Nubiërs 1570 – 1070 v. Chr. Egyptische Nieuwe Rijk Andere tempels uit die tijd: Abu Simbel (Ramses II) © Experience Nubia
  30. 30. Geschiedenis van de Nubiërs 1570 – 1070 v. Chr. Egyptische Nieuwe Rijk Ramses II Langste regeerperiode van een farao: 67 jaar (1279 -1212 v. Chr.) Vele militaire campagnes, m.n. in noordoosten tegen Hittiten Beroemdste: slag bij Kadesh Tempels van Ramses II in Nubië : Beit al Wali Gerf Hussein Wadi al Sebua Derr Abu Simbel © Experience Nubia
  31. 31. Geschiedenis van de Nubiërs © Experience Nubia
  32. 32. Geschiedenis van de Nubiërs Recente vondsten II 2013 Aswan Westelijke Nijloever; 2e Vallei der Koningen? https://t.co/drQDwhFmyu http://www.youtube.com/watch?v= NuIJsGkV2h4 http://egyptianchronicles.blogspot.nl/2013/06/actually-police-can-stop-them-if-they.html © Experience Nubia

  ×