Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Promene u toku razvića i uticaj hormona na njih.pdf

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Razviće biljaka
Razviće biljaka
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 17 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Similar to Promene u toku razvića i uticaj hormona na njih.pdf (20)

Advertisement

More from Ivana Damnjanović (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

Promene u toku razvića i uticaj hormona na njih.pdf

 1. 1. ПРОМЕНЕ У ТОКУ РАЗВИЋА И УТИЦАЈ ХОРМОНА НА ЊИХ ПРОМЕНЕ У ТОКУ РАЗВИЋА И УТИЦАЈ ХОРМОНА НА ЊИХ Ивана Дамњановић
 2. 2. Генотип и фенотип ● Скуп свих гена у једној нашој ћелији је генотип. ● Гени дају упутства за особине. ● Од два алела испољиће се онај који је доминантан (доминантно-рецесивне особине једног генског локуса).
 3. 3. ● Утицај средине је увек присутан (пример: дијабетес типа 2.) ● Особине које ће се испољити код неке јединке се називају фенотип.
 4. 4. Дешавања током развића ● Одрасли лептир и гусеница (различит фенотип, истоветан генотип).
 5. 5. ● Код гусенице нису сви гени активни (зато немају крила); активираће се током преображаја. ● Гени “одлучују” о томе који ће се протеини синтетисати (градивни или регулаторни-учествују у различитим процесима). ● Изглед и функционисање организама зависи од гена.
 6. 6. ● Код гусенице су активни једни, а код лептира други гени (слично је и код жабе и пуноглавца).
 7. 7. Организми који немају стадијум ларве ● Промене током развоја се уочавају још од зачећа. ● Диференцирају се органи, организам расте и развија се. ● Промене под дејством хормона.
 8. 8. Хормони ● Хормони су сигнални молекули који доспевају до ћелијских мембрана циљних ћелија (до протеина који се на њима налазе). ● У ћелији се одвијају одређене хемијске реакције. За њихово одвијање су неопходни протеини за које упутство даје ДНК. ● Хормон шаље сигнал делу ДНК (гену) који даље даје упутство за стварање потребног протеина.
 9. 9. Хормон
 10. 10. ● Стварање полних ћелија и њихово сазревање се дешава под дејством хормона хипофизе и полних жлезда. ● Гени који регулишу овај процес су део генотипа, али се особина фенотипски неће испољити пре почетка пубертета.
 11. 11. ● Код инсеката се током ларвеног ступња лучи јувенилни хормон који се може назвати хормоном раста. ● Његова улога је да спречи пресвлачење (збацивање егзоскелета). ● При крају ларвалног ступња се смањује дејство јувенилног хормона а појачава дејство хормона егдизона који доводи до пресвлачења и до метаморфозе у одраслу јединку.
 12. 12. Активирање гена код биљака ● Творно ткиво које ствара стабло и лист прелази у творно ткиво које ће дати цвет. ● Спољашњи фактори: дужина дана и температура ваздуха.
 13. 13. Разлике између ћелија једног организма ● Мишићне ћелије садрже миофибриле. ● Чулне ћелије примају надражаје, нервне их преносе. Жлездане производе хормоне. ● Све телесне ћелије се деле митозом (клонови).
 14. 14. ● У различитим типовима ћелија су активни различити гени. ● Због тога ћелије стварају другачије продукте (протеине). ● Ћелије су специјализоване за различите улоге. Оне потичу од матичних ћелија
 15. 15. ● У матичним ћелијама се налазе гени који се активирају у зависности од типа ћелије која ће настати.

×