Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Meduze: portugalska krstarica

30,997 views

Published on

Meduze: portugalska krstarica

Published in: Education
  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Meduze: portugalska krstarica

  1. 1. Meduze -Portugalska krstarica- Ivana Kostadinovic i Ksenija Tanaskovic 6-4 OŠ “Ivo Andrić”, Beograd
  2. 2. OPSTE ODLIKE MEDUZA Meduze su dupljari koji se aktivno krecu i oblikom tela podsecaju na kisobran. Najveci broj zivi u morima. Telo im je skoro providno jer 95% tela cini voda. Nervni sistem se sastoji iz dve mreze. Razmnozavaju se polno,odvojenih su polova. Neke vrste meduza obrazuju kolonije. Neki od predstavnika su: Irukandzi Aurelije Portugalska krstarica
  3. 3. OPSTE ODLIKE PORTUGALSKE KRSTARICE Portugalska krstarica ili fizalija je vrsta hidromeduza. Naseljava tropska mora, ali može da dospe i u mora umerenog  pojasa.  Živi pri samoj površini mora. Iako nalikuje meduzi, ona zapravo predstavlja koloniju.  Telo kolonije je prozračno, a pojedini delovi mogu biti jarkocrveni.  Pipci joj dostižu dužinu i od 18 metara, a može bolno da ožari, tako da jato ovih sifonofora izaziva paniku i probleme na plažama. Ona svojim pipcima parališe ribe koje mogu biti i do 30 cm duge, a kojima se hrani Ribe se potom prenose do usta onih polipa koji su prilagođeni za  ishranu.[
  4. 4. ZANIMLJIVOSTI Fotograf po imenu Metju Smit prosto je opsednut retkom vrstom otrovnih meduza, pre svega zbog njihovog fascinantnog spektra boja. Meduza fizalije, takozvane "portugalske krstarice", u mraku svetle predivnom plavičastom svetlošću. On je zabeležio nekoliko fascinantnih fotografija ovih stvorenja, koje je snimio u sumrak, kada njihova jarko plava boja dolazi do izražaja. Ove životinje poznate su pod nazivom "plave bočice“ Na vrhu se vidi mehur koji sadrzi posebne zlezde koje stvaraju gas.
  5. 5.  Zahvaljujuci tome,kolonija moze da pluta po povrsini,a pokrece je vetar.   Plavi Zmaj ili Morska Lasta, je vrsta malog morskog puža  koji se hrani portugalskom krstaricom.   Ovi puževi jedu otrovne meduze poznate kao Portugalska krstarica ili fizalija. Ne samo da im otrov ne može naškoditi, već ga čak i pohranjuju u specijalne vrećice u svom tijelu, koje kasnije mogu koristiti za vlastitu samoodbranu. Uptavo je to i razlog zašto se neki ljudi više boje ovih puževa čak i od samih otrovnih meduza.
  6. 6.  HVALA NA PAZNJI!!!

×