Razvoj veština upravljanja karijerom kao ključni cilj karijernog vođenja

58 views

Published on

Prezentovala:
Dubravka Mihajlović, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Ova prezentacija održana je u sklopu Euroguidance konferencije „Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji“, održanoj 06. decembra 2016. godine u hotelu „Metropol“ u Beogradu. Više informacija o ovoj konferenciji i drugim aktivnostima Euroguidance centra možete pronaći na sajtu euroguidance.rs.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
58
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Razvoj veština upravljanja karijerom kao ključni cilj karijernog vođenja

 1. 1. Razvoj veština upravljanja karijerom kao ključni cilj karijernog vođenja Dubravka Mihajlović, Filozofski fakultet Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji, 6. decembar 2016., Beograd
 2. 2. Kako smo došli do VUK-a? 4 perioda: - Rani razvoj profesionalnog vođenja, prva polovina XX veka - Ka karijernom vođenju i savetovanju od 50ih do danas - Razvoj koncepata karijernog obrazovanja od 70ih do danas - „Uradi sam revolucija“ – danas
 3. 3. Pretpostavke u osnovi koncepta VUK - Pretpostavlja se da pojedinci mogu da utiču na svoju karijeru. - Reč je o doživotnom procesu. - Postoji čitav set veština koje mogu da pomognu pojedincu da upravlja sopstvenim (promenljivim) karijerama.
 4. 4. Veštine upravljanja karijerom – VUK - U oblasti karijernog vođenja i savetovanja vlada velika pojmovno-terminološka neusklađenost, koja važi i za veštine upravljanja karijerom - Kontinuum određenja VUK: ATP, KP-----------------------KO-----------------------------ŽV - Ključno pitanje: Gde smo mi na kontinuumu?
 5. 5. VUK – Određenja (1) - Ne postoji jedinstveno određenje na nivou Evrope, postoji tendencija da se građanima omogući pristup uslugama vođenja i izražena potreba za usvajanjem veština upravljanja karijerom. - Šta? Veštine, kompetencije, sposobnosti vezane za identifikovanje, prikupljanje, analiziranje informacija, razumevanje sebe, donošenje odluka, upravljanje profesionalnim aspektom života i promenama u njemu - Šta pojedinac radi sa njima? Spoznaje sebe i opcije, samostalno donosi odluke vezane za obrazovanje, profesiju, rad, preduzima aktivnosti za poboljšanje sopstvene karijere.
 6. 6. Različiti pristupi konceptu VUK – Kako? - Kao deo karijernog obrazovanja, javljaju se u različitim modalitetima: kao zasebni predmeti u školama; utkani su u različite predmete; jasno omeđeni programi za različite ciljne grupe - Kroz informisanje i savetovanje - Iste veštine za sve ili veštine prilagođene uzrastu?
 7. 7. VUK – Koje su to veštine/kompetencije? (1) - Ne postoji slaganje u pogledu određenja, a ni u pogledu toga koje bi sve veštine trebalo uvrstiti u veštine upravljanja karijerom Primeri: 1. Sposobnost samorefleksije (u pogledu veština, interesovanja, postignuća, želja) 2. Sposobnost odlučivanja (stvaranje procesa donošenja odluka, nošenje sa kompleksnim i kontradiktornim inputima za donošenje odluka) 3. Istraživanje i evaluacija informacija 4. Sposobnost definisanja i ostvarivanja ličnih ciljeva
 8. 8. VUK – Koje su to veštine/kompetencije? (2) - Sticanje znanja o pitanjima tržišta rada i o različitim zanimanjima - Sticanje veština procene ličnih interesovanja, sposobnosti i kompetencija - Sticanje samopouzdanja na osnovu stručnih kompetencija, a kako bi se ostvarili karijerni ciljevi - Donošenje odluka o mogućnostima vezanim za obrazovanje i obučavanje, kao i za sopstveni karijerni razvoj - Identifikovanje ličnih potencijala i talenata za određena zanimanja, itd.
 9. 9. Veštine upravljanja karijerom CZRK (2) 1. blok: Uvod u veštine upravljanja karijerom 2. blok: Samoistraživanje i samopouzdanje 3. blok: Istraživanje savremenog tržišta rada i opcija nakon diplomiranja 4. blok: Donošenje karijernih odluka 5. blok: Planiranje karijere 6. blok: Aktivno traženje posla 7. blok: Radna biografija i motivaciono pismo 8. blok: Razgovor za posao 9. blok: Umrežavanje sa predstavnicima privrednog sektora – karijerno ćaskanje

×