Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
UN POC DE TOT...


   a l’IES Na

          Camel·la!
                      2010...
SUMARI

  •  Qui som?
  •  Reportatges
     – Les drogues
     – Els anticonceptius
     – La contamina...
Reportatges

DROGUES

Una droga és qualsevol substància, natural o sintètica, que pot utilitzar-se com a matèria primera o...
Els anticonceptius
Al llarg de la història les dones han intentat evitar els embarassos no desitjats amb mètodes més o
men...
AVANTAGES: L'eficàcia és del 99% sempre que es prengui de manera continuada i
      sense oblidar-se'n. L'efectivita...
LA CONTAMINACIÓ

Per a l'existència de vida és indispensable que la composició de l'aire no variï, perquè cada
component h...
On anam de festa?
A Manacor hi ha molts de llocs de festa i crec que, a qui li graden les festes, s'ho passa bé. Per això,...
LES CONSOLES:

Al mercat en podem trobar infinitat, però les més famoses i habituals són: la wii , la playstation
(1,2,3),...
L'actriu Teresa Fuster visita el Taller de Teatre

Els alumnes de Taller de Teatre repassen la història del teatre a Manac...
PRIMER FIRA D'INTERCANVI DE LLIBRES A L'IES NA CAMEL·LA

Enguany per sant Jordi el Departament de Llengua catalana i liter...
Premis Concurs "Ficcions" 2010

Natàlia Torres Reverte i Marc Servera Caldentey, alumnes de 3r d’ESO de l’IES Na Camel•la ...
Entrevistes

      Entrevista a David                  Entrevista a Joan
      Alcover    ...
14. Quina música t'agrada més? Per què? Lluís
                          Llach, perquè té bones l...
TEST                Respostes:

 1. Què penses de la moda i el   Majoria de A:
  maquillatge?     ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Un poc de tot a l'ies na camel·la

857 views

Published on

Revista realitzada pels alumnes de 1r de Processos de comunicació en català de l'IES Na Camel·la

Published in: Education, Health & Medicine
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Un poc de tot a l'ies na camel·la

 1. 1. UN POC DE TOT... a l’IES Na Camel·la! 2010 Entrevistes, receptes, notícies i novetats, tests... Tot el que necessites saber del nostre centre!
 2. 2. SUMARI • Qui som? • Reportatges – Les drogues – Els anticonceptius – La contaminació – Llocs de festa – Els videojocs • Notícies – Experimenta – Visita al Taller de teatre – ContRaminació – Allibera un llibre – Correllengua 2010 – Ficcions 2010 – Guanyadors dels jocs de Normalització • Entrevistes – Entrevista a Joan Terrassa – Entrevista a David Alcover • Recepta: Macarrons a la Carbonara • Test Qui som? L'equip de redacció de la revista som un grup d'alumnes de Processos de comunicació en català de primer d'ESO, concretament de primer A i primer C, format per Andrés Morillas, Francisco Güiza, Lourdes Fernándes, Lluís Mas, Said Lali, Mònica Henares, Laura Martín, Miquel Àngel Nadal i Miquel Gabriel Llull (absent el dia de la foto). Hem intentat fer una revista entretinguda i variada, on poguéssiu trobar informació sobre aquelles coses que ens interessen i les notícies del curs 2009- 2010. Esperam que us agradi i que la gaudiu tant com nosaltres.
 3. 3. Reportatges DROGUES Una droga és qualsevol substància, natural o sintètica, que pot utilitzar-se com a matèria primera o com a ingredient i té aplicacions en química, etc. Aquest mot, per influència de l'anglès, s'utilitza com a sinònim de fàrmac. Quan el cos s'acostuma a una certa droga, arriba un moment en el qual la dosi no basta i el teu organisme en demana més, fins que no te n'adones i, a poc a poc, et crea una dependència d'aquesta dosi diària. El consum habitual de drogues a la llarga produeix: – Paranoies. – Esquizofrènia. – Nervis. – Doble personalitat. – Problemes crònics respiratoris. – Dependència. – Al·lucinacions. – Problemes de concentració. – Manca de atenció. – Trastorns irreversibles. – Canvis en la personalitat. – Augment de l'agressivitat. – Etc. TIPUS DE DROGUES: – Tabac. – Alcohol. – Marihuana. – Cafeïna. – Amfetamines. – Cocaïna. – Crac. – Heroïna. – Fongs al·lucinògens. – Inhalants – LSD. – MDA. – Morfina. – Opi. – Pepote. – Speed.
 4. 4. Els anticonceptius Al llarg de la història les dones han intentat evitar els embarassos no desitjats amb mètodes més o menys fiables. Aquest reportaje recull els mètodes anticonceptius existens a l'actualitat. Per poder conèixer i escollir el més adequat has de tenir presents els mètodes següents, com també per protegir-te de les malalties de transmisió sexual (SIDA, Sífilis. Hepatitis, Gonorrea...) i de les infeccions (Fongs, Papiloma, picors, irritació, granets...): 1) PRESERVATIU MASCULÍ És una funda de làtex impermeable que es col·loca al penis en erecció abans de la penetració. Disposa d'un dipòsit en la punta que recull el el semen i impedeix que entri en la vagina. AVANTAGES: Ben utilitzat i conservat té una efectivitat del 97 %.Protegeix enfront del VIH/ SIDA i les altres infeccions de transmissió sexual. No té efectes secundaris. És fàcil d'emprar. Es comparteix la responsabilitat. No cal recepta mèdica. 2) PESERVATIU FEMENÍ És una bossa petita de polietirè, prelubicada i tancada per un costat, que cobreix les parets de la vagina amb una anella flexible i adaptable a cada extrem. L'anella més petita es col·loca en el fons de la vagina sempra abans de la penetració.L'anella més ampla reflexible s'adapta damunt la vulva. AVANTAGES: Efectivitat del 95%. Protegeix tant dels embarassos no desitjats com de les infecions de transmissió sexual, dins i tot de l'VIH/sida. No té afectes secundaris. Es pot col·locar en qualsevol moment abans de la penetració vaginal i no és necessari retirar-lo inmediatement després de l'ejaculació. No produeixen al·lèrgies. 3) DIAGFRAMA És una caputxa de goma (làtex o silicona) que s'encaixa dins la vagina i impedeix que hi passin els esspermatozous. AVANTAGES: Efectivitat del 80 96 %. T'ajuda a conèixer el teu cos. No té efectes secundaris importants. No interfereix en el plaer. 4) ESPERMICIDES I OUS VAGINALS Són substàncies químiques que alteren la mobilitat dels espermatozous o els maten. Normalment s'utilitzen per incrementar l'efectivitat dels mètodes barrera. AVANTAGES: Poden ser usats durant tota l'etapa reproductiva de la dona. Augmenta l'efectivitat dels mètodes que s'empren. Prevenen d'algunes (no totes) infeccions de tansmissió sexual, no del VIH/sida. 5) PÍNDOLA COMBINADA És un tractament hormonal que impedeix l'ovulació, per tant, també la fecundació i l'embaràs mitjançant la combinació de dues hormones, estrògens i progesterona. S'ha de prendre per via oral una pastilla cada dia, sempre a la mateixa hora aproximadement. No obstant això hi ha un marge de dotze hores per prendrer-la sense pèrduda d'efectivitat; si han passat aquestes dotze hores, cal emprar altre mètodes anticonceptius fins a la capsa següent de píndoles, i continuar prenent-les sense interrupció.
 5. 5. AVANTAGES: L'eficàcia és del 99% sempre que es prengui de manera continuada i sense oblidar-se'n. L'efectivitat comença amb el primer cicle. Regula el cicle menstrual. Pot disminuir les molèsties menstruals. 6) MINÍPINDOLA És un tractament hormonal, d'una sola hormona (gestagen) que impedeix l'ovulació. S'utilitza igual que el píndola combinada. AVANTAGES: Redueix el dolor i el sagnat menstrual. Escassos efectes secundaris. La poden usar les dones que no poden prendre estrògens i les majors de 35 anys, encara que siguin fumadores. Es pot prendre durant la lactància. 7) ANELL VAGINAL És un anell de plàstic flexible de 54 mm de diàmetre que allibera hormones (estrògens i gestàgens) i eviten l'embaràs. Serveix només per a un cicle menstrual. Es col·loca dins la vagina entre el primer i el cinquè dia de l'hemorràgia menstrual i s'ha de dur posat tres setmanes, de tal manera que durant una setmana del mes no s'ha de dur posat. AVANTATGES: Efectivitat entre el 98 i el 99%. Es col·loca i es retira fàcilment. L'eficàcia és independent de la ubicació dins la vagina. Si està ben col·locat no es nota durant la relació sexual. Té els avantatges de la píndola combinada. 8) ANTICONCEPTIUS INJECTABLES Els anticonceptius injectables, via intramuscular, actuen igual que la píndola anticonceotiva. Poden contenir una combinació d'estrògens i gestàgens o només progesterona. AVANTATGES: Altament efectius, igual que la píndola combinada o la minipíndola. Hi ha dosis per a un, dos o tres mesos. 9) DISPOSITIU INTRAUTERÍ (DIU) Objecte petit de material plàstic molt flexible (polietilè), en forma d'espiral, de T, etc., que en general du enrotllat un filament de coure, o plata i coure. AVANTATGES: Efectivitat entre el 95 i el 98%. Es pot dur col·locat durant 3-10 anys, segons el DIU, amb supervisió sanitària. 10) DIU HORMONAL És un DIU al qual se li afegeixen els efectes de la progesterona, amb la qual cosa s'evita l'ovulació. AVANTATGES: Eficàcia del 98%, comença des del moment de la seva inserció. Regles més curtes, menys abundants i fins i tot poden arribar a desaparèixer. Col·locació per 5 anys, encara que es pot retirar abans. AQUEST REPORTATGE ÉS PURAMENT INFORMATIU, ABANS DE PRENDRE UNA DECISIÓ CONSULTA EL TEU GINECÒLEG.
 6. 6. LA CONTAMINACIÓ Per a l'existència de vida és indispensable que la composició de l'aire no variï, perquè cada component hi té un paper fonamental. Si s'hi afegeixen gasos que no són propis de l'atmosfera o que en varien la contaminació dels components naturals, es produeix un desequilibri que posa en perill la salut dels éssers vius. COM ES CONTAMINA L'AIRE? En utilitzar els mitjans de transport que consumeixen gasolina o gasoil, en encendre una estufa de carbó o cremar residus contaminam l'aire. Contaminar l'aire és alterar-ne la composició natural, afegint-hi o traient-ne algun dels components en qualitats suficients per produir efectes negatius. Hi ha uns contaminats que són primaris, són els què produeixen directament les fonts contaminants. Els principals són els cotxes, camions, avions, que cremen gasolina o gasoil. MESURES PER REDUIR LA CONTAMINACIÓ Algunes de les mesures que hauríem d'adoptar urgentment els països industrialitzats són: • utilitzar els vehicles amb combustibles no tan contaminants, com el gas natural o l'hidrogen. • Utilitzar més els transports públics i les bicicletes i facilitar el desplaçament a peu.
 7. 7. On anam de festa? A Manacor hi ha molts de llocs de festa i crec que, a qui li graden les festes, s'ho passa bé. Per això, des de la nostra revista, farem una sèrie de recomanacions per anar de festa aquí, a Manacor. Llocs de festa: El Grimis és el lloc adequat pels adolescents i aquells a qui els agrada la música variada: comercial, pop espanyol, pop internacional... L'Ahà és el lloc adequat per a la gent a qui li agrada la música: house, techno... a més a més es fan festes en les quals participen diferents Djs. El Punt és el lloc adequat per a la gent a qui li agrada la música: house, techno, comercial... El Pop és el lloc adequat per a la gent a qui li agrada la música: reggaeton, comercial... El Xarop és el lloc adequat per aquells als qui els agrada la música alternativa. El Cèntric és el lloc adequat per a la gent a qui agrada la música: house i techno-house Jo crec que els millors llocs són el Xarop i el Cèntric. Perquè la gent que hi va i la música que posen és el millor. Ens veim de festa! ELS VIDEOJOCS Els videojocs són uns programes informàtics creats per a l'entreteniment. Els seus disposItius són un sistema arcade, una videoconsola, un hamhel o un telèfon mòbil i també l'ordinador. Les classes de jocs són: d'aventures, de dispars, de plataformes, de rol, de música, party games, de simulació, d'esport, de carreres, multijugadors, d'horror i de fan box. A principis de 1972 sorgí la consola, Magnavox Edyssey, de la primera generació. Avui en dia, els jocs més venuts són: Sims (400 milions d'unitats), Gta (80 milions d'unitats), Need for speed (55 milions d'unitats), Fifa (47 milions d'unitats). ELS JOCS MÉS FAMOSOS SÓN: 1- GTA 1 , 2 , 3, 4 (lluita ) 2-Assasin creeds I i II (lluita) 3- Tony hawk's proving greend (skate) 4- skate 1 i 2. (skate) 5- Virtual tennis (tennis) 6- Fifa 10 (futbol) 7- Saint Row 2 (lluita) 8-Mario (plataformes) 9-Guitar hero 1 i 2 Beatles (música) 10- Fuel I i II (lluita) 11- Sing Star (música)
 8. 8. LES CONSOLES: Al mercat en podem trobar infinitat, però les més famoses i habituals són: la wii , la playstation (1,2,3), l'xbox (360 i live), la psp(3000 i go), les nintendo(DS,DSi i Dsi XL). La playstation 1,2,3 estan bé, però la nova la ps3 está més bé perquè s'hi pot descarregar música, jocs... etc i pots veure videos. La Xbox 360 val més i la Xbox 360 live val menys. La PSP es més antiga i la PSP go és més moderna i actualitzada. Conclusió A nosaltres ens agraden molt els videojocs. Ens agraden la wii, perquè és molt educativa i divertida, i la play 3, perquè és la millor que hi ha. Els jocs que recomanam són: el FIFA 10 , GTA 4, Assassins Creeds 2, Mario, i els Sims; perquè són divertits, i hi pot jugar tota la família. Notícies Experimenta 2010 Per quarta edició consecutiva s'ha celebrat amb èxit l'Experimenta 2010 a l'IES Na Camel·la (Manacor). Durant dos dies (23 i 24 de febrer) més de 600 alumnes han vist que la ciència pot ser molt divertida i propera a ells. En 50 minuts els alumnes visitaven els laboratoris de física i química i de ciències naturals on els esperaven altres alumnes del centre que eren els encarregats d'explicar les pràctiques a realitzar. Les explicacions fetes a cada pràctica estava en funció del nivell dels assistents. Cal remarcar que varen assistir tots els alumnes del centre (ESO, Batxillerat i cicles formatius) a més de col·legis de primària de Manacor (CP Jaume Vidal, CP Simó Ballester, CP Es Canyar) i també el CP de S'Horta.
 9. 9. L'actriu Teresa Fuster visita el Taller de Teatre Els alumnes de Taller de Teatre repassen la història del teatre a Manacor amb l'actriu Teresa Fuster. Na Teresa Fuster, a part de ser la padrina de Toni Artur Fernández, és una apassionada del teatre, sobretot d'Ai Quaquín que has vengut de prim. Ens va visitar per explicar-nos la seva experiència com a actriu. Va contar l'argument d'aquesta obra,va repartir papers entre els alumnes i els va animar a representar-la. A més, va cantar els fragments més important d'aquest sainet i, allò més inaudit, va fer-los cantar als alumnes (l'endemà va ploure). Els alumnes de Taller de Teatre varen quedar meravellats amb la capacitat d'aquesta actriu per il·lusionar-los amb la història que els va saber explicar d'una manera tan atractiva. Va portar, a més, fotografies de diferents moments de la representació que per ventura podrem utilitzar en un muntatge sobre la història del teatre a Manacor que ja estam assajant. Gràcies per la visita! ContRamincació El dimarts 20 i el dimecres 21 d'abril de 2010 es varen realitzar a l'IES Na Camel·la de Manacor les cinquenes Jornades Ambientals. En aquest edició el tema era La Contaminació. En aquests dos dies varen assistir a la Fira més de 500 alumnes (el dimarts varen assistir els alumnes d'ESO, batxillerat i cicles de l'institut i el dimecres els alumnes de cinquè i sisè de primària dels CP Simó Ballester, Jaume Vidal i S'Horta) A l'entrada del centre hi ha havia una gran pancarta amb les paraula contRaminació (en referència que s'ha d'evitar la contaminació) Aquestes jornades varen ser organitzades per la Comissió de Medi Ambient de l'institut amb la col·laboració de la majoria de departaments i d'alumnes del centre. La visita a la Fira era d'una hora de durada durant la qual els visitants feien un recorregut per diferent zones del centre on diferents monitors (alumnes del propi institut) eren els encarregats d'anar fent les explicacions de cada stand. Cada stand tenia un pòster molt visual (amb fotos i explicacions clares i senzilles).
 10. 10. PRIMER FIRA D'INTERCANVI DE LLIBRES A L'IES NA CAMEL·LA Enguany per sant Jordi el Departament de Llengua catalana i literatura, a part de realitzar una ambientació de l'entrada del centre, ha organitzat una fira d'intercanvi de llibres. Els alumnes han duit els llibres que ja tenen avorrits i que ja no necessiten als seus professors de català, i aquests els han donat un punt de llibre. Aquest punt serveix per triar un altre llibre a la paradeta que hem muntat al hall durant l'hora del pati. Molts d'alumnes han participat de la iniciativa. La paradeta ha quedat ben assortida, i molts de nosaltres ja tenim un llibre que ens és nou a un cost zero. Ara fa falta que, entre tants d'exàmens i feines, tinguem temps de llegir-los. En general només podem dir que estam molt contents de la participació dels alumnes i que tindrem en compte els suggeriments que alguns de vosaltres heu fet d'ampliar la proposta als professors, això sí, de cara al curs vinent. Bona lectura! CORRELLENGUA 2010 El passat dimecres, 28 d'abril, el Correllengua passà pel nostre centre. La flama de la llengua arribà a Na Camel·la a les 10.15 hores del matí i va fer, gràcies a tots els alumnes del centre, un bon recorregut pel pati del nostre institut. Per arrodonir la festa cantàrem tots junts La Balanguera (l'himne de Mallorca) i un grup d'alumnes interpretaren la cançó de Boig per Tu del grup català Sau. Gràcies a tots els participants d'aquesta festa, a la tasca d'organització de la Comissió de Normalització Lingüística i els Joves de Mallorca per la Llengua, i als alumnes que, sobre l'escenari, ens varen fer gaudir d'una bona estona.
 11. 11. Premis Concurs "Ficcions" 2010 Natàlia Torres Reverte i Marc Servera Caldentey, alumnes de 3r d’ESO de l’IES Na Camel•la de Manacor han quedat entre els deu primers de més de 1800 participants en un concurs de relats en Llengua Catalana. Es tractava de la 4ª edició del concurs Ficcions el qual organitza la revista Secundària. El passat dijous 20 de maig, assistiren, acompanyats d’una professora, a la festa on es lliuraren 10 premis entre els 50 millors classificats. El Relat escrit per Na Natàlia i en Marc es titula Esperant una il·lusió. El pseudònim què amagava els seus noms era 65 i és la continuació d’un fragment de la novel·la de Manuel de Pedrolo Joc Brut. Si la voleu llegir, entrau a la pàgina web Ficcions www.ficcions.cat , l’aventura de crear històries. Enhorabona a tots dos! Guanyadors dels jocs de Normalització
 12. 12. Entrevistes Entrevista a David Entrevista a Joan Alcover Terrassa David Alcover és professor del Departament de Música i tutor de primer d'ESO C. Joan Terrassa és professor al Departament de Català, és tutor de 2n D'ESO C i professor de PALIC. 1. Perquè t'has fet professor de música? Perquè 1. Joan per què fas de professor de PALIC? sóc músic i m'agrada ensenyar. Perquè pens que és una feina molt necessària per 2. Quants d'anys tens? Tenc 33 anys. ajudar el joves que no coneixen la llengua 3. Tens fills? No. catalana. 4. Tens al·lota? No. 2. Quants anys tens? Tenc 32 anys. 5. D'on ets? De València. 3. Quants fills tens? Tenc dues nines. 6. T'agrada ser tutor? Sí, molt. 4. Quin curs fas? Primer i segon d'ESO de català i 7. A quina hora t'aixeques? A les 7. PALIC. 8. A quina hora te'n vas a dormir? A les onze de 5. Quina feina t'agrada més? I per què? La de la nit. professor, perquè te un sentit la feina cada dia a 9. Quin menjar t'agrada més? La paella. l'institut i veure com els joves aprenen una mica 10. Quin és el teu cantant preferit? En David de la meva persona. Bisbal. 6. Quin lloc t'agrada més ? Per què? Mallorca, 11. A quina edat vares començar a ser professor perquè hi ha el mar. d'institut? Als 26 anys. 7. Quin poble t'agrada més? Per què? M'agraden 12. T'agrada l'esport? Sí, molt. molt els que són petits. 13. Tens algun animal de companyia? No. 8. Quin animal t'agrada més? Per què? El 14. De quin equip de futbol ets? Del València. guepard, perquè és ràpid. 15. Quina música t'agrada? Un poc de tot. 9. Quin marca de cotxes t'agrada més? Per què? 16. Tens algun problema amb qualque alumne? Ferrari, perquè no en tenc cap. En general no. 10. Tens cotxe? Si. 17. Què en penses, de l'institut? Que funciona bé, 11. De quina marca? OPEL. en general, i que fa falta el centre nou. 12. Quin llibre t'agrada més? Per què? Els plaers de terra, perquè parla de les coses bones i dolentes de les persones. 13. Quin color t'agrada més? Per què? El blau cel, perquè el trob un color tranquil i serè.
 13. 13. 14. Quina música t'agrada més? Per què? Lluís Llach, perquè té bones lletres i la música està molt treballada. 15. Quina platja t'agrada més? Per què? Cala Major, la tenc aprop de casa. 16. T'agrada fer PALIC? Per què? Sí, perquè m'agrada. 17. Quants d'anys fa que ets a na Camel·la? 2 anys. 18. Quina és la teva altura? 1.68 cm 19. Quin grup de música t'agrada més? Lluís Llach 20. Quin equip de futbol t'agrada més? Per què? El Mallorca, perquè és del meu país. 21. Quin pel·lícula t'agrada més? Per què? Àgora, és molt interessant. 22. Quin bar t'agrada més? la gavinara . 23. On vius? Per què? A l'hivern a Manacor, estic a prop de la feina i és el lloc que m'agrada. MACARRONS A LA CARBONARA INGREDIENTS (per a 4 PERSONES) • 2 cullerades de margarina • 200g de bacó • 400g de xampinyons • 1 pastilla d'avecrem • 1litre de nata • 500g de macarrons • 1 ceba • 2 alls • pebre negre al gust • sal al gust PREPARACIÓ: 1 Bullir la pasta amb una fulla de llorer i un poc de margarina. 2 Colar la pasta i començar el sofregit. 3 Posar en una paella afegir-hi els els bacó i xampinyons amb dues cullerades d'oli, quan està un poc fregit s'hi afegeix un poc de margarina i la ceba ratllada. 4 Quan ja està sofregit tot, es posa dins l'olla i es mescla amb la pasta i s'encalenteix bé. 5 S'hi afegeix la nata i es pica l'avecrem i s'hi torna a tirar sal i pebre, es remena bé i es deixa reposar. BON PROFIT!
 14. 14. TEST Respostes: 1. Què penses de la moda i el Majoria de A: maquillatge? Ets una persona presumida i a) m'agrada, però no ho faig t'agrada molt maquillar-te, però no habitualment. ho fas habitualment. b) m'encanta. c) no sóc una persona Majoria de B: presumida. No pots anar a cap lloc sense el teu d) no sol anar a la moda. maquillatge, ets la més presumida de 2. Com sols vestir? les teves amigues. a) amb “pitillos”. b) de marca. c) normalment vaig amb xandall Majoria de C: d) m'agrada vestir normal. No t'agrada gens maquillar-te, en 3. Quin és el complement que més canvi t'agrada vestir esportiu. t'agrada? a) arracades. Majoria de D: b) collar i polsera. Ets una persona normal que t'agrada c) no sol dur complements vestir i maquillar-te quan hi ha d) anells. festes. 4. Com te consideres? a) presumida, a vegades. b) massa presumida. c) no t'agrada maquillar-te. d) normal. 5. T'agrada el maquillatge? a) si. b) algunes vegades. c) gairebé,sempre. d) no.

×