Tasca 1

229 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
229
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
62
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tasca 1

  1. 1. Tasca 1 1. Delimita cronològicament el periode La transició española és el procés en el qual, en Espanya, es deixà darrere el règim franquista fins que es va instaurar la democràcia a l’any 1978. Quan Franco va morir Juan Carlos I es col·loca com a Rei d’Espanya amb poders absolut dels anys 1975-1977, i dels ayms 1977 fins a hui és monarquia parlamentària. No obstant la mort de Franco les Corts Franquistes continuaren fins al 1977 i a partir d’ahí es van proclamar les Corts Consituients. -Franco va morir el 20 de Novembre de 1975 (Guerra Fría) -La proclamació del Rei com a tal va ser el 22 de Novembre de 1975 -Les primeres eleccions democràtices foren el 15 de Juny de 1977 -La Constitució Espanyola es proclamà el 29 de Desembre de 1978 2. Quines són les llums i les ombres del periode a. Llums: 5 aspectes positius 1- Vam entrar en democràcia 2- Va cambiar l’aspecte de les dones 3- Tots teníem els mateixos drets 4- No et mataven per pensar d’altra manera 5- Hi había la llibertat d’expressió. b. Ombres: 5 aspectes negatius 1- El govern continuaba sent corrupte 2- El terrorisme 3- Vaga masiva de Vitoria 4- Succesos de Montejurra 5- Problemes socials
  2. 2. 3. Quin és el paper de la dona durant aquest període? El paper de la dona va cambiar del franquisme a l’època de transició. En el franquisme la dona era considerada inferior a l’home, la seva tarea principal era ser ama de casa, el seu únic propòsit deuría ser tindre fills i cuidar-los, no teníen cap dret. La posició de la dona en la transició va cambiar cap a millor, tingueren una gran apertura en l’educació, teníen dret a treballar i el més important, teníen dret a votar. Destaca dos dones amb rellevància social en aquest període. -Dolores la Pasionaria -Carmen Diez de Rivera 4. Quina és l’estètica d’aquest moment? Com vestíen? Com eren les ciutats? I els pobles? Que hi había pel carrer? Mitjans de transport o de producción? L’escola? Els xiquets de bé o ‘pijos’ vestíen amb camises i jerséis, sabates castellans i xaquetes tipo austriac. Els xiquets ‘Progres’ anaven amb el cabell llarg i barbes llargs, gafes de montura de conxa, pantalons de pana, camises a quadres i les xiques amb faldes i vestits llargs o pantalons de campana. 5. Reconeixes algún d’aquests aspectos en la societat actual. Que ha canviat? Què es manté? Nosaltres creguem que han canviat molt les vestimentes, ahora tot és més ‘modern’.
  3. 3. 6. Quins són els fets que consideres que poden ser el nucli de l’escena? Per què? El fet de que la dona votara podria ser el nucli de l'escena ja que va ser molt important a Espanya que ocurrira això ja que ja se estaven arrimant a la resta d'Europa i no seguiem tant atrasats com abans.

×