Visita al sr. Josep Barberà

617 views

Published on

Published in: Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
617
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
178
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Visita al sr. Josep Barberà

 1. 1. Col.leccionista  Col·leccionista adj. Masc. Persona que col·lecciona. Col·leccionar v tr Fer col·lecció (d'alguna cosa). Col·leccionar segells, cromos. Quan ens varen dir que aniríem a fer una visita a casa del sr. Barberà i que era col·leccionista de segells, no ens imaginàvem pas que trobaríem tantes i tantes col·leccions: segells, monedes, porrons, cantis,... Fins i tot, “col·lecciona” tots aquells sabers i aprenentatges fruit de les inquietuds i experiències que la vida li ha permès adquirir.
 2. 2. TROBADA    El dia 20 de gener del 2014 ens trobem un grup de joves de l’EJI amb un grup de persones del Casal Municipal de la Gent Gran, per fer una visita al Sr. Josep Barberà. El Sr. Barberà ens comença a ensenyar la biblioteca que té, amb llibres de diferents col·leccions com de jardineria, Catalunya lliure, enciclopèdies, etc, que té des de molt antics fins a publicacions actuals. Ens explica com els ha anat adquirint d’entre tots els exemplars, el més curiós és la col·lecció Biblioteca selecta amb llibres d’autors catalans com Antologia poètica. Aquests llibres els comprava clandestinament a la llibreria Dalmases perquè amb la dictadura no es podia parlar, escriure ni llegir en llengua catalana. Mentre ens anava explicant la seva biblioteca, també ens va explicar el sistema que té per trobar els llibres i la guia que ha fet. A la sala de la biblioteca també hi vam poder veure la col·lecció de cantis i de porrons que hi té.
 3. 3. El Sr. Barberà davant de la seva biblioteca
 4. 4. El Sr. Josep Barberà ens va llegir un fragment de l’Antologia poètica de Miquel Costa Llobera, que va adquirir clandestinament per 40 cèntims.
 5. 5. RECULL BIOGRÀFIC  Josep Barberà Bosch Va néixer a Mollerussa el 14 d’abril de 1931, a la mateixa casa que vam visitar, al carrer Molí núm. 19. El renom de la casa es Cal Gironí, que és el nom del seu padrí. Dels 14 als 17 anys va treballar fent impresos (tipografies) a la impremta Saladrigues de Bellpuig que en aquell temps tenia una sucursal a Mollerussa al carrer Ferrer i Busquets. L’any 1950, quan tenia 17 anys, va començar a treballar en una cansaladeria per aprendre l’ofici. Va a Barcelona a fer-ho. I l’any 1958, va muntar la seva primera botiga al Carrer Jacint Verdaguer de Mollerussa, el que coneixeríem com Tocineria Barberà. Al 1971, compra la seva botiga a baix de la casa de pedra on actualment hi ha la botiga Ixent. És en aquesta botiga on va posar el rètol de la botiga en català: Cansaladeria Barberà. La Cansaladeria Barberà tanca les seves portes per jubilació el 1991.
 6. 6. Cansaladeria Barberà Cansaladeria Barberà Foto de l’any XXXX La cansaladeria del Sr. Barberà, ha anat canviant de lloc. La primera cansaladeria estava ubicada al carrer Jacint Verdaguer. Després es trasllada molt a prop, concretament, a l’anomenada casa de pedra, on hi va estar treballant fins al 1991, que és quan va tancar per jubilació.
 7. 7. Carrer Molí Cal Gironí El carrer Molí, és un carrer, que com tots els de Mollerussa, ha anat experimentat la seva pròpia evolució i s’ha anat adaptant als temps i la realitat actuals. El Sr. Barberà encara recorda el temps en que el terra estava format per llambordes i l’havien d’arreglar tot sovint. Ja no hi queden massa veïns amb els que compartien el carrer d’aquell temps, emocionada la seva esposa la Sra. Virtud ens recorda que ara actualment, ja només hi queden Ca l’Amanda, Ca l’Angeleta, Cal vi dolç i ells mateixos. Vista actual, 2014 de la casa del sr. Barberà Al Carrer Molí. La resta són tota una suma de veïns i veïnes anònims, provinents de moltes cultures i molts països.
 8. 8. Carrer Molí En aquesta imatge, podem veure el carrer Molí. Ara bé, cal recordar que no sempre s’ha anomenat així. Doncs abans es deia Carrer Belianes, i durant l’època de Franco es va anomenar General Mola. És el que tenen els canvis polítics, que una de les primeres coses que es fan es canviar els noms de carrers, places i avingudes. El nom de carrer Molí ve donat perquè al final del carrer hi havia un molí de farina. Vista actual, 2014 del Carrer Molí.
 9. 9. Carrer Molí – Camí de Belianes Farinera al Camí de Belianes Vista general de la Farinera de Sant Antoni. (Dècada dels anys 20). Aquesta farinera comptava amb un molí que a través de la força de l’aigua, en un principi satisfeia les necessitats d’aliment del bestiar dels propis pagesos, i més endavant abastí de farina els forns de pa. Encara ara actualment, aquest pont és anomenat el “pont de la farinera”
 10. 10. Carrer Molí – Camí de Belianes Camí de Belianes En aquesta imatge, de la dècada dels anys 20, veiem el salt des d’on es recollia l’aigua per fer treballar el molí de la farinera. El juny de 1972 es cobririen els 76 metres de la 3a sèquia Principal del Canal d’Urgell que separen el salt de la farinera del pont fins el camí de Belianes.
 11. 11. Les col·leccions
 12. 12. Els llibres De totes les col·leccions que el Sr. Barberà té, ja hem vist a l’inici que ell està molt orgullós de la seva petita gran biblioteca. Gran, perquè cada llibre el compra fruit d’una experiència, inquietud o saber en el que ell vol aprofundir; i per tant cada exemplar té la seva història al seu darrera. D’entre tots destacar els que s’havien de comparar de forma clandestina, durant l’època de la dictadura, perquè estaven escrits en català, i en aquella època el català era prohibit i perseguit. Els llibres, estaven amagats en un calaix secret, tancat en clau sota el mostrador. Mostra d’un dels exemplars, que va costar 40 cèntims
 13. 13. Col.lecció de Minerals El Sr. Barberà disposa de diferents col·leccions de minerals. Gairebé en té una mostra de tots els que existeixen al nostre planeta. Ens les va estar ensenyant de forma acurada i amb molt d’interès. Exemple d’una de les col·leccions de minerals
 14. 14. Col·lecció de Monedes El Sr. Barberà col·lecciona moltes monedes, tant del nostre país com d’altres països. Té monedes de la república, rals, pessetes, francs francesos, on hi consta el crit de guerra de la revolució francesa. Mostra d’una moneda de la república D’entre totes, disposa d’una moneda que es va anomenar bellón, que estava feta de coure i plata enlloc de ser tota de plata, i per tant el seu valor era molt més inferior. També compta amb algunes monedes de plata anomenades duros, les quals d’Espanya anaven a Portugal, i per diferenciar-les hi posaven una marca al mig.. Finalment, té una col·lecció de monedes de 2000 pessetes commemoratives amb la implantació de l’euro. Cada moneda és de 12 euros.
 15. 15. Col·lecció de Segells Un altra de les afeccions del Sr. Barberà, és la filatèlia, és a dir, col·leccionar segells. Per tal de fer-ho, s’havia de desplaçar al Mercat de la Plaça reial de Barcelona. Lloc on podia intercanviar i/o comprar aquelles segells que més gràcia li feien o més li interessaven. Una part de la col·lecció de segells
 16. 16. Col·lecció de Porrons i Càntirs Aquesta és una col·lecció que ha anat fent i ampliant fruit dels diferents viatges que ell mateix ha anat fent per tot arreu. En té de Múrcia, Argentona etc..., i fins i tot un el té dedicat a la seva esposa i l’ha anomenat Virtud. També és afeccionat als càntirs d’Argentona, cada any en compra un, i l’últim es diu Pi de Formentor Els té tots exposats en fila.
 17. 17. Col·lecció d’Etiquetes de Fruita Aquesta potser és una de les col·leccions més curioses de les que disposa el Sr. Barberà. Col·lecciona les etiquetes de tot tipus de peces de fruita, que van des de les síndries, passant pels melons i fins arribar a les de les taronges. Mostra d’etiquetes de fruita Són de molts diferents tipus, formes i marques. Gràcies a l’ajuda d’amics i companys (com sempre passa en tota col·lecció) en disposa d’una gran varietat.
 18. 18. Casa seva i els Objectes... El sr. Barberà va néixer en la mateixa casa que nosaltres vam visitar i una mostra de que es tracta d’una Casa antiga, són les bigues de fusta... Actualment estan tractades i restaurades.... ... i les escales de pedra
 19. 19. Casa seva i els Objectes... Si observem amb atenció, podem veure la instal·lació elèctrica de la casa: el cable trenat és exterior, va per fora de les parets i sostres. El cable està fet de forma trenada per facilitar-ne la manipulació i se subjecta a la porcellana. Té uns visos de porcellana que feien de separadors del cable i d’aquesta manera quedaven subjectes.
 20. 20. Col·lecció d’objectes Cantis, porrons, copes,... Morters Didals
 21. 21. El rellotges.... menció especial I en tot moment, vam saber quina hora era!!! Durant la visita vam poder veure més d’un rellotge i de corda... No té cap rellotge parat i sempre els hi dóna corda, i els hi agrada escoltar el so que fan a les hores en punta. Aquest que veiem a la imatge és ben especial: si no s’hi dona corda cada dia, s’apaga... i això a casa seva no passarà. Ens va comentar que per aquest motiu l’anterior propietari se’n va desfer.
 22. 22. El rellotges Aquest el va canviar per unes sabates Aquest és del segle XII-XIII Aquest és de cucut, el va adquirir a Borges

×