Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Les institucions catalanes, espanyoles i europees

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 25 Ad
Advertisement

More Related Content

Slideshows for you (20)

Similar to Les institucions catalanes, espanyoles i europees (20)

Advertisement

Recently uploaded (20)

Advertisement

Les institucions catalanes, espanyoles i europees

 1. 1. SOCIALS: 3R TRIMESTRE JUDITH MOLINA
 2. 2. ORGANITZACIÓ TERRITORIAL CATALUNYA
 3. 3. LES INSTITUCION S Catalunya és una de les 17 comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Té 41 comarques, agrupades en 4 províncies i la capital és Barcelona.
 4. 4. L’ESTATUT D’AUTONO MIA ÉS LA LLEI MÉS IMPORTANT DE CATALUNYA. DEFINEIX: -El nom del país, Catalunya. -La delimitació del territori i la capital, Barcelona. -Les llenguës oficials, el català i el castellà. -La bandera, l’escut, La Diada Nacional de l’Onze de Setembre i l’himne d’Els Segadors.
 5. 5. EL PARLAMENT ÉS LA INSTITUCIÓ QUE REPRESENTA ELS CIUTADANS DE CATALUNYA. Està format per 135 diputats. Té les següents funcions: -Elaborar lleis. -Escollir el president de la Generalitat. -Controlar el funcionament del Govern. -Aprovar els pressupostos.
 6. 6. LA PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT El president és escollit pel Parlament de Catalunya. El president representa a Catalunya, presideix el Govern autonòmic i tria els consellers que el formen.
 7. 7. EL GOVERN DE LA GENERALITA T Està format pel president i els consellers que ell anomena. Les funcions del Govern de la Generalitat són: -Aplicar les lleis. -Decidir com funcionen les àrees.
 8. 8. ORGANITZACIÓ TERRITORIAL ESPANYA
 9. 9. EL TERRITORI A ESPANYA ESTÀ FORMAT PER: LA MAJOR PART DE LA PENÍNSULA IBÈRICA LES ILLES CANÀRIES LES ILLES BALEARS CEUTA I MELILLA
 10. 10. PENÍNSULA IBÈRICA ESTÀ ENVOLTADA PEL: NORD- Mar Cantàbric. OEST- Oceà Atlàntic. EST / SUD- Mar Mediterrani.
 11. 11. ILLES BALEARS CEUTA - MELILLA Estan situades a l’oceà Atlàntic. Estan situades al mar Mediterrani. Estan situades al nord d’Àfrica.
 12. 12. ELS LÍMITS D’ESPANYA NORD- França, Andorra i el mar Cantàbric. OEST- Portugal i l’oceà Atlàntic. EST- Mar Mediterrani. SUD- Mar Mediterrani i oceà Atlàntic.
 13. 13. L’ORGANITZ ACIÓ DEL TERRITORI Està organitzat en 17 comunitats i 2 ciutats autònomes. Les comunitats estan formades províncies i les províncies per municipis. Els municipis estan governats pels ajuntaments, formats per l’alcalde i els regidors.
 14. 14. LES INSTITUCIONS A ESPANYA
 15. 15. L’any 1978 es va aprobar la Constitució. És un text legal que recull els següents aspectes: -Els drets i els deures de la ciutadania. Espanya té una monarquia parlamentària.
 16. 16. EL CAP DE L’ESTAT El cap de l’Estat és el rei. No pren decisions polítiques ni elabora lleis. Només accepta les decisions de les Corts Generals.
 17. 17. LES CORTS GENERALS Són la institució que elabora i aprova lleis i controla els actes del Govern. Hi ha 2 cambres: -El Congrés dels Diputats. -El Senat. Els membres de les dues, són escollits cada 4 anys. Els diputats elegexien el president del Govern.
 18. 18. EL GOVERN S’encarrega de dirigir l’Estat. Decideix els objectius econòmics, socials i polítics. També dirigeix les relacions internacionals. Està format pel president i els ministres. El president dirigeix i coordina el Govern i respon davant del Congrés. Els ministres ajuden el president en les àrees de: economia, sanitat, investigació, efensa, cultura i medi
 19. 19. EUROPA
 20. 20. UNIÓ EUROPEA És una organització econòmica i política formada per 28 estats o països europeus democràtics. L’euro és la moneda oficial i els ciutadans poden viure, estudiar o treballar en els altres estats de la unió.
 21. 21. HISTÒRIA DE LA UNIÓ EUROPEA L’any 1957, l’Alemanya Federal, Bèlgica, els països Baixos, Luxemburg i França van signar els tractats de Roma i van construir la Comunitat Econòmica Europea (CEE). El 1992, van signar el tractat de Maastrich. I des de llavors es diu Unió Europea (EU). S’ha anat ampliant poc a poc. Espanya va ingressar a l’any 1986.
 22. 22. ELS SÍMBOLS La bandera: L’himne: “L’Oda a l’alegria” de Beethoven. El 9 de maig es celebra el Dia d’Europa.
 23. 23. LES INSTITUCION S EUROPEES Les reunions del Parlament Europeu es celebren a Estrasburg (França) i a Brussel·les (Bèlgica).
 24. 24. LA ZONA EURO: L’AMPLIACIÓ DE LA UE: La majoria de països tenen com a moneda oficial l’euro encara que Suècia, Dinamarca o el Regne Unit, tenen una pròpia. A l’any 1958, la Unió Europea estava formada per 6 estats. S’han passat a 28 però la xifra pot canviar.

×