Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Els romans

293 views

Published on

Power Point creat per la Lucia per estudiar els romans a Hispània.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Els romans

 1. 1. Els Romans Lucia Pascual Baez 5è 2017-2018
 2. 2. L’edat antiga En el primer mil·lenni aC a la península Ibèrica habitaven dos grups de pobles: els ibers i els celtes. Després van arribar pel mar Mediterrani els pobles colonitzadors : els fenicis, els grecs i els cartaginesos .
 3. 3. Els romans i Hispània • Fa més de 2.000 anys, els romans van derrotar als cartaginesos i van conquerir la Península. La van anomenar Hispània i la van convertir en una de les províncíes més importants de l’imperi romà.
 4. 4. Els ibers Els pobles ibers s’estenien pel sud i l’est de la Península. Vivien en pobles emmurallats construïts en zones elevades o a prop d’un riu. Les cases eren rectangulars i es distribuïen formant carrers. Els ibers s'organitzaven en tribus. Moltes estaven governades per un reietó La majoria de la població es dedicava a l’agricultura i la ramaderia. També tenien una llengua i una escriptura pròpies .
 5. 5. Els Celtes Els Celtes ocupaven les terres de la Meseta i de la costa atlàntica de la Península. Vivien en pobles emmurallats i elevats anomenats castres. Les cases eren circulars i es distribuïen pel poblat de manera desordenada.
 6. 6. Mapa de la península en l’època pre-romana
 7. 7. Els pobles colonitzadors Els fenicis van arribar a la Península atrets per la seva riquesa en minerals com l’or y plata. Provenien de l’Àsia i eren bons navegants i excel·lents comerciants. Es van instal·lar a la costa andalusa, on van fundar colònies, com ara Gadir (Cadis). Els grecs van arribar a la costa mediterrània per comerciar amb els metalls la sal i l’espart de la Península .Els cartaginesos venien de l’Àfrica es van instal·lar a les illes Balears i a l’est de la península. Els cartaginesos i els romans es van enfrontar en les guerres púniques. Els romans van vèncer als cartaginesos.
 8. 8. La conquesta romana • Els romans i els cartaginesos es van enfrontar en les guerres púniques. L'any 218 aC els romans van desembarcar a Empúries i van expulsar els cartaginesos. La conquista va durar més de 200 anys.
 9. 9. L’organització d’hispània • Van organitzar el territori el van dividir Hispània en cinc províncies: la Bètica, Luisitània, la Tarraconense, la Gal·lècia i la Cartaginense.
 10. 10. La romanització • Els pobladors de la península van adoptar a poc a poc els costums dels romans. Aquest procés es coneix com a romanització. Es van establir als poblats celtes i ibers i els van transformar en ciutats romanes. • El cristianisme es va convertir en la religió oficial de l’imperi romà.
 11. 11. L’art romà • Els romans eren excel·lents constructors. Feien servir dos Nous materials: el ciment i el formigó, que és una barreja de pedres, ciment i sorra.

×