SlideShare a Scribd company logo

HTA

NJE PERMBLEDHJE E HTA ESENCIAL NE GJUHEN SHQIPE

1 of 23
Download to read offline
HTA
tensioni arterial I rritur eshte
  nje nder shkaqet me
  madhore te semundjeve
  vaskulare qe cojne ne iktus
  cerebral, semundje ishemike
  te zemres, dhe semundje
  periferike vaskulare.
.
  Vrases I heshtur – nderlikime te
  padhimbshme
  Pergjegjes per numrin me te madh te
  vizitave tek mjeku.
  Arsyeja kryesore per marjen e
  medikamenteve.
  25% e popullsise
  Nderlikimet cojne ne diagnoze por vone…
BP = debiti kardiak x rezistenca
 periferike
 Faktore endokrine
  • Renin, Angiotensin, ANP, ADH, Aldosterone.
  Faktore neural
  • Sistemi nervor autonom(simpatik dhe
   parasimpatik)
  Vellimi qarkullues I gjakut
  • natriumi, Mineralokortikoidet, ANP
  Faktore kardiake
  • Frekuenca kardiake & kontraktiliteti.
Faktoret humoral
                Vasokonstriktoret
                 Angiotensina II     vasodilatatoret
  Vellimi gjakut        katekolaminat      Pg & Kinins
  Na+, Aldosterone

                        rezistenca
   TA=    Deb. kardiak
                        periferike
   Faktoret kardiak
frekuenca & kontraktiliteti   Faktoret neural     Faktoret lokale
               αAdrenergic – Cons     pH, Hypoxia
                ß Adrenergic - Dil
1- ESENCIAL:
Ne me shume se 95% te rasteve nuk
 mund te gjendet shkaku. mekanizmat e
 propozuar
perfshjne:
 Retension I shtuar I natriumit
 Hiperaktivizim I sistemit nervor
 simpatik
 Renin angiotenzin e shtuar
 Hiperinsulinemia
 Alteracione ne endotelin vaskular

Recommended

Semundja e hipertensionit
Semundja e hipertensionitSemundja e hipertensionit
Semundja e hipertensionitZajmira Thanasi
 
Hipertensioni
Hipertensioni Hipertensioni
Hipertensioni Dani Muhaj
 
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitHysni Dida
 
Infarkti i miokardit
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokarditMentor Toli
 
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEMINJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM#MesueseAurela Elezaj
 
Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia Hysni Dida
 

More Related Content

What's hot

Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
 
Zemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutZemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutAndiKrasniqi4
 
Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Xhuljana Malka
 
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteHysni Dida
 
Periudha preoperatore
Periudha preoperatorePeriudha preoperatore
Periudha preoperatoreHysni Dida
 
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)Zeqir Kryeziu
 
Mjeksia e urgjences vecorite
Mjeksia e urgjences vecoriteMjeksia e urgjences vecorite
Mjeksia e urgjences vecoriteDrmedicine
 
Rregulla e thjeshtë e treshit
Rregulla e thjeshtë e treshitRregulla e thjeshtë e treshit
Rregulla e thjeshtë e treshitAdelina Fejzulla
 
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Fleurati
 
Triazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhitTriazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhitHysni Dida
 
Triazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorikeTriazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorikeDrmedicine
 
Bazat e Elektrokardiografise
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e ElektrokardiografiseKaakaaa
 
Mesime nga lenda e mjeksis interne, Kardiologji,
Mesime nga lenda e mjeksis interne, Kardiologji,Mesime nga lenda e mjeksis interne, Kardiologji,
Mesime nga lenda e mjeksis interne, Kardiologji,Nezhla Shabani
 
Dhimbja e gjoksit
Dhimbja e gjoksitDhimbja e gjoksit
Dhimbja e gjoksitDrmedicine
 
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptxMARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptxZoja Demaj
 
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeHysni Dida
 
Oksigjenoterapia
OksigjenoterapiaOksigjenoterapia
OksigjenoterapiaHysni Dida
 

What's hot (20)

Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
 
Zemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutZemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakut
 
Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.
 
Observimi
ObservimiObservimi
Observimi
 
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
 
Periudha preoperatore
Periudha preoperatorePeriudha preoperatore
Periudha preoperatore
 
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)
 
Mjeksia e urgjences vecorite
Mjeksia e urgjences vecoriteMjeksia e urgjences vecorite
Mjeksia e urgjences vecorite
 
Rregulla e thjeshtë e treshit
Rregulla e thjeshtë e treshitRregulla e thjeshtë e treshit
Rregulla e thjeshtë e treshit
 
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
 
Triazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhitTriazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit
 
KMPI, HLA, MHC
KMPI, HLA, MHCKMPI, HLA, MHC
KMPI, HLA, MHC
 
Ndertimi i trurit
Ndertimi i truritNdertimi i trurit
Ndertimi i trurit
 
Triazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorikeTriazhi pjesa teorike
Triazhi pjesa teorike
 
Bazat e Elektrokardiografise
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e Elektrokardiografise
 
Mesime nga lenda e mjeksis interne, Kardiologji,
Mesime nga lenda e mjeksis interne, Kardiologji,Mesime nga lenda e mjeksis interne, Kardiologji,
Mesime nga lenda e mjeksis interne, Kardiologji,
 
Dhimbja e gjoksit
Dhimbja e gjoksitDhimbja e gjoksit
Dhimbja e gjoksit
 
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptxMARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
 
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
 
Oksigjenoterapia
OksigjenoterapiaOksigjenoterapia
Oksigjenoterapia
 

Viewers also liked

Fiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaFiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaMilica Sekelji
 
ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem
 ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem
ANATOMIJA Kardiovaskularni sistemAnatomija dr Šarac
 
Arterijska hipertenzija
Arterijska hipertenzijaArterijska hipertenzija
Arterijska hipertenzijadr Šarac
 
Fiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaFiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemadr Šarac
 

Viewers also liked (7)

Fiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaFiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistema
 
ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem
 ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem
ANATOMIJA Kardiovaskularni sistem
 
Arterijska hipertenzija
Arterijska hipertenzijaArterijska hipertenzija
Arterijska hipertenzija
 
Fiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistemaFiziologija kardiovaskularnog sistema
Fiziologija kardiovaskularnog sistema
 
Srce (Heart)
Srce (Heart)Srce (Heart)
Srce (Heart)
 
Srce (cor)
Srce (cor)Srce (cor)
Srce (cor)
 
(2012-12-12) HIPERTENSION ARTERIAL (PPT)
(2012-12-12) HIPERTENSION ARTERIAL (PPT)(2012-12-12) HIPERTENSION ARTERIAL (PPT)
(2012-12-12) HIPERTENSION ARTERIAL (PPT)
 

HTA

 • 2. tensioni arterial I rritur eshte nje nder shkaqet me madhore te semundjeve vaskulare qe cojne ne iktus cerebral, semundje ishemike te zemres, dhe semundje periferike vaskulare. .
 • 3. Vrases I heshtur – nderlikime te padhimbshme  Pergjegjes per numrin me te madh te vizitave tek mjeku.  Arsyeja kryesore per marjen e medikamenteve.  25% e popullsise  Nderlikimet cojne ne diagnoze por vone…
 • 4. BP = debiti kardiak x rezistenca periferike  Faktore endokrine • Renin, Angiotensin, ANP, ADH, Aldosterone.  Faktore neural • Sistemi nervor autonom(simpatik dhe parasimpatik)  Vellimi qarkullues I gjakut • natriumi, Mineralokortikoidet, ANP  Faktore kardiake • Frekuenca kardiake & kontraktiliteti.
 • 5. Faktoret humoral Vasokonstriktoret Angiotensina II vasodilatatoret Vellimi gjakut katekolaminat Pg & Kinins Na+, Aldosterone rezistenca TA= Deb. kardiak periferike Faktoret kardiak frekuenca & kontraktiliteti Faktoret neural Faktoret lokale αAdrenergic – Cons pH, Hypoxia ß Adrenergic - Dil
 • 6. 1- ESENCIAL: Ne me shume se 95% te rasteve nuk mund te gjendet shkaku. mekanizmat e propozuar perfshjne:  Retension I shtuar I natriumit  Hiperaktivizim I sistemit nervor simpatik  Renin angiotenzin e shtuar  Hiperinsulinemia  Alteracione ne endotelin vaskular
 • 7. Faktore qe kontribuojne ne shfaqjen e HTA esencial •gjenetik: hipertensioni eshte me I zakonshem ne disa familjedhe grupe etnike si afro-amerikanet. •Mjedisor: obeziteti;alkoli;jeta sedentare; marja e tepruar e kripes
 • 8.  Renal.  Endokrin  Medikamentet dhe toxinat  Hiertensioni I shtatzanise  Vaskular Ka nje shkak ,trajtimi I te cilit trajton hipertensionin
 • 9. Semundjet cerebrovaskulare dhe semundja koronare perbejne shkaqet madhore te vdekjes ne te semuret hipertensive.keta paciente perballen gjthashtu me nje shpeshtesi te larte te insuficiences renale dhe semundjeve vaskulare periferike.
 • 10. Klasifikimi (sipas shoqerise britanike te hipertensionit) kategoria presioni sistolik presioni diastolik Optimal < 120 < 80 Normal < 130 < 85 normal I larte 130-139 85-89 Hipertension Grada I (I lehte) 140-159 90-99 Grada 2 (I moderuar) 160-179 100-109 Grada 3 (I rende) ≥180 ≥110 Hipertensioni sistolik I izoluar Grada 1 140-149 < 90 Grada 2 ≥160 < 90
 • 11. Hipertensioni malinj ose I akseleruar ndodh kur tensioni rritet sume shpejt dhe shkon ne vlera shume te larta . (prsioni diastolik > 120 mmHg).  Nese nuk trajtohet, mund te coje ne vdekje nga insuficienca renale progresive , insuficienca kardiake, diseksion I aortes ose iktusi cerebral.  Ndryshimet renale prezantohen me : hematuri dhe proteinuri.edema dhe hemoragjia dhe edema cerebral eventuale cojne ne encefalopati, dhe ne retine shaqe hemoragjike.
 • 12. Pacientime hipertension te lehte eshte zakonisht asimptomatik.  vlera me te larta te tensionit mund te shoqerohen me dhimbje koke, epistaxis; urinim te shpeshte naten.. Dipnea shfaqet nese eshte zhvilluar hipertrofia e ventrikulit te majte apo isuficienca kardiake.  hipertension malinj mund te presantohet me: dhmbje kokete forta;crregullime te shikimit ;humbje transitore e ndergjegjes ose simptoma te insuficiences renale..
 • 13. VLERAT E LARA TE TA JANE GJETJA E VETME NE RASTET ME HTA ESENCIAL  Examinimi kardiak mund te zbuloje shenja te hipertrofise se ventrikulit te majte..
 • 14. Grada I – trashje arterioles.  Grada II – spasma Arteriolare fokale. Ngushtim venoz.  Grada III – Hemorragji dhe exudat.  Grada IV - Papiledema
 • 15. investigimet rutine te pacientit hipertensive : I. EKG II.Percaktimi I hematurise apo proteinurise III.Lipidet dhe glukozen ne gjak IV.Kreatinemi, uren etj.
 • 16. Renia ne peshe - BMI < 25 kg/m2  diet me pak yndyrna  diet me pak kripe - < 6 g NaCl ne dite Perdorim I kufizuar I alkolit - ≤ 21 unite/jave per meshkujt dhe ≤ 14 unite/jave per femrat Te pakten 30 minuta ecsje e shpejte ne dite Perdorim I shtuar I frutave dhe perimeve Ulim rriskun kardiovaskular duke ndaluar duhanin dhe duke shtuar perdorimin e vajit te peshkut .
 • 17. Fillimi I terapis ne subjekte me TA sistolik te qendrueshem (TA) ≥ 160 mmHg, ose TA diastolik ≥ 100 mmHg.  Ne pacientet me diabet mellitus, fillimi I terapise hipertensive nese TA sistolik qendron ≥ 140 mmHg, ose TA diastolik qendron ≥ 90 mmHg.  Ne subjektet jodiabetik, qellimi I trajtimit: TA < 140/85 mmHg. .  PER TE ARRITUR VLERAT E SYNUARA DISA PACIENTE KANE NEOJE PER DISA MEDIKAMENTE.  Statna de asperine per te reduktuar rriskun kardiovaskular. Kontrolli I glicemise ne paciente diabetik (HbA1c < 7%).
 • 18. (a) ACE inhibitoret ose Angiotensin receptor antagonistet (b) Beta-bllokuesit (c) Calci-bllokuesit (d) Diuretiket (e) Te tjera: α-blokues, vasodilator direkt, etj
 • 19. Zgjedhja e terapis Zgjedhja e terapis varet:kostoja;konvenienca; pergjigja ndaj trajtimit dhe efektet anesore. Comorbid iteti luan nje rol te renesishem ne medikamentin e zgjedhjes se pare.  Β-blokues ne angine  diuretiket tiazid dhe calcium antagonistet ne te moshuarit  ACE ne insuficience kardiake, post MI, nepfropatin e diabetit tip 1  ARBs ne nefropatin e diabet tip2, intoleranca ndaj ACE  α-bllokues benign hipertrofin beninje te prostates
 • 21. prognosa e hipertensionit varet :  Grada e HTA  Presenca e ndryshimeve ne organet target (retinale, renale, kardiake ose vaskulare)  Faktoret e tjere te riskut per semundje kardiovaskulare, si hiperlipidemia, diabet, duhani, obesiteti, gjini mashkullare  Mosha ne presantim.
 • 22. • Ushehuni shendetshem • Beni aktivitet fizik • Thojini jo duhanit dhe alkolit • Kujdesuni per veten