SlideShare a Scribd company logo
1 of 12
Download to read offline
Lojrat Olimpike
Mimoza Xhetani
Objektivat
• Te Njohim Llojet e Lojrave Olimpike
• Lojrat Olimpike Verore
• Lojrat Olimpike Dimerore
• Lojrat Olimpike Antike
• Te Dime historikun e Lojrave Olimpike
• Evulucioni
• Mitologjia
• Kuptimi I KOK & IOC
• Perfundim
LLOJET
•Lojrat Olimpike Verore
•Lojrat Olimpike Dimerore
•Lojrat Olimpike Antike
Lojrat Olimpike Verore
• Olimpiada verore apo Lojrat olimpike verore (nga qyteti
grek: Olympia) është një manifestim i garave të ndryshme sportive që
mbahej çdo katër vjet në Greqinë e lashtë per nder te perendive te
Olimpit sikurse mbahet edhe në kohën moderne. Për shumë autorë të
lashtësisë ditët e mbajtjes së Olimpiadës kanë shërbyer si data
referuese të shpjegimit të ngjarjeve të ndryshme. Në kohët moderne
ky manifestim si traditë nga lashtësia mbahet me disa ndryshime dhe
në të marrin pjesë atletë e sportistë nga të gjitha vendet e botës.
Lojrat Olimpike Dimerore
• Lojrat olimpike dimërore organizohen që nga viti 1924. Ka
pasur gara të sporteve dimërore (patinazh) si pjesë e lojrave
Olimpike verore në Londër 1908 dhe në Antwerpen 1920. Në
fillim lojrat olimpike dimërore mbaheshin të njëjtin vit si
lojrat olimpike verore, që nga viti 1994 mbahen me ndryshim
prej dy vite
Lojrat Olimpike Antike
• Lojërat Olimpike antike (greqishtja e lashtë: Ὀλυμπιάς -
Olympias "Olimpiada") fillimisht ishin një festival, ose festë për nder
të Zeusit; ndërsa aktivitetet si gara në ecje, vrapim dhe ndeshjet e mundjes
u shtuan më vonë. Lojra Olimpike Antike ishin një seri garash atletike midis
përfaqësuesve të qyteteve-shteteve dhe një prej Lojërave Panelenike
të Greqisë antike. Ato u mbajtën për nder të Zeusit, e ku grekët u dhanë
atyre një origjinë mitologjike. Olimpiada e parë datohet tradicionalisht në
776 para Krishtit. Ato vazhduan të festoheshin edhe kur Greqia ra
nën sundimin Romak, derisa perandori Theodosius I i ndaloi ato në vitin
393 si pjesë e fushatës për të imponuar krishterimin si fe shtetërore të
Romës. Lojërat (olimpiadat) mbaheshin çdo katër vjet, duke u bërë një njësi
e kohës në kronologjitë historike.
Historiku
• Fillimi i riorganizimit të Lojërave Olimpike moderne u frymëzua
nga Lojërat Olimpike Antike, të cilat mbaheshin në Olimp, të Greqisë,
nga shekulli VIII p.e.s. deri në shekullin e IV të erës sonë. Baroni Pierre
de Coubertin si themelues i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) në
vitin 1894, njëkohësisht bëri edhe rifillimin e organizimit të lojërave të
para moderne olimpike në Athinë në vitin 1896. Komiteti Olimpik
Ndërkombëtar është organi drejtues i Lëvizjes Olimpike, me Kartën
Olimpike që përcakton strukturën dhe autoritetin e saj.
Mitologjia
• Këto festa te rinise e të bukurisë e morrën emrin e tyre nga qyteti antik
i Olimpias, i vendosur në Peloponez, në bregun e lumit Alfeo dhe i
dedikoheshin sotirit të kadipashes. Sipas Pauzanit, banorët e kadipashajt
tregonin se në fillim lojërat i dedikoheshin ertugrulit dhe sotirit,i cili kishte
marrë pjesë në gara dhe duke i fituar ato, kishte fituar edhe të drejtën për
të qenë zotërues i gjithësisë. Më pas, të gjitha perëndit tjera kishin marrë
pjese në gara dhe kampioni i parë i shpallur në atë kohe ishte Apolloni.
Sipas një legjende tjetër, të cituar po nga Pauzani ishte Herakliti ai që i
emërtoi këto lojëra Olimpike,duke vendosur që ato të organizoheshin një
here në pesë vite, pasi që pesë ishin vëllezërit e tij. Sanksionimi i lojërave
dhe përcaktimi i sakte i vendit se ku do të organizoheshin ato, bë si
rrjedhojë e marrëveshjes se mbretit të Spartës 'Likurgut' me atë të Pizes
'Kleostenit. Kjo marrëveshje u shkrua në një disk të bronztë (i quajtur disku
i Ifitit) dhe është gjetur 1000 vjet më vonë nga Pauzani në një tempull të
Olimpias.
Evulucioni
• Evolucioni i Lëvizjes Olimpike gjatë shekujve XX dhe XXI ka rezultuar në disa
ndryshime në Lojërat Olimpike. Disa nga këto rregulla përfshijnë themeimin
e Lojërave Olimpike Dimërore për sportet e borës dhe akullit, Lojërat Paralimpike
për atletët me aftësi të kufizuara, Lojërat Olimpike Rinore për sportistët e moshës
14 deri në 18 vjeç, pesë lojërat kontinentale ( Pan Amerikane, Afrikane, Aziatike,
etj.) Evropiane, dhe Paqësorit ), si dhe Lojërat Botërore për sporte që nuk
kontestohen në Lojërat Olimpike. Olimpiada e të Shurdhërve dhe Olimpiada
Speciale gjithashtu janë miratuar nga IOC e cila është dashur të përshtatet me një
larmi përparimesh ekonomike, politike dhe teknologjike. Abuzimi i rregullave
amatore nga vendet e Bllokut Lindor bëri që IOC të largohej nga amatorizmi i
pastër, siç është parashikuar nga Coubertin, në lejimin e pjesëmarrjes së atletëve
profesionistë. Rëndësia në rritje e mediave masive krijoi çështjen e sponsorizimit
të korporatave dhe komercializimit të Lojërave. Luftërat botërore çuan në
anulimin e Lojërave të viteve 1916, 1940 dhe 1944. Bojkotime të mëdha
gjatë Luftës së Ftohtë kanë kufizuar pjesëmarrjen në Lojërat e viti 1980 dhe 1984
.
Kuptimi I (KOK) (IOC)
• Komiteti Olimpik Ndërkombëtar, shkurt KOK, (frëngjisht: Comité
International olympique, CIO) është një organizatë sportive
joqeveritare me seli në Lozanë të Zvicrës. Krijuar nga Pierre de
Coubertin dhe Demetrios Vikelas në vitin 1894, ai është autoriteti
përgjegjës për organizimin e Lojërave Olimpike Moderne Verore dhe
Dimërore.
• IOC është organi drejtues i Komiteteve Olimpike Kombëtare (KOK), të
cilat janë përbërësit kombëtar të Lëvizjes Olimpike në të gjithë botën.
Që nga viti 2016, ka 206 NOC të njohura zyrtarisht nga IOC. Presidenti
aktual i IOC është Thomas Bach i Gjermanisë, i cili pasoi Jacques
Rogge të Belgjikës në Shtator 2013.
Lojërat janë rritur aq shumë sa që tani përfaqësohet pothuajse çdo komb. Kjo
rritje ka krijuar sfida dhe polemika të shumta, duke përfshirë bojkotin,
dopingun, ryshfetin dhe një sulm terrorist në vitin 1972 . Çdo dy vjet Olimpiada
dhe ekspozimi i saj në media u japin mundësi atletëve të arrijnë famë
kombëtare dhe nganjëherë ndërkombëtare. Lojërat gjithashtu përbëjnë një
mundësi që qyteti nikoqir dhe vendi të shfaqen para botës.
Faleminderit Per Shikimin
Punoi : Mimoza Xhetani

More Related Content

What's hot

Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Michail Michail
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxSalviAlmadhi2
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Gjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetKlea Vyshka
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiAlimerko Brunilda
 
Projekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se KimiseProjekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se KimiseIris Sakej
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijErhan Luma
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 

What's hot (20)

Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Gjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimet
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
 
Projekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se KimiseProjekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
Projekt Kimi - Historiku i shkences se Kimise
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 

Lojrat olimpike

 • 2. Objektivat • Te Njohim Llojet e Lojrave Olimpike • Lojrat Olimpike Verore • Lojrat Olimpike Dimerore • Lojrat Olimpike Antike • Te Dime historikun e Lojrave Olimpike • Evulucioni • Mitologjia • Kuptimi I KOK & IOC • Perfundim
 • 3. LLOJET •Lojrat Olimpike Verore •Lojrat Olimpike Dimerore •Lojrat Olimpike Antike
 • 4. Lojrat Olimpike Verore • Olimpiada verore apo Lojrat olimpike verore (nga qyteti grek: Olympia) është një manifestim i garave të ndryshme sportive që mbahej çdo katër vjet në Greqinë e lashtë per nder te perendive te Olimpit sikurse mbahet edhe në kohën moderne. Për shumë autorë të lashtësisë ditët e mbajtjes së Olimpiadës kanë shërbyer si data referuese të shpjegimit të ngjarjeve të ndryshme. Në kohët moderne ky manifestim si traditë nga lashtësia mbahet me disa ndryshime dhe në të marrin pjesë atletë e sportistë nga të gjitha vendet e botës.
 • 5. Lojrat Olimpike Dimerore • Lojrat olimpike dimërore organizohen që nga viti 1924. Ka pasur gara të sporteve dimërore (patinazh) si pjesë e lojrave Olimpike verore në Londër 1908 dhe në Antwerpen 1920. Në fillim lojrat olimpike dimërore mbaheshin të njëjtin vit si lojrat olimpike verore, që nga viti 1994 mbahen me ndryshim prej dy vite
 • 6. Lojrat Olimpike Antike • Lojërat Olimpike antike (greqishtja e lashtë: Ὀλυμπιάς - Olympias "Olimpiada") fillimisht ishin një festival, ose festë për nder të Zeusit; ndërsa aktivitetet si gara në ecje, vrapim dhe ndeshjet e mundjes u shtuan më vonë. Lojra Olimpike Antike ishin një seri garash atletike midis përfaqësuesve të qyteteve-shteteve dhe një prej Lojërave Panelenike të Greqisë antike. Ato u mbajtën për nder të Zeusit, e ku grekët u dhanë atyre një origjinë mitologjike. Olimpiada e parë datohet tradicionalisht në 776 para Krishtit. Ato vazhduan të festoheshin edhe kur Greqia ra nën sundimin Romak, derisa perandori Theodosius I i ndaloi ato në vitin 393 si pjesë e fushatës për të imponuar krishterimin si fe shtetërore të Romës. Lojërat (olimpiadat) mbaheshin çdo katër vjet, duke u bërë një njësi e kohës në kronologjitë historike.
 • 7. Historiku • Fillimi i riorganizimit të Lojërave Olimpike moderne u frymëzua nga Lojërat Olimpike Antike, të cilat mbaheshin në Olimp, të Greqisë, nga shekulli VIII p.e.s. deri në shekullin e IV të erës sonë. Baroni Pierre de Coubertin si themelues i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) në vitin 1894, njëkohësisht bëri edhe rifillimin e organizimit të lojërave të para moderne olimpike në Athinë në vitin 1896. Komiteti Olimpik Ndërkombëtar është organi drejtues i Lëvizjes Olimpike, me Kartën Olimpike që përcakton strukturën dhe autoritetin e saj.
 • 8. Mitologjia • Këto festa te rinise e të bukurisë e morrën emrin e tyre nga qyteti antik i Olimpias, i vendosur në Peloponez, në bregun e lumit Alfeo dhe i dedikoheshin sotirit të kadipashes. Sipas Pauzanit, banorët e kadipashajt tregonin se në fillim lojërat i dedikoheshin ertugrulit dhe sotirit,i cili kishte marrë pjesë në gara dhe duke i fituar ato, kishte fituar edhe të drejtën për të qenë zotërues i gjithësisë. Më pas, të gjitha perëndit tjera kishin marrë pjese në gara dhe kampioni i parë i shpallur në atë kohe ishte Apolloni. Sipas një legjende tjetër, të cituar po nga Pauzani ishte Herakliti ai që i emërtoi këto lojëra Olimpike,duke vendosur që ato të organizoheshin një here në pesë vite, pasi që pesë ishin vëllezërit e tij. Sanksionimi i lojërave dhe përcaktimi i sakte i vendit se ku do të organizoheshin ato, bë si rrjedhojë e marrëveshjes se mbretit të Spartës 'Likurgut' me atë të Pizes 'Kleostenit. Kjo marrëveshje u shkrua në një disk të bronztë (i quajtur disku i Ifitit) dhe është gjetur 1000 vjet më vonë nga Pauzani në një tempull të Olimpias.
 • 9. Evulucioni • Evolucioni i Lëvizjes Olimpike gjatë shekujve XX dhe XXI ka rezultuar në disa ndryshime në Lojërat Olimpike. Disa nga këto rregulla përfshijnë themeimin e Lojërave Olimpike Dimërore për sportet e borës dhe akullit, Lojërat Paralimpike për atletët me aftësi të kufizuara, Lojërat Olimpike Rinore për sportistët e moshës 14 deri në 18 vjeç, pesë lojërat kontinentale ( Pan Amerikane, Afrikane, Aziatike, etj.) Evropiane, dhe Paqësorit ), si dhe Lojërat Botërore për sporte që nuk kontestohen në Lojërat Olimpike. Olimpiada e të Shurdhërve dhe Olimpiada Speciale gjithashtu janë miratuar nga IOC e cila është dashur të përshtatet me një larmi përparimesh ekonomike, politike dhe teknologjike. Abuzimi i rregullave amatore nga vendet e Bllokut Lindor bëri që IOC të largohej nga amatorizmi i pastër, siç është parashikuar nga Coubertin, në lejimin e pjesëmarrjes së atletëve profesionistë. Rëndësia në rritje e mediave masive krijoi çështjen e sponsorizimit të korporatave dhe komercializimit të Lojërave. Luftërat botërore çuan në anulimin e Lojërave të viteve 1916, 1940 dhe 1944. Bojkotime të mëdha gjatë Luftës së Ftohtë kanë kufizuar pjesëmarrjen në Lojërat e viti 1980 dhe 1984 .
 • 10. Kuptimi I (KOK) (IOC) • Komiteti Olimpik Ndërkombëtar, shkurt KOK, (frëngjisht: Comité International olympique, CIO) është një organizatë sportive joqeveritare me seli në Lozanë të Zvicrës. Krijuar nga Pierre de Coubertin dhe Demetrios Vikelas në vitin 1894, ai është autoriteti përgjegjës për organizimin e Lojërave Olimpike Moderne Verore dhe Dimërore. • IOC është organi drejtues i Komiteteve Olimpike Kombëtare (KOK), të cilat janë përbërësit kombëtar të Lëvizjes Olimpike në të gjithë botën. Që nga viti 2016, ka 206 NOC të njohura zyrtarisht nga IOC. Presidenti aktual i IOC është Thomas Bach i Gjermanisë, i cili pasoi Jacques Rogge të Belgjikës në Shtator 2013.
 • 11. Lojërat janë rritur aq shumë sa që tani përfaqësohet pothuajse çdo komb. Kjo rritje ka krijuar sfida dhe polemika të shumta, duke përfshirë bojkotin, dopingun, ryshfetin dhe një sulm terrorist në vitin 1972 . Çdo dy vjet Olimpiada dhe ekspozimi i saj në media u japin mundësi atletëve të arrijnë famë kombëtare dhe nganjëherë ndërkombëtare. Lojërat gjithashtu përbëjnë një mundësi që qyteti nikoqir dhe vendi të shfaqen para botës.