Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
• Shëndeti është niveli i efikasitetit funksional apo
metabolike së qenies së gjallë. Tek njeriu, kjo është
gjendja e përg...
• Termi “i shëndetshem", është gjithashtu e përdorur
gjerësisht në kontekstin e shumë lloje të organizatave
jo-jetuar dhe ...
• Sipas definicionit të Organizata Botërore e Shëndetësisë,
shëndeti është “gjendja e mirëqenies së plotë fizike,
shpirtër...
• Drogë është cdo substancë e huaj kimike që ndryshon
funksionimin e një sistemi biologjik. Shumë substanca
mund të shërbe...
• Të gjitha drogat e paligjshme kanë një efekt të
menjëhershëm fizik, për të cilin mund të lexoni në
këtë broshurë. Por dr...
• Kanabisi është një lëndë si duhani, me ngjyrë
mes të gjelbrës dhe kafesë, e cila përbëhet nga
lulet dhe gjethet e sipërm...
• Kanabisi i jep përdoruesit një ndjesi relaksimi dhe
kënaqësie dhe ndonjëherë I vendos në një gjendje euforie.
Përdoruesi...
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

1

Share

Download to read offline

Shendeti Dhe Droga

Download to read offline

Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Shendeti Dhe Droga

  1. 1. • Shëndeti është niveli i efikasitetit funksional apo metabolike së qenies së gjallë. Tek njeriu, kjo është gjendja e përgjithshme e mendjes, trupit dhe shpirtit të një personi, zakonisht do të thotë të jenë i lirë nga sëmundjet, dëmtimi ose dhimbja. Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO) e ka definuar shëndetin në kuptimin e saj më të gjerë në kushtetutën e saj 1948 si "një gjendje të përfunduar fizike, mendore. Aktivitetet e sistematike për të parandaluar apo kuruar problemet e shëndetit dhe promovimin e shëndetit të mirë në njerëzit janë ndërmarrë nga ofruesit e kujdesit shëndetësor. Aplikime në lidhje me shëndetin e kafshëve janë të mbuluara nga shkencat veterinare.
  2. 2. • Termi “i shëndetshem", është gjithashtu e përdorur gjerësisht në kontekstin e shumë lloje të organizatave jo-jetuar dhe ndikimeve të tyre për të mirën e njerëzve, të tilla si në kuptimin e komuniteteve të shëndetshme, qytete të shëndetshme apo mjedise të shëndetshme. Përveç ndërhyrjeve të kujdesit shëndetësor dhe rrethinat e një personi, një numër faktorësh të tjerë janë të njohur për të ndikuar në gjendjen shëndetësore të individëve, duke përfshirë sfond të tyre, mënyrën e jetesës, dhe, kushtet sociale ekonomike, dhe shpirtërore.Këto janë të referuara si "përcaktues të shëndetit". Studimet kanë treguar se nivelet e larta të stresit mund të ndikojë në shëndetin e njeriut.
  3. 3. • Sipas definicionit të Organizata Botërore e Shëndetësisë, shëndeti është “gjendja e mirëqenies së plotë fizike, shpirtërore dhe sociale e jo vetëm mungesa e sëmundjes dhe rraskapitja”. Është vështirë të definohet nocioni i shëndetit dhe i sëmundjes, ndërsa në format kaluese të përkufizohet, meqë shëndetin optimal dhe sëmundjen e shprehur e lidhin në një sërë gjendjesh në të cilat mund të jetë organizmi.
  4. 4. • Drogë është cdo substancë e huaj kimike që ndryshon funksionimin e një sistemi biologjik. Shumë substanca mund të shërbejnë si droga, përfshirë qetësuesit e dhimbjeve, alkooli, nikotina, kafeina, ontibiotikët, drogat klinike dhe drogat e paligjshme psikoaktive. Jo të gjitha drogat janë të paligjshme. Për shembull, kafeina (e cila gjendet në kafe ose në pijen “Coca- Cola”), nikotina (e cila gjendet në cigare) dhe alkooli teknikisht janë të gjitha droga të ligjshme edhe pse zakonisht nuk quhen të tilla. Barnat, si ato që shiten me recetë të lëshuar nga mjeku ashtu edhe ato që shiten pa recetë nëpër farmaci, janë droga të ligjshme të cilat na ndihmojnë të shërohemi nga sëmundjet.
  5. 5. • Të gjitha drogat e paligjshme kanë një efekt të menjëhershëm fizik, për të cilin mund të lexoni në këtë broshurë. Por drogat mund të pengojnë shumë edhe zhvillimin psikologjik dhe emocional, sidomos te të rinjtë. • Klasifikimi i drogave : • Opiatet • Kanabis • Kokaina • Ekstazia • Heroina • Metamfetamina • Morfina • Kafeina
  6. 6. • Kanabisi është një lëndë si duhani, me ngjyrë mes të gjelbrës dhe kafesë, e cila përbëhet nga lulet dhe gjethet e sipërme të thara të bimës së kërpit. Rrëshira e kanabisit apo, siç quhet ndryshe, hashashi, është mbetja e tharë e një lënde që nxirret nga pjesa e sipërme e lulëzuar e bimës së kërpit, e cila kthehet në pluhur ose presohet në forma. Vaji i kanabisit ose, siç quhet ndryshe, vaji i hashashit, është një lëng i cili nxirret ose nga bima e tharë ose nga rrëshira.
  7. 7. • Kanabisi i jep përdoruesit një ndjesi relaksimi dhe kënaqësie dhe ndonjëherë I vendos në një gjendje euforie. Përdoruesi mund të provojë edhe një ndjesi më të forte të shqisave të shikimit, nuhatjes, shijes dhe dëgjimit. Tymi i kanabisit përmban 50 për qind shumë katran se cigaret me përmbajtjen më të lartë të katrani, gjë që i vendos përdoruesit në një rrezik më të madh të kancerit të mushkërive dhe të sëmundjeve të tjera të sistemit të frymëmarrjes.
  • LeandriMedolli

    Jun. 27, 2016

Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga

Views

Total views

3,435

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

23

Actions

Downloads

36

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×