SlideShare a Scribd company logo

Gjeografi - Evropa

E
Erdi Dibra

Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa Gjeografi - Evropa

1 of 29
Download to read offline
Gjeografi - Evropa
• Evropa është një kontinent që përfshin pjesën më
perëndimor të Euroazisë. Evropa kufizohet nga
Oqeani Arktik në veri, Oqeani Atlantik në perëndim,
dhe Detit Mesdhe në jug. Në lindje dhe juglindje,
Evropa është në përgjithësi konsiderohet si i ndarë
nga Azia nga ndarjeve pellgut Ural dhe malet e
Kaukazit, lumi Ural, Kaspik dhe Deti i Zi, si dhe ujore
e ngushticës turke.
• Evropa është kontinenti i
dytë më i vogël në botë me
sipërfaqe, duke mbuluar
rreth 10.180.000 kilometra
katrorë ose 2% e
sipërfaqes së Tokës dhe
rreth 6.8% të sipërfaqes
tokësore.Rusia merr 40%
të kontinentit ndërsa
Qyteti i Vatikanit është më
i vogël. Evropa është
kontinenti i tretë më i
populluar pas Azisë dhe
Afrikës, me një popullsi
prej 739-743 milion ose
rreth 11% e popullsisë së
botës.
• Evropa zë 7,8% të sipërfaqes së
ngurtë të Tokës. Për nga
madhësia sipërfaqes Evrpoa
është kontinenti i pestë, ndërsa
për nga numri i banorëve zë
vendim e dytë, pas Azisë.
Evropa pa BSHP ka vetëm 5,09
milionë mk² dhe 517 milione
banorë me dendësi 100 banorë
në km², kurse së bashku me
pjesën e BSHP-së ka
10,5milionë km², 729
milionë banorë dhe denësinë
prej 70 b/km².
• Emri Evropë rrjedh nga emri EREB që d.m.th.
perëndim i diellit. Kështu e kanë quajtur popujt e
Lindjes së Afërt. Evropa ka pozitë të përshtatshme
gjeografike. Duke e shikuer pozitën e Evropës në
hartën e botës ose në glob, na bie në sy se
kontinenti ynë ka një pozitë qendrore
në hemisferën veriore. Pjesa më e madhe e saj
gjendet në brezin mesatar klimatik verior. Vetëm
skaji më verior shtrihet në brezin e ftohtë (polar)
dhe ai më jugor në zonën subtropikale. Evropa në të
tri anët është e rrethuar me dete dhe oqeane.
• Fjala "Evropë" ka përdorime të shumta. Kryesoret
janë gjeografike dhe politike.
• Nga ana gjeografike, Evropa është siujdhesa më perëndimore
e kontinentit të Evroazisë ; limitet e saj janë të përfunduara
qartë nga deti në Veri, Jug dhe Perëndim. Malet Urale zakonisht
merren si kufiri lindor i Evropës, së bashku me Lumin Ural,
dhe Detin Kaspik. Mund të merret parasysh që Evropa kufizohet
në juglindje nga Malet Kaukaze, Deti i Zi dhe ngushticat ujore që
e lidhin atë me Mesdheun.
• Nga ana politike, Evropa përbëhet nga vendet e Bashkimit
Evropian, por mund të ndodhi që t'i drejtohet vendeve që janë
anëtare të Këshillit të Evropës, i cili ka 47 anëtarë ku përfshihen
edhe 27 shtetet e Bashkimit Evropian.

Recommended

Rajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes PerendimoreRajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes PerendimoreKlevi Hoxha
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEErgi Nushi
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperiseinescela
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 

More Related Content

What's hot

Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Evropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaLili Salca
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Matematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiAdmin Nuriu
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shkollë
 

What's hot (20)

Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Evropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. Gjeografia
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Matematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesi
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939
 

Viewers also liked

Evropa veriore
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa veriorepse123
 
Evropa veriore
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa verioreAn An
 
Rajoni Amerikano Verior
Rajoni Amerikano VeriorRajoni Amerikano Verior
Rajoni Amerikano VeriorEdward Newgate
 
Amerika Jugore
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika JugoreSsidorela
 
Amerika power point
Amerika power pointAmerika power point
Amerika power pointrecluso123
 
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajirena kotobelli
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiUeda Rrukaj
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
 
New microsoft power point presentation
New microsoft power point presentationNew microsoft power point presentation
New microsoft power point presentationukixh
 
Gjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa VerioreGjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa VerioreErdi Dibra
 
Ishujt britanike
Ishujt britanikeIshujt britanike
Ishujt britanikeAn An
 
Gjeografia 6 " Hartat"
Gjeografia 6 " Hartat"Gjeografia 6 " Hartat"
Gjeografia 6 " Hartat"Aldo Musaj
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugutArlinda
 
Dituri natyre
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyrekaltersi
 

Viewers also liked (20)

Evropa veriore
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa veriore
 
Amerika veriut
Amerika veriutAmerika veriut
Amerika veriut
 
Evropa veriore
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa veriore
 
Projekt Gjeografi
Projekt GjeografiProjekt Gjeografi
Projekt Gjeografi
 
Irlanda
IrlandaIrlanda
Irlanda
 
Rajoni Amerikano Verior
Rajoni Amerikano VeriorRajoni Amerikano Verior
Rajoni Amerikano Verior
 
Evropa
EvropaEvropa
Evropa
 
Amerika Jugore
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika Jugore
 
Amerika power point
Amerika power pointAmerika power point
Amerika power point
 
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
 
New microsoft power point presentation
New microsoft power point presentationNew microsoft power point presentation
New microsoft power point presentation
 
Gjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa VerioreGjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa Veriore
 
Ishujt britanike
Ishujt britanikeIshujt britanike
Ishujt britanike
 
Gjeografia 6 " Hartat"
Gjeografia 6 " Hartat"Gjeografia 6 " Hartat"
Gjeografia 6 " Hartat"
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Dituri natyre
Dituri natyreDituri natyre
Dituri natyre
 
KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN
 

Similar to Gjeografi - Evropa

Similar to Gjeografi - Evropa (13)

Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone
 
Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
 
Austria dhe zvicrra 1
Austria dhe zvicrra 1Austria dhe zvicrra 1
Austria dhe zvicrra 1
 
UNE DHE EUROPA
UNE DHE EUROPA UNE DHE EUROPA
UNE DHE EUROPA
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
GUIDE TURISTIKE NE RAJONIN E EUROPES VERIORE
GUIDE TURISTIKE NE RAJONIN E EUROPES VERIOREGUIDE TURISTIKE NE RAJONIN E EUROPES VERIORE
GUIDE TURISTIKE NE RAJONIN E EUROPES VERIORE
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
12Ermedin
12Ermedin12Ermedin
12Ermedin
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1
 

More from Erdi Dibra

Pershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazeveErdi Dibra
 
All ready and packed!
All ready and packed!  All ready and packed!
All ready and packed! Erdi Dibra
 
Peaceful People
Peaceful People Peaceful People
Peaceful People Erdi Dibra
 
Muzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikoreMuzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikoreErdi Dibra
 
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriErdi Dibra
 
Kimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikKimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikErdi Dibra
 
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi
Biologji - Poleni dhe PluhurimiBiologji - Poleni dhe Pluhurimi
Biologji - Poleni dhe PluhurimiErdi Dibra
 
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Erdi Dibra
 
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveErdi Dibra
 
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Erdi Dibra
 
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaMuzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaErdi Dibra
 
Biologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaErdi Dibra
 
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajBiologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajErdi Dibra
 
Journey Into Space
Journey Into SpaceJourney Into Space
Journey Into SpaceErdi Dibra
 
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve KurrizoreBiologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve KurrizoreErdi Dibra
 

More from Erdi Dibra (17)

Magnetet
Magnetet Magnetet
Magnetet
 
Pershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e Shtazeve
 
Kokaina
Kokaina Kokaina
Kokaina
 
All ready and packed!
All ready and packed!  All ready and packed!
All ready and packed!
 
Peaceful People
Peaceful People Peaceful People
Peaceful People
 
Muzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikoreMuzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikore
 
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
 
Kimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikKimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi Periodik
 
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi
Biologji - Poleni dhe PluhurimiBiologji - Poleni dhe Pluhurimi
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi
 
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
 
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
 
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
 
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaMuzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
 
Biologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - Frymemarrja
 
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajBiologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
 
Journey Into Space
Journey Into SpaceJourney Into Space
Journey Into Space
 
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve KurrizoreBiologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
 

Gjeografi - Evropa

 • 2. • Evropa është një kontinent që përfshin pjesën më perëndimor të Euroazisë. Evropa kufizohet nga Oqeani Arktik në veri, Oqeani Atlantik në perëndim, dhe Detit Mesdhe në jug. Në lindje dhe juglindje, Evropa është në përgjithësi konsiderohet si i ndarë nga Azia nga ndarjeve pellgut Ural dhe malet e Kaukazit, lumi Ural, Kaspik dhe Deti i Zi, si dhe ujore e ngushticës turke.
 • 3. • Evropa është kontinenti i dytë më i vogël në botë me sipërfaqe, duke mbuluar rreth 10.180.000 kilometra katrorë ose 2% e sipërfaqes së Tokës dhe rreth 6.8% të sipërfaqes tokësore.Rusia merr 40% të kontinentit ndërsa Qyteti i Vatikanit është më i vogël. Evropa është kontinenti i tretë më i populluar pas Azisë dhe Afrikës, me një popullsi prej 739-743 milion ose rreth 11% e popullsisë së botës.
 • 4. • Evropa zë 7,8% të sipërfaqes së ngurtë të Tokës. Për nga madhësia sipërfaqes Evrpoa është kontinenti i pestë, ndërsa për nga numri i banorëve zë vendim e dytë, pas Azisë. Evropa pa BSHP ka vetëm 5,09 milionë mk² dhe 517 milione banorë me dendësi 100 banorë në km², kurse së bashku me pjesën e BSHP-së ka 10,5milionë km², 729 milionë banorë dhe denësinë prej 70 b/km².
 • 5. • Emri Evropë rrjedh nga emri EREB që d.m.th. perëndim i diellit. Kështu e kanë quajtur popujt e Lindjes së Afërt. Evropa ka pozitë të përshtatshme gjeografike. Duke e shikuer pozitën e Evropës në hartën e botës ose në glob, na bie në sy se kontinenti ynë ka një pozitë qendrore në hemisferën veriore. Pjesa më e madhe e saj gjendet në brezin mesatar klimatik verior. Vetëm skaji më verior shtrihet në brezin e ftohtë (polar) dhe ai më jugor në zonën subtropikale. Evropa në të tri anët është e rrethuar me dete dhe oqeane.
 • 6. • Fjala "Evropë" ka përdorime të shumta. Kryesoret janë gjeografike dhe politike. • Nga ana gjeografike, Evropa është siujdhesa më perëndimore e kontinentit të Evroazisë ; limitet e saj janë të përfunduara qartë nga deti në Veri, Jug dhe Perëndim. Malet Urale zakonisht merren si kufiri lindor i Evropës, së bashku me Lumin Ural, dhe Detin Kaspik. Mund të merret parasysh që Evropa kufizohet në juglindje nga Malet Kaukaze, Deti i Zi dhe ngushticat ujore që e lidhin atë me Mesdheun. • Nga ana politike, Evropa përbëhet nga vendet e Bashkimit Evropian, por mund të ndodhi që t'i drejtohet vendeve që janë anëtare të Këshillit të Evropës, i cili ka 47 anëtarë ku përfshihen edhe 27 shtetet e Bashkimit Evropian.
 • 8. • Europa përbën te pestën perëndimore të Euroazisë. Ajo ka një raport të lartë të bregdetit për toke se çdo kontinent tjetër ose nënkontinenti. Kufijtë e saj detare përbëhen nga Oqeanit Arktik në veri, Oqeani Atlantik në perëndim, dhe Mesdheut, Zi, Kaspik dhe detet në jug. Toka në Evropë tregon ndryshim të madh brenda zonave relativisht të vogla. Rajonet jugore janë më shumë malore, ndërsa lëviz në veri terreni zbret nga Alpet e larta dhe Karpatet, përmes vendet e larta kodrinore, në, fusha të gjera të ulëta veriore, të cilat janë të mëdha në
 • 9. • Për kah përthyeshmëria e vijës bregdetare Evropa zë vendin parë midis kontinenteve në botë. Sipërfaqja e ishujve dhe gadishujve përbën 1/3 e sipërfaqes së saj, ndërsa vija bregdetare është e gjatë 38 000 km . Në disa pjesë bregu i detit është i ulët dhe i butë, në pjesët e tjera lartë dhe i rrëpinjtë. • Gadishujt e Evropës: Gadishulli Ballkanik, Gadishulli Apenin, Gadishulli Pirinej (Iberik), Gadishulli Skandinav etj. • Ishujt më të mëdhenj: Britania e Madhe, Islanda, Irlanda, Sicilia, Sardenja, Korsika, Qi pro, Kreta etj.
 • 10. • Evropa ka ultësira por edhe male të larta. Ky kontinent ka lartësinë më të vogël mbidetare (vetëm 300 m, toka botërore 875 m). Pjesa më e madhe Evropës (2/3) është e ulët (deri në 200 m) dhe vetëm 17 % është tokë malore. Në Evropë dallohen malet vjetra dhe të reja. Malet e vjetra janë krijuar para qindra milionë vjetësh. Këto i përfshijnë malet qendrore në Evropën e Mesme (masivi qendror në Francë, malet në Gjermani dhe Çeki) malet në ishujt britanik, Gadishullin Ballkanik etj. Këtu bëjnë pjesë edhe malet Rodope në Gadishullin Ballkanik. Fuqitë e jashtme gjatë kohës së gjatë i kanë ulur dhe rrumbullakuar këto male duke krijuar në mes tyre lugina të gjera lumore.
 • 11. • Malet e vjetra • Malet e vjetra dallohen edhe për nga pasuritë minerale, sidomos me qymyr dhe hekur. Këto, pasuri kanë ndihmuar zhvillimin ekonomik të vendeve në të cilat gjenden këto pasuri. Pjeset me te vjetra te Evropes me prejardhje arkaike jane Platforma ruse dhe Mbruroja Baltike . • Malet e reja • Malet e reja janë krijuar më vonë (para 60 milionë vjetësh) dhe dallohen ma vargmale, male të larta, të mprehta, gryka e lugina të ngushta dhe me aktivitet vullkanik (Etna, Vezufi etj.) e seizmik (tërmete). Vargmalet kryesore në Evropë janë: Alpet, Karpatet, Dinariket, Sharopindet, etj. Alpet shtrihen në Evropën Qendrore dhe Jugore, Apeninet në Gadishullin Apenin, Pirinejet në ate Pirinej. Karapatet në lindje të Alpeve në formë gjysmëharku e rrethojnë Ultësirën e Panonisë. Në Gadishullin Ballkanik shtrihen Dinariket, Sharopindet dhe mali Balkan.
 • 12. • Për shkak se Evropa ka formën e një gadishulli të madh, dhe se është e hapur ndaj Oqeanit Atlantik, Detit Mesdhe, Oqeanit të Ngrirë të Veriut dhe ultësirës Siberiane, pjesët e sajë rrahën nga masat ajrore të lagështa të Atlantikut, të ngrohta të Mesdheut dhe të ftohta nga pjesët kontinentale të BSHP-së. • Moti mbi kontinentin e Evropës varet nga lëvizja e cikloneve dhe anticikloneve. Ciklonet krijohen rreth Islandës dhe duke lëvizur në drejtim të kontinentit sjellin shi, borë, mjegull, erë. Anticiklonet gjatë verës krijohen mbi ishujt Azore në oqeanin Atlantik dukesjellë kohe të ngrohtë dhe dimrit në Siberi kur shkaktojnë kohë të ftohtë e me borë.
 • 13. • Veçori e përgjithshme klimës në Evropës është rritja e temperaturës prej veriut kah jugu dhe prej perëndimit kah lindja, ndërsa reshjet zvogëlohen në drejtim te lindjes dhe jugut. Gjatë dimrit temperaturat rriten duke shkuar kah jugu dhe perëndimi. Sasia e reshjeve në perëndim është rreth 2000 mm, ndërsa Ultësira Lindore 400-600. • Në Evropë dallojmë disa tipe të klimës: 1 Klima mesdhetare • 2 Klima kontinentale • 3 Klima polare-subpolare • 4 Klima malore-alpine
 • 14. • Klima mesdhetare • Klima mesdhetare (subtropikale) përfshinë viset pranë brigjeve të Detit Mesdhe. Ajo ka klime te thate.Nga deti Mesdhe edhe ka marrë emrin Klima Mesdhetare. • Viset me klimë mesdhetare
 • 15. • Klima kontinentale • Klima kontinentale mbizotëron në viset e Evropës Qendrore, Lindore, Juglindore dhe Veriore, por më e theksuar është në Evropën Lindore (Ultësira e Ukrainës, Ruse, e Panonisë etj.). • Veçori kryesore të saj janë verat e nxehta, dimrat e ftohtë me ngrica dhe shum borë. Reshje ka pak, por ato bien gjatë verës, kur bimëve u duhen më shumë. • Klima polare-subpolare • Klima polare-subpolare mbizotëron në viset rreth Poli të Veriut. Temperaturat janë të ulëta, erëra të forta të ftohta dhe me pak të reshuranë formë të borës.
 • 16. • Klima malore-alpine • Klima malore-alpine mbizotëron në viset rreth Poli të Veriut. Temperaturat janë të ulëta, erëra të forta të ftohta dhe me pak të reshuranë formë të borës. Mbizotëron në viset malore. Për nga temperaturat i ngjanë klimës polare, por ka më shum ë të reshura. Përveç brezave horizontal vegjetativ ekzistojnë edhe brezat vertikalë, të cilat nderojnë kështu : tokat e punuara me kultura të ndryshme bujqësore, drunj gjetherënës, pyjet e përziera, pyjet gjethembajtëse (pishat), kullosat malore dhe shkretirat malore.
 • 17. • Evropa në krahasim me kontinentet tjera ka lumenj të vegjël dhe të shkurtër. Relievi dhe klima kanë ndikuar që në Evropë të ketë ndryshime sa i përket pasurisë me lumenj, gjatësisë së tyre, dendësisë dhe sasisë së ujit. Rrjeti më i dendur i lumenjve është në Evropën Veri-perëndimore, ndërsa lumenjtë më të gjatë dhe me pellgje më të mëdha janë në Evropën e Mesme dhe atë Lindore. • Të gjithë lumenjtë e Evropës u takojnë pesë ujëmbledhësve : Ujëmbledhësi i Oqeanit Atlantik, Oqeanit të Ngrirë, i Detit të Veriut, Detit Baltik, Detit të Zi dhe Detit Mesdhe.
 • 18. Bashkimi Evropian • Bashkimi Evropian është një bashkësi e disa shteteve Evropiane e themeluar me qëllim të lirisë së qarkullimit të mallrave. Në fillim të themelimit përbëhej nga një numër i vogël shtetesh. Me rënien e Bashkimit Sovjetik, u bë paraqitja e kërkesave për anëtarësim nga shtete ish-komuniste. Edhe pse si organizatë gjithë- Evropiane është Këshilli i Sigurimit të Evropës, nga shumë vende të botës edhe BE njihet si organizatë gjithë Evropiane. • Qëndrat politikeBrukseli (kryeqyteti) • Luksemburgu • Strasbourg Shtete Anëtare 28 shtete
 • 19. • Evropa Perëndimre është regjioni më i zhvilluar i Evropës. Përbëhet nga gjashtë shtete të Unionit Evropian dhe Monakos. • Mbretëria e Bashkuar, Irlanda, Holanda, Belgjika, Lukse mburgu, Franca, Monako dhe Korsika. • Evropa Perëndimore me tërë pjesën e saj del në Oqeanin Atlantik, andaj shpesh në literaturën gjeografike quhet regjion i Atlantikut. Evropa Perëndimore ka shtrirje meridionale prej Skocisë në veri, deri te Spanja, në jug. • Evropa Perëndimore për shkak të pozitës së saj quhet edhe ” dritarja e Evropës në botë”
 • 20. • Evropa e Mesme është regjion i Evropës kufijtë e së cilit vështirë definohen. Evropa e Mesme shtrihet ndërmjet asaj Perëndimore, Jugore dhe Evropës lindore. • Zakonisht konsiderohet se Evropës së Mesme i takojnë Gjermania, Polonia, Çekia, Sllovakia, Zvicra, Austria, Hungaria, Estonia,Lituania,Letonia,Sllovenia • Ka pozitë shumë të mirë gjeografike sepse është urë lidhëse mes Evropës Perëndimore, Evropes Jugore dhe Evropes Lindore. • Evropa e Mesme përfshinë 10 % të sipërfaqes së Evropës dhe 23,1 % të popullsisë.
 • 21. • Evropa Jugore është pjesë jugore e kontinentit të Evropës, në basenin e Detit Mesdhe. Evropa Jugore përbëhet prej tre gadishujve: Ballkanik, Apenin dhe Pirinej, si dhe shumë ishujve që gjenden pranë tyre. Evropa Jugore është është kuptim më i gjerë se Evropa Mesdhetare. Evropa Mesdhetare pëfshin vendet përgjatë bregdetit të Detit Mesdhe dhe pjesëve që janë në gji të tij. Në pozitën gjeografike të Evropës Jugore rol të rëndësishëm luan Deti Mesdhe. Deti Mesdhe ka pozitë shumë të mirë gjeografike. Me poziten e tij qendrore ka shërbyar si rrugë lidhëse mes tri kontinentesh: Evropës,Afrikës dhe Azisë
 • 22. Evropa Lindore • Evropa Lindore është një term që i referohet regjionit gjeopolitik të pjesës lindore të Evropës. Ajo ze ekstremin lindor te Evropes dhe shtireht midis Finlandes, Polonise, Sllovakise, Humgaris edhe Rumanise ne perendim dhe maleve Ural ne lindje. Kufirin verior e bejne deti I Bardhe, deti Barenc e ate jugor deti I Zi dhe liqeni Kaspik.
 • 23. Evropa Veriore • Evropa veriore është hapësira e cila përfshinë pjesën veriore të Evropës. Shtetet që përbëjnë Evropën veriore janë : Islanda, Norvegjia,Suedia, Finlanda, Danimarka, Litua nia, Letonia dhe Estonia. Evropa veriore ka pozitë skajore gjeografike.
 • 24. Disa nga qytetet me te medha te Evropes