SlideShare a Scribd company logo

Biologji - Poleni dhe Pluhurimi

E
Erdi Dibra

Biologji - Poleni dhe Pluhurimi Biologji - Poleni dhe Pluhurimi Biologji - Poleni dhe Pluhurimi Biologji - Poleni dhe Pluhurimi Biologji - Poleni dhe Pluhurimi Biologji - Poleni dhe Pluhurimi Biologji - Poleni dhe Pluhurimi Biologji - Poleni dhe Pluhurimi

1 of 8
Download to read offline
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi
• Sapo lind dielli dhe kur perendon dielli, bletet
vijne me nji ngarkese te pazakonte: nji pluhur
ne ngjyre ari dhe me parfum. Ky eshte poleni.
Quhet mrekullia e jetes, mijera pjese te vogla
te mbledhura nga lule te ndryshme. Sipas
ngjyres mund te dallojme nga cila lule vjen: I
verdhe, nga luledielli, pak me I kuq, me siguri
nga lulet e molles etj. Bletet mbledhin polen
nga lule te ndryshme, poleni eshte multi
ngjyresh dhe ka veti kurative.
Poleni
• Poleni eshte organ mashkullor i shumimit
tek bimet,te cilen bleta e mbledh dhe e
leshon mbi te ne lendet e saj jargore,gje e
cila i jep atij vetite sheruese.
• Bleta e mbledh polenin dhe e deponon ate
mbrenda hojeve per tu ushqyer me te.
• Poleni eshte burimi kryesor I proteines dhe
vitamineve per bletet
• Poleni në bimë përdoret për transferimin e
materialit gjenetik mashkullor nga nje
tjetër lule të vetme të stigmës e një tjetër
në ndër-pllenim.
Perberesit e polenit :
• 1. Proteina : 25-35%
• 2. Yndyrera : 5%
• 3. Sheqerna : 35%
• 4. Uje : 8-12%
• 5. Vitamina : Grupin e vitaminave A,B,C dhe H.
• 6. Minerale : Poleni permban nje numer te madh
mineralesh te domosdoshme per njeriun, si :
kalciumi,alumini,bakeri,plumbi etj.
• Fermente dhe Enzima : Poleni permban nje numer
te madh prej tyre si :
invertasen,fosfatasen,diastasen etj.
• Pllenim është proces me të cilin poleni është
transferuar në organet riprodhuese te organet
femerore te bimes, duke bërë të
mundur fekondimin për të marrë vendin.
• Ashtu si të gjitha organizmat e gjalle kanë një
qëllim të vetëm të madh: për të kaluar
informacionin e tyre gjenetike për në gjeneratën
e ardhshme. Njësia riprodhues është
fara, dhe pllenimi është një hap thelbësor në
prodhimin e farërave.
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi
Biologji - Poleni dhe Pluhurimi

Recommended

Problemet mjedisore
Problemet mjedisoreProblemet mjedisore
Problemet mjedisoreAnida Rroshi
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10Luan Hykaj
 

More Related Content

What's hot

Resurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpointResurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpointEniLikaj
 
Bimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyrexhessiana
 
Pershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazeveErdi Dibra
 
poezia alfabeti i gjuhes-shqipe-22 nentori
poezia alfabeti i gjuhes-shqipe-22 nentoripoezia alfabeti i gjuhes-shqipe-22 nentori
poezia alfabeti i gjuhes-shqipe-22 nentoriZekirja Latifi
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraErvis Cara
 
Algat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyreAlgat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyreG. Muça
 
Rregullore e brendeshme e shkolles
Rregullore e brendeshme e shkollesRregullore e brendeshme e shkolles
Rregullore e brendeshme e shkollesEimeraj
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Michail Michail
 
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJABesjona Jusufi
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
 
Visual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaMarkelian Laho
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesatldddmk
 

What's hot (20)

Resurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpointResurset e pariperteritshme- powerpoint
Resurset e pariperteritshme- powerpoint
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Bimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyreBimet dhe rendesia e tyre
Bimet dhe rendesia e tyre
 
Pershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e Shtazeve
 
Procesi i Fotosintezes
Procesi i FotosintezesProcesi i Fotosintezes
Procesi i Fotosintezes
 
poezia alfabeti i gjuhes-shqipe-22 nentori
poezia alfabeti i gjuhes-shqipe-22 nentoripoezia alfabeti i gjuhes-shqipe-22 nentori
poezia alfabeti i gjuhes-shqipe-22 nentori
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
 
Algat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyreAlgat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyre
 
Rregullore e brendeshme e shkolles
Rregullore e brendeshme e shkollesRregullore e brendeshme e shkolles
Rregullore e brendeshme e shkolles
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
 
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Visual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e mia
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 

Viewers also liked

Sjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveSjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveKe Keiss
 
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIBimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIlira kuca
 
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXlira kuca
 
Projekt ne kimi Arbenita Gecaj
Projekt ne kimi Arbenita GecajProjekt ne kimi Arbenita Gecaj
Projekt ne kimi Arbenita GecajArbenita Gecaj
 
Gazeta jemi edhe ne nr 45 shkurt 2014
Gazeta jemi edhe ne nr 45 shkurt 2014Gazeta jemi edhe ne nr 45 shkurt 2014
Gazeta jemi edhe ne nr 45 shkurt 2014ALB-AID Kukes
 
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Emáá SiiŊăŋîî
 
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiMaja
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEneo Petoku
 
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeEniLikaj
 

Viewers also liked (20)

Bio.
Bio.Bio.
Bio.
 
Bletet
BletetBletet
Bletet
 
Sjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveSjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheve
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
ETOLOGJIA....
ETOLOGJIA....ETOLOGJIA....
ETOLOGJIA....
 
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIBimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
 
Kercelli i Bimeve
Kercelli i Bimeve Kercelli i Bimeve
Kercelli i Bimeve
 
ORE MESIMI ...DITURI NATYRE ...
ORE MESIMI ...DITURI NATYRE ...ORE MESIMI ...DITURI NATYRE ...
ORE MESIMI ...DITURI NATYRE ...
 
Perimtaria 1
Perimtaria 1Perimtaria 1
Perimtaria 1
 
Teacher's days
Teacher's daysTeacher's days
Teacher's days
 
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
 
Projekt ne kimi Arbenita Gecaj
Projekt ne kimi Arbenita GecajProjekt ne kimi Arbenita Gecaj
Projekt ne kimi Arbenita Gecaj
 
Gazeta jemi edhe ne nr 45 shkurt 2014
Gazeta jemi edhe ne nr 45 shkurt 2014Gazeta jemi edhe ne nr 45 shkurt 2014
Gazeta jemi edhe ne nr 45 shkurt 2014
 
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
 
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
 
Gjeografi sociale
Gjeografi socialeGjeografi sociale
Gjeografi sociale
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisit
 
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
 

More from Erdi Dibra

All ready and packed!
All ready and packed!   All ready and packed!
All ready and packed! Erdi Dibra
 
Peaceful People
Peaceful People Peaceful People
Peaceful People Erdi Dibra
 
Muzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikoreMuzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikoreErdi Dibra
 
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriErdi Dibra
 
Kimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikKimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikErdi Dibra
 
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Erdi Dibra
 
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveErdi Dibra
 
Gjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa VerioreGjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa VerioreErdi Dibra
 
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Erdi Dibra
 
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaMuzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaErdi Dibra
 
Biologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaErdi Dibra
 
Gjeografi - Evropa
Gjeografi - EvropaGjeografi - Evropa
Gjeografi - EvropaErdi Dibra
 
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajBiologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajErdi Dibra
 
Journey Into Space
Journey Into SpaceJourney Into Space
Journey Into SpaceErdi Dibra
 
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve KurrizoreBiologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve KurrizoreErdi Dibra
 

More from Erdi Dibra (17)

Magnetet
Magnetet Magnetet
Magnetet
 
Kokaina
Kokaina Kokaina
Kokaina
 
All ready and packed!
All ready and packed!   All ready and packed!
All ready and packed!
 
Peaceful People
Peaceful People Peaceful People
Peaceful People
 
Muzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikoreMuzik - Instrumentet muzikore
Muzik - Instrumentet muzikore
 
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
 
Kimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikKimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi Periodik
 
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
Muzik - Shkalla Sol Maxhore dhe Re Minore
 
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e KafsheveBiologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
Biologji - Trashegimia dhe Karakteristikat e Kafsheve
 
Gjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa VerioreGjeografi - Evropa Veriore
Gjeografi - Evropa Veriore
 
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
 
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaMuzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
 
Biologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - Frymemarrja
 
Gjeografi - Evropa
Gjeografi - EvropaGjeografi - Evropa
Gjeografi - Evropa
 
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I SajBiologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
Biologji - Qeliza,Struktura Dhe Funksioni I Saj
 
Journey Into Space
Journey Into SpaceJourney Into Space
Journey Into Space
 
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve KurrizoreBiologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
Biologji - Te Ushqyerit E Shtazeve Kurrizore
 

Biologji - Poleni dhe Pluhurimi

  • 2. • Sapo lind dielli dhe kur perendon dielli, bletet vijne me nji ngarkese te pazakonte: nji pluhur ne ngjyre ari dhe me parfum. Ky eshte poleni. Quhet mrekullia e jetes, mijera pjese te vogla te mbledhura nga lule te ndryshme. Sipas ngjyres mund te dallojme nga cila lule vjen: I verdhe, nga luledielli, pak me I kuq, me siguri nga lulet e molles etj. Bletet mbledhin polen nga lule te ndryshme, poleni eshte multi ngjyresh dhe ka veti kurative. Poleni
  • 3. • Poleni eshte organ mashkullor i shumimit tek bimet,te cilen bleta e mbledh dhe e leshon mbi te ne lendet e saj jargore,gje e cila i jep atij vetite sheruese. • Bleta e mbledh polenin dhe e deponon ate mbrenda hojeve per tu ushqyer me te. • Poleni eshte burimi kryesor I proteines dhe vitamineve per bletet
  • 4. • Poleni në bimë përdoret për transferimin e materialit gjenetik mashkullor nga nje tjetër lule të vetme të stigmës e një tjetër në ndër-pllenim.
  • 5. Perberesit e polenit : • 1. Proteina : 25-35% • 2. Yndyrera : 5% • 3. Sheqerna : 35% • 4. Uje : 8-12% • 5. Vitamina : Grupin e vitaminave A,B,C dhe H. • 6. Minerale : Poleni permban nje numer te madh mineralesh te domosdoshme per njeriun, si : kalciumi,alumini,bakeri,plumbi etj. • Fermente dhe Enzima : Poleni permban nje numer te madh prej tyre si : invertasen,fosfatasen,diastasen etj.
  • 6. • Pllenim është proces me të cilin poleni është transferuar në organet riprodhuese te organet femerore te bimes, duke bërë të mundur fekondimin për të marrë vendin. • Ashtu si të gjitha organizmat e gjalle kanë një qëllim të vetëm të madh: për të kaluar informacionin e tyre gjenetike për në gjeneratën e ardhshme. Njësia riprodhues është fara, dhe pllenimi është një hap thelbësor në prodhimin e farërave.