EQUIBOOST
EQUINE ASSISTED
DEVELOPMENT
Flanders Horse Expo – 27 februari 2010
Equine Assisted Development
Welk beest is dat ?
Equine Assisted Development
 Bestaat sinds 10 jaar (over het ontstaan, lees ook:
 http://equiboost.blogspot.com/2009/05/co...
Hippotherapie / EAT / EAD
 Hippotherapie: fysiotherapie op de rug van een paard ;
 hoofddoelgroep: mensen met motorische p...
EAD experts
 Doorgaans hoogopgeleide mensen die komen uit
 managementsfuncties / leidinggevenden:
 - voormalige project ma...
Vereiste competenties
 Diepgaand inzicht in jezelf
 Diepgaand inzicht in het wezen ‘mens’
 Diepgaand inzicht in het wezen ...
Valkuil 1
Als ik een paard heb, kan ik aan de slag
Met een paard alleen komt u er
niet
 Veel mensen denken (of hopen): ik heb een paard dus ik kan
 therapie of coaching gaan...
Valkuil 2
Als ik een opleiding gevolgd heb, ben ik
volleerd.
Continue vorming noodzakelijk
 Paardencoach worden of zijn heeft in mindere mate te maken met
 kennis, in grotere mate met...
Valkuil 3
Interpretatie
Zeg nooit hoe iemand een oefening
moet interpreteren
 Als jij een oefening of reactie van een paard interpreteert, doe je
...
Valkuil 4
Kunnen paardrijden is niet hetzelfde als in de
ziel van een paard kunnen kijken.
Leer denken en voelen zoals een
paard
 Leer 1 te worden met je paard
 Leer leven zoals een paard
 Leer denken zoals een pa...
Valkuil 5
Met 1 paard heb ik genoeg
1 paard is een start
 Met 1 paard kan je starten. Met 1 paard kan je resultaat boeken.
 Met meerdere paarden kan je meer r...
Valkuil 6
Paarden trainen
Ik ga mijn paard trainen tot
paardencoach
 Fout. Je paard heeft geen training nodig. Integendeel, hoe meer je
 paard ‘paar...
Equiboost
Dankt u voor uw tijd en beantwoordt graag uw
vragen: anke@equiboost.com of 0487-842.411

      www.equiboo...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Summary of Equiboost presentation at Flanders Horse Expo 2010

777 views

Published on

Summary of Equiboost's presentation at Flanders Horse Expo 2010

Published in: Education, Sports, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
777
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Summary of Equiboost presentation at Flanders Horse Expo 2010

 1. 1. EQUIBOOST EQUINE ASSISTED DEVELOPMENT Flanders Horse Expo – 27 februari 2010
 2. 2. Equine Assisted Development Welk beest is dat ?
 3. 3. Equine Assisted Development Bestaat sinds 10 jaar (over het ontstaan, lees ook: http://equiboost.blogspot.com/2009/05/coachen-met-paarden- het-ontstaan.html) Uitdieping van Equine Assisted Therapy Wereldwijd zo’n 8.000 mensen actief in EAT / EAL Oefeningen gebeuren NAAST het paard, niet op het paard Doelgroep: particulieren, bedrijven, overheid, … Hand in hand met paardnatuurlijk gedrag Change management & competence management
 4. 4. Hippotherapie / EAT / EAD Hippotherapie: fysiotherapie op de rug van een paard ; hoofddoelgroep: mensen met motorische problemen Equine Assisted Therapy: psychologische begeleiding op en naast het paard ; hoofddoelgroep: mensen met psychologische problemen Equine Assisted Development: persoonlijke en professionele ontwikkeling zowel in privésfeer als op de werkvloer ; hoofddoelgroep: iedereen !
 5. 5. EAD experts Doorgaans hoogopgeleide mensen die komen uit managementsfuncties / leidinggevenden: - voormalige project managers - HR managers - Marcom managers -… Coaches & bedrijfsconsultants Combinatie van hoog E.Q. & I.Q.
 6. 6. Vereiste competenties Diepgaand inzicht in jezelf Diepgaand inzicht in het wezen ‘mens’ Diepgaand inzicht in het wezen ‘paard’ Goed kunnen luisteren, empathie Inzicht in structuren, systemen, organisaties, bedrijfsculturen, gezinssituaties, … Continue zelfreflectie, continu bijstuderen, kritisch Paardvriendelijke ingesteldheid Brede waaier coachingstechnieken beheersen
 7. 7. Valkuil 1 Als ik een paard heb, kan ik aan de slag
 8. 8. Met een paard alleen komt u er niet Veel mensen denken (of hopen): ik heb een paard dus ik kan therapie of coaching gaan geven. Fout. Een diepgaand inzicht in zowel de psyche van de mens als van het paard is essentieel. Zicht op onderliggende patronen is essentieel. Zicht op het systeem van je coachee is essentieel. De oefeningen in paardencoaching zijn eenvoudig. Het is de juiste vraagstelling op het juiste moment die de doorslag geeft en het verschil maakt.
 9. 9. Valkuil 2 Als ik een opleiding gevolgd heb, ben ik volleerd.
 10. 10. Continue vorming noodzakelijk Paardencoach worden of zijn heeft in mindere mate te maken met kennis, in grotere mate met ervaring, maar doorslaggevend is je attitude, hoe je in het leven staat. Een opleiding is een basis, een startpunt. Geen eindpunt. De perfecte paardencoach bestaat niet. Iedere dag leer je bij als paardencoach – zowel van de mensen als van de paarden. Paardencoaching is een levenslang leerproces. Continue vorming is noodzakelijk om te slagen als paardencoach. Haal die oogkleppen af en vorm je in de breedst mogelijke zin van het woord: rationele technieken, systemiek, psychologie, coachingstechnieken, spiritualiteit, filosofie, moraalleer, religie, geschiedenis, natuurkunde, biologie, … Door paardencoaching te DOEN leer je het meeste van al. Oefenen oefenen oefenen is de boodschap.
 11. 11. Valkuil 3 Interpretatie
 12. 12. Zeg nooit hoe iemand een oefening moet interpreteren Als jij een oefening of reactie van een paard interpreteert, doe je aan consulting en geef je jouw mening weer. Dit werkt tijdelijk. Als je een reactie van een paard op een mens door de mens zelf laat interpreteren, doe je aan paardencoaching en zorg je er voor dat je coachee de ervaring kan verankeren. Dit werkt permanent. Iedere mens heeft zijn eigen waarheid. Besef dat jouw waarheid niet noodzakelijk de waarheid van iemand anders is. Begrijp dat ieders waarheid evenveel waarde heeft als jouw waarheid. Ook al is dat een andere waarheid dan die van jou.
 13. 13. Valkuil 4 Kunnen paardrijden is niet hetzelfde als in de ziel van een paard kunnen kijken.
 14. 14. Leer denken en voelen zoals een paard Leer 1 te worden met je paard Leer leven zoals een paard Leer denken zoals een paard Leer voelen zoals een paard Denk nooit dat je een paard 100 % kan doorgronden. Ieder paard heeft zijn eigen persoonlijkheid. Hou daar altijd rekening mee. 3 paarden zullen anders reageren op dezelfde persoon en dezelfde situatie. Hoe kan je leren denken en voelen zoals een paard? Eenvoudig: kijk en luister naar wat ze je laten zien. Observeer en pas toe. Lees. Spreek met paardenfluisteraars. Volg cursussen. Maar bovenal spendeer een maximum aan tijd tussen je paarden.
 15. 15. Valkuil 5 Met 1 paard heb ik genoeg
 16. 16. 1 paard is een start Met 1 paard kan je starten. Met 1 paard kan je resultaat boeken. Met meerdere paarden kan je meer resultaat boeken. Waarom? Een mens leeft toch ook niet alleen? Een mens functioneert toch ook in een systeem van vrienden, familie, collega’s? Meerdere paarden laten je toe interrelationele verbanden bloot te leggen: relatie met een ouder, relatie met een partner, relatie met een kind, maar bijkomend relatie tussen de partner en het kind, enz.
 17. 17. Valkuil 6 Paarden trainen
 18. 18. Ik ga mijn paard trainen tot paardencoach Fout. Je paard heeft geen training nodig. Integendeel, hoe meer je paard ‘paard’ kan zijn, hoe meer je paard ‘zichzelf’ kan zijn, hoe duidelijk de signalen zullen zijn die je paard geeft naar je coachee toe. Hoe je je paard ‘paard’ kan laten zijn? Door hem niet op te sluiten. Door hem zo paardnatuurlijk mogelijk te laten leven. En dat is in kuddeverband buiten, dag en nacht, met vrije keuze om binnen te komen. Dat is zonder hoefijzers. Zonder bit. Zonder dwang.
 19. 19. Equiboost Dankt u voor uw tijd en beantwoordt graag uw vragen: anke@equiboost.com of 0487-842.411 www.equiboost.com

×