Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Isän ja vauvan välinen suhde muokattu

181 views

Published on

Isän ja vauvan välinen suhde

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Isän ja vauvan välinen suhde muokattu

 1. 1. ISÄN JA VAUVAN VÄLINEN SUHDE ISÄKSI KASVAMASSA
 2. 2. Tieto isäksi tulemisesta Isän ja vauvan välinen suhde saa alkunsa jo silloin kun pariskunta suunnittelee vauvaa ja viimeistään silloin kun isä saa tiedon raskaudesta. Tunnesuhteen luominen tulevaan lapseen on psyykkisen muutoksen tärkein sisältö. Suhteen syntymiseen vaikuttaa se, mihin elämäntilanteeseen tieto vauvasta ajoittuu miehen elämässä ja mikä tulee olemaan isän rooli lapsen elämässä. Tunteiden kirjo voi tilanteesta riippuen vaihdella valtavasta riemusta totaaliseen paniikkiin.
 3. 3. Isyys vaikuttaa hormonitoimintaan • Suhteen syntymistä vauvan kanssa edistää miehillä samojen hormonien (mm. oksitosiini ja prolaktiini) erittyminen kuin raskaana olevalla naisella. • Hormonien erittymistä edistää osallistuminen vauvan odotukseen ja tiivis yhteys ja ihokontakti vastasyntyneen vauvan kanssa. Hormonit saavat miehen suojelevammaksi perhettään kohtaan ja sitoutumaan heidän hyvinvointiinsa. Gettlera, McDadea,Feranilc ja Kuzawaa 2011
 4. 4. Raskaus etenee vaihe vaiheelta Raskauden alku voi sisältää monenlaista tunteiden kirjoa riemusta järkytykseen. Kun raskaus on näkyvää, se tulee miehelle todellisemmaksi, raskausviikot 12-25 ovat isälle tärkeitä. Mielikuvat omista vanhemmista ja lapsuudesta aktivoituvat  myönteiset muistot mahdollistavat tunneperäisen eläytymisen isyyteen  kun taas kielteiset muistot voivat johtaa vetäytymiseen isyydestä ja perhe-elämästä Työntekijän aktiivinen isää tukeva rooli auttaa miestä aikaansaamaan positiivisia mielikuvia omasta isyydestä. Punamäki 2011
 5. 5. Isyyden kehittymis- ja vahvistumisvaihe (raskausviikoille 25-30, aina synnytykseen saakka) • Mies valmistautuu tulevaan perheenmuutokseen osallistumalla valmisteluihin ja jakamalla kokemuksiaan puolison kanssa. • Tässä vaiheessa kiinnostus isyyttä kohtaan kasvaa ja kiintymys tulevaan lapseen tulee tärkeämmäksi. Punamäki 2011
 6. 6. Tutkittua Vanhemmat luovat kiintymyssuhteen tulevaan lapseen tunteiden ja mielikuvien kautta • mielikuvat vaihtelevat yksilöittäin • raskauden biologisen etenemisen myötä Eroiksi miesten ja naisten lapseen liittyvissä kuvitelmissa on tutkimuksissa (Ammaniti 1992, Korja ym. 2010) löydetty se, että miehet kuvittelevat tyypillisesti lapsen isompana ja itsensä lapsen kanssa leikkimässä ja hauskanpidossa ja naiset puolestaan arkisissa hoivatilanteissa vauvan kanssa. (Punamäki 2011)
 7. 7. Vauvaan voi tutustua jo vauvan odotusaikana • Isän mukana olo ultraääni tutkimuksessa on tilaisuus todentaa vauvan olemassa olo, isä voi nähdä sikiön monitorista, kuulla sydän sykkeen. • Raskauden aikana puolisot voivat sopia keskenään erilaisista tavoista joilla mies tutustuu vauvaan: • Lapseen saa kontaktin äidin vatsan kautta mm. pitämällä kättä vatsan päällä tai hieromalla öljyä äidin vatsaan • Lapsi kuulee jo kohdussa: 25. raskausviikon jälkeen äänet aiheuttavat sikiössä reaktioita. Puhumalla, laulamalla vauvalle isä voi tehdä itseään tutuksi tulevalle vauvalle.
 8. 8. Kokemustietoa • Isä tulee vastuullisemmaksi, aikuisemmaksi, herkemmäksi, enemmän elämää ymmärtäväksi, jos isä jakaa kokemuksiaan toisten isien kanssa jo odotusaikana. (Haikaranpesän odottavien isien ryhmäläisten ajatuksia 2005-2007)
 9. 9. Lapsi synnyttää isän Harjoitus tekee mestarin eli mitä enemmän isä syöttää, vaihtaa vaippaa, pitää sylissään tai kylvettää sitä paremmaksi hän niissä tulee. Suhde vauvan kanssa on arkista toimintaa, isille tärkeää voi olla ”oman tilan ja ajan” löytäminen vauvan kanssa esim. kylvetyshetki tai leikki hetki, jossa isä voi olla kahden lapsen kanssa helliä ja ihailla vauvaa kaikessa rauhassa. Isä tarvitsee rohkaisua ja neuvoja ja kehuja onnistuessaan vauvan kanssa siinä missä äitikin.
 10. 10. Vinkki Meidän ammattilaisten on hyvä jakaa tietoa isille, äideille sekä keskustella heidän kanssaan osallistuvan isyyden hyödyistä. Näillä keskusteluilla voi olla suuri kannustava ja rohkaiseva vaikutus isien ja äitien tekemiin valintoihin odotus- ja pikkulapsi aikana.

×