Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Windturbine - Infographic - Eneco
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Windturbine - Infographic - Eneco

461 views

Published on

De windturbine nader bekeken.
Moderne windturbines bestaan uit de volgende hoofdonderdelen: fundering, mast en gondel met rotor. De onderdelen van de windturbine vallen op door de veelzijdigheid van hun uitvoering. De masten van de windturbine zijn van staal of beton of allebei. Aandrijfsystemen zijn snellopend, direct-drive of hybride. Ook de rotor is vervaardigd uit een scala van beschikbare materialen. De rotorbladen zelf bestaan uit delen of uit één stuk, ook voor lengten tot 75 m.

Drie types van aandrijfsystemen
Bovenop de mast bevindt zich de gondel met rotor en deze wordt via een krui-inrichting, bestaande uit een kruilager met meerdere kruimotoren, op de wind gericht. De gondel bevat inwendig een gegoten of gelast hoofdframe en een daaraan verbonden lichter frame voor de generator en elektrische componenten. Hierin geïntegreerd is het aandrijfsysteem met de componenten die nodig zijn voor mechanisch-elektrische vermogensconversie. Bij conventionele snellopende windturbines is de rotor gekoppeld aan de hoofdas, die weer verbonden is met een drietraps tandwielkast en snellopende generator. Er zijn overigens windturbines – een voorbeeld is de Vestas V90-3.0MW – waarbij de hoofdas ontbreekt en een enkele rotorlager direct met de tandwielkast is gekoppeld. In de tandwielkast wordt het rotortoerental versneld tot een voor de generator geschikt toerental, meestal circa 900-1200 toeren (6-polig) of 1300-1600 toeren (4-polig) nominaal. Deze versnellingsfactor tussen rotortoerental en generatortoerental heet overbrengverhouding. Het nominale rotortoerental van een 2 MWturbine is bijvoorbeeld 20 omwentelingen per minuut en het nominale generatortoerental 1500 omwentelingen. De overbrengverhouding is dan 1500/20 = 75. De huidige grootste conventionele turbine met snellopend aandrijfsysteem in Nederland is de REpower 6M (6,15 MW).

Dit is een afbeelding en passage uit het boek 'Veranderingen in ons energielandschap"; het basisboek voor duurzaamheidsambities. "Ons energielandschap is volop aan het veranderen. Nieuwe technieken ontwikkelen zich snel en worden steeds meer ingezet. De transitie van centraal opgewekte en niet-hernieuwbare energie naar decentraal en duurzaam opgewekte energie is inmiddels in volle gang."

Meer informatie of wil je het boek bestellen? Kijk op: http://www.eneco.com/nl/onderwijs/veranderingen-in-ons-energielandschap/

Meer weten over windenergie: http://thuis.eneco.nl/duurzame-energie/windenergie/

Meer informatie over de werking van een windturbine: http://projecten.eneco.nl/eneco-luchterduinen/projectgegevens/bouw-en-techniek/werking-windturbine/

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

×