Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Rivierwaterkoeling

Koelcentrale

koud water
minder koud
warmtenet

Circulatiepomp

Rivierwaterpomp
Inlaatbak
Visveilighei...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Rivierwaterkoeling - Infographic - Eneco

530 views

Published on

Bij oppervlaktewaterkoeling wordt gebruik gemaakt van water uit een nabijgelegen rivier of meer (zie infographic 'Rivierwaterkoeling’). Dit water levert de koude om het gebouw mee te koelen. Met dit water wordt de koelmachine gekoeld, of kan, indien het water koud genoeg is, vrije koeling worden geleverd. Dan is er geen airco meer nodig. Omdat oppervlaktewater kouder is dan de buitenlucht en makkelijker warmte geleidt, halveert dit in potentie het energieverbruik van de koelinstallatie (COP wordt 6-7). Ook ijlt de temperatuur van rivieren na ten opzichte van de buitentemperatuur. Dit betekent dat tijdens een warme periode in de zomer, de koelvraag hoog is terwijl het water nog een aantal dagen tot weken ‘koel’ blijft, wat voordelig is voor het rendement van de koelmachine. Eneco past oppervlaktewaterkoeling toe op een aantal plaatsen langs de Maas in Rotterdam. De rivier is hier vanwege zijn goede doorstroming zeer geschikt voor. Grote voordelen van oppervlakte-waterkoeling zijn het lage energieverbruik, lage geluidsproductie en ruimtebesparing op het dak (geen luchtcondensors). Daarnaast heeft koeling met behulp van oppervlaktewater grote schaalvoordelen, doordat een groot deel uit vaste kosten bestaat, denk hierbij aan een pompput, filter en perslucht. Hierdoor is het vooral interessant voor installaties met een koelvermogen groter dan 2 MW. Vaak wordt deze techniek dan ook toegepast bij stadskoeling, omdat veel steden aan een rivier liggen.

Dit is een afbeelding en passage uit het boek 'Veranderingen in ons energielandschap"; het basisboek voor duurzaamheidsambities. "Ons energielandschap is volop aan het veranderen. Nieuwe technieken ontwikkelen zich snel en worden steeds meer ingezet. De transitie van centraal opgewekte en niet-hernieuwbare energie naar decentraal en duurzaam opgewekte energie is inmiddels in volle gang."

Meer informatie of wil je het boek bestellen? Kijk op: http://www.eneco.com/nl/onderwijs/veranderingen-in-ons-energielandschap/

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Rivierwaterkoeling - Infographic - Eneco

  1. 1. Rivierwaterkoeling Koelcentrale koud water minder koud warmtenet Circulatiepomp Rivierwaterpomp Inlaatbak Visveiligheidsysteem Onttrekking Warmtewisselaar (voor passieve koeling) Koelmachine (voor actieve koeling) Opwekking Distributie en levering

×