Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
L’obra literàriaL’obra literària
d’Enric Valord’Enric Valor
Fet per Rubén Valls i Jaime PellicerFet per Rubén Valls i Jaim...
Enric Valor: ContextEnric Valor: Context
sociopolíticsociopolític
 Producció narrativa de l’època: des dels anys posterio...
Enric Valor:Enric Valor: VidaVida ii
ObraObra
 Enric Valor i Vives va naixer a Catalla l’any 1911 i va morir a València e...
Enric Valor: ObresEnric Valor: Obres
 La seua primera novel·la fouLa seua primera novel·la fou L’ambició d’AleixL’ambició...
Enric Valor: ObresEnric Valor: Obres
 Cicle de Cassana
El Cicle de Cassana és una trilogia de novel·les. Els llibres que ...
Enric Valor: ObresEnric Valor: Obres
 El cicle de cassana
Presenta la crònica de la societat rural de Cassana –poble imag...
Enric Valor:Enric Valor: ObresObres
 Rondalles Valencianes
La seua obra més coneguda són les Rondalles valencianes (1950-...
Enric Valor: LexicògrafEnric Valor: Lexicògraf
 Com a lexicògraf té un paper destacat en la difusió de la gramàticaCom a ...
Enric Valor: Premis iEnric Valor: Premis i
HonorsHonors
 Premi Sanchis Guarner de la Diputació Provincial dePremi Sanchis...
Treball fet per:Treball fet per:
 Rubén VallsRubén Valls  Jaime PellicerJaime Pellicer
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

L’obra literària d’enric valor jaime i rubén

3,309 views

Published on

Enric Valor,vida,obra

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

L’obra literària d’enric valor jaime i rubén

 1. 1. L’obra literàriaL’obra literària d’Enric Valord’Enric Valor Fet per Rubén Valls i Jaime PellicerFet per Rubén Valls i Jaime Pellicer
 2. 2. Enric Valor: ContextEnric Valor: Context sociopolíticsociopolític  Producció narrativa de l’època: des dels anys posteriors aProducció narrativa de l’època: des dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als 70la Guerra Civil fins als 70 La producció literària de posteguerra està condicionada sota el franquisme.La producció literària de posteguerra està condicionada sota el franquisme. La nostra llengua deixava de ser oficial: desapareixia del panorama públic,La nostra llengua deixava de ser oficial: desapareixia del panorama públic, de l’administratiu, de l’ensenyament i tornava a la clandestinitat.de l’administratiu, de l’ensenyament i tornava a la clandestinitat. Malgrat aquests anys de dictadura aparixen els grans narradors amb obresMalgrat aquests anys de dictadura aparixen els grans narradors amb obres de denúncia social:de denúncia social: 1.- Temàtica costumista i rural1.- Temàtica costumista i rural:: L’ambició d’AleixL’ambició d’Aleix d’Enric Valord’Enric Valor 2.- Temàtica fantàstica i ciència ficció:2.- Temàtica fantàstica i ciència ficció: Mecanoscrit del segon origenMecanoscrit del segon origen dede Manuel de PedroloManuel de Pedrolo 3.- Des de l’exili:3.- Des de l’exili: La plaça del diamantLa plaça del diamant de Mercè Rodoredade Mercè Rodoreda 4.- En recerca del temps perdur:4.- En recerca del temps perdur: BearnBearn de Llorenç Vde Llorenç Villalongaillalonga
 3. 3. Enric Valor:Enric Valor: VidaVida ii ObraObra  Enric Valor i Vives va naixer a Catalla l’any 1911 i va morir a València enEnric Valor i Vives va naixer a Catalla l’any 1911 i va morir a València en 2000.2000.  En el moment de ser nomenat doctor honoris causa per la UniversitatEn el moment de ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant, Enric Valor , als seus 88 anys, podia ser considerat el patriarcad'Alacant, Enric Valor , als seus 88 anys, podia ser considerat el patriarca viu de la filologia catalana al País Valenciàviu de la filologia catalana al País Valencià  Enric Valor es va ocupar dels tres camps fonamentals per a laEnric Valor es va ocupar dels tres camps fonamentals per a la recuperació de la llengua i cultura pròpies: la gramàtica normativa, larecuperació de la llengua i cultura pròpies: la gramàtica normativa, la rondallística i la novel·la.rondallística i la novel·la.  La seua obra literària es caracteritza per una gran riques lèxica i unaLa seua obra literària es caracteritza per una gran riques lèxica i una frase elegant.frase elegant.  Les seues obres narren a la perfecció la vida social del sud del PaísLes seues obres narren a la perfecció la vida social del sud del País Valencià, des de finals del segle XIX asta la Guerra Civil i descriuen laValencià, des de finals del segle XIX asta la Guerra Civil i descriuen la natura d’una manera realista, sense lirisme, com a rerefons de la lluitanatura d’una manera realista, sense lirisme, com a rerefons de la lluita d’uns homes per sobrebiure dia a dia.d’uns homes per sobrebiure dia a dia.
 4. 4. Enric Valor: ObresEnric Valor: Obres  La seua primera novel·la fouLa seua primera novel·la fou L’ambició d’AleixL’ambició d’Aleix publicada en l’any 1960.publicada en l’any 1960. Tot i patir la censura de l’època, Valor mostra el mónTot i patir la censura de l’època, Valor mostra el món narratiu que ha anat construint al llarg dels anys. Unnarratiu que ha anat construint al llarg dels anys. Un món narratiu sòlid, lluny de les fugisseres modesmón narratiu sòlid, lluny de les fugisseres modes literàries, emparentat amb els dels grans de laliteràries, emparentat amb els dels grans de la novel·lística europea del segle XIX, que com ells vannovel·lística europea del segle XIX, que com ells van fer, ens obri la memòria i ens apropa a la realitat de lafer, ens obri la memòria i ens apropa a la realitat de la societat que ens ha conformat.societat que ens ha conformat. Ens narra les vivències d'un jove en el seu despertar a laEns narra les vivències d'un jove en el seu despertar a la vida enfront de les primeres urgències punyents devida enfront de les primeres urgències punyents de l'amor, dins el context social i moral tancat d'un poblel'amor, dins el context social i moral tancat d'un poble de les comarques del sud del País Valencià ade les comarques del sud del País Valencià a començaments del segle XX, dóna peu a Valor per acomençaments del segle XX, dóna peu a Valor per a transmetre'ns en aquesta novel·la una visió justa itransmetre'ns en aquesta novel·la una visió justa i lúcida de l'ambient en què es desenvoluparen aquellslúcida de l'ambient en què es desenvoluparen aquells anys decisius de la nostra història recent.anys decisius de la nostra història recent.
 5. 5. Enric Valor: ObresEnric Valor: Obres  Cicle de Cassana El Cicle de Cassana és una trilogia de novel·les. Els llibres que conformen aquesta trilogia en són Sense la terra promesa (1980); Temps de batuda (1983) i Enllà de l'horitzó (1991).
 6. 6. Enric Valor: ObresEnric Valor: Obres  El cicle de cassana Presenta la crònica de la societat rural de Cassana –poble imaginari i representatiu del sud del País Valencià–, i relata la història d'una vida tancada entre muntanyes i feudal encara, quan la "qüestió social" començava a desbaratar els seus esquemes tradicionals, sobre el fons de la primera Guerra Europea. Valor ofereix així un variat panorama social i tota una gamma aberrant i bigarrada de personatges i situacions individuals i col·lectives que accentua movent-se entre el passat i el present. Aquest cicle novel·lístic té certes afinitats amb el realisme rus i apunta a un plantejament èpic de la vida del camp encara no assajat entre nosaltres. El Cicle de Cassana està considerada la més important producció novel·lística d'Enric Valor, i molt significativa dins la literatura en català
 7. 7. Enric Valor:Enric Valor: ObresObres  Rondalles Valencianes La seua obra més coneguda són les Rondalles valencianes (1950-1958), on recopila i dóna caràcter literari a 36 rondalles populars valencianes. La seua afecció per la cacera, i aquest amor per la natura, contribuïren que pam a pam coneguera les nostres muntanyes i paratges: " Jo he estat un caçador (un caçador noble i no un matador d´animals) i un excursionista terriblement enamorat del camp, potser un preecologista sense saber- ho".Així, el nostre escriptor, animat pel mestre Sanchis Guarner i mentre practicava aquestes excursions diumengeres i les caceres amb els amics, aprofitava per parlar amb els grans de cada lloc i recollir els esquemes de les històries que li contaven. Històries que transformà en rondalles, donant-los un caire literari i aplicant la tècnica del conte.
 8. 8. Enric Valor: LexicògrafEnric Valor: Lexicògraf  Com a lexicògraf té un paper destacat en la difusió de la gramàticaCom a lexicògraf té un paper destacat en la difusió de la gramàtica catalana al País Valencià, amb obres com Millorem el llenguatge (1971),catalana al País Valencià, amb obres com Millorem el llenguatge (1971), Curs mitjà de gramàtica catalana referida especialment al País ValenciàCurs mitjà de gramàtica catalana referida especialment al País Valencià (1973) i La flexió verbal (1983), entre d'altres.(1973) i La flexió verbal (1983), entre d'altres.
 9. 9. Enric Valor: Premis iEnric Valor: Premis i HonorsHonors  Premi Sanchis Guarner de la Diputació Provincial dePremi Sanchis Guarner de la Diputació Provincial de ValènciaValència (1983).(1983).  Premi de les Lletres ValencianesPremi de les Lletres Valencianes (1985).(1985).  Premi d'Honor de les Lletres CatalanesPremi d'Honor de les Lletres Catalanes (1987).(1987).  Doctor Honoris Causa per la Universitat de ValènciaDoctor Honoris Causa per la Universitat de València (1993).(1993).  Creu de Sant Jordi de la Generalitat de CatalunyaCreu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1993).(1993).  Miquelet d'Honor de la Societat Coral El Micalet de ValènciaMiquelet d'Honor de la Societat Coral El Micalet de València (1996).(1996).  Premi Cavanilles de l'Institut Valencià d'Excursionisme iPremi Cavanilles de l'Institut Valencià d'Excursionisme i NaturaNatura (1997).(1997).  Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes BalearsDoctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears (1998).(1998).  Doctor Honoris Causa per la Universitat Jaume I de CastellóDoctor Honoris Causa per la Universitat Jaume I de Castelló (1999).(1999).  Doctor Honoris Causa per la Universitat d'AlacantDoctor Honoris Causa per la Universitat d'Alacant (1999).(1999).  Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica deDoctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de ValènciaValència (1999).(1999).  Fill Adoptiu de ValènciaFill Adoptiu de València (2000)(2000)
 10. 10. Treball fet per:Treball fet per:  Rubén VallsRubén Valls  Jaime PellicerJaime Pellicer

×