Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kirsi Piha: Kesä Twitterissä ja mitä siitä opin

21,292 views

Published on

Strateginen viestintätoimisto Ellun Kanat ja Kirsi Piha: 10 oppia Twitteristä. P.S. Jos et jaksa kahlata koko preseä vika slide sisältää #muuten uutisen #hymiö

 • Moikka Antti. Kiitos kommentista. Presentaation tarkoituksena ei sinänsä ollut toimia referaattina, vaan olla käytännön apu, jossa havainnoillistetaan konkreettisilla esimerkeillä Twitterissä toimimista sen käyttöä harkitsevalle.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Huhhuh - ihan kiva referaatti, vähän näkemystäkin, mutta olin noin 45 dian ajan kirjoittamassa kommenttia 'Twitter ei ole Tuomas Enbuske' tai 'Ehkä ei kannattaisi pitää Tuomas Enbuskea esimerkkinä missään'. No, viimeinen dia selitti kaiken. Ei, en ole seurannut Enbusken työuraa viime syksynäkään.

  Selasin nuo kaikki diat siis läpi ja minusta tuntuu, että tässä Twitter-esittelyssä ei mainittu sanaa julkkis (celebrity). Se on kuitenkin olennainen osa Twitteriä - ja ehkä sokea piste Enbuskelle ja Pihalle (ja Saarikoskelle ja...). Heidän maailmassaan ehkä kaikki haluavat olla julkkiksia eli kilpailevat seuraajien määrällä.

  No, mitä enemmän seuraajia, sitä useampi (ehkä) lukee niitä twiittejä eli vaikuttavuus kasvaa, jos sellaista hakee, mutta kun katsoo Enbusken tai Pihan twiittejä, niin asiaa sisältävien, 'järkevien' twiittien määrä on aika pieni. Mihin silloin halutaan vaikuttaa? Aika moni niitä kuitenkin seuraa ja se liittyy minusta juuri enemmän siihen tunteeseen, minkä monet saavat, jos voivat seurata julkkista tai jos julkkis jopa seuraa heitä, puhumattakaan, että retwiittaisi tai vastaisi! On aika liikuttavaa, miten kovasti Piha yrittää viestittää ulkomaisille julkkiksille ja innostuu, kun yksi vastaa. Onneksi hän on suomalainen julkkis itse, joten häntä seurataan ja hänelle vastataan. Onhan hän myös viestintätoimiston johtaja eli merkittävä vaikuttaja - joka osaa nyt siis käyttää myös Twitteriä! Mahtavaa!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Kirsi Piha: Kesä Twitterissä ja mitä siitä opin

 1. 1. Kesä Twitterissä ja mitä siitä opin Lokakuu 2013 KIRSI PIHA
 2. 2. Tässä on Tuomas. Tuomas on aktiivinen Twitterissä.
 3. 3. Tässä olen minä. Kesäkuussa 2013 olin twiitannut 18 kertaa. Kahdessa ja puolessa vuodessa. Tuomaksen mielestä se oli aika vähän. Minä en tiennyt edes mikä on #. Tai mitä sillä Twitterissä tehdään. Eikä mun kaverit siellä kumminkaan ole…
 4. 4. Sitä paitsi mitä järkevää ihminen muka voi sanoa 140 merkissä???
 5. 5. Ammatikseni konsultoin yrityksiä viestimään paremmin. Hävetti. Vaikka Twitter on ”vain väline”, olisi hyvä tuntea välineet muutenkin kuin teoriassa. Ettei kuulu niihin, jotka aina jossain vaiheessa sanovat, että ”sitten meidän täytyy muistaa se sosiaalinen media”. Ilman omakohtaista kokemusta.
 6. 6. Viestintätoimisto Ellun Kanojen visio on: Sanoista tekoihin.
 7. 7. Ensin Tuomas vähän opetti 30.6.2013 Akateemisen kuppila
 8. 8. Sitten ryhdyttiin tositoimiin. Päätin viettää kesän 2013 paitsi Italiassa myös Twitterissä. Koska Twitterissä olikin yllättävän kivaa enkä ajatellut tulla sieltä pois, haluan jakaa muutaman ajatukseni siitä. Jotta muutkin tulevat tänne. Sillä #yhdessäonhauskempaa
 9. 9. 10 asiaa, jotka opin Twitteristä Ja tässä on enemmän kuin 140 merkkiä…
 10. 10. Sukella Mikä olisi eka twiitti? Tunnen ihmisiä, jotka ovat käyneet poistamassa jotkut vuosikausia lojuneet irtotwiittinsä nolouden takia. Mikä olisi riittävän tärkeää, että sen voisi twiitata? Entä jos kukaan ei huomaa ja jää seinäruusuksi? Entä jos joku huomaa ja kommentoi? Joku tuntematon. Mitä sitten pitää tehdä? à  Seuraa vähän aikaa muiden twiittauksia ja pistä omasi sekaan. Todennäköisesti kukaan ei huomaa sitä. Pistä seuraava ja seuraava. Kyllä se siitä. Älä hio twiittejäsi vuorokausitolkulla. Ei ne muutkaan.
 11. 11. Ei tämäkään esimerkiksi nyt mikään ihmetwiitti ole…
 12. 12. Keskustele Twitter on kommunikaatioväline. Siksi siellä on vähän yksinäistä jos sinne vain tuuppaa tavaraa. On niitä, jotka käyttävät sitä jonkinlaisena linkkimuistiona. Ja niitä, jotka pitävät omaa mielipidettään niin hyvänä, etteivät vastaa mahdollisesti siitä syntyvään keskusteluun. à Jos saat kommentteja, keskustelua aikaiseksi, syleile sitä ja osallistu rohkeasti. Et sinä bileissäkään käännä selkääsi sille, joka käy kanssasi vuoropuheluun?
 13. 13. Tuomas keskustelee
 14. 14. Tunge No niin. Nyt siellä on muutama arka twiitti. Kukaan ei osallistu keskusteluun. Eikä kukaan oikein seuraakaan sinua. Tässä vaiheessa kannattaa huomata, että Twitterin kiinnostavin puoli on se, että voit itse asiassa yrittää käydä keskustelua ihan kenen kanssa vaan! Ihailet Sofi Oksasta? Anna palaa! Joku käy keskustelua hallitusyhteistyöstä. Sekaan vaan! à  Tunge iloisesti mukaan keskusteluihin, joihin sinua ei ole pyydetty. Twitter on vähän kuin napolilaiset liikenneympyrät; jos et työnny sekaan jäät auttamatta paikallesi. à  Valitse vaikka ensin joku vähän tutumpi ja siirry siitä Jari Sarasvuohon. Tai ketä nyt sitten ihailetkaan.
 15. 15. Tuomas tunkee rohkeasti
 16. 16. Palvele Parhaimmillaan Twitter on palvelua. Mieti mistä olet kenenkin kanssa keskustellut. Voisiko tämä olla lisäkiinnostunut jostain aiheesta, twiittaa hänelle linkki vaikkapa kiinnostavaan artikkeliin. Twitter ei yksisuuntaisena ole kovin kiinnostava kanava. Twitter voi olla parhaimmillaan erittäin hyvä ja nopea tietokanava. à Mika Ihamuotila ilmoitti Marimekon tiedotteella kesällä 2013 sairauslomastaan. Tiedote lähti Marimekosta 6.8.klo 13.01. Klo 13.30 eräs minulle tuntematon ihminen, joka oli osallistunut kiihkeään Marimekko-keskusteluun muutamia päiviä aikaisemmin, twiittasi tuon tiedon minulle. Se oli ensimmäinen lähde. Kiitos palvelusta!
 17. 17. Jaa Twitter on nimenomaan paikka missä voi jakaa asioita. Linkkejä, artikkeleita, tutkimuksia. On niitä, joilla on selkeä profiili ja jotka jakavat vaikkapa vain ammatillisesti kiinnostavaa informaatiota. Ja sitten on niitä (valtaosa), jotka jakavat mielestään kiinnostavia asioita sekaisin. à  Mieti millä profiililla haluat Twitterissä olla, mutta älä varsinkaan alkuun rajaa sitä liian kapeaksi. Teet vain homman itsellesi vaikeammaksi. à  Mieti myös mitä haluat jakaa, Twitter ei ole Facebook vaan avoimempi, kaikki eivät ole ”kavereitasi”. Eli mieti mitä haluat että ihmiset sinusta tietävät. à  On kiinnostavaa kuinka myönteinen Twitterin ilmapiiri on. Se ei ole mikään ”nettipalsta” missä huudellaan niitä näitä. Siellä on aito jakamisen ilmapiiri. #sharingiscaring
 18. 18. Mutta oliko tää nyt ihan pakko jakaa?
 19. 19. Seuraa Twitter perustuu siihen, että seuraa itselleen kiinnostavaa uutis/ajatus -virtaa. Kuka on kiinnostava tyyppi? Mikä on kiinnostava kanava? Yritykset ja yhteisöt käyttävät Twitteriä erityyppisesti. Osa palvelukanavana, osa informaatiokanavana, osa vuoropuhelun mahdollistajana. Ota reippaasti seurattavia alkuun, voit aina poistaa niitä myöhemmin. Jos kuitenkin seurattavia on liikaa, voi olla vaikea luoda yhteisöllisyyttä saati seurata aktiviisesti. Jos et keksi ketään, katso muutama, joita haluat seurata ja sen jälkeen keitä he seuraavat ja ota inspiraatiosi sieltä. Eli siis apinoi. Vanha kunnon Google auttaa myös: ”Who to follow on Twitter”, aloita vaikka sillä ja tarkenna hakua bisnes, kulttuuri tms. vaikuttajiin. à FollowFriday eli #FF on tapa napata kiinnostavia seurattavia. Ihmiset, joita jo seuraat Twitterissä, suosittelevat sinulle kiinnostavia tyyppejä
 20. 20. Innostu Twitterissä voi itse määrittää aktiivisuuden laadun. Välillä voi hyvin hengähtää ja vain seurata. Isoimman ilon siitä kuitenkin saa osallistumalla. Ei ehkä ihan Tuomaksen hengästyttävällä tahdilla, mutta kuitenkin. Onhan siinä sekin, että jos ei jotain tee säännöllisesti siihen kynnys nousee taas nopeasti. Ole siis aktiivinen, innostukin. Yllätäkin joskus! à  Twitter perustuu nopeuteen ja määrään. Se tarkoittaa myös sitä, että jos olet joskus hiljaisempi, sitä ei ehkä moni edes huomaa. Mutta jos taas haluat olla akviitinen, se huomataan helposti. à  Älä säästele.
 21. 21. Hups. Liika on liikaa?
 22. 22. Mitä Tuomas tähän sanoisi?
 23. 23. Synninpäästö
 24. 24. Altistu Twitterissä kannattaa olla jotain mieltä. Kannattaa altistua sille, että joku voi olla eri mieltä, että joku pitää innostusta lapsellisena tai että joku hermostuu. Jos ei altistu itse on vaikea saada mitään irti koko Twitteristä. Kuten muutenkaan ihmisten välisessä kanssakäymisessä. à Fast Company twiittasi vähän aikaa sitten artikkelin otsikolla Don’t tweet boring shit. Ei kaiken tarvitse mitään rakettitiedettä olla, mutta ehkä joku pointti kuitenkin. Voi se olla vain se, että on jumalattoman innostunut jostain.
 25. 25. Kuten vaikka tämä yksi tennispelaaja kesällä #hymiö
 26. 26. Kuuntele Joskus kannattaa miettiä ja kuunnella ennen kuin vaikkapa provosoituu. 140 merkkiä johtaa usein tylyn tuntuiseen viestiin vaikka ei sitä ole à Ymmärrä mieluummin kuin väärinymmärrä.
 27. 27. No ei se aina niin helppoa ole olla provosoitumatta…
 28. 28. Laajenna Twitter eroaa Facebookista ehkä isoimmin siinä, että Twitterin kautta voit osallistua keskusteluihin kiinnostavien ihmisten kanssa ilman, että heidän täytyy hyväksyä sinua kaverikseen Kuka kansainvälinen kirjailija, puhuja, näyttelijä, persoona on sellainen, jota ihailet? Mitä jos twiittaisit hänelle? Kävisit jopa keskustelua? Paras tapa tavoittaa on ehkä kuitenkin se vanha kunnon myönteinen palaute. Kukaan ei ehkä voi sittenkään jäädä ihan kylmäksi jos häntä kehutaan. à  Hae seurattavia persoonia sen perusteella keistä pidät à  Osallistu keskusteluihin, ei niillä muilla ole yhtään sen fiksumpia mielipiteitä kuin sinulla à  Kohdista viestisi suoraan jollekin @barackobama ja katso mitä tapahtuu (usein ei mitään, mutta joskus lykästää!)
 29. 29. Ei vastausta… Ei vastausta… Ei vastausta… Ei vastausta… Jess!
 30. 30. Ja vielä pari käytännön asiaa
 31. 31. # - lyhyt oppimäärä
 32. 32. Joo, mutta jos haluamme jonkin hyödyllisen määritelmän: Kumpikin on oikeassa. Se on hashtag ja se tarkoittaa sitä, että viestiä voi korostaa/johonkin sanaan liittyvän keskustelun voi kerätä helpommin seurattavaksi merkitsemällä avainsanoja #-merkillä. Huomaa oikea kirjoitusasu, ei väliä.
 33. 33. Esimerkiksi näin: Koitapa hakea vaikka #ELCrew tai #Twitterkirja
 34. 34. Mutta mitä nämä ovat? Tästä Tuomas tykkäsi niin paljon, että halusi jakaa sen meidän kaikkien kesken Tästä minä tykkäsin niin paljon, että halusin merkata sen suosikiksi.
 35. 35. Ja vielä yksi käytännön asia, jonka opin Tuomakselta
 36. 36. Mihin kohtaan @merkkiä teksti laitetaan kun se osoitetaan jollekin? Tässä on jälleen 2 koulukuntaa normikoulukunta ja tuomasenbuskekoulukunta Teksti ennen @merkkiä on kuin normitwiitti, kaikille Teksti @merkin jälkeen menee tässä tapauksessa DigiOllin näkymään, ei kaikkien
 37. 37. Lienee jo selvää, että tuomasenbuskekoulukunta suosii tapaa jossa kaikki menee kaikille. Me muut teemme välillä toista välillä toista.
 38. 38. Yksi aika tärkeä juttu minkä kanssatwitteristi opetti käytännössä:   Kiitos Blue Sky! Ja muista keskusteluista myös.
 39. 39. Eli tässä muutama twiitti vähän jälkijunassa kun eivät tulleet perille alun perin…
 40. 40. Eli. @kirsipiha: Siis kuinka olla Twitterissä: Sukella, Keskustele, Tunge, Palvele, Jaa, Seuraa, Innostu, Altistu, Kuuntele, Laajenna #yhdessäonhauskempaa (tässä oli137 merkkiä. @kirsipihaa ei lasketa.)  
 41. 41. Perusperiaatteina nämä ohjeet pätevät myös yrityksiin. Korporaatio on usein epäkiinnostava ilman selkeää missiota. Oma profiili, persoona, pitää löytää, sen jälkeen voi unohtaa sanonnan ”less is more”. Sillä Twitterin osalta voidaan hyvin siteerata Bjarke Ingelsiä (joka toki myös löytyy Twitteristä), tanskalaista arkkitehtiä ja todeta: ”yes is more!”
 42. 42. Joku asiantuntija totesi kesällä, ettei Twitter tee tänä vuonna läpimurtoa Suomessa.
 43. 43. Yle 13.9.2013 Toisaalta
 44. 44. Tiedän monta ihmistä, jotka tykkäisivät Twitteristä, mahdollisuudesta käydä keskusteluja ja joilla olisi paljon kiinnostavaa sanottavaa. Tämä on niille, jotka vielä miettivät. Niille, jotka ovat digiamatöörejä kuten minäkin. Tulkaa pois jo siltä Facebookista. Tai käykää välillä Twitterissä. Te pidätte siitä!
 45. 45. Twitterissä on nimittäin hauskaa. Joskus liiankin. Sinne voi paitsi sukeltaa myös upota… Ilmapiiri on yllättävän myönteinen. Keskustelu on vilkasta ja monipuolista. Olisi kivaa ja hyödyllistä jos mahdollisimman moni löytyisi sieltä. Sillä #yhdessäonhauskempaa
 46. 46. Tässä olen nyt. Enhän minä nyt mikään Tuomas ole vieläkään. Ja ehkä en ole oppinut sanomaan mitään järkevää 140 merkissä, mutta tiivistämään kuitenkin (en powerpointteja vielä).
 47. 47. Jotain asioita pitää vielä oppia. Onneksi sparrausta riittää!
 48. 48. Just one more thing…
 49. 49. Koska me tapaamme sanoa:
 50. 50. Niin päädyimme (Twitterin ulkopuolella) siihen, että Tuomas tulee Ellun Kanoihin töihin. Tuomas pystyy pitkällä sisällön tuottamisen kokemuksellaan ja ennakkoluulottomalla ajattelullaan auttamaan myös asiakkaitamme – niin henkilöitä kuin yrityksiä ja yhteisöjäkin – sosiaalisen median maailmassa. Tuomas tuo joukkoomme osaamista, ajattelua ja nopeutta, jota mahdollisuusviestinnän maailmassa tarvitaan. Tuomakseen saa siis yhteyden paitsi Twitterissä, nyt myös tuomas.enbuske@ellunkanat.fi Lisätietoja: kirsi.piha@ellunkanat.fi

×