Svarvuppgift del 2, LLSL45

1,523 views

Published on

Dokumentation av tvärsvarvning, kursuppgift på lärarlyftet slöjd vid Göteborgs universitet, 12-14, Elisabet Jagell

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,523
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
856
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Svarvuppgift del 2, LLSL45

 1. 1. Dokumentation av SVARVUPPGIFT del 2, en ask på tredje försöket av Elisabet Jagell LLSL45, ht 12 - vt 15
 2. 2. Min inspiration var ett blogginlägg på Annemarie Adams blogg där hon svarvat små askar för sina SDkort. Jag tänkte att det kanske skulle kunna vara en potentiell uppgift som skulle apellera eleverna så jag ville gärna testa på uppgiften själv. Nybörjare på svarvning som jag är, tyckte jag att det här såg ut som ett bra nybörjarprojekt för inutisvarvning.
 3. 3. När jag inventerade slöjdsalens svarv-attiraljer upptäckte jag att det inte fanns någon chuck. Det fanns dock en planskiva som jag kunde använda mig av. Jag vet att man kan använda sig av en patronskiva och med papper mellan limma på svarvämnet. Jag hade ett så drygt svarvämne att jag valde att fästa planskivan direkt i svarvämnet för att senare kapa av biten där skruvarna sitter. Jag fäste med sex skruvar. Innan jag fäste svarvämnet hade jag gett svarvämnet räta vinklar, målat toppsidan och mätt ut var jag skulle svarva.
 4. 4. Jag fäste fast patronskivan i svarven och började svarva. Ganska snart märkte jag att det inte fungerade så bra. Eftersom jag inte hunnit få så mycket erfarenhet på svarvning ännu tänkte jag först att det måste bero på att jag inte riktigt fick till vinkeln på svarvstålet. Hur jag än vinklade blev det bara värre och värre. Riktigt misslyckat blev det faktiskt.
 5. 5. Det gick upp för mig att det berodde på sättet som jag fäst mitt kubiska svarvämne i svarven. Jag hade vänt fiberriktningen åt helt galet håll. Kanske var det bra att göra det här misstagen för att verkligen förstå vikten av fiberriktningen vid svarvning. Jag valde att göra ett nytt försök med ett nytt svarvämne.
 6. 6. Det var en helt annan känsla den här gången. Det var inte helt lätt, men det gick betydligt lättare att få det snyggt och att få skäret att verkligen skära. Jag började försiktigt. Jag försökte vara stadig och fokuserad, men det var inte lätt att få till och hålla sig till den yttre kanten på fördjupningen. Jag försökte snygga till det ojämna, men en bit ur kanten slogs bort…
 7. 7. Jag valde att såga av det skadade. Fördjupningen blev då väldigt grund så jag valde att måla svart igen och sätta fast den i svarven igen för ett tredje försök.
 8. 8. Den här gången tycker jag att jag fick till det riktigt bra. Jag avslutade med att slipa med sandpapper. Jag inser att jag behöver öva mycket mer för att riktigt få till detta och jag tänker att detta kanske inte är det bästa nybörjarprojektet. Jag tyckte att det var svårt att få till djupet på ett så litet svarvämne. Kanske är det lättare att starta med ett vidare ämne med flackare djup?
 9. 9. Jag monterade loss ämnet från planskivan, mätte djupet, markerade upp hur hög asken skulle vara och kapade av askunderdel och lock i bandsågen.
 10. 10. Jag borrade ett hål genom locket och en bit ner i underdelen.
 11. 11. Jag skar ut karvsnitt i locket och målade sedan med linoljefärg. Underdelen oljade jag med linolja.
 12. 12. Klart! Jag har fått mersmak för svarvning och kommer att ta mig an nya projekt. Jag har hittat mycket inspiration och instruktionsfilmer om svarvning via webbanslagstavle-verktyget Pinterest. Här är min Pinterest om svarvning. Där finns en del helt fantastiska svarvexempel.
 13. 13. Här är skålen som jag gjorde på workshoptillfället. Jag har börjar skära lite karvsnitt på kanten, men är inte klar ännu.

×